Gemeente Utrecht wil maatregelen op Draaiweg afhouden tot onderzoek naar dodelijk ongeluk is afgerond Gemeente Utrecht wil maatregelen op Draaiweg afhouden tot onderzoek naar dodelijk ongeluk is afgerond

Gemeente Utrecht wil maatregelen op Draaiweg afhouden tot onderzoek naar dodelijk ongeluk is afgerond

Gemeente Utrecht wil maatregelen op Draaiweg afhouden tot onderzoek naar dodelijk ongeluk is afgerond
Het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) zegt dat het dodelijke ongeluk op de Draaiweg begin februari ‘verschrikkelijk’ is en dat er ‘alles’ aan wordt gedaan om de verkeersveiligheid in de stad te verbeteren. Op de plek waar het misging zijn inmiddels wat veiligheidsmaatregelen genomen, maar ‘verregaande maatregelen’ laten nog op zich wachten tot er onderzoek is gedaan. 

Het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) zegt dat het dodelijke ongeluk op de Draaiweg begin februari ‘verschrikkelijk’ is en dat er ‘alles’ aan wordt gedaan om de verkeersveiligheid in de stad te verbeteren. Op de plek waar het misging zijn inmiddels wat veiligheidsmaatregelen genomen, maar ‘verregaande maatregelen’ laten nog op zich wachten tot er onderzoek is gedaan. 

Het is al langer te doen om de verkeersveiligheid van de Draaiweg wanneer het in de nacht van 1 februari misgaat. Een 24-jarige fietser wordt geschept door een zwarte taxi en overlijdt niet veel later. Sindsdien laait de discussie opnieuw op.

Onderzoek

Welke rol de verkeerssituatie heeft gespeeld bij het dodelijke ongeluk, moet nog blijken. Dat zegt het college in een antwoord op raadsvragen: “De politie verwacht dat het nog geruime tijd zal duren voordat zij meer informatie kan geven over de toedracht van het ongeluk. Aan alle kanten van het kruispunt staan gebouwen dicht langs de weg. Er is een middeneiland aanwezig, waardoor fietsers en voetgangers in twee fases kunnen oversteken.”

De gemeente zegt, net zoals bij alle andere dodelijke ongevallen, te kijken naar de rol van de aanwezige infrastructuur. “We kijken daarbij ook naar eerdere ongevallen en andere weg- en verkeerskenmerken.”

Maatregelen

Inmiddels zegt het college dat er wel wat maatregelen zijn genomen om de veiligheid op de weg te verbeteren. “Zo plaatsen we bebording bij beide kruisingen, die automobilisten attenderen op overstekende fietsers. Verder realiseren we met hetzelfde doel voor ogen zogenoemde ‘bliksemschichten’ (een markering die oproept extra aandacht aan het verkeer te besteden, red.) op de Draaiweg en de D. van Mollemstraat vlak voor beide bovengenoemde kruisingen.” Ook moet er een flitspaal komen te staan bij de Draaiweg.

Over andere, ‘verdergaande maatregelen’, zegt het college dat het te vroeg is om uitspraken te doen. Ze wil eerst het onderzoek van de politie afwachten, en dat kan best nog even duren. “We verwachten dat de resultaten van het politieonderzoek pas over enkele maanden beschikbaar komen.” Wel zegt het college dat ze de snelheid op de Draaiweg, net zoals alle andere wegen waar maximaal 50 kilometer per uur gereden mag worden, terug te willen schroeven naar 30 kilometer per uur.

Dat gebeurt in het voorjaar van 2026, en in het geval van de Draaiweg waarschijnlijk ook niet eerder: “Wij kiezen ervoor om in één keer in de hele stad de maximale snelheid te verlagen. Dit maakt de verandering ook duidelijk voor alle automobilisten.”

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
  1. Statler

    Onderzoek afwachten. Verstandig besluit.

  2. W

    Persoonlijk ben ik meer voorstander van het zorgvuldigheidsprincipe. Aangezien een groot aantal automobilisten zich daar niet aan de max snelheid houdt, heel snel 30 km/h zone van maken en flitsers neerzetten.

  3. Rutger

    Ga gewoon eens met die bewoners praten, die wilden al een eigen onderzoek omdat ze dat van de gemeente niet zo vertrouwen. Ook omdat ze al eerder hebben aangegeven dat er wat moet gebeuren.

    Dus kom uit het kantoor en ga daar kijken en praten. En er is vast een bewonersgroep die beter vanuit de praktijk weet wat er speelt.

  4. Rob

    De rol van de verkeerssituatie “moet nog blijken”, meer informatie van de politie zal “nog geruime tijd (..) duren . . ”

    Wat een ergerlijk verhaal. Al bij de herinrichting van twee jaar geleden kon iedereen zien dat dit stuk weg uitnodigde tot gas geven.
    Er zitten twee kruisingen met drukke fietsroutes in en er zijn aan beide kanten fietsstroken met stippellijntjes als ‘bescherming’.

    Waarom heeft de gemeente dit zo laten bouwen?
    Voor de stadsbussen?
    Dat kan heel goed anders en dat is op tientallen plekken in de stad te zien.

    En dan dat verhaal over oversteken in twee keer, wat een gebazel is dat, ik kijk wel uit om op de fiets naast die vluchtheuvel te gaan staan wachten tot de automobilisten voorbij gescheurd zijn.

    De enig mogelijke conclusie is: de gemeente heeft een racebaantje aan laten leggen. Leg eerst maar eens uit waarom en zoek dan met de buurt naar een oplossing.
    Ook al is het al te laat.

  5. Rob

    Beste redactie, Willen jullie de link naar de petitie publiceren?
    https://petities.nl/petitions/onderzoek-de-veiligheid-op-de-draaiweg-maak-het-overzichtelijker-en-rustiger?

  6. Je Maintiendrai

    Dit ongeval heeft volgens mij niet zozeer met de ‘verkeerssituatie’ te maken, maar veel meer met het feit dat er een categorie asomobilisten rondrijdt die schijt hebben aan alle verkeersregels. Zolang je die niet aanpakt zal dit soort ongelukken blijven gebeuren.

  7. Koel Hoofd

    Ben wel benieuwd naar de onderzoeksresultaten van de politie.
    Dat kruispunt heeft namelijk twee uitritconstructies (einde 30km/u zone), oftewel verkeer Draaiweg (50km/u weg) heeft voorrang.
    Dat die taxi daar ging inhalen is ook totaal debiel want dat mag en kan daar niet.
    Hou ons op de hoogte Duic!

  8. buurtbewoner

    ze hebben niks geleerd van de Vleutenseweg dus, eerst moeten er meer doden vallen voordat ze in actie komen

  9. mees kees

    Het onderzoek van de Forensische Opsporing Verkeer, Verkeersongevallenanalyse of VOA (onderdeel zal ongetwijfeld een reconstructie zijn) vergt zeker de nodige tijd. Zie: https://www.politie.nl/informatie/onderzoek-naar-verkeersongeval.html
    Maar inhalen over een doorgetrokken streep zal de positie van deze taxicoureur bij de rechtszaak t.z.t. geen goed doen. Taxichauffeurs en verkeersregels, het blijft een ongelukkige combinatie met soms fatale afloop.

  10. Nico

    Waarom krijg ik toch geregeld de gedachte dat de gemeente Utrecht pas in actie komt als het de gemeente Utrecht uitkomt? Ook al protesteren bewoners tegen iets of verzoeken iets anders het is dan immer lastig, moeilijk en eigenlijk al niet mogelijk vanaf het begin. En je roept een paar keer als gemeente na een dodelijk ongeluk, oh wat erg en we gaan er naar kijken en dat is het dan wel i.p.v. gelijk. En gelijk is binnen een week maatregelen nemen al zou het maar tijdelijk zijn. Maar laten we eerlijk zijn de gemeente Utrecht heeft toch wel zo een beetje alle wijsheid in pacht als je ze hoord….

  11. Thuisblijver

    Het enige juiste commentaar bij dit artikel is gegeven door “Je Maintiendrai“.
    De gemeente is niet verantwoordelijk. Ook de weg heeft het niet gedaan. De auto evenmin. Het onbenul achter het stuur (notabene een “beroepschauffeur”) is de enige die zich zal moeten verantwoorden.

  12. Steve

    Met het afsluiten van de Kaatstraat, is de verkeersdruk op de David van Mollemstraat / Draaiweg alleen maar toegenomen.
    Plus het feit dat je in Utrecht oneindig lang moet wachten op groen licht.
    Gooi de Kaatstraat gewoon weer open en de verkeersdruk neemt verderop weer af.
    En verklaar de fietsers ook niet heilig, die steken soms ook over ( zonder goed uit te kijken)
    Verbied die ( kop) telefoons nou maar eens eerst.
    Dat zal het fietsen een stuk veiliger maken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).