Gemeente Utrecht zet stapje terug bij plannen voor Natuurgebied Zuilen Gemeente Utrecht zet stapje terug bij plannen voor Natuurgebied Zuilen

Gemeente Utrecht zet stapje terug bij plannen voor Natuurgebied Zuilen

Gemeente Utrecht zet stapje terug bij plannen voor Natuurgebied Zuilen
Vanwege de vele vragen en zorgen die de gemeente heeft ontvangen op de plannen voor Natuurgebied Zuilen, is besloten een stap terug te zetten in het proces. Het gebied gaat weliswaar wel op de schop, maar het moet volgens de gemeente wel aansluiten bij de wensen van de gebruikers.

Vanwege de vele vragen en zorgen die de gemeente heeft ontvangen op de plannen voor Natuurgebied Zuilen, is besloten een stap terug te zetten in het proces. Het gebied gaat weliswaar wel op de schop, maar het moet volgens de gemeente wel aansluiten bij de wensen van de gebruikers.

Natuurgebied Zuilen ligt tussen de Vecht in het westen, Slot Zuylen in het noorden, bedrijventerrein Overvecht-Noord in het oosten en de Franciscusdreef in het zuiden. De gemeente wil het gebied inrichten als ‘toegankelijk landschapspark’ met groen en ruimte voor sport en recreatie.

Er moeten onder meer wandelpaden worden aangelegd. De plannen waren eerder bekend onder de naam Landschapspark Oud Zuilen, maar de projectnaam is aangepast naar ‘Natuurgebied Zuilen’. Utrechters konden vanaf 14 oktober vorig jaar reageren op de plannen.

Stapje terug

Er zijn meer dan 300 reacties bij de gemeente binnengekomen. “We zijn blij dat zoveel mensen meedenken. De reacties verschillen: naast enthousiasme over het plan zijn er ook veel vragen en zorgen. Daarom zetten we een stapje terug”, is te lezen in een wijkbericht.

De gemeente wil dat de visie goed aansluit bij de wensen van de toekomstige gebruikers. Daarom wordt samen met omwonenden en gebruikers een nieuwe versie van het plan opgesteld. Zodra deze visie gereed is, wordt pas bepaald waar bijvoorbeeld de nieuwe wandelpaden, bomen en bankjes komen.

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  De voorgestelde naam “Natuurgebied Zuilen” is en blijft ronduit hilarisch. Wie verzint zoiets? Het gaat immers om een aan te leggen parkje en aangelegde parkjes zijn uiteraard geen natuur. Het is knotsgek….LOL.

  Amusementspark Zuilen zou de lading een heel stuk beter dekken, zo niet perfect.

 2. Zullaah

  Goed dat de gemeente luistert! En toch hoop ik ook dat ze nog wel iets gaan doen. Als je de plannen goed leest, zal het op veel vlakken ook beter worden. Bijv. de tennisbanen en volkstuinen op een andere manier bereikbaar maken voor autoverkeer, zodat je op de 2e polderweg niet bijna de sloot in wordt gereden als je er fietst of wandelt.
  Ook eens met de kritiek dat er wel iets duidelijker mag komen te staan dat er niet te veel en te grote festivals mogen komen, maar verder kan ik het alleen maar toejuichen: minder auto/sluipverkeer tussen alle recreanten en meer biodiversiteit ipv enkel de weilanden. Ik raad iedereen met kritiek aan de plannen eens goed door te nemen. Verandering is echt niet altijd slecht =)

 3. SdV

  Misschuttert is overduidelijk nog nooit in Zuilen geweest. Dan zou hij immers geweten hebben dat het niet gaat om een aan te leggen parkje.

 4. W.

  Verstandig besluit van de gemeente. Er zitten best wat aardige elementen in het plan, zoals het toegankelijk maken van de paden voor mensen met een rolstoel en het verhogen van de biodiversiteit (die blijkbaar verrassend laag is in voornamelijk het grasveld). Daar mag zeker wat mee gedaan worden.

  Aan de andere kant werd het gebied ineens wel heel geforceerd neergezet als “park van de stad” met daarbij automatisch allerlei functies, waaronder die van evenementlocatie en gelijk overal paden en picknickplekken in het veld. Het was mooi om te zien hoe druk het was op de inspraakavond, waar de tendens toch was: “Waarom? Wat is er mis met hoe het nu is als natuurgebied?”.

  Goed om pas op de plaats te maken en, hopelijk weer samen met inwoners, te kijken wat we verder willen met dit prachtige gebied waar je heerlijk kunt wandelen.

  @SS: Misschien moet je je toch eens een keer daadwerkelijk in Utrecht gaan begeven voordat je gaat roeptoeteren. In de echte wereld, je weet wel. Wellicht doet een mooie wandeling je goed.

 5. Malle Aggie, kleine profeet

  Beste heer Scherpschutter, u schiet, misschien wel met een kanon op een mug, maar opnieuw volkomen mis. Het gaat hier op een klein bos met hoge bomen en daarnaast een weidegebied met paden. Misschien toch maar eens een dag Stadskanaal verlaten en hier een mooie wandeling maken. Of gewoon zwijgen. U heeft niet zoveel te doen, begrijp ik? er zijn zoveel andere nuttiger tijdsbestedingen in het leven dan misschieten.

 6. Katja

  Kun je het niet gewoon zo laten ?
  Is ook mooi, rustig, en kost niks.

 7. Lombokker

  “Landschapspark”, “Natuurgebied”. Vroeger noemde men dit gewoon een bos of park.
  Het gebruik van zulke deftige namen doet mij vermoeden dat er (dure) adviesbureaus bij zijn betrokken.

 8. Koel Hoofd

  “Natuurgebied Zuilen…moet volgens de gemeente wel aansluiten bij de wensen van de gebruikers.”
  Hier staat letterlijk dat natuurgebied geen bestaansrecht heeft volgens de duurzame milieurakkers van D66/GL+PvdA. Want wie zijn de gebruikers van een natuurgebied?
  Juist, dat is de natuur en dat is NIET de mens die er wil recreëren, sporten en verblijven en daarmee zichzelf vermakend de natuur verstoord…

  Bloemetjes, bijtjes en de Grutto redden van de stikstofdeken, wat een totale hoax. De natuur moet gered worden van die policor linkse stadsbewoners die zichzelf niet kunnen vermaken en geen flauw idee hebben wat natuur is al staat het recht voor hun neus ze aan te kijken…maar er wel de bek vol van hebben…

 9. Nina

  @Lombokker

  Dat is marketing idd. Kost wat, maar dan heb je wel een mooie naam voor je project. En uiteraard prachtige edoch onrealistische plaatjes van het toekomstige eindresultaat.

 10. RV

  Met Katja eens.
  Laat de natuur zoals het nu is.

 11. Moniek

  Alles wat leeft, is natuur.

 12. Jelmer

  Daar is een mooie ruimte om de natuur maar vooral de mens te helpen om in een meer natuurlijke omgeving te komen.
  Paar mooie wandelpaden.
  Mtb kids route.
  Misschien een boom workout parcour.
  Succes iedergeval maar noem het geen natuur…

 13. Elce

  Het is best bijzonder gebied daar, er verzamelen zich daar altijd heel veel ooievaars, ik heb er wel eens meer dan 40 in een weiland gezien daar. Er zitten hazen, vleermuizen, er komen wilde kievits bloemen voor. En dat zo dicht bij de stad.
  Ik betwijfel als ze het natuurgebied veranderen in een park of dat deze dieren en planten behouden blijven. En als ze er een festival terein van maken al helemaal, dat lijkt me nogal een enorme belasting voor de natuur daar. Dus zou blij zijn als een stapje terug doen, betekend dat ze er niet teveel willen veranderen.

 14. Liz

  Nou het is zeker wel een bijzonder stukje natuur daar, er verzamelen zich elk jaar ooievaars, ik heb er wel eens meer dan 40 geteld in een weiland. Er zijn hazen, vleermuizen en wilde kievitsbloemen te zien. Dat allemaal zo dicht aan de rand van Utrecht, ik denk dat je dat moet koesteren en er geen festivals neerplempen.

 15. Cees

  Niks meer aan doen en lekker laten verwilderen zoals ooit het griftpark.
  Maar dat zal wel iets té natuurlijk zijn voor de dames en heren op het gemeentehuis.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).