Utrechters kunnen vanaf 14 oktober zes weken lang reageren op plannen voor ‘Natuurgebied Zuilen’ Utrechters kunnen vanaf 14 oktober zes weken lang reageren op plannen voor ‘Natuurgebied Zuilen’

Utrechters kunnen vanaf 14 oktober zes weken lang reageren op plannen voor ‘Natuurgebied Zuilen’

Utrechters kunnen vanaf 14 oktober zes weken lang reageren op plannen voor ‘Natuurgebied Zuilen’
Het gebied waar de plannen betrekking op hebben.
Bij de gemeente Utrecht liggen vanaf 14 oktober de plannen voor Natuurgebied Zuilen ter inzage. Het plan, dat eerder Landschapspark Oud Zuilen heette, gaat over het bos- en weilandgebied tussen de Vecht en de 2e Polderweg.

Bij de gemeente Utrecht liggen vanaf 14 oktober de plannen voor Natuurgebied Zuilen ter inzage. Het plan, dat eerder Landschapspark Oud Zuilen heette, gaat over het bos- en weilandgebied tussen de Vecht en de 2e Polderweg.

De plannen hebben specifiek betrekking op het gebied van 40 hectare dat ligt tussen de Vecht in het westen, Slot Zuylen in het noorden, bedrijventerrein Overvecht-Noord in het oosten en de Fransiscusdreef in het zuiden. Het gebied is populair bij veel dieren. Op sommige momenten van de dag zijn er tientallen ooievaars te vinden en ook ganzen, kieviten, vleermuizen, reigers, spechten en allerlei insecten weten hun weg naar het gebied te vinden.

De gemeente wil het gebied inrichten als ‘toegankelijk landschapspark’ met groen en ruimte voor sport en recreatie. Er moeten onder meer wandelpaden worden aangelegd. De plannen waren eerder bekend onder de naam Landschapspark Oud Zuilen, maar de projectnaam is aangepast naar ‘Natuurgebied Zuilen’. “Deze naam sluit beter aan bij de opgave om ook de biodiversiteit in het gebied te vergroten”, schrijft het college van B&W in een brief aan de gemeenteraad.

Tekst loopt door onder de foto

Bezwaren en zorgen

De eerste schets van hoe het gebied eruit moet komen te zien, kwamen naar buiten in februari van dit jaar. Toen bleek ook dat niet iedereen even blij is met de plannen. Eind februari organiseerde de gemeente een online bijeenkomst waarvoor 350 mensen zich aanmeldden. Een deel van deze mensen was positief over de plannen, maar er ander deel had bezwaren en zorgen. 

Zij willen liever dat het gebied blijft zoals het nu is en zijn bang dat de rust van dieren verstoord raakt en dat het leefgebied van onder meer de ooievaars onder druk komt te staan. Ook zijn mensen bezorgd over de sociale veiligheid als de plannen doorgaan.

In april is door een aantal bewoners een petitie aangeboden aan de gemeenteraad. Zij vrezen voor een toename van onveiligheid, lachgasgebruik, dealen, zwerfvuil en een afname van de flora en fauna in het gebied. “Wij willen behoud van de oase van rust aan de rand van Utrecht.” De bewoners zijn naar eigen zeggen tevreden met de huidige staat van het gebied en willen geen ‘parkachtige structuur en evenementen’.

Tekst loopt door onder de foto

Ter inzage

De plannen voor Natuurgebied Zuilen liggen van 14 oktober tot en met 24 november ter inzage. Iedereen kan een reactie op de plannen indienen via de website van de gemeente. Ook worden er informatiebijeenkomsten georganiseerd, waar belanghebbenden uitleg kunnen krijgen over de plannen.

De gemeente gaat de reacties naar eigen zeggen meenemen bij het maken van de definitieve plannen. Die worden in de loop van volgend jaar voorgelegd aan de gemeenteraad. De gemeente zegt in gesprek te zijn met de indieners van de petitie. Nadat de plannen aan de gemeenteraad zijn voorgelegd “blijft de gemeente de omgeving betrekken bij het inrichten, gebruiken en beheren van het gebied”.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

Gekoppelde berichten

25 Reacties

Reageren
 1. Moniek

  Laat het toch gewoon zoals het is. Wat is de noodzaak tot verandering?
  Zit de gemeente te duimendraaien?

 2. bureaulesswatts

  Ik ben geen Utrechter dus mag er niets over zeggen .

  Wel fiets ik regelmatig daar rond.

  Dat park gaat er gewoon komen . Hoe hard u ook protesteert of niet protesteert of wellicht zelfs goede argumenten aanvoert. De plannen liggen al geheel uitgewerkt gereed.

  Het is de eeuwigdurende noodzaak van de mens om te bouwen en verbouwen en graven en ploegen nu het primaat van de economie verschuift naar ecologen enzo.

  Die adviseren meestal zonneparken tegenwoordig want dat is goed voor de ‘biodiversiteit ‘ weten ze.

  Ik zie het wel .

 3. Tatiana

  Aha, pretpark Zuilen in wording!
  Mooi, hopelijk trekt het wat volk uit de zwaarbelaste parken in/rond de binnenstad.
  Ecologie? Joh, intensieve menshouderij is veel belangrijker. Buiten picknicken, barbecuen, zuipen, feesten, muziek maken, DAT is waartoe de mens op aarde is. Hoe meer plekken worden ingericht voor bezoek, hoe beter.

 4. Lombokker

  @Moniek
  Dit krijg als er bij de gemeente veel te veel ‘beleidsmedewerkers’ zijn aangesteld. Die gaan dan dingen verzinnen waar nooit iemand om gevraagd heeft. Omdat de gemeenteraad grotendeels uit ambtenaren bestaat worden ze ook niet teruggefloten.

 5. Hetty

  Intussen kloppen steeds meer Utrechters aan bij de Voedselbank. Laat de gemeente Utrecht de Voedselbank, en diegenen, die niet meet uit de schulden komen, ondersteunen, in plaats van een stuk natuur, dat goed is zoals het is, voor veel geld te gaan veranderen in een waarschijnlijk nieuw stuk criminele broedplaats, waar dieren versoord worden en de natuur vervuild.
  Die zogenaamde inspraak is een wassen neus, je kunt inspreken zo vaak en met zovelen als je wilt, de gemeente Utrecht doet toch zijn eigen zin. Dat is al zo vaak gebleken, en zal deze keer niet anders zijn. Over democratie gesproken…

 6. Hetty

  Eerlijk is eerlijk, ik zag net nog twee artikelen in DUIC. Utrecht, waaruit blijkt, dat de gemeente zijn inwoners, die te hoge energieprijzen niet kunnen opbrengen, tegemoet gaat komen. Hierin is de gemeente Utrecht dus al wel goed bezig. Maar het geld, dat naar de parkaanleg zou gaan, kan beter aan meer sociale doelen besteed kunnen worden.
  https://www.duic.nl/algemeen/nieuwe-maatregelen-om-utrechters-financieel-te-helpen-energievergoeding-ook-voor-middeninkomens/?utm_source=mail&utm_campaign=new&utm_medium=mailchimp&mc_cid=790694134b&mc_eid=d96da9ed2b

  https://www.duic.nl/algemeen/gemeente-utrecht-gaat-studenten-helpen-die-energierekening-niet-meer-kunnen-betalen/?utm_source=mail&utm_campaign=new&utm_medium=mailchimp&mc_cid=790694134b&mc_eid=d96da9ed2b

 7. Len

  Om het te maken tot wat voor ogen is, hoef je dus precies niets te doen. Dat is nog eens een effectieve en kostenbesparende casus.

  Maar helaas gaat @bureaulesswatts gelijk krijgen.

 8. Johnnie

  Niets aan veranderen svp.
  Laat die dieren met rust. Zonde van het geld..

 9. Katja

  Niets meer aan doen, zo al mooi genoeg, maar er moet weer wat “te beleven” zijn.

 10. JdV

  Is er al bekend wat de wethouder van Mobiliteit en Energie en Klimaat haar standpunt is over dit onderwerp? Als ik de column van Jerry Goosens in het AD van vandaag goed begrijp is dat de enige maat die in Utrecht belangrijk is. Dus als we weten wat zij er van vind weten we automatisch wat het gaat worden.

 11. Wies

  Plannen zien er best goed uit. Als de autoweg en landbouw weg worden gehaald, wordt het pas echt een mooi en ruim gebied met meer ruimte voor natuur en mens. En ja het is nu ook al mooi daar. Als er maar niks gekapt wordt!

 12. Aniwe

  Niets aan doen. Laten zoals het is.

 13. Kaat

  Draag het over aan Utrechts Landschap dan weet je zeker dat het een natuurgebied blijft (Oostbroek, Beerenschot etc). In plaats van verkapte ‘upgrade’ om nog meer festival kwijt te kunnen.

 14. cas

  waarom moet elk stukje groen worden omgedoopt tot een pretpark?

 15. Koel Hoofd

  Wilde dieren houden niet van mensen maar van rust in hun natuurlijke habitat.
  Meer wandelpaden voor de mens trekt meer mensen aan en gaat dus direct ten koste van flora en fauna in die habitat.
  GroenLinks en D66, die altijd maar roepen natuur en milieu zo op morele hoogte in het vaandel te hebben staan, maakt de natuur bewust kapot vanwege het eigen vermaak van de achterban. De versteendelingen die de natuur niet waarderen maar exploiteren en dat duurzaam groen noemen. Dat is nou politiek correcte greenwashing.

 16. Fvw

  Of je nu voor of tegen bent, de gemeente heeft toch al beslist. Neem het voorbeeld, weerdsingel, maliebaan, ledigerf, prostitutie in overvecht, enz. De gemeente doet toch haar eigen zin.

 17. Bob

  Van D66 begrijp ik het, de verpretparking van Utrecht staat bij hun hoog op de agenda. Van Groen Links valt me dit echt zo tegen! Laat dat gebied toch gewoon met rust!

 18. Statler

  @JdV: genoemde wethouder is minstens aanjager van dit project. Het vervolgtraject is voorspelbaar.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 19. GeeWee

  Hou het lekker zoals het is. Het is prachtig daar.

 20. Marko

  Ik denk dat de tegenstanders van dit plan de werkelijke plannen niet hebben gelezen en zich hebben laten opjutten door de ant-lobby. Het hele gebied blijft grotendeels in de staat die het al had. Er komen alleen een paar picknickbankjes en enkele wandelpaden bij. Geen pretpark, geen vaste horeca. Wel worden kleine stukjes ouderwets monocultuur weiland omgezet “bloemrijk grasland”. Daar profiteert zowel de natuur als de mens van.

 21. Len

  @Marko, je moet ook begrijpen dat het aanleggen van het hele ding de vogels al zodanig verstoort, dat er een grote kans is dat ze eieren voor hun geld kiezen (pun intended). Dus daar zit je dan op je nieuwe hufterproof parkbankje naar een overvliegende ooievaar te kijken, op zoek naar een andere plek.

 22. Pee

  Alles is al klaar om uit te voeren het wachten is op de zogenaamde inspraak van de omwonenden .
  Die willen ze even hun zegje laten doen en dan gaan ze gewoon beginnen met de plannen die er toch al zijn.

 23. Derk van Dorth

  Laat het alsjeblieft zoals het is! Maximaal het pad geschikt maken voor rolstoelen en kinderwagens., verder niets meer aan doen!

 24. Yet

  Dag buizerds, dag kieviten, dag groene en bonte spechten, dag ooievaars, dag hazen, dag konijnen, dag ganzen, dag rust aan de rand van de stad, dag boer, dag koeien, dag paarden
  Welkom vervuiling, welkom plastic, welkom hangjongeren, welkom wensdenken van de maakbare samenleving!
  Handen af van dit cultuurhistorische landschap!

 25. Statler

  Recente bestuurders laten geen steen of lapje grond onaangeroerd. “De Uithof” bleek niet bestand tegen de veranderwoede. Nog een paar jaar geduld en de naam van de stad wordt gewijzigd in ” Hooijdonck”. Waar komt u vandaan? Ik kom van Hooijdonck.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).