Gemeente Utrecht ziet leegstand Leidsche Rijn Centrum, maar maakt zich op dit moment geen zorgen Gemeente Utrecht ziet leegstand Leidsche Rijn Centrum, maar maakt zich op dit moment geen zorgen

Gemeente Utrecht ziet leegstand Leidsche Rijn Centrum, maar maakt zich op dit moment geen zorgen

Gemeente Utrecht ziet leegstand Leidsche Rijn Centrum, maar maakt zich op dit moment geen zorgen
Het Utrechts college herkent het beeld van een grotere leegstand in Leidsche Rijn Centrum. Desondanks vindt zij de leegstand op dit moment ‘niet zorgelijk’ omdat de verwachting is dat het om een tijdelijk probleem gaat. Dat antwoordt het college van B&W op schriftelijke vragen van de VVD.

Het Utrechts college herkent het beeld van een grotere leegstand in Leidsche Rijn Centrum. Desondanks vindt zij de leegstand op dit moment ‘niet zorgelijk’ omdat de verwachting is dat het om een tijdelijk probleem gaat. Dat antwoordt het college van B&W op schriftelijke vragen van de VVD.

Eerder berichtte DUIC over de toenemende leegstand in Leidsche Rijn Centrum. Veel winkels staan leeg in het centrum en andere winkelpanden worden zelfs helemaal niet in gebruik genomen. Zo sloten herenkledingzaak Jack & Jones, hamburgerrestaurant Five Guys, Spaanse bar Iberico, wijnbar Most, bloemenwinkel Johan, sportwinkel Wijtman Sport, lunchzaak Dagelijks Lekker, schoenmakerij Muis, Starbucks en Ma Bella Cakery allemaal de deuren.

Daarop had de Utrechtse fractie van de VVD schriftelijke vragen ingediend. Het Utrechtse college antwoord nu in een reactie dat zij inderdaad het beeld herkennen dat er momenteel sprake is van een grotere leegstand in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar, namelijk 9 procent. Momenteel staat ongeveer 11 procent van het totale aanbod in Leidsche Rijn Centrum leeg.

Huurovereenkomsten en faillissementen

Als belangrijkste reden voor de toenemende leegstand antwoord het college dat het komt vanwege het aflopen van reguliere huurtermijnen van vijf jaar. Deze huurovereenkomsten worden door sommige ondernemers niet verlengd. Dat was ook het geval bij herenkledingzaak Jack & Jones.

Een andere reden waarom steeds meer winkels en horecagelegenheden hun deuren sloten in Leidsche Rijn Centrum, is vanwege faillissementen, zoals bloemenwinkel Johan. “Formules sluiten niet altijd aan bij de wensen van het publiek. We zien dat vooral terug in branches als sport, horeca en mode”, aldus het Utrechtse college.

‘Niet zorgelijk’

Het college vindt op dit moment de leegstand in Leidsche Rijn Centrum niet zorgelijk. “Het leegstandpercentage ligt iets boven de ‘normale’ frictieleegstand. Dit lijkt echter een momentopname en we verwachten dat dit tijdelijk zal zijn. We houden de vinger aan de pols”, laat het Utrechtse college weten.

Op de vraag of het college stappen gaat ondernemen om de leegstand op te lossen, wordt het volgende geantwoord: “We constateren dat er geen sprake is van langdurige, problematische leegstand. Daarom achten we het (nog) niet noodzakelijk om hierin een actieve rol te gaan nemen.”

Winkelpanden weer gevuld

Het college voert momenteel gesprekken met eigenaar ASR en Colliers. Daaruit blijkt dat er hard wordt gewerkt om de lege winkelpanden weer gevuld te krijgen. Tegen het eind van deze zomer komt er in Leidsche Rijn Centrum een nieuw restaurant, Momo Fogu, en binnenkort wijnspeciaalzaak Tchin-tchin. Ook wordt een deel van de leegstaande panden ingevuld met tijdelijke (pop-up) winkels, zoals Pop-up Gaard.

Geen tweede supermarkt

In 2021 heeft de gemeente Utrecht het plan ‘Aanpak kwetsbare winkelgebieden’ gepresenteerd. Dit om de leegstand in winkelgebieden in Utrecht tegen te gaan. Ook Leidsche Rijn Centrum werd bestempeld als kwetsbaar winkelgebied en er werd een concept-plan van aanpak omschreven. Zo wilde de eigenaar van het centrum, ASR, graag een extra supermarkt toevoegen.

Op dit moment is er in Leidsche Rijn alleen een grote Jumbo aanwezig. Het Utrechtse college geeft nu aan dat een tweede supermarkt niet is toegestaan, aangezien het aantal vierkante meters voor ‘food’ beperkt is. Wel worden er stappen ondernomen om dit toch mogelijk te maken. In het derde kwartaal van 2023 neemt het college hierover een besluit.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
 1. Rutger

  Slaap zacht. Hopelijk gaat de centrum manager wel aan de slag met de reacties en tips onder dit bericht: https://www.duic.nl/algemeen/veel-leegstaande-winkels-in-leidsche-rijn-centrum-wat-is-er-aan-de-hand/

 2. Scherpschutter

  Natuurlijk maakt de gemeente zich geen zorgen. Die hoeven de hypotheek op die panden ook niet te betalen. Lekker makkelijk als je handelingen nooit consequenties hebben, maar ondernemers kopen hier uiteraard helemaal niets voor.

 3. Janssen

  @ Mistoetert

  Vastgoedeigenaren hoeven geen hypotheek te betalen. Ze zijn de investeerder en eigenaar, van gebouw en onderliggende grond. Bouw- en grondaankoopkosten zijn of al lang uitbetaald of worden uitgesmeerd over decennia. Vastgoedboeren> dit zijn vaak miljardenconcerns> multinationals.

 4. Scherpschutter

  @Janssen

  Als u nu geen verstand heeft van vastgoed, de vastgoedmarkt, vastgoedfinanciering of de fiscale regelgeving rondom vastgoed, zeg dan gewoon niets. Dat is een stuk verstandiger dan zoiets onzinnigs uitkramen. Hoe krijg je het uit je toetsenbord…

 5. Koel Hoofd

  “Formules sluiten niet altijd aan bij de wensen van het publiek. We zien dat vooral terug in branches als sport, horeca en mode”, aldus het Utrechtse college.
  Ons college brabbelt weer eens hersenloos in het luchtledige omdat ze letterlijk geen verstand van zaken hebben, slechts een ondeskundige mening.
  Ze geloven immers ook in pop up stores als de heilige graal. Dat zijn echter ondernemingen die niet eens levensvatbaar zijn en dus de eerste 5 jaar niet eens zullen overleven.
  Kortom eendagsvliegen, pop up en pop weg…

 6. Huub Witbrood

  Als bewoner van een wijk in de buurt van LR mijd ik dit winkelcentrum; een erg treurige winderige hoek. Het mist echt aan eet- en drinkgelegenheden waar je daadwerkelijk naar toe wil.

 7. W

  Huh pleit scherpschutter hier nou voor actie vanuit de gemeente terwijl hij altijd stelt dat gemeentes er slechts zijn voor het plantsoenonderhoud?
  Gemeenten hoeven zich toch sowieso geen zorgen te maken, behalve over de plantsoenen @scherpschuttert?

 8. Marcel

  Five Guys vroeg €5 voor een milkshake.
  Dat doe je 1x en dan blijf je er weg.

 9. Utrechtvoorutrecht

  @SS Ah, wilt u subsidies voor de lege panden? Als compensatie voor nul verrichte arbeid, het inzicht van een bakpan en het nemen van 0,0 risico? Of moeten de plantsoenharkers de mensen binnenharken? Dear lord, wat een treurnis.

 10. Ronald

  Hahaha ja Five Guys prijst zich sowieso snel uit de markt. Eén keertje iets gegeten met het gezin en toen dacht ik bij het afrekenen dat mijn hypotheekbedrag op het pinapparaat stond…. nooit meer geweest. Dan sluit het vanzelf een keer haar deuren.
  En die sportzaak had hetzelfde probleem. Geen sfeer in de winkel en veel te hoge prijzen voor dat zeer geringe assortiment.

 11. Koen van Dijk

  11% leegstand is hetzelfde als 89%volstand. Volgens mij zijn dat een heel aantal kei mooie winkels met mooie artikelen en geweldig personeel die voor heel Leidsche Rijn, heel Utrecht en de regio klaar staan. Niet over de koppen lopen en rust en ruimte voor kinderen heeft zijn voordeel, kostenloos parkeren en tijd om de klant te informeren en tijd voor een sociaal praatje. Dat is er allemaal wel. Die 89%zijnvoor jullie gevuld, kom op en maak gebruik van deze mooie voorzieningen.want dat is natuurlijk wat er wel nodig is om de winkels gevuld te houden: klanten. Wij van Hout-doe, de speelgoedspecialist staan dagelijks aan de Parijsboulevard voor jullie klaar en kunnen zeker nog wat nieuwe trouwe klanten gebruiken. Wees welkom.

 12. WMJ

  Wat gek dat mijn eerdere reactie niet geplaatst is!
  Ik vroeg mij alleen af welke partij ín het college zich druk maakt om ondernemers. En dan bedoel ik niet om de horeca

 13. Koel Hoofd

  @WMJ
  In het college? Niet een partij want die vertegenwoordigen slechts de subsidieharkers van de duurzame beleving van deugvermaak met groen cultureel hobbyisme.

 14. Binnenstadbewoner

  Wie houdt van drukte en wil shoppen in de zin van veel kijken/ niet kopen en genieten van een terras / Oude Gracht e.o. / HC gaat naar de binnenstad.

  Winkelcentrum LR is ideaal voor wie doelgericht wil shoppen om te kopen. Heerlijk rustig en veel grote ketens hebben ook in LR een vestiging. Met de enorme groei van inwoners die ons nog te wachten staat en uitbreiding van de stad, zal ook dit winkelcentrum zeker een succes worden.

 15. jan

  Er komen nog een paar honderd bewoners bij maar de gemeente wil geen extra supermarkt plaatsen. De scholen zijn ook al vol terwijl er veel kinderen bijkomen. Waar is de gemeente Utrecht toch mee bezig?

 16. Jasper

  Ik denk dat de opzet ook niet deugd.
  Beginnen we bij het plein. Ik zou er een horeca plein van maken. Vooral in LR omdat dat het goed kan gebruiken en omdat de terrassen doorgaans wel goed bezocht worden. Maar wat zit er nu op het plein? Een paar eetzaken met terras en dan daartussen zit een Kruidvat, Jumbo, PIpos en een kledingzaak.
  Er is geen echte lijn gekozen en het is het dus allemaal net niet. Daarnaast is alles ook nog te vroeg dicht. Dus dan maar naar Utrecht centrum voor een hapje en drankje.
  En dan de rest vd straten om het plein. Het nodigt mij niet uit. Want als nieuwe bezoeker op het plein heb je sowieso totaal geen idee wat je nog verder erachter kan vinden.
  LRC kan zeker wat worden maar zoals het nu gaat ben ik bang voor haar toekomst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).