Gemeente Utrecht ziet geen aanleiding om op te treden tegen lachgas | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht ziet geen aanleiding om op te treden tegen lachgas | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht ziet geen aanleiding om op te treden tegen lachgas

Gemeente Utrecht ziet geen aanleiding om op te treden tegen lachgas
De gemeente Utrecht ziet op dit moment geen aanleiding om regels te maken voor het gebruik van lachgas of de handel erin. Er zou namelijk geen goed beeld zijn van de mogelijke risico’s. Het CDA had gevraagd voor striktere regelgeving rondom het goedje. De gemeente wacht liever eerst landelijk onderzoek af.

De gemeente Utrecht ziet op dit moment geen aanleiding om regels te maken voor het gebruik van lachgas of de handel erin. Er zou namelijk geen goed beeld zijn van de mogelijke risico’s. Het CDA had gevraagd voor striktere regelgeving rondom het goedje. De gemeente wacht liever eerst landelijk onderzoek af.

Het gebruik van lachgas neemt toe. Het wordt niet alleen gebruikt op feestjes, ook op straat is het gesis van het gas en de felgekleurde ballonnen een bekend verschijnsel. Veel Utrechters storen zich aan de rommel die het veroorzaakt, anderen waarschuwen voor mogelijke gezondheidsrisico’s.

Voor het CDA was het reden om de gemeente Utrecht op te roepen een voortrekkersrol te nemen en lokale regelgeving te maken voor lachgas. Want lachgas is in Nederland gewoon legaal. Het is te koop in de winkel en op feestjes en mag ook gewoon genuttigd worden.

Geen reden

De gemeente Utrecht laat nu weten geen reden te zien om een verbod op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening. Ook ziet de gemeente geen aanleiding om een verbod van lachgas mee te nemen bij de aanvraag van evenementenvergunningen.

Het gemeentebestuur laat namelijk weten dat er een goed beeld van de mogelijke risico’s nodig is om effectief beleid te kunnen maken. En dat zou nu nog ontbreken. Op dit moment loopt er een onderzoek van het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs naar lachgas. De gemeente wacht deze resultaten af.

Overigens laat de gemeente weten dat ze wel inzetten op voorlichting over lachgas. Op scholen, tijdens de lessen en ouderavonden, wordt er aandacht aan besteed. Dit gebeurt ook in de wijken met zogeheten veldwerkers.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. Een bezorgde cafémedewerker.

  Geen overzicht van de risico’s? Mensen die er overlast van ondervinden scheelt dat niets. Het gaat om de overlast dat het gebruik verzorgt en dat is enorm. Vraag maar aan de gemiddelde kroeg waar de bezorgers van de pizzeria die ernaast zit voor de desbetreffende kroeg zitten te gebruiken of vraag maar aan de bewoners van de mensen die AAN de Amsterdamsestraatweg wonen.

  Dit gebruik gaat niet om of het schadelijk voor de gebruikers is, maar om hoeveel overlast het aan andere mensen bezorgt.

 2. Dylan

  Totaal mee eens wat hierboven gezegd wordt. De gemeente Utrecht maakt zich er weer veels te makkelijk vanaf. Snachts rijden ze hier regelmatig met zestig km per uur door woonwijk met een ampul achter de kiezen. Om over de troep nog maar te zwijgen. En je dan blijven beroepen op een rapportje van Trimbos. Om eerlijk te zijn: het welzijn van die gebruikers boeit me totaal niet. Als zij hun hersenen willen verzieken, prima. voorkomt weer een veel overlast. Maar goed, deze gemeente is erg slap als het gaat om dit soort zaken. Iedereen moet te vriend worden gehouden, en we willen die gebruikers natuurlijk niet hun recht op het goedje ontnemen. Lekker bezig. Wachten op de eerste verkeersdode ten gevolge van lachgas.

 3. BW

  @Een bezorgde cafemedewerker en @Dylan
  Correlatie en causaliteit is niet hetzelfde. Veel overlast wordt veroorzaakt door gebruikers van lachgas, de vraag is alleen of die overlast het directe gevolg is van lachgas. Zelf heb ik de indruk dat de veroorzakers van overlast zich zonder lachgas net zo hufterig zouden gedragen (dat worden niet ineens modelburgers of zo) en dat een verbod dus niet zoveel zin heeft. Omdat er nog weinig bekend is over de effecten begrijp ik dan ook best dat de gemeente eerst landelijk onderzoek wil afwachten.

 4. MJPD

  Ik stel voor dat we alle lege lachgasampullen en ballonnen voor de deur van het gemeentehuis gaan dumpen.

 5. bee

  hoezo geen goed beeld van de risico´s?
  Het gebruik van lachgas kan leiden tot zuurstof tekort in de hersenen, gevoel van onrust en angst. Ook kunnen bij verkeerd inhaleren je longen bevriezen en dat is levensgevaarlijk. Bij langdurig gebruik kan je blijvende hersenschade oplopen en onvruchtbaar worden.

 6. Cico

  Alles vervangen met huilgas. Je zal zien dat de hype snel voorbij is als al die toffe peren met betraande wangen en schokkende schouders naar hun moeder bellen.

 7. Harry

  Dus Groenlinks en D66 zijn opeens niet meer begaan met het klimaat? Zeker vergeten dat lachgas 260 maal schadelijker voor het klimaat is dan CO2.

  Dus als ik ga koken of rijden op lachgas dan zijn er geen risico’s.

  Helder.

 8. MJPD

  Chemelot en 2 andere chemiebedrijven stoten lachgas uit dat als broeikasgas 265x sterker is dan CO2. Lijkt me reden genoeg voor het Utrechtse GL-bestuur. 🙂

 9. joop gerritse

  @bee: Bij langdurig gebruik kan je blijvende hersenschade oplopen en onvruchtbaar worden.

  Prima toch? Darwin in optima forma.

 10. Katja

  Je ziet mensen rijden met ballonnen in de mond, levensgevaarlijk, en die ergelijke troep op straat; altijd bij iemand anders voor de deur maar niet voor hun eigen deur. Hufters en losers.

 11. bee

  @joop gerritse

  dat lijkt me wel ja.
  aanleiding genoeg zal ik zo zeggen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).