Gemeente werkt plannen voor Lunettenpark in Utrecht verder uit Gemeente werkt plannen voor Lunettenpark in Utrecht verder uit

Gemeente werkt plannen voor Lunettenpark in Utrecht verder uit

Gemeente werkt plannen voor Lunettenpark in Utrecht verder uit
Artist impression Lunettenpark. Bron: Gemeente Utrecht
De gemeente heeft het uitgewerkte Integraal Programma van Eisen voor een deel van het Lunettenpark bekendgemaakt. Afgelopen tijd konden mensen reageren op de plannen. De gemeente kreeg 28 reacties binnen. Die zijn nu verwerkt en dus kan de volgende stap in de ontwikkeling van het park gezet worden.

De gemeente heeft het uitgewerkte Integraal Programma van Eisen voor een deel van het Lunettenpark bekendgemaakt. Afgelopen tijd konden mensen reageren op de plannen. De gemeente kreeg 28 reacties binnen. Die zijn nu verwerkt en dus kan de volgende stap in de ontwikkeling van het park gezet worden.

Het Lunettenpark – vlakbij het Beatrixpark – ligt in Maarschalkerweerd, een groen gebied aan de oostkant van de stad, tussen de landgoederen van Amelisweerd en de Kromme Rijn in. Het grenst aan de sportparken Koningsweg en Zoudenbalch. De gemeente wil het gebied – als onderdeel van de plannen die er zijn voor Maarschalkerweerd – verder ontwikkelen tot een ‘parklandschap’ waar Utrechters terechtkunnen om bijvoorbeeld te wandelen en te sporten.

Tekst loopt door onder de afbeelding

De forten Lunetten, die onderdeel zijn van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, liggen ook in het gebied en spelen dan ook een belangrijke rol in de plannen. Forten Lunet I en II behoren tot het Lunettenpark. Momenteel worden de forten gerestaureerd, waarna ze toegankelijk worden voor het publiek.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Wat zijn de plannen dan precies? Achter de forten langs komt een fiets- en wandelpad en in de overige delen van het park komen ook meerdere wandelpaden. Daarnaast wordt er nieuw groen in het gebied geplant, waardoor het park niet alleen aantrekkelijker wordt voor mensen, maar ook voor dieren. Rondom Lunet I en II moet een route komen waarmee bezoekers kunnen zien hoe het systeem van forten, sluizen, bruggen en aarden wallen die heeft ontwikkeld.

Tekst loopt door onder de afbeelding

De plannen voor dit eerste gebied moeten vanaf begin volgend jaar werkelijkheid worden. De gemeente verwacht dat de werkzaamheden eind 2023 klaar zijn. Ondertussen wordt ook verder gewerkt aan het tweede deel van de plannen voor het gebied. Daarvoor moeten eerst nog gesprekken worden gevoerd met huurders en gebruikers die in het gebied zitten, zoals scouting Utrecht Oost en D.U.O., een dagcentrum voor kwetsbare ouderen. Deel twee moet uiteindelijk eind 2024 gerealiseerd worden.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. Hans

  Briljant om inzetjes van satellietfoto’s aan de tekeningen toe te voegen!

 2. Lexus

  Waar ik erg op hoop is dat de natuur de kans krijgt, zoals aan de Catharijnesingel. Dus geen miezerige lage plantsoentjes, zoals bijvoorbeeld op de Oosterspoorbaan. Helaas is er de afgelopen jaren op en rond de Lunetten gigantisch gekapt, gesnoeid en gerooid. Doodzonde en slecht voor het leefmilieu.

 3. Massegast

  Ik lees niets over de volkstuinen aan de Koningsweg bij Fort Lunetten 2. Die konden zeker geen onderdeel van de oplossing worden.

 4. Eilandbewoner

  @lexus het is geen natuurgebied en gaat dat ook niet worden. Ze willen de Hollandse Waterlinie terug herstellen. Dat betekend dat er dus voornamelijk gras komt, want zichtlijnen waren bijvoorbeeld vrij van obstakels zodat je de vijand altijd in het vizier kon hebben en aan zag komen.

 5. Katja

  Ziet er nu prima uit, zo laten en lekker laten verwilderen. Beter voor de natuur.

 6. Theo

  Parken nemen enorm veel ruimte in. Daarom wil ik voorstellen dat de gebruikers van parken flink gaan betalen voor het gebruik ervan.

 7. Lexus

  @Eilandbewoner: dan zijn ze totaal verkeerd bezig. Want die Waterlinie hoeft niet meer te werken, maar de natuur wel. “Dat betekend” moet trouwens zijn: “Dat betekent”, stam plus t, weet u wel. Maar als ik daar over begin, kan ik op dit forum wel bezig blijven.

 8. Peter

  @Theo. Geweldig. Ik steun je idee.

 9. Rivierenwijk

  @Theo graag wil ik dan ook dat de gemeente strikt gaat handhaven als de parken fout parkeren.

 10. JH

  Briljant, not!!!
  Maar liefst 28 reacties voor de gemeente.
  Zo ver staat de politiek af van de mensen in de stad. Ik woon nota bene in Lunetten en ik wist niet eens dat we er iets van mochten vinden.
  Lijkt er toch een veel op dat de gemeente liever niet al te veel inmenging van betrokken burgers wil.

 11. Ken uw Taal

  @ Lexus

  Sterker nog, ook in redactionele stukken wordt met frequentie gezondigd tegen de taalregels.

 12. Peter van Zoest

  Waar moet die boogbrug komen?

 13. Zonnewende

  Beste JH,

  Als je gewoon het Utrechtse nieuws wekelijks bijhoudt, zie je alles langskomen. Ik wist er al tijden van. En ik juich het toe.

  Dat er maar 28 mensen reageren, zegt helemaal niets over het wel of niet willen van inspraak door de gemeente. Het zegt vooral dat maar weinig mensen de moeite nemen om plannen goed te bekijken en tijd steken in een reactie 🙂

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).