Gesprek tussen De Klimroos en Al Arqam komt moeizaam op gang | De Utrechtse Internet Courant Gesprek tussen De Klimroos en Al Arqam komt moeizaam op gang | De Utrechtse Internet Courant

Gesprek tussen De Klimroos en Al Arqam komt moeizaam op gang

Gesprek tussen De Klimroos en Al Arqam komt moeizaam op gang
Het schoolgebouw van Al Arqam en obs De Klimroos aan de Oosterparklaan in Leidsche Rijn (Beeld: Google Maps)
Veel basisscholen hebben nog vakantie, maar de schoolbesturen en leerkrachten van obs De Klimroos en de islamitische basisschool Al Arqam zijn al druk bezig met het nieuwe schooljaar. Eind juli besloot de rechter dat de twee scholen het gebouw van De Klimroos in Parkwijk vanaf aanstaand schooljaar moeten gaan delen. De komende weken zal worden besproken op welke manier dat het best kan gebeuren.

Veel basisscholen hebben nog vakantie, maar de schoolbesturen en leerkrachten van obs De Klimroos en de islamitische basisschool Al Arqam zijn al druk bezig met het nieuwe schooljaar. Eind juli besloot de rechter dat de twee scholen het gebouw van De Klimroos in Parkwijk vanaf aanstaand schooljaar moeten gaan delen. De komende weken zal worden besproken op welke manier dat het best kan gebeuren.

Er moet nog een hoop gebeuren om het nieuwe schooljaar voor zowel De Klimroos als Al Arqam vlotjes van start te laten gaan. Zo  is de gemeente Utrecht sinds 2 augustus bezig met een aantal aanpassingen aan het schoolgebouw, moeten er nog veel spullen uit de klaslokalen verhuisd worden en dienen er afspraken gemaakt te worden over welke school wanneer gebruik gaat maken van de gedeelde ruimtes.

In gesprek

Een vruchtbaar gesprek tussen beide schoolbesturen heeft tot dusver nog niet plaatsgevonden. Farouk el Kodady, bestuurslid van de Stichting Islamitisch Onderwijs Utrecht, beklaagde zich daarover eerder vandaag tegen het AD. Volgens hem stelt het bestuur van De Klimroos een gesprek tussen beide scholen steeds uit. Volgens die laatste partij ligt dat wat genuanceerder.

“We zijn druk bezig om ruimte te maken voor Al Arqam, maar dat heeft tijd nodig”, vertelt Eric van Dorp van het bestuur van Stichting Primair Onderwijs Utrecht. “We zitten nog middenin een interne verhuizing en de interim-directeur van De Klimroos is nog op vakantie. Wel heb ik het schoolbestuur van Al Arqam maandagmiddag direct uitgenodigd voor een overleg, nadat we die ochtend met de gemeente afspraken hadden gemaakt over de verdeling van het schoolgebouw.”

Praktische zaken

Tijdens het overleg tussen beide scholen zullen volgens Van Dorp vooral praktische zaken worden besproken. “Het beurtelings gebruik van de speelzaal en de schoolpleinen bijvoorbeeld. En het verdelen van de verwarmingskosten. Maar het is belangrijk dat het overleg door de directeuren wordt gevoerd, want de directeur
is verantwoordelijk voor de organisatie van de eigen school. Daar houd ik mij niet mee bezig.”

Dat de gesprekken tussen beide scholen nog niet zo soepel verlopen, is niet vreemd. Aan de uitspraak van de rechter eind juli ging een langslepende discussie over de komst van Al Arqam in het schoolgebouw aan de Oosterparklaan in Leidsche Rijn vooraf. De gemeente belooft zich de komende tijd actief in te gaan spannen om een productieve relatie tussen beide scholen te realiseren.

In een brief aan de gemeenteraad laat wethouder Anke Klein weten dat Al Arqam vanaf 20 augustus, nadat de voorlopige verbouwing is voltooid, intrek kan nemen in het gebouw. Al Arqam begint komend schooljaar naar eigen verwachting met 150 leerlingen in zes groepen (nog geen groep zeven en acht) en behoeft daarvoor zes lokalen. Obs De Klimroos heeft vanaf augustus 140 leerlingen, verdeeld over zeven groepen in zeven lokalen. De gemeente gaat uit van achttien lokalen in het schoolgebouw. Het nieuwe schooljaar begint 27 augustus.

14 Reacties

Reageren
  1. @UtrechtseSjoerd

    Echt een succesverhaal dit.

  2. Ben

    Ik vind de situatie heel erg voor de kinderen.

  3. Kleinzoon

    ‘ Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen…’ zei mijn overgrootmoeder wel eens….

  4. Gerard Brugmans

    Openbaar onderwijs verliest het altijd van onderwijs op religieuze of levensbeschouwende grondslag. Dat komt door een schaamteloze deal die de christelijke politieke partijen ruim honderd jaar geleden hebben gesloten in ruil voor hun steun voor invoering van het vrouwenkiesrecht. Modernsering van deze wetgeving wordt nog steeds fanatiek tegengehouden door diezelfde christelijke partijen. De gevolgen van deze patstelling gaan in onze moderne samenleving steeds meer wringen. Als alle ouders die hun kinderen naar een christelijke school sturen verplicht worden om die kinderen dan ook te laten dopen en elke zondag naar de kerk te gaan is deze hele poppenkast binnen een maand over!

  5. ceeteewee

    Alle kinderen komen zonder enige religieuze ballast op de wereld. Veel kinderen worden vervolgens door hun ouders en sociaal-culturele omgeving religieus geïndoctrineerd. Met alle gevolgen van dien. Alle kinderen hebben hetzelfde vertrekpunt maar nu zijn er twee volledige verschillend denkende groepen, die op een relatief beperkt territorium verplicht moeten samenleven. Dat kan bijna niet goed gaan.

  6. Lombokker

    Tweeëneenhalve kilometer verderop (De Meern) staat een hele school leeg die ze zo kunnen krijgen. Maar dat wil Al Arqam niet, want dat vinden ze te ver weg. En daarom worden ze nu bij De Klimroos ingepropt.

    Als je je kinderen dan zo nodig naar een school van je eigen gezindte wilt sturen moet je niet moeilijk over doen over wat extra reistijd. Dan hebben we het hier over tien (10) minuten fietsen. Ga maar eens vragen bij mensen die hun kinderen naar een vrije of reformatorische school sturen wat daar de reistijd is.

    Ik vind het onbegrijpelijk dat de gemeente Utrecht deze ‘oplossing’ er door heeft gedrukt. De nieuw aangetreden wethouder Anke Koning (D66) maakt hier wat mij betreft een grote misser. Ik wens de directie, personeel, kinderen en ouders van De Klimroos veel sterkte.

  7. JdV

    + veel voor Lombokker en gerard brugmans. Klopt 100%.

  8. Y

    Dit is de schuld van de gemeente, al aqram school krijgt gewoon niks toegewezen van de gemeente. Allebei de scholen willen liever een aparte ruimte hebben maar de gemeente wilt dit weer niet.

  9. Herman

    Hoogtijd om alle bijzondere scholen te verbieden en alle scholen maximaal, al dan niet verplicht, te mengen op geloof, afkomst en dergelijke.

  10. Harry

    Wat Herman hier boven zegt. Stoppen met alle religieuze scholen van welke soort dan ook inclusief bijbehorende uitingen, gebruiken en rituelen. Het blijft uiteindelijk onvrijwillig hersenspoelen van arme kinderbreintjes. Zijn we gelijke van het besnijden en het halal slachten af. Niet meer van deze tijd.

  11. JdV

    En een + voor Herman.

  12. Johan

    @ Y

    Volgens mij is de school wel degelijk een school in de Meern (Utrecht) toegewezen, maar die heeft de school geweigerd. Hoezo brutaal, asociaal en verwend. Dan zou het eigenlijk klaar moeten zijn met de school.

    DAT een school een prima dekluxe gebouw weigert, dat is pas belachelijk. En dan ook nog een reeds bezette school opeisen.

  13. Fred

    Gelukkig hebben de voorstanders van alleen openbaar onderwijs het probleem dat de vrijd van onderwijs in onze grondwet verankerd is en dat krijgt niemand zomaar evenmmet een simpele meerderheid afgeschaft. En voor hen die denken dat bijzonder onderwijs alleen over religie gaat:
    “Naast onderwijs op religieuze basis, bestaat er neutraal algemeen bijzonder onderwijs, vergelijkbaar met openbaar onderwijs. Een school op algemeen bijzondere grondslag is een openbare school met een eigen bestuur”.
    [/wikipedia]
    Voorbeelden zin Jenaplanonderwijs, Montessorionderwijs enzovoort.

  14. Cico

    Roerend eens met de meeste commentaren: religie is een privezaak en hoort niet thuis in het onderwijs. Koranles en Bijbelstudies kan je volgen in weekendscholen.

    Lesprogramma’s *over* godsdiensten zijn wel belangrijk: om de wereld te snappen en hoe groepen mensen denken. Maar dat soort leerdoelen passen prima in de vakken maatschappijleer en geschiedenis.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).