GGD Utrecht stempelt weer vaccinaties af in het ‘gele boekje’ GGD Utrecht stempelt weer vaccinaties af in het ‘gele boekje’

GGD Utrecht stempelt weer vaccinaties af in het ‘gele boekje’

GGD Utrecht stempelt weer vaccinaties af in het ‘gele boekje’
De GGD Regio Utrecht (GGDrU) is vanaf gisteren weer begonnen om coronavaccinaties af te stempelen in het ‘gele boekje’. Iedereen met een vaccinatieafspraak of een vaccinatiebewijs uit regio Utrecht kan bij de GGD terecht voor een stempel. GGDrU vraagt ook om het gele vaccinatieboekje mee te nemen naar de eerste of tweede prikafspraak.

De GGD Regio Utrecht (GGDrU) is vanaf gisteren weer begonnen om coronavaccinaties af te stempelen in het ‘gele boekje’. Iedereen met een vaccinatieafspraak of een vaccinatiebewijs uit regio Utrecht kan bij de GGD terecht voor een stempel. GGDrU vraagt ook om het gele vaccinatieboekje mee te nemen naar de eerste of tweede prikafspraak.

De afgelopen tijd was er wat onduidelijkheid rondom een stempel in het gele boekje na het ontvangen van een vaccinatie. Zo stempelde bijvoorbeeld niet iedere GGD een coronavaccinatie af als mensen daarom vroegen, meldde Nieuwsuur eerder deze maand.

In het laatste beleid van GGD GHOR staat ook dat dit niet verplicht is om te doen. “De GGD’en plaatsen geen aanvullende aantekening in de vorm van een stempel of handtekening als registratie in het Gele Boekje in het kader van efficiëncy, zeker gezien de verder opschaling naar 2 miljoen vaccinaties per week”, schrijft de koepelorganisatie.

 

Voorwaarden

GGDrU start hier nu dus wel weer mee, maar wel onder een aantal voorwaarden. Je kan alleen een stempel krijgen tijdens een vaccinatieafspraak en op de locatie van de afspraak. Verder stempelt GGDrU “alleen op vertoon van vaccinatiebewijs/bewijzen van jouw coronavaccinatie(s) in regio Utrecht”.

Je kan ook terecht voor een stempel voor een eerder gezette vaccinatie in regio Utrecht. GGDrU benadrukt dat het gele boekje geen vaccinatiebewijs is. “Het vaccinatiebewijs ontvang je na vaccinatie tegen het coronavirus.” Ook krijgen mensen de tip om hun vaccinatiebewijzen en het gele boekje altijd samen te bewaren.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. mees kees

  Hoezo zwabberbeleid…..😭 Waar dient een officieel (want dat was het ooit toch wel) geel vaccinatieboekje dan in hemelsnaam dan voor ???? Is natuurlijk een museumstuk/collectorsitem uit de analoge prehistorie. Ik snap het. Nee, dan dat A4-printje dat je meekrijgt, dat is in afwachting van de Europese digitale QR-code (welkom in de hightech toekomst) nu je enig legale vaccinatiebewijs.

 2. Lombokker

  Ik ben gevaccineerd bij de huisarts, maar die keken ook vreemd op toen ik met mijn vaccinatiepaspoort aan kwam zetten. Dat hebben ze maar met de hand ingevuld, omdat er geen stickers bij de vaccins waren meegeleverd.

 3. Koel Hoofd

  Gele boekje?
  Welk geel boekje, waar hebben ze het over?

 4. kees kees

  Koel Hoofd: Vaccinatiepaspoort :https://www.hetgelevaccinatieboekje.nl
  Nooit op reis geweest naar een warm land, met de nodige verplichte inentingen in de bovenarm? Wel, die moesten in het pre-digitale tijdperk in het ‘gele boekje’. Zo kon je bij de douane in het warme land laten zien dat je was ingeënt tegen van alles en nog wat. Of ben je zóóó jong!

 5. P van Berkel

  Het gele boekje is een officieel internationaal document dat NOG STEEDS ook in Nederland verplicht is als je uit een land waar gele koorts heerst, terugkomt. Dat is om aan te tonen dat de reiziger gevaccineerd is tegen gele koorts.

  (Is het gele vaccinatieboekje internationaal erkend, d.w.z. in alle landen geaccepteerd als document?

  Ja, de richtlijnen van de WHO worden gevolgd en daarmee is het gele vaccinatieboekje in alle landen erkend hoewel u hieraan geen rechten kunt ontlenen.
  uit: https://www.sdu.nl/over-sdu/producten-diensten/formulieren/mijnvaccinatieboekje)

  Ook landen als de UAE (Dubai), Egypte, Thailand, China en andere kunnen erom vragen als je uit een land komt waar gele koorts heerst. De Wereldgezondheidsorganisatie kan vaccinaties voor andere andere ziekten ook toevoegen, als daarover binnen die organisatie overeenstemming bestaat.
  Vroeger stonden ook de pokkenvaccinaties, cholera en tyfus erin.
  En er zijn zat grensposten waar ze geen QR codes kunnen lezen, so much voor de hightech wereld.

 6. Koel Hoofd

  @Kees Kees
  Hete landen ken ik wel, oorlogsgebieden ook.
  Ik heb alleen nooit de behoefte gevoeld om naar 3e wereldlanden te gaan zodat ik de superieure rijke blanke kan uithangen.
  Dat laat ik graag aan selfiemakende millenials over.

 7. C.

  @ Kees Kees
  Lichting 1959 en nooit de behoefte gevoeld naar de landen te gaan waarvoor dat ‘Gele boekje’ een vereiste was. Maar een uitleg waarvoor het altijd diende en nu dus kennelijk weer nodig was, was misschien niet zo gek. In het algemeen de voorlichting over het een en ander voor allerlei groepen niet zo’n gek idee. In het geval van het gele boekje dus ook voor autochtonen!

 8. C.

  Ik heb nog het origenele pokkenbriefje van mijn grootvader, geboren in 1903, waarop melding wordt gemaakt van een inenting met elf koepokken. En mijn eigen inentingsboekje. Voorgangers van het Gele Boekje, wat mij dan verder niet veel zei?

 9. Carel

  Dus ik kan met mijn vaccinatie bewijs ģewoon naar Utrecht komen om het in het gele boekje te laten registreren. Carel

 10. Marjo

  Hoe is het dan geregeld als je bij de huisarts bent gevaccineerd? Heeft die ook een stempel ?

 11. Walter

  De GGD Utrecht weigert het gele boekje afstempelen als je (verplicht) door de huisarts ben ingeënt. De registratiekaart van de huisarts of het RIVM vaccinatiebewijs wil men niet gebruiken als bewijs om te stempelen. Men vertrouwt alleen de inentingen door de eigen GGD. Een willekeurige en discriminerende behandeling van de burgers omdat alleen GGD ingeënten het gele boekje bij kunnen laten werken.

 12. Milena

  Als je in het ziekenhuis gevaccineerd bent is het ook een drama. Ik ben van het kastje naar de muur gestuurd. (Ziekenhuis en GGD willen geen stempel zetten, Rijksoverheid verwijst naar GGD). Uiteindelijke advies was:PCR test bij commercieel bureau (en dan voor terugweg weer). Terwijl ik gevaccineerd ben. Zucht, want de app is er nog niet…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).