Waarom werd een goederentrein waarmee een gevaarlijke stof werd vervoerd stilgezet bij station Vaartsche Rijn in Utrecht? Die vraag stelden meerdere mensen zich af en ook een deel van de gemeenteraad wilde meer weten over het incident van 30 mei. De gemeente Utrecht laat nu weten dat de trein daar al zo goed als stilstond voor een rood sein, toen er een melding kwam van een mogelijke lekkage.
Op 30 mei was het treinverkeer rond Utrecht een periode flink verstoord vanwege een incident met een goederentrein. De trein werd stilgezet vlak bij station Vaartsche Rijn omdat een machinist een vreemde lucht had geroken. ProRail en de brandweer konden daar onderzoeken of er mogelijk iets lekte uit een van de wagons.
Uiteindelijk bleek er niet zoveel aan de hand, maar de vraag waarom de trein nou precies daar stopgezet moest worden leefde wel. “Uiteindelijk leek er nu niets aan de hand te zijn maar een incident als dit, waar er sprake kan zijn van een gevaarlijk lek, kan grote risico’s voor mens, dier en milieu met zich meebrengen”, aldus de partijen die schriftelijke vragen stelden.
Styreen
De trein vervoerde styreen, niet een stof waar mensen mee in aanraking moeten komen. De gemeente laat weten dat de bewuste dag een machinist die werkzaam was op station Utrecht Centraal een melding maakte van een vreemde lucht, en die mogelijk afkomstig was van de goederentrein die voorbij reed.
De treinverkeersleider heeft daarop contact opgenomen met de machinist van de goederentrein. De trein, die ongeveer 700 meter lang was, stond op dat moment al bijna stil omdat deze moest stoppen voor een rood sein nabij Utrecht Koningsweg. De trein is vervolgens stil blijven staan op de plek waar hij al afgeremd was voor het rode sein, waarmee het voertuig dus ook gedeeltelijk bij station Vaartsche Rijn stond. Daar is een uitgebreide inspectie gedaan van de goederentrein. Er werden geen lekkages of onregelmatigheden geconstateerd.
De gemeente laat verder weten dat vooral ProRail de afweging maakt waar een trein in zo’n geval komt stil te staan. “Per geval wordt er gekeken naar de beste plek om een trein stil te laten staan en een inspectie uit te voeren, dit is mede afhankelijk van de soort melding die gedaan is. Omdat de trein reeds stil stond, is pragmatisch gekozen deze te laten staan […] Het nadeel van verder doorrijden is dat als er wél iets lekt, dat het langer en over een langer traject lekt. De toegankelijkheid voor hulpdiensten is ook een aspect waar rekening mee wordt gehouden.”
De trein is later, nadat deze was doorgereden naar Maarn, ook nog door de Inspectie Leefomgeving en Transport geïnspecteerd. Hierbij werden geen onregelmatigheden gevonden.
Gekoppelde berichten

Meerderheid van Utrechtse gemeenteraad wil opheldering over incident met goederentrein bij Vaartsche Rijn
Een groot deel van de gemeenteraad van Utrecht vraagt het college van burgemeester en wethouders…

Treinverkeer rond Utrecht Centraal flink verstoord; machinist van goederentrein rook vreemde lucht
Het treinverkeer van en naar Utrecht Centraal is momenteel flink verstoord. De machinist van een…
16 Reacties
ReagerenAl deze commotie heeft het nodige gemeenschapsgeld gekost, maar gelukkig was het voor niets.
Een incident van niks. Eigenlijk het noemen niet waard.
Echter, de commotie laat zien hoe angst voor het onbekende, de moderne burger naar de keel grijpt. Dat onbekende kan een bedreiging zijn, dient dus uitgebannen te worden. Nul risico is de inzet.
Waar komt dat vandaan? We hebben nog nooit in een zo veilige, zo stabiele tijd geleefd. Waarom jutten wij elkaar op door te wijzen op gevaren die nog nooit zo klein waren?
Middenin een woonwijk, bij een druk station… benieuwd of de treindienstleiders deze beslissing zouden nemen als hun eigen gezin in een woning op 25 meter zou zetten. Wat een schande.
Wat had die machinist gegeten?
@ Peter Utreg
Staan mensen uit de Randstad er ook wel eens bij stil dat via de Brabantroute, dwars door steden, dwars door woonwijken en het centrum van die steden, in sowieso Tilburg (211.648), Eindhoven (stad: 223.209, metropoolregio Eindhoven: 755.313) en Venlo (100.536) (en ook wel Breda 180.937), 30.000 giftreinen per jaar rijden van de haven van Rotterdam naar het Ruhrgebied, met zeer gevaarlijke, giftige, chemische en zelfs explosieve stoffen? In Venlo wordt er zelfs temidden van bijna alle woonwijken en het centrum gerangeerd met deze treinen. Een groot deel van deze steden staan ingetekend als cirkel 0, waar bij calimiteiten een soort vuurwerkdrama Enschede, maar dan x10 (minstens) plaats vindt en de meeste mensen het niet meer na kunnen vertellen.
Dit alles wordt al decennia lang door het kabinet en andere belanghebbenden gedoogd (in strijd met wetgeving) en niemand hoor ik hier over piepen, maar één trein in Utrecht voor een rood sein (t.o.v. 30.000) wordt hier bijna neergezet als en groot drama?
En je dan afvragen waar de termen Randstaddenken en Randstadmentaliteit in de rest van Nederland toch vandaan komen….. Als letterlijk mensenlevens van anderen er niet meer toe doen; 1.248.434 mensenlevens welteverstaan, minstens, want er wonen nog meer mensen aan deze spoorlijn.
@Peter Utreg – Misschien beter dan weer weg laten rijden. Ten eerste maakt dat het controleren of er sprake was van lekkage iets makkelijker. Ten tweede kan die controle dan onmiddellijk plaats vinden. Ten derde wordt het potentieel lekkende spul dan niet langs de gehele verdere route uitgespreid over de bevolking.
@Rob autodrop
@Peter Utreg Wat had de machinist dan moeten doen? Door een rood sein rijden?
@Utrechtvoorutrecht: het was de machinist die aan de bel trok wat leidde tot een rood signaal. De machinist had dus best het centrum uit kunnen rijden.
@Joes, dat bewoners van de stad Utrecht bezorgd zijn van iets dat in hun eigen stad gebeurt lijkt me niet zo raar. Als bewoners van die andere staden zich niet druk maken over hun eigen stad zegt dat meer over hen dan over de inwoners van Utrecht. Dat De Utrechtse Internet Courant een artikel plaatst met comments over Utrecht en niet over Venlo ‘Randstadsmentaliteit’ noemen is absurd. Ook door Utrecht rijden al lange tijd veel giftreinen wat weinig het landelijk nieuws haalt.
Dat is de rede dat ik mij huis niet in de buurt van een snelweg, het spoor en haven heb gekocht.
@Joes
U praat poep, er wordt niets gedoogd en de Brabantroute voldoet gewoon aan de wetgeving. Als dat niet het geval was, zou er al lang iemand een rechtszaak zijn begonnen om het stil te laten leggen.
@PU,
Laat mijn post eens diep tot u doordringen, en reageer dan nog een keer..
@Joes en Peter Utreg Doe niet zo dramatisch! Jezus! Goederenvervoer per spoor is de meest veilige manier van transport! Hoeveel grote ongelukken zijn er de afgelopen 10 jaar geweest met grote gevolgen voor en mens en milieu met keteltreinen in Nederland? Exact! 0,0! Dit typisch Nederlands om te zeiken over goederentreinen. Wist je dat tussen het Duite Ĺülsdorf en Troisdorf dagelijks chloortreinen rijden dwars door woonwijken, vlak langs huizen af en over straatspoor langs auto’s af. Geen haantje die er naar kraait! Waarom niet? Omdat het volkomen veilig is! Stop met het gezeik tegen goederenvervoer per spoor! Hoe meer keteltrein (met chemicaliën) per spoor hoe beter! Dat betekent minder vrachtwagens op de weg, betere doorstroming, dus minder files!
Crying over spilt milk
@Jan-Arie, je hebt helemaal gelijk. Joes en Peter Utreg, zijn de types die gevaren altijd zo groot mogelijk willen maken. Zijn het geen goederentreinen dan worden het wel neerstortende vliegtuigen, springende gasleidingen, etc, etc. En liefst zoveel mogelijk overdrijven. Die 30.000 giftreinen door Brabant, zijn in werkelijkheid 20.000 ketelwagens (in 1 trein zitten er zo’n 30), hoofdzakelijk met brandbare vloeistoffen (zoals de benzine in je auto) of brandbare gassen (zoals de aardgas in je huis). Maar maak er maar lekker ‘gif’ van, als je dan de volgende keer dan ook maar over je auto zegt (effe gif tanken).