Gratis parkeren op feestdagen draagt niet bij aan inclusiviteit en wordt daarom in Utrecht afgeschaft Gratis parkeren op feestdagen draagt niet bij aan inclusiviteit en wordt daarom in Utrecht afgeschaft

Gratis parkeren op feestdagen draagt niet bij aan inclusiviteit en wordt daarom in Utrecht afgeschaft

Gratis parkeren op feestdagen draagt niet bij aan inclusiviteit en wordt daarom in Utrecht afgeschaft
Archieffoto
Parkeren op feestdagen is vanaf volgend jaar niet meer altijd gratis in Utrecht. Deze uitzonderingsregel vervalt onder meer omdat het onduidelijk zou zijn en omdat het niet zou bijdragen aan inclusiviteit.

Parkeren op feestdagen is vanaf volgend jaar niet meer altijd gratis in Utrecht. Deze uitzonderingsregel vervalt onder meer omdat het onduidelijk zou zijn en omdat het niet zou bijdragen aan inclusiviteit.

In november vorig jaar hebben de Utrechtse fracties van GroenLinks, Partij voor de Dieren, Student & Starter en D66 een motie ingediend die vervolgens is aangenomen. In die motie riepen de partijen op om feestdagen geen uitzondering meer te maken bij het betaald parkeren.

Met de regeling worden christelijke feestdagen en belangrijke feestdagen uit andere religies en culturen volgens de fracties ongelijk behandeld. Dit zou niet helpen bij het uitdragen van inclusiviteit en gelijkwaardigheid.

Onduidelijk

De regeling zou daarnaast ook onduidelijk zijn omdat er op sommige feestdagen wel een uitzondering is en op andere weer niet. Ook is het zo dat de regels per gebied kunnen verschillen.

Vanaf 1 januari 2023 wordt een feestdag daarom een ‘gewone’ dag voor parkeren. Hiervoor moeten onder meer de parkeerautomaten aangepast worden en ook heeft de gemeente een ‘aanpak opgesteld’ om alle doelgroepen op een ‘passende wijze’ te informeren.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

84 Reacties

Reageren
 1. Natte Otter

  Schande. Ordinair automobilist pesten. Je zou maar gezellig familie uitnodigen op 1 januari.

  Voor GL en PvdD gaat het om autorijders hinderen. Voor de anderen om geld binnen harken voor de gemeente, daar gaat het om.

  Ze zouden zich moeten schamen. Ga weg met deze verzonnen inclusiviteit.

 2. Per Ommegaande

  Het was me het woke weekje wel!

  En nu wordt de echte Utrechter nog een keer bestraft ook voor het willen profiteren van een vrije dag. Wat heeft de echte Utrechter misdaan?

  Echt, deze gemeenteraad is echt helemaal de weg kwijt. Hiervoor heb ik niet op jullie gestemd, dames en heren! Hup, armoede bestrijden, woningen maken, lees-en schrijfvaardigheid opkrikken, een schone en werkende stad maken, dat soort dingen.

  BAH!

 3. arbeider

  Daar gaan we weer….

  Heeft dit College niets anders te doen dan de stad Utrecht steeds onaantrekkelijker ( lees duur en bijna onbereikbaar) en zichzelf verschut te zetten.

  Wat zijn dit toch voor een ” deugmensen” bah….

 4. Angelique

  Wat.een.gelul,
  Gewoon omdat je het automobilisten niet gunt, niet vanwege een of ander vergezocht argument, dat doorziet toch iedereen.

 5. LOESJE P.

  Goh, je moet er maar opkomen……

 6. Rietje

  Parkeergeld betalen vanwege inclusiviteit ?
  Hahahahaha !
  Mallerds.

 7. H

  Je moet nu al wel erg goed kunnen lopen of fietsen om binnen de Singel (plus ruime ring) te komen of betaald heel veel parkeergeld. Velen zijn lang geen jonge student of bakfietsouder meer, maar ook niet officieel gehandicapt. Tbv inclusiviteit is het logischer om meer feestdagen mee te tellen, dus bv ook het Suikergeest’ ed.

 8. Natte Otter

  Ik denk overigens dat moslims, of mensen met een ander geloof of overtuiging, met een auto (of familie of vrienden hebben met een auto) zich nu heel inclusief voelen nu niet iedereen meer gratis mag parkeren op feestdagen…

 9. Klaasjan

  Ik parkeer voortaan wel exclusief.
  Dit is echt lachwekkend.

 10. Wim

  Wanneer houden mensen dan ook op om op die afgunst partijen te stemmen.
  Wij leven hier in een westers land waar westerse feestdagen zijn met de daarbij horende activiteiten.

 11. Rutger

  Een link verzinnen tussen inclusiviteit en parkeren, is deze raad nog geaard met de samenleving? Ga wat doen waar inwoners echt op zitten te wachten.

 12. Realist

  Als iets inclusief is is het wel gratis parkeren voor iedereen, een bepaalde groep mensen laten betalen is juist exclusief. Ons kneiterlinks woke bestuur is de realiteit kwijt.

 13. Johan

  Mijn hemel (of mag ik deze uitdrukking van onze woke-Raad ook niet meer gebruiken), het Utrechtse bestuur is helemaal de weg kwijt en het ernstige is dat we als bevolking zelf voor dit gezelschap hebben gekozen. Wat zijn de volgende verkiezingen nog ver weg.

 14. R.Molemaker

  Kassa!

 15. W.

  Gratis parkeren bestaat niet, heeft ook nooit bestaan. Als je als individu niet betaalt voor gebruik van kostbare openbare ruimte, dan worden de kosten alsnog op de belastingbetaler in het algemeen afgewikkeld.
  Bovendien, veeg alle parkeerplekken in Utrecht eens op een hoop en kijk dan hoeveel ruimte de auto in beslag neemt. Die ruimte zou je ook anders kunnen gebruiken, voor huizenbouw bijvoorbeeld. Dat brengt geld op. Waarom zou parkeren dan wel gratis moeten zijn?

 16. Parkeerder

  Doe dan ook gratis parkeren voor gehandicapten afschaffen; dan voelen deze mensen zich ook meer inclusief…

 17. Henk

  Wat een onzin!

 18. Thuisblijver

  Die inclusiviteit slaat door. En voor wie doen we dat? Voor de mensen en culturen die zich erg op hun gemak voelen bij de manier van leven in Qatar zeker? Al die milieumaatregelen van de raad? daar zit een luchtje aan. Gelukkig kun je in Overvecht nog gratis parkeren ( oh, verdorie, ik breng ze op een idee ).

 19. JdV

  @W: helemaal correct. Veeg alle fietsparkeervoorzienjngen (stallingen, straatplekken, neergesmeten fietsen) eens op een hoop en bekijk een hoeveel ruimte de fiets inneemt. Gratis fietsenstallen bestaat niet, de kosten komen ten laste van de belastingbetaler. Die fietsenruimte zou je ook anders kunnen gebruiken, bijvoorbeeld voor woningbouw.

 20. Realist

  W. Als je alle fietspaden op een hoop veegt, als je alle mensen op een hoop veegt, als je alle windmolens op een hoop veegt, als als als. Jouw belang is niet ieders belang.

 21. Bill

  Het lijkt wel alsof de gemeenteraad zich niet wil branden aan de écht grote zaken die er in onze stad spelen, en zich maar en masse op dit soort dorpse randzaken storten om te doen voorkomen dat ze nog ergens mee bezig zijn. Met het aanstellen van de vele onervaren mensen sinds de laatste verkiezingen is de professionaliteit binnen het besturen van een stad van 350.000 mensen ver te zoeken.

  Bestuurders, bestuur zoals het hoort bij de vierde stad van het land. En zo niet, ga a.u.b.

 22. Rob

  Oei, ze zitten aan de auto !
  Weinig Groen Links stemmers hierboven 🙂

 23. Hetty

  Dit zal eenzaamheid van met name ouderen tijdens feestdagen vergroten. Een extra drempel voor familie om op bezoek te komen.

 24. PvC

  Wat een bizarre redenering.
  Deze feestdagen zijn in Nederland nog steeds OFFICIËLE feestdagen. Da’s dus ook niet inclusief. Als je dan zo nodig inclusief wilt zijn wees dan eens een keer gul en maak het parkeren ook op andere (religieuze) feestdagen gratis.
  Dit is weer Utrecht op zijn smalst. Parkeergeld vóór alles. En dat rechtpraten met kulargumenten.

 25. Conrad

  Het was pas echt inclusief geworden als het parkeren ook gratis was gemaakt op alle andere denkbare feestdagen uit andere culturen. Dan had het tenminste ook nog veel publiek geld gekost, wat het ideele orgasme bij de woke gemeenschap meestal alleen maar groter maakt. Gemiste kans.

 26. Coen

  Zouden de initiatiefnemers zich realiseren dat juist dit soort stupide maatregelen de kloof tussen samenleving en overheid vergroot? Vraag 100 mensen op het Neude wat men er van vindt en je weet genoeg. Stop met dit soort onzin, en ga aub aan de slag met echte problemen.

 27. Don

  Kijk dat zet zoden aan de dijk zal oma even bellen dat ze niet meer welkom is in utrecht lekker inclusief. Vraag me af of er bij stemmers van de partijen GroenLinks, Partij voor de Dieren, Student & Starter en D66 al stemschaamte aan het ontstaan is. Overigens bizar waar dit gemeente bestuur zich mee bezighoudt in tijden van enorme inflatie, onbetaalbare energie rekeningen personeelstekorten een oorlog enz enz. Eerst is de gemeenteraad druk met straatnaam bordjes en de inclusiviteit van parkeerbelasting terwijl voor iedereen klip en klaar is dat dit alleen maar is om de enorme tekorten van dit volstrekt falende gemeente bestuur af te dichten en er nog meer kul uitgaven gedaan kunnen worden.

 28. Arend

  Bevordert het feit dat familie niet meer gratis kan parkeren op feestdagen de inclusiviteit? Dat kan ik me niet voorstellen. Zorg er dan voor dat er op alle officiële feestdagen gratis geparkeerd kan worden. Maar dat is niet de keuze. Dan kan de conclusie niet anders zijn dan dat dit een ordinaire gemeentelijke graai actie is onder het mom van inclusiviteit. Bah!

 29. Kaat

  Wat een onzin! Ga echte problemen aanpakken. CU laat zich behoorlijk wegzetten…

 30. Nina

  Sinds wanneer bepaalt de gemeenteraad van Utrecht wat een nationale feestdag is?
  Gewoon de wet volgen, WEThouders.

 31. Parkmobile

  Gek,gekker,gekst

 32. Pieter

  Kunnen ze al dat extra parkeergeld ook over de balk gaan smijten!

 33. Johan Visser

  Wat een onecht, gekunsteld argument!
  Je zult deze keer maar eens met de auto naar Utrecht willen komen. Enorm ongastvrije stad.
  Leve Rotterdam

 34. Ja

  Maar gelijk de christelijke feestdagen afschaffen voor de ambtenaren van de gemeente Utrecht??

 35. Wendy

  Zelf rijd ik al 20 jaar geen auto maar dit slaat nergens op.Om lang verhaal kort te houden…..stop met deze onzin.

 36. Aad

  Ok maar wordt dan de zondag standaard ook betalen voor iedereen want zondag = Christelijk en Sabbat is op zaterdag. Tevens is het ook niet inclusief dat je verschillende tarieven voor een vergunning betaalt en dat er nog steeds plekken zijn zonder vergunning….

 37. Statler

  Ik heb geen probleem met parkeergeld betalen, ik heb een probleem met de holle frasen waarmee het door dit college verdedigd wordt. Het begint inmiddels enge vormen aan te nemen.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 38. Klaasjan

  @Nina
  Ik laat me door niemand voorschrijven wanneer ik feest vier. Aan nationale feestdagen doe ik niet mee. De christelijke feestdagen negeer ik als niet gelovige consequent. De islamitische en joodse feestdagen en die van andere geloven, daar is iedereen vrij in maar ik doe er vanzelfsprekend ook niet aan mee. De gekkigheid feestdagen, welke dan ook, te koppelen aan parkeren en (modewoord!) inclusiviteit is een doorgeslagen regelzucht.

 39. woutvr

  Wat een kulargument. Worden we weer op kosten gedreven. Nou nou, knap bedacht hoor, college!

 40. W.

  @JdV Is dat echt een serieuze reactie? Lopen, fietsen, en OV zijn ten opzichte van het gebruik van de auto de transportvormen die het meest efficient met ruimte en grondstoffen omgaan, en krijgen daarom tegenwoordig voorrang bij gebiedsontwikkeling. Daarom is de auto ook langzaam uit de steden aan het verdwijnen. Waar de auto verdwijnt komen de mensen weer terug op straat. Dat fenomeen is ruim voldoende onderzocht. Kun je je nog herinneren dat alle pleinen in Utrecht parkeerplaatsen waren. Ik geloof niet dat er ook maar iemand is die dat heel graag terug wil.

 41. Lombok

  Wat een zottigheid dit. Weet je wat ik inclusief zou vinden als Utrecht eindelijk eens de forensenbelasting zou gaan heffen, of de roerende zaak belasting, of pacht gaat heffen voor geconfisqueerde walkanten. Er zijn grote groepen inwoners die grote bedragen niet hoeven af te dragen. Hoe kan dit?

  Terug naar parkeergeld. Er komt dus straks meer geld binnen bij gemeente Utrecht wederom uit de portemonnee van de autobezitter. Snap dat het eenduidig is op deze manier, maar in hemelsnaam noem dit niet “inclusief”.

 42. JdV

  Ambtenaren die uitsluitend vrij krijgen op specifieke feestdagen. Das absoluut niet inclusief. Of het nou gaat om kerst, suikersfeest, koti keti of rosh hasana. Geen vrije feestdagen meer voor Utrechtse ambtenaren. Geen een !! Eat your own dogfood.

 43. Mens

  Als de gemeente ballen heeft schaft ze officiele christelijke feestdagen af. Eens kijken of de mensen die zich beledigt voelen doordat gratis parkeren mag op een feestdag die niet voldoet aan hun geloof nu blij zijn dat ze moeten werken op een dag waarop ze eerder vrijaf kregen. Groetjes!!

 44. Eveline

  Wat een drogreden. Bezoek op eerste of tweede kerstdag (of een andere feestdag) mag dus gaan betalen. Da’s fijn incasseren voor de gemeente.
  Als zelfs de feestdagen niet meer een mooie Nederlandse traditie vormen… heeft niets met inclusiviteit te maken.

 45. Fvw

  Gewoon ordinair aan de auto verdienen. De auto de melkkoe van de gemeente Utrecht. Want zo is het.

 46. Pieter

  Prima regel, ga maar gewoon betalen om je auto te stallen
  Doe ik ook voor de fiets of het ov
  Wij wonen tegenover een bushalte en 5 minuten van station en alsnog komt en parkeert familie hier altijd voor de deur- wellicht dat dit soort kosten mensen voor een (betere) manier van reizen gaan kiezen. Zal wel fijn zijn als trein en bus dan weer goedkoper zouden kunnen….

 47. Swiebertje

  Utrecht heeft woke gestemd en dus krijgt men woke gekkigheid.

 48. Hans

  Nu graag ook nog even een streep zetten door het jarenlang gedogen en door de vingers zien van schots en scheef foutgeparkeerde overlast bezorgende auto’s (op stoepen, in bermen, voor in- en uitritten en op voor rolstoelers bedoelde aflopende trottoirbanden). Schering en inslag op zondagen rondom Galgenwaard. Over inclusiviteit gesproken. Heb nooit begrepen wat in dit opzicht het verschil is tussen een faliekant foutgeparkeerde voetbalsupporter op zondag en een doodgewone burger op de overige dagen van de week.

 49. Leon

  Het slaat sowieso nergens op om gratis te mogen parkeren. Het kost de samenleving namelijk geld.

 50. Hannes

  Gewoon betaald parkeren in de gehele stad 24/7
  365 dagen opgelost

 51. Louise

  Wat een kul redenering op geld binnen te harken. Zo betuttelend weer. Linksom of rechtsom, je moet betalen en inbinden.

 52. Martin

  Ik denk altijd dat ik best wel links ben. Maar als ik dit lees, blijk ik minder links. Om inclusief te zijn, moet je op eerste kerstdag bij familiebezoek in Utrecht nu betalen als je met de auto kom. Voor veel mensen is kerst niet zozeer een christelijk feest, maar een familiefeest.

 53. Mark

  Feit is dat de meeste traditioneel Christelijke Feestdagen vrije dagen zijn voor veel mensen. Dagen die voor velen allang de zuiver Christelijke betekenis hebben verloren maar dagen die gebruikt worden om familie en vrienden te bezoeken en daarmee belangrijk voor de sociale contacten en cohesie. Door betaald parkeren in te voeren verhoog je de drempel voor deze sociale contacten voor mensen die het minder breed hebben. Daarmee in het kader van inclusiviteit een zeer onbegrijpelijk voorstel. Als er gewoon naar extra inkomsten gezocht wordt, zeg dat dan gewoon eerder en gebruik geen gelegenheidsargument. Daarvoor is het thema inclusiviteit te belangrijk. Respectloos naar de vraagstukken op dit vlak die er echt toe doen. NB. Daarnaast is het inconsequent met dezelfde argumentatie over inclusiviteit zou je ook het gratis parkeren op zondag ook moeten afschaffen. Maar dat is om dezelfde reden ook onverstandig. Als dit college echt sociaal is draaien ze deze beslissing alsnog terug!

 54. Leo

  Prima initiatief voor meer inclusiviteit. Een wijs besluit van de gemeente!

 55. Andere

  Moet kunnen vind ik. Rekening houden met anderen is een goede zaak. We kunnen door deze toereiking er ook vanuit gaan dat men in landen met een van ons afwijkende religie hetzelfde zal doen. Wie goed doet…goed ontmoet. Anders zouden we gekke Henkie zijn. En dat zijn we niet toch?

 56. Niet-groen links

  Wat een geklaag!

  Die (domme?) argumenten van de gemeente maken mij niet zoveel uit.
  Aangezien verreweg de meesten van jullie hier, geld genoeg hebben om een auto te betalen/bezitten, kunnen jullie die parkeerkosten vast ook betalen!?

  Ik ben i.i.g. jullie milieuverpesting/verkeersonveiligheid/lawaai/files/drukte in de stad al lang zat. Als je die meerekent, betalen jullie eigenlijk nog veel te weinig parkeergeld/belasting.

  Gelukkig worden er steeds meer ‘racebanen’ in de stad aangepakt. Daarvoor is, zelfs bij diverse autobezitters, sympathie.
  Goed bezig gemeente! Ruim (gezond) baan voor fiets en voetganger.

 57. Koel Hoofd

  Gemeente heeft geld nodig en komt met dit bizarre excuus.
  Het is juist helemaal niet inclusief om dit af te schaffen maar standaard elitair links geneuzel.

  Op zondag komt er ook veel familie uit de provincie op bezoek bij de Utrechters omdat ze dit veel geld scheelt voor een familiebezoek.
  Iets wat vele decennia gratis was, o.a. ook daarom, want die kerken lopen al sinds de jaren zeventig leeg maar familiebezoek bleef bestaan!

  Ik stel voor dat die laadpaalparkeerplaatsen het gewone parkeertarief moeten krijgen. Het is namelijk helemaal niet inclusief om die zowel minimale ‘brandstof’ kosten en gratis parkeertijd bij het laden te geven maar discriminatoir omdat de rest de volle mep moet betalen.

 58. W

  Misschien een idee om op alle feestdagen van alle geloofsovertuigingen het parkeren gratis te maken.. dat is echt inclusief. Daar zijn alle inwoners van Utrecht het vast mee ééns.

 59. Berk

  Ben echt wel links qua stemgedrag doorgaans en vond het aanpassen van die straatnaamborden deze week best een goed idee, maar dit slaat mijn inziens echt nergens op. Lijkt meer op een verkapte manier om meer geld op te halen. Als je zo redeneert is het feit dat feestdagen een vrije dag zijn ook niet inclusief. Moeten we die ook maar afschaffen dan?

 60. Jan

  Vanaf heden dan ook maar alle christelijke feestdagen schrappen voor de ambtenaren van de gemeente Utrecht!?

 61. Bertus

  Ben benieuwd wat de kosten van het aanpassen van de parkeerautomaten zijn.

 62. Pete

  Veel boze automobilisten…. Maar met de redenering lijkt me niet zoveel mis. Waarom zou je niet alle feestdagen gelijk behandelen? En velen willen een leefbare stad met minder auto’s overal. Dus ik vind dit een prima maatregel!

 63. Jantientwintig

  @Niet-groen links, helaas krijgt de voetganger steeds minder baan in Utrecht omdat de fietsers steeds meer openbare ruimte ( lees trottoir) in beslag nemen !
  De gemeente Utrecht laat de voetgangers van alle kanten in de steek !

 64. Martin

  Misschien moet de gemeente dan ook maar de jaartelling aanpassen. Die is gebaseerd op het christendom. Niet erg inclusief. O, en laten we de zondagsdienst van de bussen ook afschaffen. En ik verwacht dat de leden van de gemeenteraad eerste en tweede kerstdag gewoon werken. De naam van de Domtoren, die in bezit is van de gemeente, moet ook aangepast. Nog veel werk te doen.

 65. Wellie

  Gladiolen zijn het. Nu maar hopen dat genoeg Utrechters inzien dat er anders gestemd moet worden. We zijn die overdreven woke-kliek zat.

 66. Utrechter

  Tsja wij krijgen als Utrechters natuurlijk gewoon waar we op gestemd hebben: een stel woke-religie-fanaten. Denk dan ook na voor je op GroenLinks of D66 stemt. Blijkbaar heeft de raad niet in de gaten dat we in Nederland officiële en overige feestdagen hebben. Daarnaast dient het heffen van belasting juridisch gezien een grondslag te hebben. Eén daarvan is het bijdragen aan de kosten van de parkeerplaats zelf met beleidsmatige invulling om de piekmomenten en pieklocaties te belasten vanwege parkeerdruk. Vrij logisch. Om die reden is het in rustige wijken vrij parkeren, en is het ‘s nachts of vaak op zondag vrij parkeren. En dus op feestdagen. Niet om religieuze of inclusieve redenen maar om praktische redenen als verkeer, parkeerdruk, kosten van parkeren, etc.

 67. Lachgas

  Kunnen we het ook over de fietsen hebben. Parkeren veelal gratis, nemen hoop ruimte in beslag, verloederend stad/straatbeeld.
  Valt heel veel geld binnen te harken

 68. Peter

  Tijd en geld besteden aan deze gekkigheid kun je doen als je alles op orde hebt. Bij het ambtenaren apparaat in Utrecht is heel wat loos en daar heeft de raad totaal geen focus op terwijl inwoners dat direct merken, los dat eerst eens op: https://www.duic.nl/algemeen/gemeente-utrecht-moet-ruim-930-000-euro-aan-dwangsommen-betalen-aan-enkele-inwoner/

 69. Joost

  Fantastisch, wat een hoop trollende automobilisten in de commentaren.

  Ik vind dit niet eens ver genoeg gaan. Iedereen die een religieuze feestdag viert, zou eigenlijk beboet moeten worden, en iedereen die een auto bezit het tienvoudige aan parkeergeld moeten betalen. Religie en autobezit moeten met wortel en tak worden uitgeroeid uit de samenleving. En desnoods met harde hand

 70. JvS

  Gaan ze vanaf 2023 ook op 5 mei werken?

 71. Massegast

  Ik vind het prijzenswaardig en indrukwekkend dat zoveel lezers hier een reactie op geven. Ik heb besloten er niet op te reageren. Mijn denkwereld verschilt daarvoor te veel van die van het gemeentebestuur. De redenen ziet u in de talloze andere reacties. Ik hou van de stad Utrecht – ben er geboren en getogen -, maar niet van de gemeente Utrecht.

 72. TripleE

  En daar moeten allen automaten worden aangepast en groepen worden geïnformeerd!
  Terwijl de toren hoge inflatie bijna iedereen de kop kost!
  Het is overduidelijk dat we veel te veel ambtenaren hebben in dit land ze weten gewoon niet hoe ze zichzelf aan het werk moeten houden.

 73. Wil

  Heel goed dit! Waarom op diwali wel parkeergeld betalen en op tweede paasdag niet?!

 74. Sjaak

  @natte otter: alsof familie alleen maar met de auto kan komen…

 75. Katja

  De gemeente is heel goed in het oplossen van zelfverzonnen problemen. Waarom op zondag wel vrij parkeren ? Dat stamt nog uit de tijd dat de winkels niet open waren (graag dát terug ! Scheelt ook hoop energieverbruik).

 76. Nina

  Pete 13/11/2022 – 8:59

  Alle feestdagen zijn niet gelijk. Op de nationale feestdagen zijn heel veel bedrijven dicht en heel veel medewerkers vrij in Nederland.

  Je gaat niet van onderaf de wet te wijzigen door hier vanaf te wijken, zoals de gemeenteraad van Utrecht nu doet. Gaat iedere gemeente dat naar eigen believen invullen, wordt het een zooitje.

 77. Pee

  Als ze zo graag inclusief willen zijn dan moeten ze beginnen in overecht , hoograven , zuilen en kanaleneiland daar word juist de inclusiviteit tegengewerkt.
  De plekken waar nu nog gratis parkeren is word binnenkort ook betaald parkeren ingevoerd .

 78. Paul

  Je zou van een linkse Gemeente verwachten juist in deze dure tijden de burgers tegemoet te komen.Maar nee hoor…het gaat maar door om de auto te verbannen en duurder en duurder te maken.

  1 uur parkeren is 5 a 6 euro, niet normaal meer,en niet meer op te brengen voor een normaal gezin.Een middag winkelen kost dus sowieso een 30 euro! En maar roeptoeteren dat dit College er voor iedereen is, hou toch op zeg. ..ze lopen gedwee achter autohater nummer 1 GroenLinks aan.

  Dan nog excuses maken voor vermeende slavernij, straatnamen willen veranderen, niet in staat zijn om de prostitutie weer te laten uitoefenen,, de stad voor de auto gastvrijer te maken, vuurwerk willen afschaffen etc.etc.

  Wat een klote stad zijn we geworden door een aantal mensen van vooral buitenaf die hun eigen agenda er doorheen drukken.

  Voortaan winkelen in Nieuwegein of Maarssen, goedkoper en gezelliger…ajuu…

 79. Pete

  @Nina, dat is nu juist mijn punt; niet alle feestdagen zijn nu gelijk, maar waarom zou je ze niet meer gelijk proberen te behandelen? Wat is daarop tegen? Zeker nu het Christendom, dat ooit erg dominant was, dat simpelweg al heel lang niet meer is. Zelf ben ik een onversneden atheïst die wel gelooft in minder autoverkeer in de stad.

  @Nina 2, even een stukje kennis van ons openbaar bestuur: de stad Utrecht verandert hier ook helemaal niet de ‘wet van onderaf’. Dat is ook iets wat helemaal niet bestaat. Ze past gewoon het parkeerbeleid aan, iets dat op grond van de wet een bevoegdheid is die gemeenten gewoon naar eigen inzicht kunnen invullen.

 80. Realist

  De linkse partijen hadden dit natuurlijk ook andersom kunnen benaderen. Vrij parkeren op alle mogelijke feestdagen voor elke cultuur of religie. Dat zou pas een feest van inclusiviteit en verbroedering zijn geweest.

 81. Zoi

  Schande door de Utrechtse college. Was er ook maar niemand die hiervoor een stokje kon steken. Bah.. het is dus gewoon een verkapte belastingverhoging en machts vertoon door de controle staat.

 82. Martin

  @ Paul, vind je Cityplaza gezelliger dan de binnenstad van Utrecht? Dat kan, smaken verschillen. Je kunt ook naar de binnenstad met de fiets of met de bus.

 83. Stadsie

  Realiteitszin is voor eeuwig
  aan parkeergeld onderhevig.

 84. Niet-groen links

  @Jantientwintig:

  Mee eens!
  ‘Voetgangers’ is de volgende stap. Een groot gedeelte van de binnenstad is overdag ‘fietsvrij’ dacht ik. Dat is begonnen in de Corona-tijd en nu voortgezet. Nog wat meer handhaving zou fijn zijn! En uiteraard de Neude terug aan de voetganger, dus alle fietsen daar weg!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).