Groen verticaal bos Wonderwoods verandert de skyline van Utrecht; eerste huurders hebben sleutel Groen verticaal bos Wonderwoods verandert de skyline van Utrecht; eerste huurders hebben sleutel

Groen verticaal bos Wonderwoods verandert de skyline van Utrecht; eerste huurders hebben sleutel

Groen verticaal bos Wonderwoods verandert de skyline van Utrecht; eerste huurders hebben sleutel
Met de aanstaande voltooiing van Wonderwoods heeft Utrecht een groene toevoeging gekregen aan de skyline. De bouw startte in 2020 en vorige week kregen de eerste huurders de sleutels overhandigd. Alle kantoorruimtes en huurwoningen in de twee torens van 104 en 70 meter hoogte zijn verhuurd. Er zijn nog enkele woningen te koop, maar daar moet wel flink voor in de buidel getast worden. De laatste appartementen hebben een vraagprijs van tussen de 1,7 en 2,8 miljoen euro. Maar dan woon je wel in een verticaal bos.

Met de aanstaande voltooiing van Wonderwoods heeft Utrecht een groene toevoeging gekregen aan de skyline. De bouw startte in 2020 en vorige week kregen de eerste huurders de sleutels overhandigd. Alle kantoorruimtes en huurwoningen in de twee torens van 104 en 70 meter hoogte zijn verhuurd. Er zijn nog enkele woningen te koop, maar daar moet wel flink voor in de buidel getast worden. De laatste appartementen hebben een vraagprijs van tussen de 1,7 en 2,8 miljoen euro. Maar dan woon je wel in een verticaal bos.

Al voordat überhaupt de eerste steen was gelegd, viel Wonderwoods in de prijzen. In 2019 sleepte het plan meerdere awards in de wacht. Internationaal was er ook de nodige aandacht voor het project. Het meest bijzondere aan de twee torens is het groen, er zijn honderden bomen en duizenden struiken te vinden aan het complex. Hoveniers moeten abseilen met touwen om al dit groen te onderhouden. Naast het lelijke eendje, de 90 meter hoge Galaxy Tower waarbij de bouw door juridische procedures al heel lang stilligt, steekt Wonderwoods wonderwel goed af.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Wonderwoods bestaat uit twee torens van 104 en 70 meter hoog die aan elkaar verbonden zijn. Het complex is ontworpen door Stefano Boeri Architetti uit Milaan en MVSA Architects uit Amsterdam. Het Italiaanse bureau vergaarde zo’n tien jaren geleden al een hoop roem met Bosco Verticale, twee woontorens in Milaan met 900 bomen. Ook Wonderwoods wordt zo’n verticaal bos. “Ons verticale bos in Utrecht is een mijlpaal voor al onze ontwerpen over de hele wereld”, aldus Stefano Boeri. “Wonderwoods is een echt stedelijk gebouw en tegelijkertijd een zeer rijk en complex ecosysteem.”

De bouw van Wonderwoods startte in 2020 en ook de kweek van de bomen en planten begon al jaren geleden. In 2023 werd uiteindelijk de eerste boom op het gebouw geplant. De vegetatie in en aan de gebouwen is geïnspireerd op die van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Naast de circa 4.000 plantenbakken en de 150 grote boombakken aan de gevels van de hoogste toren zijn vrijwel alle daken groendaken met een waterretentie functie. Dat betekent dat de daken regenwater kunnen vasthouden en later via een volautomatisch systeem kan het water weer gebruikt worden voor al het groen. In totaal komen er ruim 300 bomen en 75.000 bloemen en struiken in en op het gebouw.

Woningen

Naast bomen en struiken bestaat Wonderwoods natuurlijk ook vooral uit kantoor- en woonruimte. 419 huur- en koopappartementen zijn er te vinden in het complex waarvan de meeste al verkocht zijn en de huurwoningen zijn al vergeven. Toen de eerste woningen in de verkoop gingen, begonnen de prijzen bij 320.000 euro voor 45 vierkante meter, waar toentertijd wel de nodige kritiek op kwam. Er klonk ook al kritiek voordat er gebouwd werd, omdat er geen sociale huurwoningen in het plan waren opgenomen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Hoewel bijna alle woningen al vergeven zijn, zijn er nog wel enkele zogenoemde penthouses te koop, waar flinke geldbedragen voor neergelegd moeten worden. Om de duurste maar even uit te lichten, daar betaalt men 2,8 miljoen euro voor. Nieuwe bewoners krijgen daarvoor 244 vierkante meter, verdeeld over de 29e en 30e verdieping, met drie slaapkamers en een buitenruimte van 36 vierkante meter. Wie niet per se zo hoog in de toren wil wonen, kan ook een appartement kopen van 286 vierkante meter, met vijf slaapkamers en 91 vierkante meter buitenruimte. Deze woning bevindt zich op de 13e en 14e verdieping, de prijs is 2,7 miljoen euro.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Museum

Nog voor de oplevering is ook de volledige 14.700 vierkante meter aan kantoorruimtes en 1.000 vierkante meter sportschool verhuurd aan in totaal zeven bedrijven. Dan komt er ook nog een ruimte voor digitale kunst. Deze immersive digital art space heet Nowhere en komt op de begane grond. Nowhere wordt naar eigen zeggen geen traditionele kunstgalerie. Het wordt onder andere een ruimte voor digitale en interactieve werken. “Het brengt met behulp van technologie een nieuwe vorm van interactieve multi-sensorische kunstzinnige ervaringen”, was eerder te lezen in een persbericht. De beoogde oplevering van het museum was eerder medio 2025, maar er wordt nu geen specifieke datum meer genoemd.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Omgeving

Wanneer de eerste huurders van Wonderwoods deze week de sleutel krijgen en om zich heen kijken, moeten ze zich realiseren dat de omgeving nog flink gaat veranderen. De Jaarbeurszijde van het centrum wacht nog een enorme transformatie. In het Beurskwartier, zoals de buurt wordt genoemd, komen zo’n 2.500 nieuwe woningen en twee parken. Een grote parkeerplaats en een hal van de Jaarbeurs zijn daarom eerder al gesloopt. Een andere grote landmark die de skyline van Utrecht verder gaat laten veranderen is het toekomstige gebouw Oopen dat op het Jaarbeursplein gaat komen en 105 meter hoog wordt. De bouw van die toren moet nog beginnen.

Gekoppelde berichten

37 Reacties

Reageren
  1. Pee

    En wie gaat het onderhoud doen?
    Is er rekening gehouden met ongedierte , lekkages en schimmels.
    Dit word een pijnzooi.

  2. van Puffelen

    Dus om het in het kort te zeggen staan er gewoon poten en baken op een balkon, nou, nou, wat innovatief is dat!!!! (En dat voor 2,8 miljoen)

  3. Wim

    @Pee, de beheerders waarvoor service kosten worden betaald.,
    @vanPuffelen , wat had je gedacht grond op het balkon of kunstbomen?

  4. Lunatic

    @Pee

    Nee nooit aan gedacht. Hadden ze nou maar zo iemand als jij in het project team. Iemand die echt nadenkt over de problemen zonder enige filter. Wat een held. Wat.. een… Held!

  5. Moniek

    @Pee
    Ik neem aan dat er een VVE is die verantwoordelijk is voor het onderhoud. Ik ben wel benieuwd of de beplanting er na een paar jaar ook nog goed uitziet, want dit onderhoud is ongetwijfeld erg duur.

  6. Marcel

    @pee, wat een zeurkous. Verdiep je is in VVE als je snapt wat dat is? En dan nog, denk je nu echt dat daar niet aan gedacht is? Wel is onder een kei gelegen?

  7. w

    @pee: goed dat je het benoemt zeg, nee, er is geen rekening mee gehouden… sjongejonge…
    overigens staan er al meer van dit soort torens, Utrecht is daarin niet uniek, dus er is ervaring hoor Pee!

  8. Koel Hoofd

    “De vegetatie is geïnspireerd op die van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug”
    Uhhm… eiken en beuken bomen in potjes op de balkons?
    Dat belooft wat.

    @Pee
    Er worden speciaal voor dat onderhoud hoveniers in abseilen getraind.
    Nu maar hopen dat ze niet per ongeluk hun eigen touwtje doorknippen ipv een takje.

  9. Sj

    @pee: maak jij je daar maar niet druk om hoor, anderen hebben daar al aan gedacht.
    En ja, @moniek, dat is relatief duur, maar als je een woning van een paar miljoen kunt kopen is 1000 euro servicekosten een schijntje. Dus ook jij hoeft je niet druk te maken over de kosten.

  10. Matt

    Als dit een succes wordt kan dat Italiaanse architectenbureau wat mij betreft ook gevraagd worden om de beplanting aan de Oude en Nieuwe Gracht vorm te geven op een manier die de werven spaart.

  11. Katja

    Bouwen voor de rijken.
    En is door al dat groen geen grotere kansen op brand ? Grenfell-achtig scenario (ook al was dat met bekleding buitenkant)

  12. Ooginalbewoner

    volgens mij telt die toren geen 40 verdiepingen :-), zo istie al hoog genoeg.
    En ja: een grote brok beton, en ja: heel leuk dat Utrecht als 2de in de wereld zo’n groene toren heeft. Is toch veel mooier dan dat gedrocht ernaast?

  13. Nina

    Maar eens zien hoe het er over 10-20 jaar uitziet.

    Schiet men dan, net al bij de Oudegracht, ook in een kramp om te grote bomen of struiken te verwijderen vanwege problemen voor het gebouw of het gevaar van omvallen?

    Ik krijg de indruk dat hier een toekomstig conflict door verschil van mening voor de bewoners is gecreëerd, maar dat moet blijken.

  14. Le coq sportif

    Prachtig gebouw, echt een aanwinst voor Utrecht

  15. Wim

    Kijk Le coq sportif zegt hier een waar woord , aanwinst voor Utrecht

  16. Moniek

    @Sj
    Maakt u zich maar niet druk om mij want ik maak me niet druk over de beplanting. Ik sprak alleen mijn nieuwsgierigheid uit.

  17. Wonderwoods

    @ Ooginalbewoner

    Het zijn de 29ste en. 30ste verdieping. We moeten de toren niet groter maken dan hij is.

  18. ramon

    puffelen

    Er zit ook gewoon middenhuur vanaf 940 euro per maand in deze torens, VVE doet het onderhoud, Servicekosten afhankelijk van hoe groot je balkon is , start bij 100 euro per maand

  19. Erven Dorens

    @droeftoeters:
    Google anders eens op “bosco verticale milano”. Die torens staan er (na 15 jaar) nog steeds tiptop bij.

  20. de Roeptoeter

    Geweldige architectuur. Petje af. Ik loop graag in dat gebied, kan niet wachten tot de rest ook (eens) klaar is.

  21. Gerard vd Vecht

    Wonderwoods enhet niet afgebouwde Amrath Hotel veranderen de Sky line niet maar verpesten de Sky Line van Utrecht.

  22. Bill

    “Verandert de skyline”? Niet echt, zou mooier en meer iconisch zijn geweest als deze een hoogte van 120-130 meter had gehad. Nu heb je een aardig mooie toren in de zee van meer torens met die hoogte.

  23. De hovenier

    Ik vind het prachtig los van het volgende.
    Ik ben echt benieuwd hoe de kosten gaan uitpakken voor dit hoogmoed project . Neem van mij aan dat er veel extra geld gevraagd gaat worden voor de permanente onderhouds kosten van deze groen voorziening. Dit gaat opbreken ook al heb je hier te maken met draagkrachtigen bewoners. Deze bewoners wonen hier niet omdat ze het groen adoreren anders hadden ze wel een huis met tuin gekocht.het is status ,niets meer en niets minder. en dat mag niet te veel kosten. De tijd zal het leren
    er zijn vast bewoners die het groen fantastisch vinden maar de pleuris gaat hier wel uitbreken als de onderhoudskosten de pan uit gaan reizen .en wie is er dan aan de beurd ,,, ik verwacht de belastingbetaler zonder tuintje.

  24. Katja

    @Erven Dorens: als het inderdaad zo mooi wordt, prima.

  25. Teringjantje

    Toch niet zo heel gek dat er geen sociale huur in een dergelijk gebouw is? Ik snap sowieso niet dat dat altijd op A-locaties moet. Voor een schijntje lekker in het centrum wonen terwijl anderen diep in de buidel moeten tasten.

  26. Bernhard

    Prachtig innovatief project die een goed voorbeeld is hoe stedelijke verdichting kan worden vergroenen kan. Trost op Utrecht dat men dit aan durft en hoe het concept met lokale planten is uit gevoerd.
    Bij iedere innovatie is er een leer factor.
    Overigens was de NS Toren van de beroemde Utrechtse architect Mart van Schijndel ook al 20 jaar terug zijn tijd vooruit. Helaas is hier later een lelijke standaard vliesgevel voor gezet. Hopelijk wordt deze ooit in ere herstel, dan kan het gelijk op de rijks monumenten lijst !

  27. HenQie

    Had best hoger gekund. Een beetje doorpakken en durven bouwen naar 500 meter! Laat dat dorpse denken eens los, in Wijk bij Duurstede kun je ook wonen.

  28. W.H.de Groen

    Fantastisch initiatief waarin,….Naar ik hoop rekening is gehouden met de veranderingen rondom ons klimaat.
    De stormen waarin de wind en regen een hoofdrol spelen nemen in hevigheid toe waarbij dergelijke Groene toevoegingen een gevaar voor onze gezondheid kunnen gaan opleveren…!
    Loop ja daar ergens nietsvermoedend met je boodschappentasje krijg je met windkracht 9 de complete Utrechtse heuvelrug tussen je ribben geplant.
    Goedemorgen dokter,zou U deze volgroeide Hazelaar even uit mijn middel kunnen gaan verwijderen.. !
    Daar gaat je eigen risico.

    Ik bedoel, je mag hopen dat dit soort excessen meegenomen word in de afgesloyen verzekeringspolissen van de nieuwe huurders daar dit anders een dure aangelegenheid kan gaan worden voor de argeloze bezoekers van HC en Jaarbeurs.

  29. Steven

    Verschrikkelijk om te zien, dat gebouwen hier prijzen voor krijgen. Wat moeten we met een beschimmeld en stinkend nieuw gebouw.

    Je bent er mooi klaar mee.
    Ook die hoogbouw vind ik verschrikkelijk. Gelukkig niet hoger dan onze Domtoren maar er komen m.i. wel steeds meer gebouwen te dicht in de buurt.

    Al die import, die niet uit Utrecht komen, willen maar wat graag hoger bouwen dan de Dom. Het is jammer dat deze ongeschreven regel niet wettelijk is vastgelegd voor de stad.

  30. Bill

    Steven: Jammer voor u, als geboren en getogen Utrechter vind ik dat geneuzel over de hoogte van de Domtoren en gebouwen iets voor de “provinciestad Utrecht” uit de 20ste eeuw, met de bijbehorende leeftijd van die klagers.

    Het gaat om de kwaliteit van het hoge gebouw, en als het dan toevallig hoger is en het past op die plek en de omgeving dan is dat zo. Kwaliteit moet gaan boven een emotioneel argument. Jammer genoeg heeft zich dit een beetje verankerd in de Utrechtse politiek, alsof “heel Utrecht” niet wil dat er boven de hoogte van de Domtoren wordt gebouwd, totale onzin. Het zijn meer de oude azijnzeikers die hier in de emotie constant op terugkomen zonder een professioneel stedenbouwkundig onderlegd verhaal. En dat op dit emotionele argument op het stadskantoor beleid wordt gemaakt is helemaal belachelijk. Dit kan op termijn ten koste gaan van de kwaliteit in sommige delen van de stad.

    En alsof u het verschil vanaf straatniveau ervaart tussen een toren van 105 en 120 meter, wedden van niet?

  31. BdV

    @Steven – Waar kan ik de gegevens vinden dat de import die niet uit Utrecht komt, hoger wil bouwen dan de Dom?
    ‘Steeds meer gebouwen te dicht in de buurt’: ja, als je variatie in hoogte wil zien hoef je niet naar de Utrechtse skyline te kijken. Het is met dit soort gebouwen (we hebben het niet over rijtjeshuizen) zonde om lager dan de Dom te bouwen, maar door die ongeschreven regel komt elk gebouw dan op dezelfde hoogte uit.

  32. Koel Hoofd

    @Katja
    Kijk even op google streetview adres:
    Bosco Verticale, Via Gaetano de Castillia, Milano, Milaan, Italië
    Het heeft er 10 jaar over gedaan om te groeien, maar het is wel een vertikaal bos.

    Staat ook een appartement te koop, kan je zien hoe het balkon er uit ziet:
    https://www.italy-sothebysrealty.com/en/buy/luxury-properties-for-sale/milan-meticulously-designed-panoramic-apartment-in-bosco-verticale-10456.html

    @Bill
    “alsof u het verschil vanaf straatniveau ervaart tussen een toren van 105 en 120 meter, wedden van niet?”
    Echt wel…
    Ooit gehoord van windtunneleffect en aerodynamica?
    Of wat dacht je van schaduw wat zich over een groter gebied uitstrekt?
    Schaduw is fijn als het 30 celsius in de zomer is maar onder de 20 graden wordt niemand er vrolijk van.

    Overigens dat “professioneel stedenbouwkundig onderlegd verhaal” wordt gegijzeld door de ideologie van de compacte stad. Dat is intensieve plofmensenhouderij. Als we dat voor kippen al erg vinden, waarom doen we het dan wel met mensen?

  33. cas

    Eigenlijk vind ik die hoogtebeperking juist wel goed. een simpele wedstrijd wie heeft de grootste komt meestal neer op lelijke rechte torens vol met glas. Laat ze door die restrictie maar eens door architectonische maatregelen zich onderscheiden. Liever een mooi gebouw van 100 meter dan een blokkendoos van 200 meter.

  34. Wim

    @ Cas

    Die hoogtebeperking leidt tot eenvormige architectuur: torens die bestaan uit op elkaar gestapelde verdiepingen zonder fatsoenlijke bekroning of hoogtebeëindiging.

  35. Mark

    Mooi, origineel gebouw, past goed bij Utrecht en op die locatie. Wat was daar vroeger? Een stenen vlakte met een toegangspoort naar de Jaarbeurs, een enorm parkeerterrein middenin het centrum. Nu woningen en stedelijke voorzieningen zoals een museum met veel groen. Alles wat nieuw is meteen lelijk noemen is wat makkelijk.

  36. Bill

    @Koel Hoofd: Utrecht is bij lange na niet de dichtstbebouwde stad van Nederland (nr. 12!). U vindt dat er in Leiden, Delft Den Haag en Haarlem maar ook Kopenhagen, Barcelona en Wenen intensieve menshouderij wordt bedreven? Er zijn hier zoveel wijken met gigantisch lage dichtheden, er kan nog genoeg hoog worden bijgebouwd.

    @cas: weer een typisch voorbeeld hoe hoogbouw wordt geframed. Als je gaat voor kwaliteit is die 200 meter ook prima te doen, kijk maar naar enkele plannen in Rotterdam, geen saaie torens maar mooie architectuur. In Utrecht blinken we echter (op nu enkele uitzonderingen) uit in lage lompe midrise van een architectonisch beperkt niveau, ik noem b.v. de Rabotoren of het stadskantoor.

    Ik ben blij met Wonderwoods, maar laat het de start zijn voor een echte kwaliteitsslag in de Utrechtse hoogbouw.

  37. André Veenbrink

    @Bernhard: helemaal mee eens. Vroeger vond ik de Katreinetoren een lelijk ding, maar nu mis ik het oorspronkelijke uiterlijk naast al het staal en glas van het station. Gelukkig staat Laag Katreine er nog.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).