De Utrechtse fractie van Groenlinks wil op de Maliebaan meer duidelijkheid verschaffen over de geschiedenis van de straat. De aanleiding hiervoor is een coronademonstratie waarbij demonstranten met fakkels en een prinsenvlag -een beladen symbool- door de straat liepen. Op dit moment staat er alleen een bord met daarop de oorsprong van de straatnaam, en een herinnering aan het eerste fietspad van Nederland, dat op de Maliebaan lag.
In vragen aan het college wil de Groenlinks-fractie weten of het gemeentebestuur er voor openstaat om op het bord ook de minder fraaie delen van de geschiedenis te vermelden. Dit idee is mede geïnspireerd door Claudia de Breij, die recent in haar column het minder glansrijke verleden van de straat aankaartte. Ook vraagt de fractie of het college bereid is om in gesprek te gaan met pandeigenaren over de eventuele plaatsing van informatieborden op hun gevels.
Geschiedenis
De geschiedenis waar de fractie het over heeft betreft de periode van de Tweede Wereldoorlog. Op Maliebaan 35 was toen het hoofdkantoor van de NSB gevestigd. Elders in de straat waren ook kantoren van de nazistische organisaties de SD (Sicherheitsdienst) en de SS (Schutzstaffel). Naar verluid zou NSB-hoofd Anton Mussert de plek hebben gekozen voor het hoofdkantoor omdat Hitler de straat op een Berlijnse vond lijken.
Coronademonstratie
De aanleiding voor De Breij haar column was een coronademonstratie op 13 januari. Tegenstanders van de coronamaatregelen liepen met fakkels en een Prinsenvlag onder andere over de maliebaan. De aanwezigheid van de Prinsenvlag, die sinds de jaren 30 werd gebruikt door de NSB en tegenwoordig door sommige extreemrechtse organisaties, was voor veel mensen extra pijnlijk omdat juist op de Maliebaan in oorlogstijd soortgelijke parades werden gehouden. Mussert sprak deze toendertijd vanaf het balkon van het hoofdkantoor toe.
27 Reacties
ReagerenIk wil meer aandacht voor keerzijde Groenlinkse herinrichtingsplannen Maliebaan.
Ik kan er geen touw aan vastknopen…
Er was een coronademonstratie, daar liep een individu met een Prinsenvlag (feitelijk werkelijk niets beladen aan en heeft geen zak te maken met de NSB, nationaal socialisme of WOII) en nu vindt een fractie van GroenLinks dat de geschiedenis van de hele straat(?!) meer aandacht verdient op basis van de inzichten van…een comediènne?! The world has gone mad…LOL
Het slaat werkelijk als een tang op een varken (geen enkele logica in te ontdekken), maar goed, tegen de gevaren van socialisme in al haar vormen kan natuurlijk niet genoeg gewaarschuwd worden. Als je dan toch belastinggeld moet verspillen, dan maar zo…
eindelijk een zinvol initiatief.
Maliebaan en NSB, GESTAPO, zijn onlosmakelijk verbonden. Hoog tijd dat de les uit het verleden: “Dit nooit weer” ook duidelijk gemaakt wordt aan lieden die het komplot denken koppelen van gruwelijk nazi colloboratie aan wellicht niet ideaal overheidsbeleid.
Er is is vreselijk mis in Nedetland met de balans tussen het besef dat vrijheid niet zonder plichten kan jegens de Gemeenschap.
.
Denk niet dat een infobord niets uithaalt tegen de groep die daar demonstreerde, ga er maar vanuit dat ze dondersgoed de beladen geschiedenis van de Maliebaan kennen en dus juist daarom hun protestmars er langs lieten gaan.
Regelrechte provocatie.
Een speciale routekaart over Utrecht in de Tweede Wereldoorlog lijkt mij een beter idee. Dan kun je ook andere plekken en huizen meenemen en een meer kompleet verhaal bieden. Informatieborden op panden aanbrengen betekent letterlijk een etiket plakken: fout in de oorlog. We mogen niet wegenkijken voor het feit dat deze huizen en de Maliebaan tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt zijn voor afschuwelijke zaken en gebeurtenissen. Maar met een etiket reduceer je anderhalve eeuw geschiedenis tot een korte hetzij gruwelijke gebeurtenis. Dat doet geen recht aan de Maliebaan. De plek en de huizen zijn niet schuldig aan het nare verloop van de geschiedenis. Afgezien nog van het feit dat geen eigenaar een bord op zijn huis wil met: hier zat de SD een dienst die honderden burgers op gruwelijke wijze verhoorden en martelden. Daarenboven voor de bewustwoording. De onbenullen met prinsenvlaggen en hakenkruizen wisten juist heel goed wat op de Maliebaan gebeurde. Etiketten op de panden geeft deze lieden geen inzicht maar kansen om te poseren of halt te houden. Denk maar niet dat deze personen ook maar enig benul hebben onder welke huisnummers de gruwelijkheden geschiedde.
@SS Als ik met een grimmig hoofd met een hakenkruisvlag rond ga lopen en iemand me erop aanspreekt, ga ik doodleuk zeggen dat het een Sanskriet-symbool is voor geluk dat al 7000 jaar bestaat, en roepen dat de wereld helemaal gek wordt? LOL? Als je de NSB wilt verheerlijken, zég dat dan gewoon, dan kunnen we daarover praten. Maar dat laffe verbergen achter symbolen begint kinderlijk vervelend te worden.
@Scherpschutter is blind voor de geschiedenis van de prinsenvlag. Voor 1931 had het misschien weinig te maken met de NSB en het nazisme, na 1937 had de vlag alles te maken met de NSB en neonazistische groeperingen.
Grappig dat de grootste reaguurder van dit medium (uiteraard) facisme en extreem rechts aan het bagataliseren is. Weet je meteen waar dit heerschap op uit is. Daarnaast staat zijn stukje bijna alleen maar vol met feitelijke onjuistheden.
Méér aandacht voor straten/huizen waar mensen zijn weggevoerd, lijkt mij een veel beter signaal.
Als je gaat duiden waar de slechteriken hebben gezeten; geef je hen aandacht ipv de mensen die het verdienen.
@Utrechtvoorutrecht
Wat een bizarre vergelijking. De Prinsenvlag heeft in beginsel geen ene moer van doen met de NSB of nationaal socialisme. De notie is absurd en een aanranding van eeuwen aan geschiedenis. Deze link bestaat alleen in een paar vertroebelde linkse geesten en bij wat verwarde extreem rechtsen.
@Plankje
Nope. De Prinsenvlag in haar volledige historische context bezien heeft werkelijk NIETS met de NSB van doen. Stop deze geschiedvervalsing.
@cOEN
Waar heb ik iets gebagatelliseerd? U maakt een wat verwarde indruk.
Verder concludeer ik dat u geen feitelijke onjuistheden in mijn stuk heeft kunnen vinden aangezien u er geen benoemd heeft.
@ Speak Up
De grootste reaguurder van dit medium bent u toch?
@ Joris ik ben het helemaal met je eens , en beste @ Cool , doe eens iets aan je Nederlandse taal ….Verder zat er trouwens op de Maliebaan ook een onderduikadres , besteed daar liever eens aandacht aan !!!
Als mensen een symbool (prinsenvlag) misbruiken, is het symbool dan schuldig ?
En vroeger was het oranje-wit-blauw…
Joris! U hebt het enige juiste punt!
AIs echte geboren en getogen Utrechtse ben ik het helemaal met u eens!
Niet doen dus!
Lees allereerst Ad van Liempts boek over de Maliebaan even – waarin de rol van het ‘organisatiecentrum’ en ‘brandpunt van het Utrechtse verzet te weten de gereformeerde Oosterkerk (hoek Maliebaan-Burgemeester Reigerstraat) helaas wat is onderbelicht – alvorens wat in het rond te gaan roeptoeteren.
Wie er zoals op/aan de Maliebaan in de loop van eeuwen verkeerd hebben (als gast, als werkende of als bewoner)?
Heel goeden zoals de (componisten-) musici Johannes Brahms, Gustav Mahler, Richard Strauss, de Franse filosoof René Descartes, verzetsman kardinaal Jan de Jong et cetera. En heel fouten zoals koning Lodewijk XIV (1672), Napoleon (1812), nazi tevens SSleider Heinrich Himmler (1942) Anton Mussert et cetera. Een is nog maar één greep(je).
Graag aandacht voor het HELE VERHAAL – met (dus) hoogte- en dieptepunten: welkom in de normale mensenwereld – van de welhaast meest iconische, tot de verbeelding aansprekende ‘straat’ van heel Nederland.
Nog wat: wokebrigsde, zout nou gauw op naar enclave-Grachtengordel aan de Amstel, en laat de ‘overige 95% van Nederland’ – dus Utrecht incluis – met rust. Wij kunnen niets, wij willen niets en wij zullen niets met modieus eenzijdig gezever waar niemand beter van wordt. Of erger, waar iedereen eerder slechter van wordt, want opgenaaid en verdeeld.
Basta!
Behalve de vele huizen waar Duitsers hun verschrikkelijke nazi-praktijken uitvoerden waren er op de Maliebaan ook belangrijke plaatsen waar mensen uit het verzet woonden en samenkwamen (zoals (Dr. Max ofwel Anne Marie Tellegen en de Oosterkerk op de hoek met de Burgemeester Reigerstraat). Heel opmerkelijk is ook de garage van Grund, die alle Duitse voertuigen op de Maliebaan voorzag van brandstof. Tegelijkertijd was het een bolwerk van het verzet, met een drukkerij voor illegale bladen zoals De Vonk en De Waarheid. Ook waren er Joodse onderduikers in het pand gevestigd. Dit alles te midden van dat nazistische web!
@Utrechtvoorutrecht
het sanskrietsymbool waar u t over heeft draait de andere kant op, de nazis hebben het misbruikt en de andere kant op laten draaien, mijn nieuwe Indiase buren gebruikten het op de stoep, inwijding nieuw huis, was 2 weken zichtbaar, en dat gaf veel scheve gezichten bij passanten…
@ Katja Het was oranje-blanje-bleu. Symbolen terugpakken van misbruikers is inderdaad de betere weg. De NSB ea revisionistische bewegingen trachten de geschiedenis te herschrijven. Let wat dat betreft ook op Bij1, waar trotskisten de misstanden van communisme toedekken, en eenzijdig kolonialisme en imperialisme en de daarmee gepaard gaande misstanden aan blanken toeschrijft.
De prinsenvlag is sinds de jaren 30 in de 20e eeuw beladen met zeer dubieuze symboliek sinds de NSB er een specifieke betekenis aan hechtte. In 1937 is – mede om hieraan een halt toe te roepen – als officiële Nederlandse vlag het rood-wit-blauw wettelijk vastgelegd. Iedereen die heden ten dage zo nodig oranje-blanje-bleu denkt te moeten voeren (een zekere partij heeft daar een handje van) doet dat mogelijk zelf dom en onbewust van de geschiedenis, maar ongetwijfeld opgehitst door zekere personen. Deze extreem rechtse personen begrijpen heel goed waar ze mee bezig zijn! Het vergoeilijken van het tegenwoordige gebruik van de prinsenvlag is kwalijk.
Dat bedoel ik dus beste @ Gonnie Oosterbaan … Zal wel aan de naam liggen , onze Buurman 60 jaar geleden in de Papaverstraat , heette ook Oosterbaan , was ‘n kerel uit één stuk , en was ook niet bang uitgevallen , als het Duitsers betrof …….
De aanleiding vind ik flauwekul. Maar de Maliebaan is wel een historisch belangrijke straat waarvan de geschiedenis nauwelijks wordt toegelicht. Mijn moeder durfde er in de oorlog niet doorheen te lopen in verband met de vele Duitse soldaten. En ze liep na de bevrijding mee in de optocht langs de woning van kardinaal de Jong. Ik zou daar graag meer over weten.
@Aqua,
U ziet hoe zelfs een andersom gedraaide swastika (het veel oudere origineel dus, met een geheel andere betekenis) vervelende associaties oproept. In het verre oosten kom je het symbool vaak tegen en hoewel je weet dat het niets met nazi’s te maken heeft, schrik je er steeds even van.
Op dezelfde manier kan een prinsenvlag dus echt niet.
Tom! Lees het boek van AD van Liempt over de Maliebaan in bezettingstijd! Dat is echt hééééél indrukwekkend!
Daar heb je tenminste iets aan. Groen Links zou dit ook moeten lezen! En dut zou dus ook op de Utrechtse basisscholen verteld moeten worden en op de Utrechtse middelbare scholen misschien wel verplichte leeskost!! Maar aub géén bord, want dat roept op!
Je beleeft de Maliebaan nu op een hele fijne wijze!
Houdt GL (extreem links) een provocatief (extreem rechts) worteltje voor en ze happen toe als geen ander. De missie van de ene hersenloze partij is geslaagd dankzij de andere hyperemotionele partij. Een zero sum game, beide wappiers hebben aandacht over de rug van de ander… en wij reaguurders doen er allemaal braaf ons plasje over heen.
Die prinsenvlag is, net zoals vele andere oude symbolen, ooit gekaapt door de nazipropaganda machine vanwege de cultus. Dat is bij massa blijven hangen (o.a. ook dankzij zorgvuldige propaganda van Hollywood waardoor iedereen denkt dat de Amerikanen ons bevrijd hebben ipv die 95% anderen en de Russen aan het oostfront) omdat de grotere historische context ze feitelijk geen ruk interesseert.
Andere reaguurders hebben hier al geheel terecht en 100% correct gezegd wat er nog meer op de Maliebaan gebeurde.
Maar die nazis blijven gewoon beter tussen de oortjes hangen bij de bantamgewicht intellectuelen dankzij de propaganda.
Daarom is inderdaad de Nederlandse vlag nu ‘smetvrij’ rood-wit-blauw ipv oranje-wit-blauw wat het sinds de 80jarige oorlog (1572 notabene) was. Wat men echter is vergeten om te doen, is om het tenu van ons nationale voetbal team en andere sporters aan te passen aan dat ‘smetvrije’ rood-wit-blauw. Het is namelijk nog steeds oranje met wit en blauw…
En dan nu iedereen die wil dat dit ook rood wordt, graag de vingertjes opsteken.
Of is dat nu weer een stem tegen onze nationale trots, Holland Party House en ons Oranje legioen?
W
De Maliebaan van Ad van Liempt is idd heel indrukwekkend. Lezen!
de geschiedenis leert dat de mens van de geschiedenis niets leert.
Dat bijna iedereen in deze rubriek niet onder zijn ware naam maar alleen onder een schuilnaam reageert: dat noem ik héél eng! (Ik heb hier al eerder op gewezen.) Men is kennelijk ergens bang voor en dat in een democratie waarin iedereen voor zijn mening mag uitkomen. Angst voor de ander in een democratie waaruit ooit de aangstaanjagende onderdrukker is verdreven en de aan die Maliebaan werkende NSB is gestopt.