Een groot deel van de Utrechtse gemeenteraad wil dat er in de stad meer aandacht komt voor het Indisch-Oceanische slavernijverleden. Zo zouden er signalen zijn binnengekomen dat er behoefte is aan een herdenking en ook aan meer bewustwording over dit onderwerp.
Op 23 februari 2022 bood burgemeester Sharon Dijksma excuses aan voor de rol van het stadsbestuur in het slavernijverleden. De aanleiding hiervoor was het onderzoek ‘Slavernij en de stad Utrecht’ waaruit bleek dat onder meer het stadsbestuur en instanties een rol hebben gespeeld in de slavernij. Op 30 juni wordt in het Griftpark een monument voor het trans-Atlantisch slavernijverleden onthuld. Er zou in de stad echter ook behoefte zijn aan het herdenken van het Indisch-Oceanische slavernijverleden.
Dat is althans te lezen in schriftelijke vragen die zijn ingediend door GroenLinks en gesteund door D66, PvdA, Partij voor de Dieren, Volt, ChristenUnie, DENK en BIJ1. De partijen menen dat het excuses een ‘noodzakelijke stap’ was. “Een stap in de richting van erkenning van de pijn waarmee het verleden nog altijd het heden inkleurt.” De onthulling van het monument in het Griftpark noemen de partijen een ‘historisch moment’. “En na de Utrechtse excuses opnieuw een belangrijke nieuwe stap.”
Nieuwe stap
Nu lijkt het tijd voor een nieuwe stap. De partijen willen namelijk van het college van burgemeester & wethouders weten of zij van mening is dat het herdenken van het Indisch-Oceanische slavernijverleden ook een plek moet krijgen in Utrecht. “Is het college bereid met de vertegenwoordigers van de stad in gesprek te gaan om te kijken op welke wijze Utrecht ook het Indisch-Oceanische slavernijverleden kan herdenken?”
Tot slot is te lezen dat GroenLinks signalen uit de stad ontvangt over de behoefte voor een herdenking via bijvoorbeeld een fysieke plek en daarnaast ook de behoefte voor meer bewustwording over het Indisch-Oceanische slavernijverleden. “Is het college op de hoogte van de signalen hierover?”
Gekoppelde berichten

Utrecht biedt excuses aan voor rol van de stad tijdens slavernij: ‘Dit is een belangrijke stap’
De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma heeft woensdag in de Janskerk excuses aangeboden voor de rol…

patricia kaersenhout over het slavernijmonument: ‘Ik wil het publiek tot denken en handelen aanzetten’
In het Griftpark wordt op 30 juni 2023 – tijdens Keti Koti Utrecht – een…
11 Reacties
ReagerenTerimah kasi
Kan de gemeenteraad zich aub vanaf nu met het besturen van de stad bezighouden? Er liggen urgente uitdagingen.
Top Sanne! Helemaal goed hoor!
Nu nog een onderzoek naar het barre leven in die tijd. Van de 2.000.000 mensen die de VOC naar Indië heeft gebracht is 1.700.000 vroegtijdig overleden. Desondanks stroomden Europeanen massaal naar onze delta. Waar zi j vandaan kwamen ging men door oorlog en honger nog veel eerder dood.
Ik wil graag minder identiteitspolitiek en meer zakelijke politiek. Heb liever discussie over expats die huizen wegkapen door een oneerlijk belastingvoordeel dan de zoveelste discussie over slavernij.
Het is gewoon jammer dat de Surinaamse event-naam KetiKoti, omdat hij leuk klinkt, zo sterk is overgenomen voor de hele herdenking van de slavernij en de viering van de afschaffing. Zelfs zij met banden met de Antillen werden bv. op de bijeenkomst van 30 juni j.l. in bib het Neude, niet genoemd. Het moet gewoon in de volle breedte en niet per regio gesprokkeld, dus ook niet met los toevoegen van ‘Indie/Azie’, er zijn veel meer plekken waar Nederland direkt of indirekt deed aan of belang had in het fenomeen slavernij (en heeft). Viering afschaffing kan overigens aan ‘beide zijden’ en het hele onderwerp mag inderdaad echt iets preciezer. (Ook met wel/niet nog schatplichtig zijn ondanks wat wel al gedaan is, maar ook m.b.t. allerlei soorten neokolonialisme tot en met nu etc.) Ik (wit) ben bereikbaar voor centraler meedenken.
Ieder clubbie een eigen gedenkplek!!
Mijn voorvaderen kwamen, niet-vrijwillig, naar NL. Hugenoten. Ik en mij zus hebben daar nog steeds last van. We hadden op een chateau kunnen wonen, maar zitten nu in ondiep.
Graag een monument in het griftpark!
Op 30 juni komt er een exclusief Winti monument voor slaaf gemaakten die richting de west zijn gevaren.
Meeste nazaten van de verschrikkelijke misdrijven, gepleegd door de Ashanti, hebben niets met het Winti.
Nu komt de gemeente, maar met een herdenking voor VOC slaven erbij.
Hoeveel monumenten moeten er komen in de stad?
Had de gemeente niet een monument kunnen laten maken voor alle nazaten van slaven.
Slachtoffers van Aziatische, Russische, Arabische, Oost-Afrikaanse, Ottomaanse slavenhandel, hebben recht op een herdenkingsmonument.
Doe het in een keer goed, maak een inclusief monument voor iedereen, die pijn voelt van slavernij, over de hele wereld.
Er is nog nooit iets goeds gekomen van oude koeien uit de sloot halen of aan een dood paard trekken.
We kunnen het verleden nu eenmaal niet veranderen, hooguit er meer invalshoeken bijhalen omdat geschiedenis nu eenmaal wordt geschreven door de overwinnaar, die dat doet door al die andere invalshoeken te negeren.
De mens kan niet anders omdat het wordt genoteerd vanuit het perspectief van de schrijver en mensen alleen maar kunnen zien wat ze willen zien.
Daarom is geschiedenis ook een oeverloos eindeloos vak, zowel mensen zoveel perspectieven en dat dan duizenden jaren lang….
Maar nu nog excuses eisen/maken voor zaken waar de huidige generaties helemaal niets mee te maken hebben, en vaak ook geen weet van hebben omdat het meer dan 150 (=7 generaties aan voorouders) geleden is en je nu eenmaal niet alles kan weten(en Google zeker niet) geeft maar 1 radikale vraag: wie wordt daar waarom werkelijk echt beter van?
@Yoshua
Wat dacht je van de moderne slavernij. Zullen we daar ook maar gelijk paar monumenten voor oprichten voordat we dat vele generaties later alsnog weer moeten doen?
Het zou de utrechtse politiek sieren om ook aandacht te vragen voor een tekort van € 72 miljoen.
Utrecht, wacht maar even en. Zo te lezen in de commentaren hier is de Utrechter er nog niet klaar voor om zijn/haar eigen geschiedenis te erkennen en een plek te geven. De Utrechter wil vooral nu nu nu en hier hier hier. Jammer, zo’n mooie stad.