Grote biertest onder Utrechtse brouwerijen kent verrassende winnaar | De Utrechtse Internet Courant Grote biertest onder Utrechtse brouwerijen kent verrassende winnaar | De Utrechtse Internet Courant

Grote biertest onder Utrechtse brouwerijen kent verrassende winnaar

Grote biertest onder Utrechtse brouwerijen kent verrassende winnaar
Biervertellers Hubert, (links) en Tomas deden de Utrechtse biertest
Dat Utrechters van een lekker biertje houden, blijkt wel uit de talrijke brouwerijen die in de stad gevestigd zijn. Van grote namen tot kleine, ambachtelijke bierbrouwers: bijna allen hebben elk jaar een heerlijk voorjaarsbier. Doe er je voordeel mee, nu het nog even lente is.

Dat Utrechters van een lekker biertje houden, blijkt wel uit de talrijke brouwerijen die in de stad gevestigd zijn. Van grote namen tot kleine, ambachtelijke bierbrouwers: bijna allen hebben elk jaar een heerlijk voorjaarsbier. Doe er je voordeel mee, nu het nog even lente is.

Door: Lisa Geijtenbeek

Maar welke is het lekkerst of past het best bij jou? Speciaal voor Utrecht Made kwamen De Biervertellers Tomas Schroën en Hubert Heckers een aantal lentebieren blind proeven.

En daar zijn ze goed in! Na de test raadden zij vier van de zeven bieren die zij geproefd hadden goed. Met grote regelmaat organiseren zij bierproeverijen in de omgeving van Utrecht en Nijmegen. Hier wordt aandacht besteed aan theorie, maar gaat het voornamelijk om het doen. Aan de hand van zes totaal verschillende bieren leer je proeven van de biersommeliers. “Wij beloven dat je niet alles lekker vindt”, zeggen ze er vaak bij. Op die manier leer je het beste smaak onderscheiden en daarmee dus ook je eigen voorkeuren herkennen.

Tomas en Hubert kennen elkaar al lang: hun vaders waren vrienden en ze zaten bij elkaar op school. Tomas werkte tijdens zijn studie bij Kafé België, waar hij al veel over bier leerde. In plaats van een functie als bedrijfsleider aan te nemen, besloot hij iets voor zichzelf te doen. Na de toneelschool en een opleiding bij StiBON begon hij als De Bierverteller.

De combinatie toneel, geschiedenis en bier bleken de perfecte basis voor proeverijen met achtergrondverhalen. Hubert werkt al sinds zijn 17e in de horeca en momenteel werkt hij bij biercafé In de Blaauwe Hand in Nijmegen. Hier leerde hij al veel, maar voor De Bierverteller doorloopt hij nu ook de drie opleidingsniveaus bij StiBON om officieel biersommelier te worden.

Missers

Voor Utrecht Made proefden zij  zeven bieren blind: van De Leckere, Maximus, Ceaux, Oproer, Duits&Lauret, Van de Streek en Brouwerij Het Licht. Vooraf vertellen zij al dat Utrecht veel goede brouwers kent. Een aantal brouwers experimenteert graag, wat voor échte toppers kan zorgen, maar soms ook voor missers. Maar liever dat, dan enkel saai bier!

Om te proeven is het belangrijk om te letten op geur, kleur, smaak en afdronk. En omdat het om voorjaarsbiertjes gaat, letten zij ook extra op doordrinkbaarheid en het lentegehalte. Tomas en Hubert vinden het vooral belangrijk dat een bier karakter heeft; ze willen gepakt worden door een aroma of ingrediënt. Het uiterlijk van bier vinden zij het minst belangrijk. Bier proef je het best door het even in je mond te houden, zodat de temperatuur omhoog gaat, het aroma versterkt en de basissmaken – bitter, zoet, zuur, zout – en de balans daar tussen beter tot hun recht komen.

En dan nu.. proeven! Proost!


de leckereDe Leckere

Het eerste bier is de Springhaver van De Leckere. Het bier is helder, lichtblond als pils en heeft weinig aroma. Het ruikt lichtjes moutig, broodachtig met een zachte hint van fruit – abrikoos vooral. Naast een lichte geur heeft het ook een lichte smaak, lichtzoet en met veel graan. De afdronk is iets bitter, maar door de frisse body drinkt het lekker door.  Het bier is heerlijk fris en dorstlessend, dus zeer geschikt voor de lente. Iets meer hop was voor de smaak goed geweest! Eindcijfer: 6-


maximusMaximus

De Violante 6 van Brouwerij Maximus is goudblond en geurt als een witbier door citrus en koriander. De koriander proef je duidelijk terug naast een vleugje citrus, mango en honing. Ook lijkt de smaak iets van ijzer te hebben, doordat het kruidig is. De smaken blijven in de afdronk even hangen waardoor de bitters iets sterker worden en het lekker fris is. Het bier is wat plakkerig, maar door de dunne frisse body en het licht zure is het heel doordrinkbaar. Het is een allemansvriend en door de toevoegingen, het hoge koolzuurgehalte en de citrusfrisse smaak een geschikt lentebier! Eindcijfer: 6,5


oproerOproer

De 24/7 India Session Ale van Oproer is geen speciaal gebrouwen lentebier, maar wel lekker voor mooi weer. Het is blond en troebel en ruikt naar perziksnoepjes en harsige hop. De smaak is licht zurig met harde groene kruiden als rozemarijn. De afdronk is desondanks behoorlijk bitter en erg droog. De doordrinkbaarheid is zeer hoog door de fruitige droogheid en het weinige koolzuur. Het is de meest frisse bier uit deze rij van zeven en is door het fruitige zuurtje toch een echt lentebier. Eindcijfer: 6,8


vandestreekVan de Streek

Dit koperblonde, troebele bier met fijn schuim heet Zonnesteek en komt van Van de Streek. De geur doet licht denken aan karamel, of hopjesvla, maar vooral aan rood fruit, bessen en perzik. Het smaakt bitter en hoppig met een vleug noga en amandel, licht zoet en wat kruidig. De afdronk is droog en wat bitter en doet denken aan zwarte thee. Door het bittere in dit bier is het vooral een bier voor liefhebbers om echt van te genieten. Hoewel het niet zo lentebockig smaakt, is het wel lekker fris, maar of het nu echt lentebier is? Misschien voor de wat koudere, regenachtige dagen in het voorjaar, voornamelijk door het bittere en droge. Eindcijfer: 7


Het Lichthet licht

Lentelicht van Brouwerij Het Licht is troebelblond en ziet er uit als witbier. De geur die er het meest uitspringt is die van koriander en perzik en het smaakt zoetig en licht bitter. Het bittere proef je terug in de afdronk en het blijft iets op de tong liggen. Het biertje is vol, bijna romig en is door de bittere afdronk goed doordrinkbaar. Het smaakt fruitig en zonnig, alsof je in een weide vol bloeiende lentebloemen staat. Het heeft in al zijn facetten de kenmerken van een goed witbiertje. Eindcijfer: 7,3


ceauxCEAUX

Het voorjaarsbier van CEAUX, Bastard, is troebel en donkerblond. De geur is naast wat hoppig vooral fruitig; een beetje citrus gemengd met geel rijp fruit als meloen en perzik en een vleugje honing. Het smaakt vrij bitter door de hop en fruitig met een tikkie dennehars. Het bittere komt in de afdronk terug en maakt dat de doordrinkbaarheid iets geremd wordt, maar ook verfrist als een tonic. Voor de lente is het misschien iets te hoppig en bitter, maar toch een fijn drankje voor op het terras. Eindcijfer:  7,7


Duits&LauretDuits&Lauret

De Biervertellers herkennen Kiem van Duits&Lauret meteen. Het is een helder, goudblond bier met een geur van vanille en eikenhout, licht rokerig. De smaak is complex. Droog, zoetig als door een vleugje honing en vanille en met een houttoets. Door de complexiteit is het mooi in de afdronk, licht drogend met weer de hint van zoet, hout en bitters. Hoewel het bier erg fris is, is het minder een doordrinker; het is een genietbier om lekker lang mee in de zon te zitten. Of thuis voor de open haard, want dit bier is eigenlijk gewoon lekker voor het hele jaar. Eindcijfer: 8,3


En de winnaar is..

Tijdens het proeven ruiken Tomas en Hubert uitgebreid aan het bier, proeven kleine slokjes en discussiëren over de afkomst van hop (“Duidelijk Amerikaans!”), of ze nu perzik of mango ruiken. Of toch noga. Maar vooral vertellen ze dat ze hier erg van genieten. Ook buiten hun werk om kunnen zij een biertje nog waarderen, hoewel ze stiekem toch vaak een wijntje bestellen om het bier even los te kunnen laten.

Ooit hebben zij samen met Ruig en Rooie dop (nu samen Oproer) een recept voor bier bedacht, maar brouwen is zo wis- en scheikundig “en je moet zó ontzettend veel schoonmaken!” dat ze het liever bij proeven houden. Ze geven nu eenmaal meer om smaken en culturele achtergrond.

Voor hen was in deze test duidelijk wie de winnaar was: Kiem van Duits & Lauret. Dit bier herkenden ze onmiddellijk en de kwaliteit van het karakter was hoog.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Utrecht Made.

5 Reacties

Reageren
  1. De Bierbaard

    De Bierbaard is het hier wel mee eens!

  2. MHteU

    De kop boven dit artikel verbaast me. Ik zie niet in waarom het verrassend zou zijn dat de Kiem als beste uit de test komt.

  3. Marcel Boer

    Het is alleen jammer dat Duits & Laurent naar Vianen zijn verhuisd. Hierdoor iis het niet echt een Utrechtse brouwerij meer. Hetgeen hun naambekendheid en afzet niet te goede zal komen. Jammer. Hadden ze veel liever in een fort in Utrecht zelf gezien.

  4. Erik Reinders

    IK ben altijd heel erg blij als mensen met Passie & Smaak bezig zijn en andere mensen willen laten genieten . De echtheid en brouweigenschappen willen delen aan/met de kenners en dan weer opzoek naar wensen van de Consumenten/ Bierliefhebbers en er weer iets moois van maken .

    Vandaag ga ik genieten in Den Haag bij de Kompaan en ingesprek met liefhebbers en kenners .

    fijne Zondag Erik Reinders van “De Echte Smaak Ontdekken”

  5. Piet

    “Dit bier herkenden ze direct” verder geen kans dat de proevers bevooroordeeld waren…

    Qua omschrijving lijkt de Kiem mij niet echt een lentebiertje.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).