‘Hé pssst, jochie!’ Vrouwen gaan in Utrecht via scherm mannen naroepen in strijd tegen straatintimidatie ‘Hé pssst, jochie!’ Vrouwen gaan in Utrecht via scherm mannen naroepen in strijd tegen straatintimidatie

‘Hé pssst, jochie!’ Vrouwen gaan in Utrecht via scherm mannen naroepen in strijd tegen straatintimidatie

‘Hé pssst, jochie!’ Vrouwen gaan in Utrecht via scherm mannen naroepen in strijd tegen straatintimidatie
Het stadhuis in Utrecht
Mannen die vrijdag langs de Stadhuisbrug in Utrecht lopen, kunnen daar tussen 15.00 en 17.00 uur een ongemakkelijk gevoel bij krijgen. Ze worden dan namelijk vanuit een scherm live nageroepen door een vrouw. De teksten beginnen vrij onschuldig, maar worden steeds vervelender. Het gaat om een actie die de aftrap vormt van een nieuwe campagne tegen straatintimidatie, waarin jongens en mannen centraal staan.

Mannen die vrijdag langs de Stadhuisbrug in Utrecht lopen, kunnen daar tussen 15.00 en 17.00 uur een ongemakkelijk gevoel bij krijgen. Ze worden dan namelijk vanuit een scherm live nageroepen door een vrouw. De teksten beginnen vrij onschuldig, maar worden steeds vervelender. Het gaat om een actie die de aftrap vormt van een nieuwe campagne tegen straatintimidatie, waarin jongens en mannen centraal staan.

Burgemeester Sharon Dijksma hoopt met de actie mannen te laten zien hoe ongemakkelijk en soms bedreigend straatintimidatie is. “De helft van alle Utrechtse vrouwen en meisjes wordt regelmatig geïntimideerd op straat. Dat is onacceptabel. Uit onderzoek blijken mannen vaak de dader van dit gedrag. Dit betekent niet dat alle mannen op straat vrouwen intimideren, maar het betekent wel dat zij een belangrijke schakel zijn in het tegengaan van straatintimidatie. Wij willen met deze aanpak de norm voor deze groep veranderen”, aldus Dijksma.

‘Losergedrag’

Volgens de gemeente zijn de meeste daders van straatintimidatie, grensoverschrijdend gedrag en geweld tegen vrouwen, mannen. Daarom ligt de nadruk in de campagne op jongens en mannen. “Niet alleen als daders, maar vooral als deel van de oplossing.” De mannen die tijdens de actie op 13 mei worden nageroepen, worden daarna opgevangen door medewerkers van de gemeente die uitleggen wat het doel van de actie is.

Zij vragen ook aan de mannen hoe ze zich voelden en of ze zich zelf ook weleens schuldig hebben gemaakt aan straatintimidatie. Ze worden er volgens de gemeente op gewezen dat zij een belangrijke rol spelen in de oplossing, bijvoorbeeld door hun vrienden erop aan te spreken ‘als zij dit losergedrag vertonen’.

Nieuwe aanpak

In de nieuwe aanpak van straatintimidatie gaat de gemeente Utrecht zich vooral richten op gedragsverandering van daders van seksuele intimidatie. Daar moet dan ook aandacht voor komen in onder meer het onderwijs en bij sportclubs. De gemeente werkt in de aanpak samen met studentenverenigingen, jongerenwerk en het uitgaansleven.

De campagne gaat er verder op wijzen dat het belangrijk is om straatintimidatie te melden. Dat kan via een speciale website van de gemeente, die dan weer inzicht krijgt in waar straatintimidatie vaak voorkomt. “Zo kan de gemeente bepaalde plekken in handhavingsrondes opnemen, de verlichting aanpassen of het gesprek aangaan met een dadergroep die daar in de buurt bekend is.“

37 Reacties

Reageren
 1. Realist

  Ach ja, trek het probleem maar weer breed terwijl het gesis uit een specifieke hoek komt.

 2. Lombok

  Goed! Dat zal ze leren! De mannen die daar rondlopen zorgen alle jaren voor dit type overlast.

 3. Geenstijl@Utrecht

  Ook bouwvakkers vanaf de steiger maken zich schuldig aan dit kinderachtig gedrag ….jammer genoeg.

 4. Stadhuisbrug

  Als de gemeente echt gedragsverandering bij daders wil bewerkstelligen, moeten ze dit niet op het stadhuisplein zetten of studentenverenigingen, maar op de plekken waar de straatintimidatie plaatsvindt. Daar is ooit zo’n mooi kaartje uit een onderzoek gerold. Denk aan Kanaalstraat, Kanaleneiland en de Amsterdamsestraatweg.

 5. Marco

  Wat een ongelooflijk domme actie. Ze willen overbrengen dat straatintimidatie niet onschuldig is door mannen het slachtoffer er van te maken. Maar als het niet onschuldig is, hoe halen ze het dan in hun hoofd om dit zomaar tegen onschuldige mannen te doen. Of vinden de mensen achter het project het juist wel onschuldig?

  Overigens doe ik vanuit mijn beroep onderzoek naar (seksuele)intimidatie, en merk dat dit voor mensen die het al eens mee hebben gemaakt zeer nare gevolgen kan hebben om er weer mee geconfronteerd te worden. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Echt ongelooflijk dom en onethisch deze actie.

 6. PB

  Waarom mag ik als man die nooit intimideerd nu in eens wel geintimideerd worden, lekker voorbeeld zo komen we er nooit van af, het is gewoon de opvoeding die in gebreken is geweest geen waarde en normen geleerd.

 7. Berend

  welke wijken? of ludiek in de binnenstad?

 8. peter R.

  Ongelooflijk. De ziekte van deze tijd, dat een hele bevolkingsgroep wordt aangesproken op het bedrag van enkelen. Dit is een doldwaas plan met een héél bizarre uitstraling en ik weet zeker dat het slechts een averechts effect heeft. Volgende maand: Mannen worden door de gemeente Utrecht van straat de bosjes in gesleurd om te weten hoe het voelt om verkracht te worden….

 9. Hilco

  Volgens mij weet de gemeente dondersgoed welke doelgroep zich schuldig maakt aan die straatintimidatie. Erg laf dat ze nu alle mannen het daderschap aanpraten, terwijl de groep die de ellende veroorzaakt nergens genoemd wordt, behalve dan als “Volgens de gemeente zijn de meeste daders van straatintimidatie, grensoverschrijdend gedrag en geweld tegen vrouwen, mannen”. En dan zeker over een jaar concluderen dat het schijtlollige mannen nafluiten niks geholpen heeft….?

 10. Ben

  Dat is groepsbelediging!

 11. Arie

  Beste gemeente Utrecht,

  Kan ik subsidie aanvragen voor eenzelfde concept wat (dezelfde) stoere jongens op een (te) luidruchtige auto, motorscooter, crosser of quad naroept in een zwoele mannenstem?

  Het omvat een AI-gestuurd projectje met geluidsherkenning, een raspberry pi zero , een speakerset en een zonnepaneeltje. Warme contacten met een bedrijf die dit kan ontwikkelen heb ik al.

  Ik woon hoog genoeg om het vandalisme proof te laten werken, en iedere straat in Overvecht, Kanaleneiland en Hoograven zou er eentje moeten hebben 🙂

  xxx Arie

 12. Scherpschutter

  Een gemeente behoort geen burgers lastig te vallen of intimideren op straat. In welke vorm of hoedanigheid dan ook.

  Gemeentes behoren plantsoenen aan te harken…

 13. Fred

  “Zij vragen ook aan de mannen hoe ze zich voelden en of ze zich zelf ook weleens schuldig hebben gemaakt aan straatintimidatie”.

  Op de tweede vraag kan ik het kortste antwoord geven: Nee.
  Het antwoord op de eerste vraag zou iets langer zijn: Zou ik haar doen? Nee, mij te ordinair.

 14. Koel Hoofd

  Hoezo op die locatie?
  Dacht toch begrepen te hebben dat de doelgroep (daders van seksuele intimidatie) daar nou niet echt in grote aantallen rondlopen.

 15. Anne

  Beetje laffe versie van de werkelijkheid: tussen 15-17 is het nog superlicht. En vrouwen die mannen aanspreken? Om mannen echt te intimideren kunnen ze beter door (homo) mannen worden aangesproken. En laten we dat dan in een wijk doen zoals Overvecht of Kanaleneiland

 16. rvd

  Mag dat nog wel mannen en vrouwen, Het was toch burgers en mensen?

 17. Bart

  De straatjochies die dit vervelende gedrag vertonen zullen vast enorm onder de indruk zijn van een pratend beeldscherm en hun gedrag aanpassen.

 18. Pee

  Wie bedenkt er zoiets nutteloos ?

 19. JvS

  Zelf spreek ik jochie’s aan als ik het zie gebeuren op straat. Zijn neus aan neus gesprekken, maar het moet.

  Ze denken echt dat ze complimenten geven aan de dames. Dat zit er goed ingebakken. De uitleg geven dat het als intimiderend overkomt of kan komen en dat niet iedereen erop zit te wachten of er iets van durft te zeggen. Dat komt niet bij ze op. Dan mag ik me ineens niet bemoeien met ze..

  Het effect van deze actie zal denk ik groter zijn als je het ook op de plaats doet waar het gebeurt.

  Huur wat wereldkampioenen karate in en laat die jochie’s op zaterdagnacht in de club lastig vallen door naar een telefoonnummer te vragen. Succes gegarandeerd.

 20. WvR

  Mooi man.
  Altijd fijn als mijn jaarlijkse gemeentelijke bijdrage wordt ingezet om mij te intimideren. Weet ik tenminste weer waar ik voor betaal.

 21. Wies

  Ga gewoon handhaven. En praat eens met wat vrouwen die in Utrecht in diverse wijken hebben gewoond. Dan weet je genoeg als het gaat over oorzaken van dit type straatintimidatie. Als je het écht had willen aanpakken, stond je in Kanaleneiland, aan de Straatweg en in Overvecht mét handhavers.

  Overigens kunnen mannen in alle lagen van de samenleving zich als beesten gedragen, #metoo heeft dat wel aangetoond. Van Weinstein tot Ali B. tot Kevin Spacey. Maar ook in het studentenleven is consent nog altijd niet goed ingeburgerd.

 22. Jeroen

  Goed idee zeg. Vooral alle mannen over een kam scheren en kwaad met kwaad bestrijden. Kansloze en beschamende actie!

 23. PeterH

  De hamvraag is of de doelgroep hiermee bereikt wordt. Dit lijkt meer op een stoplap voor de buhne.

 24. Don

  Verbijsterend om te zien dat de gemeente utrecht er elke weer is slaagt om voor ieder probleem weer een niet werkende onbegrijpelijke oplossing te verzinnen. Hier zijn natuurlijk weer projectgroepen stuurgroepen en klankbord groepen druk mee geweest en kost weer bakken met gemeentelijk belasting geld en kost enorm veel tijd. Kortom druk druk druk geen tijd om zo’n niet werkende maatregel eens te evalueren en er achter te komen dat het weer weggegooid geld is geweest. Nee gelijk door naar het verzinnen van de volgende niet werkende onbegrijpelijke kostbare oplossing. Hebben we nog iets van een gemeente raad die hier ook maar enigszins op toeziet of sudderen die hun tijd lekker uit op het pluche.

 25. Arie

  @anne

  Eens. Plaats de sisinstallatie maar in Kanaleneiland, Hoograven-Zuid, Lunetten, Overvecht, Kanaalstraat en Amsterdamsestraatweg, liefst 22.00 – 04.00 en met de zwoele mannenstem waar ik het eerder over had. De kern van de sisinstallatie doet zn werk ook prima bij luidruchtige crosser/motorscoooterrijders in dezelfde wijken.

  Dán heb je ballen. 🙌🏻

 26. Charles

  Beste volksvertegenwoordigers, een heel oud spreekwoord zegt!
  “Wat gij niet wil dat u geschiedt, doet gij dat ook een ander niet”
  Zolang onze volksvertegenwoordiging om wat voor reden dan ook niet tot op de bodem uitzoekt en registreert wie zich schuldig maken aan dit ongewenste gedrag zal het probleem ook nooit echt opgelost worden en zullen we moeten accepteren dat dit ook een onderdeel is van het nieuwe Nederland.

 27. Kadoendra

  Dus als je fiets gejat wordt jat je van iemand anders zijn fiets om blijk te geven dat je het niet leuk vind dat je fiets gejat is.

 28. Bromsnor

  Bromsnor prijst zich gelukkig met zoveel straatintimidatie-experts in zijn stad 😉

 29. Katja

  @Arie en Anne : Helemaal mee eens.

 30. W

  Wat een enorm domme actie. Dit soort problemen pak je aan bij de wortels. Vuur bestrijden met vuur is nog nooit een goed idee geweest.

 31. Niels Bokhove

  Beste DUIC, de Stadhuisbrug is aan de andere kant van het Stadhuis. Mannen die graag nageroepen willen worden zouden nu de verkeerde route nemen…

 32. Realist

  @Bromsnor. Dit is geen rocket science..

 33. Koel Hoofd

  @Kadoendra
  Precies.
  Lekker primitieve ‘oog om oog, tand om tand’ vanwege emotionele bevrediging.
  Wat is er toch mis gegaan met het Nederlands onderwijs dat dit primitieve gedrag tegenwoordig als volkomen normaal en vanzelfsprekend wordt gezien?

 34. Rob dakdekker

  fluiten vanaf de bouw stijger hoort er wel een beetje bij,
  de wat oudere dames maken een klein sprongetje als ze de hoek om zijn.
  echt wel!!

 35. Wim

  Ik ga een aangifte doen als ik op die manier wordt lastig gevallen door de gemeente

 36. Roline

  Ik vind het walgelijk om mensen/mannen te belagen die veelal niets op hun geweten hebben… in het kader van een actie tegen vrouwen intimidatie. Wat vreselijk modt dat wezen voor goede mensen/mannen…. toch wel de meerderheid lijkt me.
  Ik heb nogal wat (sexueel) geweld meegemaakt in mijn leven, maar deze wijze om daar actie tegen te voeren vind ik echt niet okee…. Ik denk ook dat de uitwerking ervan niet oplevert wat de bedoeling is…

 37. Henk

  Ik liep er langs en vond het wel opwindend dat een jonge vrouw me uitnodigde met haar te ” u weet wellen”. Dat overkomt me als 69 jarige namelijk helemaal nooit. Ik ervoer het dan ook als diep frustrerend dat het de bedoeling bleek te zijn dat ik bah, bah en nog eens bah zou moeten roepen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).