Herinrichting Lange Nieuwstraat voorlopig uitgesteld Herinrichting Lange Nieuwstraat voorlopig uitgesteld

Herinrichting Lange Nieuwstraat voorlopig uitgesteld

Herinrichting Lange Nieuwstraat voorlopig uitgesteld
De Lange Nieuwstraat vanaf de Domtoren. Foto Robert Oosterbroek
De herinrichting van de Lange Nieuwstraat is voorlopig uitgesteld. De gemeente Utrecht vindt het nu niet verantwoord om de straat af te sluiten omdat alternatieve routes ook zijn afgesloten.  

De herinrichting van de Lange Nieuwstraat is voorlopig uitgesteld. De gemeente Utrecht vindt het nu niet verantwoord om de straat af te sluiten omdat alternatieve routes ook zijn afgesloten.  

Eigenlijk hadden de werkzaamheden in de Lange Nieuwstraat al begonnen moeten zijn. Maar voorlopig blijft de straat zoals die nu is. Niet alleen zijn alternatieve routes ook dicht, het voetgangersgebied in de binnenstad van Utrecht wordt ook flink uitgebreid vanwege de coronamaatregelen.

De gemeente schrijft dan ook: “Wat precies het effect daarvan zal zijn op de bereikbaarheid van het gebied kunnen we nog niet goed inschatten. Het afsluiten van de Lange Nieuwstraat zou een te groot risico met zich meebrengen voor de bereikbaarheid en ontsluiting van fietsers, auto’s en vrachtverkeer in het centrum.”

Werkzaamheden

Andere alternatieve routes, zoals via het Domplein, Achter Sint Pieter of de Schalkwijkstraat vindt de gemeente geen goed idee. De nieuwe startdatum voor de werkzaamheden is nog niet bekend.

De komende tijd vinden er wel herstelwerkzaamheden plaats, om zo de slechtste stukken van de weg op te knappen vanwege de tijdelijke situatie. Ook de voorbereidende werkzaamheden voor de herinrichting gaan wel door.

Over de herinrichting

De Lange Nieuwstraat moet aantrekkelijker worden voor fietsers en voetgangers. De gemeente hoopt hiermee de drukke Oudegracht te ontlasten. Er worden bredere stoepen geplaatst en obstakels verwijderd om de toegankelijkheid voor fietsers en voetgangers te verbeteren. Tegelijkertijd wordt er voor bussen en vrachtwagens eenrichtingsverkeer ingesteld.

6 Reacties

Reageren
 1. Erwin

  Mooi, nu dat stil ligt raad ik de gemeente aan om de route Kaatstraat/Adelaarstraat/van noortstraat/mattheuslaan aan te pakken. Plannen liggen klaar, nu nog ff uitvoeren.

 2. Koel Hoofd

  Aantrekkelijk maken kost meer dan het oplevert.
  Het is net zoiets als ‘s avonds gaan stappen en een hele aantrekkelijke partner tegenkomen, maar bij het wakker worden in daglicht kan het ook vies tegenvallen.

 3. WV

  Tsja. Jarenlang overleg. Eindelijk eens een plan waarin iedereen zich wél kan vinden. Om naar uit te kijken zelfs. Maar dat is buiten de onnavolgbare Utrechtse bureaucratie gerekend. Voor onbepaalde tijd uitgesteld.

 4. Ooginaller

  Jammer, volgens mij was dit wel een vooruitgang. Maar ik denk dat het wel een verstandig besluit is. Anders ligt echt de hele stad open/is voetgangersgebied.

 5. Angelique

  @WV niet bepaald, een versmalde rijbaan waar ook de fietser fietst, ervaar ik als fietser niet als vooruitgang, alle retoriek van medegebruik en gastheerschap ten spijt.
  Ook het vrachtverkeer heeft uiteindelijk een route nodig, dat zou met dit ontwerp niet passen, maar dat zoeken we dan later wel uit… Misschien wel beter zo…

 6. Paul

  @ Erwin, er is niks mis met de route kaatstraat ! Een investering hier is niet nodig. Laat deze route gewoon een levendige as zijn, ik wil niet in een soort woonerf achtige wijk wonen onbereikbaar voor bezoekers.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).