De Utrechtse verzetsheldin Truus van Lier krijgt een monument in de stad. Hoe het monument er precies uit komt te zien is nog niet bekend. Het monument moet volgens de gemeente ‘betekenis geven aan de moed van vrouwen om in verzet te komen, met Truus van Lier als inspirerend voorbeeld’.
Begin augustus werd bekend dat er werd gekeken naar de mogelijkheden voor een permanent monument voor Van Lier. Een groep initiatiefnemers was met de plannen naar de gemeente gegaan, die aangaf positief te zijn over het idee. Nu is dus bekend dat zo’n monument er gaat komen.
Een kunstwerkgroep, waar de ook initiatiefnemers in zitten, stelt momenteel een opdracht samen. Drie kunstenaars worden uitgenodigd om een ontwerp te maken. Daarbij is volgens de gemeente ook opgeroepen om breder te denken dat het ‘traditionele beeld op een sokkel’.
Als mogelijke locatie voor het monument wordt gedacht aan het Zocherplantsoen. Zodra er meer duidelijkheid is over het ontwerp en de definitieve locatie stemt de gemeente de plannen af met de omwonenden. De verwachting is dat het monument in de loop van 2021 tot stand komt.
Utrechtse verzetsheldin
Truus van Lier werd in 1921 geboren in Utrecht en was in de Tweede Wereldoorlog lid van de verzetsgroep C-6. Ze werkte onder meer als koerierster en smokkelde wapens en illegale lectuur. Ook regelde ze onderduikadressen voor Joodse families. In 1943 schoot Van Lier een Utrechtse NSB-hoofdcommissaris van de politie dood in het Willemsplantsoen. Ze werd daarvoor opgepakt en gedeporteerd. Datzelfde jaar werd ze in concentratiekamp Sachsenhausen gefusilleerd.
In Utrecht is een straat vernoemd naar de verzetsheldin, de Truus van Lierlaan. Ook is er sinds 2005 elk jaar een eerbetoon aan Van Lier aan de Catharijnesingel. Daar wordt in het voorjaar in het talud tegenover de Geertekerk ‘Truus’ uitgebeeld met narcissenbollen.
Gekoppelde berichten

Gemeente positief over permanent standbeeld voor Utrechtse verzetsheldin Truus van Lier
De gemeente Utrecht kijkt naar mogelijkheden voor een permanent monument voor verzetsheldin Truus van Lier…

Utrecht volgens historicus en journalist Jessica van Geel: ‘Waarom zie je niet welke oorlogsheld hier heeft gewoond?’
Jessica van Geel is journalist en historicus. Twee jaar geleden schreef ze voor het eerst…
15 Reacties
Reageren“Drie kunstenaars worden uitgenodigd om een ontwerp te maken.”
Er is al een monument, een monument van narcissenbollen.
Het is dus maar de grote vraag of deze drie kunstenaars kunnen tippen aan het levende tuinkunstwerk met de narcissenbollen.
Goed nieuws. Truus, een jonge vrouw die, met Hannie Schaft en Reina Prinsen Geerligs en talloze andere verzetsmensen de dood vond in de nazi-concentratiekampen. Een mooi huldeblijk.
Heel mooi dat er een monument komt !
Zou het niet heel mooi zijn als het beeld zou komen op de Malie Baan tegenover het voormalige NSB hoofdkwartier van Nederland zodat zij altijd ferm blijft staan voor verzet tegen bezetters en hun sympathisanten in Nederland destijds?
Tevens zou aan 1 zijde van de Malie baan ook andere verzets helden vóór vrijheid in Utrecht hier herdacht kunnen worden. Het sluit dan tevens mooi aan bij het joodse monument richting Malie Singel/ spoorweg museum.
Thema route dus 2e wereld oorlog.
Ben benieuwd hoe dit eerbetoon eruit gaat zien, het belangrijkste is dat wij dit soort helden nooit mogen vergeten.
Veel graven van deze helden liggen er verwaarloosd bij op diverse begraafplaatsen in nl.
Stuurvrouwtje vindt dit een mooi plan. En ziet graag het narcissenmonumentje een opfrisbeurt krijgen.
Alsof een standbeeld en de jaarlijkse narcissen nog niet gepoeg zijn: de Utrechtse Jessica van Geel schrijft een biografie over Truus van Lier. https://www.ilfu.com/c-c-s-cronestipendisten-hoe-gaat-het-met-jessica-van-geel/
Op zich een mooi idee misschien, maar er kleeft een twijfelachtig randje aan. Er is meer dan eens kritisch geschreven over het eigen rechter spelen door verzetsmensen in ‘die’ oorlog. Iets om over na te denken.
Ondanks het gegeven dat er in Utrecht veel verzetsstrijders geweest zijn die het met de dood moesten bekopen en er op het Domplein sinds 4 mei 1946 een monument ter herdenking van het voormalig Utrechtse verzet staat hoop ik dat er een standbeeld komt dat voor de Utrechter duidelijk herkenbaar is hetgeen gezien de duidelijke foto’s geen probleem mag zijn. Charles Chamboné, nabestaande voormalig verzet Utrecht.
Het is heel goed dat er een monument komt voor deze verzetsheldin.
De Maliebaan zou een uitstekende plek zijn. Jaren geleden is besloten een galerij van vrouwelijke beeldhouwers op te richten, ik was als lid van de adviescommissie voor het plaatsen van beelden in de buitenruimte daarbij betrokken. Die galerij is er ook gekomen en ligt langs het voetgangers pad aan de Maliebaan. Het lijkt mij dan ook logisch dat een vrouw het beeld gaat maken.
Tja, Niels: Los van de ethiek rond het plegen van verzetsdaden tegen een onderdrukkende mogendheid heb ik diep ontzag voor mensen die, net als Truus van Lier en talloze anderen, liberalen, communisten, sociaal-democraten, rooms-katholieken, gereformeerden, jehova’s getuigen, atheïsten, kortom mensen uit allerlei maatschappelijke geledingen, in het verzet niet zelden zeer moedig werk verrichtten en door de wapens op te nemen tegen het Nazi-schrikbewind hun leven op het spel hebben gezet (ik wou dat ik zo moedig was). Ik neem aan dat bij veel verzetswerk naar bevind van zaken gehandeld moest worden en niet zelden ronduit knullig werd opgetreden. Maar plaatsvervangend NSB-politiepresident Kerlen, de man die op 3 september ’43 door Truus van Lier werd doodgeschoten, vormde, naar verluidde, een groot gevaar voor de illegaliteit. Vergeet niet dat de half-joodse Van Lier, na door de Nazi’s ‘berecht’ te zijn, haar verzetswerk met de dood heeft moeten bekopen. Ze werd op 24 november ’43 te zamen met Reina Prinsen Geerligs en Nel Hissink-Van den Brink in Sachsenhausen geëxecuteerd. Voor mij staat onontkoombaar vast: Truus van Lier is een held. (Haar vader overleefde de oorlog, haar moeder bezweek in januari ’45 in het vrouwenkamp Ravensbrück.)
Ik vind het idee van het Historisch Museum Utrecht wel een goed plan …En een mooi gelijkend beeld kan geen probleem zijn lijkt mij …
Niels Bokhove er is ook al meer dan eens geconstateerd dat de meerderheid der Nederlanders geen poot uitstak. Het grootst aantal gedeporteerde Joden kwam uit Nederland (%). Binnen mijn eigen familie zaten 2 mensen in het verzet, 14 hadden het grootste woord na de oorlog. Van die 2 was 1 mijn moeder, een Joodse! Eigen rechter spelen was helaas noodzakelijk, er was geen groots verzet slechts groot achterover leunen.
Helemaal met utrechtse jantje eens en zeker een mooi gelijkend beeld dat heeft deze heldin wel verdient en met haar zoveel anderen tegen het nazisme
@Robert Dorsman … jij geeft een goed beeld weer van hoe het in die tijd er aan toeging denk ik , en ik denk ook wel dat deze moedige vrouw Truus van Lier wist , welke risico’s zij nam …. Maar ze deed het toch maar , terwijl ze ook wel wist inmiddels , hoeveel landverraders er toen rondliepen ! Nee voor mij , is zij een echte Heldin …met een hoofdletter H ……
Eigen rechter spelen is ,soms, niet goed in tijd van vrijheid .
Maar in tijd van oorlog moet er snel gehandeld worden dan sta je niet stil bij dat eigen rechter spelen .
Er waren gelukkig mensen die zich durfde te verzetten ,wat levens heeft gered maar ook levens heeft gekost.
Het doel was overleven wie zeurt er dan over ”eigen rechter spelen”