Het lijkt erop dat de ‘lelijke’ hekken rond de monumentale kraan aan Merwedekanaal in Utrecht voorlopig blijven staan Het lijkt erop dat de ‘lelijke’ hekken rond de monumentale kraan aan Merwedekanaal in Utrecht voorlopig blijven staan

Het lijkt erop dat de ‘lelijke’ hekken rond de monumentale kraan aan Merwedekanaal in Utrecht voorlopig blijven staan

Het lijkt erop dat de ‘lelijke’ hekken rond de monumentale kraan aan Merwedekanaal in Utrecht voorlopig blijven staan
Het lijkt erop dat de ‘lelijke’ hekken rondom de monumentale kraan ter hoogte van de Cereolfabriek in Utrecht nog wel even blijven staan. Deze zijn namelijk nodig om te voorkomen dat onder andere kinderen in de constructie klimmen om vervolgens in het water te springen.

Het lijkt erop dat de ‘lelijke’ hekken rondom de monumentale kraan ter hoogte van de Cereolfabriek in Utrecht nog wel even blijven staan. Deze zijn namelijk nodig om te voorkomen dat onder andere kinderen in de constructie klimmen om vervolgens in het water te springen.

D66, EenUtrecht, Student&Starter en GroenLinks hadden in november vorig jaar schriftelijke vragen ingediend over de ‘uitzichtloze’ situatie. “Al jaren staan – lelijke – tijdelijk bedoelde (bouw)hekken ter hoogte van de Cereolfabriek aan het Merwedekanaal. Deze hekken sluiten de toegang af tot de voormalige en inmiddels vervallen hijskraan van de fabriek.” In antwoord op de vragen zegt het college de mening te delen dat de omschrijving ‘lelijk’ past bij de huidige situatie, maar ook dat de afsluiting nodig is vanwege de veiligheid.

In april 2020 kocht de huidige eigenaar de kraan van het Rijksvastgoedbedrijf. In februari van het daaropvolgende jaar kreeg deze eigenaar een last onder dwangsom opgelegd omdat de monumentale constructie niet te beklimmen moest zijn. Hieraan werd voldaan door blauwe hekken rondom de kraan te plaatsen.

Ruim een jaar later, in oktober 2022, is vanwege klachten van omwonenden in overleg met de eigenaar afgesproken dat de blauwe hekken vervangen moesten worden door transparante exemplaren. Dit is tot op heden niet gedaan.

Rondje Stadseiland

De eigenaar van de kraan wil de locatie volgens het college ontwikkelen, maar het omliggende gebied heeft nu nog de bestemming ‘groen’ en ook is de kraan industrieel erfgoed. “Door deze omstandigheden zijn er momenteel beperkte ontwikkelmogelijkheden.”

In de toekomst gaat de locatie onderdeel uitmaken van Rondje Stadseiland en het plan is om van het omliggende gebied een recreatieve plek te maken met een zwemlocatie. Nu is echter nog onduidelijk wat er met de omgeving rondom de kraan gaat gebeuren. Het is nu dan ook nog niet duidelijk hoe lang de hekken er blijven staan.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
 1. Adriaan

  Paar rolletjes razor blade wire?
  https://en.wikipedia.org/wiki/Razor_wire

  Heerlijk, discussieren over de kleur van een hek…..

 2. Lombokker

  De hekken zijn op zich niet lelijk, dat worden ze vooral van het geklieder dat er door talentloze niksnutten op aangebracht is. En laat mensen er lekker van af springen als ze dat willen; zet er wel een paar borden erbij dat ze dat op eigen risico doen.

 3. karin

  dusssss, het blijft lelijk? Kom op eigenaar, doe er wat aan! Gemeente: op z’n minst eigenaar dwingen tot het plaatsen van doorzichtige hekken, liever nog: in gesprek om hier snel wat moois van te maken..

 4. Jake

  Buurtbewoners die klagen dat er kinderen afspringen en daarna klagen over de hekken. Tsja.

  En van de gemeente hoef je ook weinig te verwachten, want iets leuks ontwikkelen bij hijskraan mag niet. Hoewel ik die hekken spuuglelijk vindt, snap ik de bekijk-het-maar houding van de eigenaar wel.

 5. Koel Hoofd

  Als die rijke buurtbewoners hun kinderen A beter zouden opvoeden en B beter in de gaten zouden houden dan is dat hek niet nodig.
  Maar daar hebben ze kennelijk geen zin in dus zeuren ze over een lelijk hek wat er staat om hun eigen kroost voor letsel te behoeden.
  Dat is een insteek…

  De locatie staat aangewezen als groen, die kraan is industrieel erfgoed dus ontwikkeling van het ding ligt eigenlijk bij de gemeente die kennelijk wel dwangsommen kan uitdelen aan de eigenaar om hekken neer te zetten om die onopgevoede kinderen van de kraan te weren. Terwijl diezelfde gemeente kennelijk niet helemaal lekker in de wedstrijd zit om het ontwikkelingsprobleem op te lossen want dat gebeurt niet terwijl zij dat wel kunnen,,,.
  Dat is ook een insteek

  Rare wereld leven we toch in. Problemen worden niet opgelost maar gemaakt en opgezocht. Kennelijk hebben veel mensen niets beters te doen?

 6. An Ti

  Je kan er ook gewoon mooie houten (bouw-) hekken omheen zetten hoor. Hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn.

 7. Tanja Nijman

  Misschien moeten we ons eens druk maken om echte problemen in Utrecht? Het is niet fraai, maar niemand eet er een boterham meer of minder om, het levert geen extra woningen op, enz. Nu ja, misschien scheelt het de zorg enkele ongelukken door apringende zwemmers. Laat maar ff staan dus.

 8. Len

  En die lelijke kraan zelf dan, gaat die nog eens weg?

 9. FrankP

  Er staat nergens dat ‘rijke’ mensen uit de buurt geklaagd hebben over kinderen die eraf zouden springen @Jake @Koel Hoofd. Typisch staaltje weer van stemmingmakerij.
  En bovendien komen er beslist veel meer mensen ook uit andere wijken dan de zogenaamde onopgevoede Oog in Al kinderen zoals Koel Hoofd nog even doorstookt.

 10. Fred Kroket

  hoeveel kilo lelijkheid kun je bij elkaar verzinnen. Wat een contrast met het mooie gebouw links. Dus ook die varkenstoren: weg ermee.

 11. R

  De gemeente heeft hier zelf schuld aan. Een object als dit kan je eigenlijk niks mee, als je een ondernemer geen ruimte geeft er wat van te maken. Met de huidige bestemming is deze kraan enkel een onderhoudspost. Dat weet de gemeente ook; die probeert die kosten nu af te schuiven op een ondernemer. Beter hadden ze die kraan onbeklimbaar gemaakt, de rommelige delen verwijderd, veilig gemaakt en netjes opgeschilderd. Dan is het een herinnering aan de fabriek en meer niet. En ja, daar hoort jaarlijkse inspectie t.a.v. veiligheid en 5-jaarlijks opschilderen bij als kostenpost. Gemeente Utrecht zit nu voor een dubbeltje op de eerste rang te zeuren op een ondernemer die is klemgezet. Da’s niet chique, en dat zeg ik als niet-liberale stemmer.

 12. Harm

  En de veroeste hekken bij de sluizen.

 13. cas

  Kunnen ze die kraan niet gewoon slopen? Onderhoud is op den duur echt niet meer houdbaar voor zo’n stukje antiek.

 14. Don

  Haal de monumentale status van de inmiddels wegroestende kraan. Weet niet wat de oud ijzer prijs momenteel is maar dat lijkt me een prima bestemming. Zijn de hekken ook zo weg. Probleem opgelost of is dit te praktisch denken voor de gemeente utrecht.

 15. Herman

  Utrecht is specialist in het lelijk maken van mooie dingen….

  Aan de andere kant ook wel gedwongen door onze maatschappij waarin alles (schijn)veilig moet zijn. Want stel dat…..
  Wel schijnveilig,want gaat alleen om de buitenkant, ondertussen is de chaos groter dan ooit……

 16. G.H.

  Opmerkelijk dat de afdeling Stadskanaal zich hier nog niet heeft gemeld, met haar oproep aan de gemeente om de eigenaar niet te beletten om zijn baggervette winsten te maken.

 17. Koel Hoofd

  @FrankP
  Onderzoek heeft uitgewezen dat stadskinderen binnen een straal van gemiddeld 350m van hun huis spelen. Oftewel, ze gaan niet vanuit Utrecht Noord, Oost of Zuid kilometers fietsen om van een kraan in West te springen maar kinderen uit de buurt doen dat wel. Daarnaast wordt het gros van de kinderen niet meer opgevoed maar slechts gevoed want oh wee als de prinsjes of prinsesjes in huilen uitbarsten. Waarom denk je anders dat die ouders wel klagen over een lelijk scherm maar niet over hun kroost wat kennelijk niet luistert?
  Daarnaast, klagen over een lelijk scherm, dat is typisch iets voor mensen die mooie dingen kunnen betalen en hun omgeving ook mooi willen hebben.
  Ergo, de rijken en die wonen tegenwoordig aan beide kanten van het kanaal.
  Dus stemmingmakerij, dat doe jij.

 18. Waldo van Dungen

  Kunnen we op dat oude gebouw na, beter niet alles platgooien daar. Het ziet er werkelijk in zijn totaliteit niet uit. Hoe verzin je zo’n gevangenis in het midden van die foto? De bijlmer bajes zag er medio jaren 80 mooier uit !!!!!!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).