Het oudste zichtbare stukje gebouw van Utrecht is teruggeplaatst op de plek waar het ooit stond. Na een zwerftocht, restauratie, de nodige logistieke voorbereiding en een precieze hijsoperatie ligt 30.000 kilo aan twaalfde-eeuws kloostermuur weer op zijn plek in de Hollandse Toren, de straat tussen Hoog Catharijne en Tivolivredenburg.
Het stuk muur begon als onderdeel van het Johannieterklooster, dat in de 12e eeuw werd gesticht op de plek van het huidige Vredenburgplein. “De precieze datum is niet bekend, maar het is waarschijnlijk dat het klooster er stond voordat Utrecht 1122 stadsrechten kreeg”, vertelt projectleider Lione du Pied. “Daarmee is dit het oudste stuk gebouw van Utrecht dat boven de grond te zien is.”
Precisie
Het is net begonnen met sneeuwen wanneer de 30.000 kilo los komt van de aanhanger. Het wordt getild met een stellage van vier hydraulische cilinders die leunt op rails. Met een snelheid van enkele meters per uur, begeleid door een sirene, kruipt het geheel vervolgens richting de aangewezen plek. Iedere paar centimeter komt het tot stilstand voor een korte inspectie.
De operatie kijkt zeer nauw, want er zit een addertje onder het wegdek: parkeerplaats P5 van Hoog Catharijne. “Die beperkt het gewicht dat op de straat mag staan”, vertelt Du Pied. “Daarom kan er geen normale hijskraan gebruikt worden. De rails waar de stellage op leunt liggen recht boven de betonconstructie van de garage. Ook de plek waar de muur staat is bepaald aan de hand van de constructie van de garage.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Zwerftocht
Aan het begin van de 16e eeuw werd het klooster grotendeels gesloopt voor de bouw van Kasteel Vredenburg. Daarin werd een stuk van het hoofdgebouw van het klooster verwerkt, dat zo dus bewaard bleef. Het Kasteel werd nog geen vijftig jaar later gesloopt. Volgens verhalen door een groep vrouwen, onder aanvoering van Trijn van Leemput.
De klomp stenen werd eind jaren 70 ontdekt bij de bouw van muziekcentrum Vredenburg, de voorloper van TivoliVredenburg. Toen dat af was, kreeg het een plaatsje in de fontein naast het gebouw. In 2007 begon de bouw van TivoliVredenburg, en verplaatste de steen naar een rotonde aan de Burgemeester Middelweerdbaan. Daar lag het tot het vorig jaar verplaatst werd naar P3 van de Jaarbeurs om gerestaureerd te worden.
Hufterproof
Toen restaurateur Hugo van Milt met het project begon, was het meer een hoop stenen dan een muur. “De buitenschil zat los, je kon de stenen er zo af trekken. Dat kan natuurlijk niet als je het in de binnenstad neer wil zetten”, aldus van Milt. Met nieuw mortel ertussen zijn de stenen weer op elkaar gezet. “Daar hebben we schelpjes in verwerkt, om het oude karakter terug te laten komen.”
Alle stenen die je aan de buitenkant van de muur ziet zijn origineel. Ook de oorspronkelijke vorm is zo goed als behouden gebleven. “We hebben alleen de buitenkant iets egaler opgebouwd”, geeft Van Milt toe. “Het is niet de bedoeling dat kinderen er op gaan klimmen. Het moet natuurlijk hufterproof zijn.”
16 Reacties
ReagerenFollie
Ik ben bang dat je met het woord Hufterproof, bepaalde soort mensen op een idee brengt en die gaan kijken of het inderdaad hufterproof is en dat ze even wat vuurwerk gaan gebruiken zoals een nitraat…..
“…We hebben alleen de buitenkant iets egaler opgebouwd…”
“…Het is niet de bedoeling dat kinderen er op gaan klimmen. Het moet natuurlijk hufterproof zijn…”
In mijn beleving betekend “hufterproof zijn” dat je er bij wijze van een atoombom op kunt gooien.
Van Milt lijkt te denken dat “…iets egaler opgebouwd…” hufterproof is.
Hoe schattig, onschuldig, naief, en, voornamelijk, wereldvreemd kan je zijn?
God, wat zal die man teleurgesteld zijn een jaar van nu.
Maar wel weer wat geleerd rond die tijd, hoop je dan.
Hufterproof?
Zij men dat ook ooit niet over een bushokje? Dat hokje was al vlug niet meer dus of dit nu handig is om te zeggen? En er na zeg je dan, Het is niet de bedoeling dat kinderen er op gaan klimmen.
Onooggelijke klomp stenen waar met de beste wil van de wereld niets uit op te maken valt.
Wat een verspilling van de schaarse middelen.
Dus de plek waar het ooit stond is bepaald aan de hand van de constructie van de garage. Maar in ieder geval mooi dat er hier en daar iets te zien is in het moderne straatbeeld.
Een mooie idee om de geschiedenis zo weer meer beleefbaar te maken. Voor buitenlanders geef ik regelmatig rondleidingen en dan zijn bv die oude tegel tableau”s en andere bordjes heel zinvol zoals nu op de singel ook.
Op bepaalde plekken mis ik ook zeker borden, zoals de verwijzing naar Paleis van koning
Napoleon waar hij woonde, en het mooie beeld van keizer Karel V, en het nationaal monument Vermiste Personen in het Moreelse Park.
Tsja. Zal wel, zo’n oude steenklomp
Utrecht heeft diverse kerken zoals de Sint Pieter en de Sint Jan die publiek zichtbare muurdelen hebben uit pakweg 1040-1080, en daarmee ouder zijn dan deze steenhomp. En in de semupublieke kelder van een kroeg op het Domplein zijn flinke kolommen en bogen te zien uit ongeveer het jaar 1000. Daar is ook een stuk romeinse muur te zien uit c.a. 240.
Mooi stukje Utrechtse historie. Prima plek er ook voor.
@ Ron
Inderdaad dat zijn authentieke overblijfselen in de historische context. Dat gesleep met deze hoop stenen en het gejuich daarover slaat nergens op.
@Ron, je hebt gelijk ! Waarschijnlijk zijn de betreffende ambtenaren weinig bekend met de Utrechtse Historie..
Zeer mooi ! Prachtig stukje historisch erfgoed.
@ Niels
Huh, zo’n lukraak neergekwakte stapel stenen, die totaal geen verband meer heeft met zijn omgeving. Is dat historisch erfgoed? Is dat prachtig? Waarom dan?
De meute zal het wel gaan gebruiken als antieke pisbak.
Is het ook tegen de gele huftervloeistof bestand?
Zonder plastic coating is het antwoord: nee
Als dit niet meer is dan een stapel stenen dan is voetbal niet meer dan 22 mensen die achter een bal aan rennen.
En een mens niet meer dan een klomp cellen.