Hoe de natuur een rol speelt bij het ontwerp van het nieuwe kunstdepot in Utrecht Hoe de natuur een rol speelt bij het ontwerp van het nieuwe kunstdepot in Utrecht

Hoe de natuur een rol speelt bij het ontwerp van het nieuwe kunstdepot in Utrecht

Hoe de natuur een rol speelt bij het ontwerp van het nieuwe kunstdepot in Utrecht
Depot van het Centraal Museum. Foto: gemeente Utrecht
Om te voorkomen dat schimmels, houtwormen en insecten straks bij de kunst in het nieuwe depot van Utrecht kunnen komen, krijgt het pand geen groene gevel. Rondom het gebouw worden daarentegen wel bramenstruiken geplant als natuurlijke barrière. De natuur speelt een belangrijke rol in het ontwerp van het depot waar straks het eeuwenoude erfgoed van de stad wordt opgeslagen.

Om te voorkomen dat schimmels, houtwormen en insecten straks bij de kunst in het nieuwe depot van Utrecht kunnen komen, krijgt het pand geen groene gevel. Rondom het gebouw worden daarentegen wel bramenstruiken geplant als natuurlijke barrière. De natuur speelt een belangrijke rol in het ontwerp van het depot waar straks het eeuwenoude erfgoed van de stad wordt opgeslagen.

Het was al even bekend dat aan de Isotopenweg op bedrijventerrein Lage Weide een nieuwe depot komt voor onder andere kunst van het Centraal Museum en het Universiteitsmuseum Utrecht en voor archeologische vondsten. De gemeente is voor een groot deel eigenaar van de collectie van het Centraal Museum en daarnaast wettelijk verplicht om het erfgoed dat in de bodem wordt gevonden te bewaren. Momenteel wordt dit opgeslagen in een depot op het Werkspoorkwartier, maar deze plek voldoet niet meer aan de eisen.

Kolleksjesintrum Fryslân

Utrecht krijgt daarom een nieuw depot op Lage Weide. Tijdens een vergadering eerder deze maand is in de gemeenteraad gevraagd of dit gebouw – net zoals het Kolleksjesintrum Fryslân in Leeuwarden – een groene gevel krijgt. “Het depot uit Friesland was bij aanvang van het project het grote voorbeeld voor de inbedding van het gebouw in het landschap”, schrijft het college. Het plan pakte in de praktijk echter anders uit. Vanwege de architectuur van het depot in Friesland werd de groei van het groen belemmerd. “Nu het gebouw is gerealiseerd, is goed zichtbaar dat het effect daarvan niet optimaal is.” Groen groeit volgens de gemeente nou eenmaal beter op een natuurlijke bodem dan tegen een gevel.

Het depot in Utrecht krijgt ook geen groene gevel, maar niet omdat de gemeente bang is dat het groen niet goed groeit. De belangrijkste reden is namelijk dat men wil voorkomen dat er ongewenste indringers komen, zoals onder meer insecten, zilvervisjes, houtworm en schimmels. “Hoewel levende organismen essentieel zijn voor biologische afbraak, beschouwen we deze in musea en depots als ongewenst en schadelijk.”

Bramenstruiken

Op onderstaande afbeelding is een doorsnede te zien van het nieuwe depot. Tegen de begane grond komt een aarden wal van vier meter hoog en ongeveer 200 meter lang. Dit gedeelte wordt beplant met bramenstruiken, waardoor extra beveiligingsmaatregelen zoals een hek niet nodig zijn. Tussen deze aarden wal en de plekken waar het erfgoed wordt opgeslagen, zit een quarantaineruimte. De depotruimten worden volledig kierdicht gemaakt.

Tekst loopt door onder afbeelding

Bron: gemeente Utrecht

Bij het ontwerp van de gevel wordt er verder rekening mee gehouden dat er geen plekken zijn waar vogels kunnen nestelen. “Vogelnesten zijn broedplaatsen voor levende organismen als tapijtkevers, luizen, vlooien en mijten, die een waardevolle bijdrage leveren aan ons ecosysteem, maar ook een bedreiging vormen voor de veiligheid en hygiëne van de museale collecties.”

Compensatie

Omdat Lage Weide een van de meest versteende gebieden van Utrecht is en er een vrachtwagenparkeerplaats bij het depot komt, is er ter compensatie voor gekozen het dak van het depot wel groen te maken. Dit zou namelijk geen problemen opleveren met ongedierte.

De omgeving moet ten slotte ook groener worden. Eerst worden er weliswaar zo’n 300 bomen gekapt, maar daar komen 400 exemplaren voor terug. “Een deel van het groen maken we openbaar toegankelijk. Dat betekent dat mensen er een rondje kunnen wandelen of kunnen zitten”, aldus de gemeente Utrecht. Als alles volgens planning verloopt start de bouw in 2025 en wordt het depot en de ruimte daaromheen begin 2027 opgeleverd.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
  1. henk

    Regels zijn er voor anderen!

  2. Schandalig dat zoveel in Depot gaat!

    Nederland kent vrijwel geen grote musea in vergelijk met Frankrijk, Duitsland, of Engeland.
    We vinden het normaal om het grootste gedeelte van de collecties in een depot onzichtbaar op te bergen. Rotterdam heeft nog een soort tussen optie weten te realiseren.
    Waar is hier het creatieve denken ? Had niet juist aan het Berlijn plein een( semi )openbare oplossingen kunnen worden bedacht ?

  3. Moniek

    @Schandalig etc.
    Men kan nu eenmaal maar een klein deel laten zien. Dat is hetzelfde bij de grote musea in Berlijn, Parijs, London etc. Verkopen of afdanken is geen optie tenzij het erg triviale spullen zijn. De collecties in het depot in Rotterdam zijn maar heel erg beperkt toegankelijk.

  4. Van der Aa

    Het geen wat ik zie staan kan je natuurlijk ook direct op laten halen door de Emmaus
    Misschien nemen ze alles mee. Er komt ook een vrijmarkt aan😜

  5. Herman

    Bizar, zoveel geld uitgeven om die troep te bewaren.
    Aankomende zaterdag vrijmarkt, grote stand van de gemeente lading ambtenaren en college van B&W kunnen de boel dan verlopen en als bijkomend voordeel een keer in contact met de burger komen.

  6. Marieke

    Het is te erg voor woorden dat er bomen gekapt gaan worden voor een stenen gebouw waar ze niet eens een groene gevel op willen vanwege ‘ongedierte’ (wat een rotwoord is dat toch, alsof dieren geen dieren mogen zijn). En zeker voor een vrachtwagenparkeerplaats. Waar is de aandacht voor de biodiversiteits- en klimaatcrisis? En ja, leuk dat er ‘meer’ bomen voor ‘terugkomen’, maar daar gaan mensen doorheen banjeren en zitten, waardoor netto de biodiversiteit hard achteruit gaat, zeker omdat ze geen verblijfplaatsen voor vogels (en vast ook vleermuizen) willen, vanwege ‘ongedierte’. Ongelofelijk, dit beleid. Er zijn genoeg leegstaande panden die al versteend zijn, ga daar eens naar kijken. Er is al nauwelijks groen op dit en andere bedrijventerreinen en dan moet het ook nog eens plat voor steen en asfalt.

  7. Moniek

    Zouden Van der Aa en Herman wel eens een museum van binnen hebben gezien?

  8. Koel Hoofd

    Bramen zijn gek op stikstof en eetbaar edoch effectief als inbraakpreventie, brandnetels zijn dat ook maar minder smakelijk of effectief. Combineer het en je hebt gegarandeerd wel ongedierte maar geen menselijk ongedierte.
    Hoezo stikstofprobleem?

  9. Van der Aa

    Jazeker Moniek al jaren een mjk maar ik heb het niet zo op depo,s. Als het interessant is moet het gewoon gezien worden , maar deze selectie trekt gewoon geen volle zalen vandaar opstal in depo. Zo zit dat!

  10. Herman

    @Moniek, natuurlijk bezoek ik musea, wat een rare vraag?
    Tegenwoordig willen we alles maar bewaren, dat kan niet. Topstukken bewaar je de rest kan verpatst worden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).