Holocaustlezing Hogeschool Utrecht gaat door: ‘HU laat zich niet leiden door activisten’ Holocaustlezing Hogeschool Utrecht gaat door: ‘HU laat zich niet leiden door activisten’

Holocaustlezing Hogeschool Utrecht gaat door: ‘HU laat zich niet leiden door activisten’

Holocaustlezing Hogeschool Utrecht gaat door: ‘HU laat zich niet leiden door activisten’
De Hogeschool Utrecht (HU) zegt dat de lezingen over de Holocaust weliswaar op andere momenten worden georganiseerd, maar niet worden geschrapt. “Het beeld dat nu geschetst wordt in de media en de conclusies die daaraan worden verbonden, zijn niet correct”, aldus de HU.

De Hogeschool Utrecht (HU) zegt dat de lezingen over de Holocaust weliswaar op andere momenten worden georganiseerd, maar niet worden geschrapt. “Het beeld dat nu geschetst wordt in de media en de conclusies die daaraan worden verbonden, zijn niet correct”, aldus de HU.

Dagblad De Telegraaf kopt zondagochtend dat er ‘woede’ is over het besluit van de hogeschool om ‘Holocaust-lezingen te schrappen’. In het artikel is te lezen dat veel mensen die betrokken zijn bij de kwestie ervan overtuigd zouden zijn dat de hogeschool door de knieën is gegaan vanwege de druk van pro-Palestijnse activisten.

Er wordt onder meer een woordvoerder van HU aangehaald en ook een docent die een van de colleges zou geven. “We moeten nu een duidelijk signaal afgeven: wij bepalen zelf wat we onderwijzen, niet een groep actievoerders”, zou de docent tegen de journalist van de Telegraaf hebben gezegd.

Veiligheid

De HU zegt nu in een reactie dat de lezingen zijn uitgesteld omdat de veiligheid van sprekers, studenten, docenten en bezoekers niet gewaarborgd kon worden. “Hogeschool Utrecht maakt haar eigen afwegingen als het gaat om de inhoud, vorm en uitvoering van haar onderwijs en laat zich niet leiden door belangengroeperingen of activisten.”

Daarnaast zegt de onderwijsinstelling dat de colleges niet zijn geschrapt, maar op een later moment plaatsvinden. “In tegenstelling tot de berichtgeving van derden gaat de geplande lezingenreeks over de Holocaust bij Hogeschool Utrecht door.”

Voorzitter

Collegevoorzitter van de Hogeschool Utrecht Wilma Scholte op Reimer zegt tot slot het volgende: “Wij hechten veel belang aan goed onderwijs over de verschrikkingen van de Holocaust en blijven dat ook doen. Deze verschrikkingen kunnen op geen enkele manier verbonden worden aan de huidige spanningen over de oorlog in het Midden-Oosten, dat staat voor ons voorop. De suggestie dat wij onderwijs over de Holocaust verbinden aan de huidige spanningen werpen wij verre van ons.”

Klimevenement

Dit weekend zouden Israëlische sporters na bedreigingen van buitenaf ook zijn geweigerd op een klimevenement in Utrecht. Dat meldt het AD.

“Voor bedreiging en intimidatie mogen we nooit buigen”, zegt burgemeester Sharon Dijksma zin een reactie op dat nieuws. “Iedereen moet in Utrecht welkom zijn om deel te nemen aan sportevenementen. We hoorden helaas te laat van de ontstane situatie, maar naar aanleiding hiervan zijn we direct in gesprek gegaan met de organisator. We spannen ons altijd in om, samen met de organisator, evenementen zo veilig mogelijk te laten verlopen en waar nodig passende maatregelen te nemen.”

29 Reacties

Reageren
 1. M.

  Terecht besluit. Ik hoop dat hetzelfde zal gaan gelden voortoekomstige lezingen over Israël en het Palestijnse vraagstuk.

 2. G. de Vries

  Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen; dan dooft het licht.(H.M. van Randwijk)
  Sinds 1993 wordt in Vlissingen de Van Randwijklezing gehouden. In de lezing staan de begrippen vrijheid en verdraagzaamheid meestal centraal.
  Of je het nu wel/ niet eens bent met Hamas, de desastreuze ontwikkelingen in Gaza of de Israëlische oorlogszuchtige handelingen: blijf ‘on speaking terms’.
  Duiding en historische besef zijn belangrijk. Uitsluiting, lezingen schrappen onder dreiging, is zwichten.

 3. Yoshua

  Buigen voor tirannie is het begin van het einde.
  Holocaust heeft niets met Israël te maken maar met Europese Jodenvervolging.
  Beetje vreemd om een stammen conflict dat al eeuwen woed in het midden oosten.
  Nu te betrekken bij de holocaust

 4. Ptr

  Nou, ligt toch wel wat anders dan in het artikel gesteld wordt.

  Studente Laurien Vastenhout kreeg te horen dat de Holocaust lezingen waren geschrapt i.vm. de situatie in het Midden Oosten, dat zij – zeer terecht – onbegrijpelijk noemt. Zie tweet.

  https://twitter.com/LaurienVastenh1/status/1751525479608176984

  De organisatie die claimt hiervoor verantwoordelijk te zijn is new neighbours, zie hieronder de verschillende foto’s waarop ook Linda Woortman (Groen Links wethouder) met deze activisten te zien is. Zie hier op instagram.

  https://www.instagram.com/reel/C2m2etqo0TW/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

 5. Ihsan

  Wat mij betreft zetten we desnoods het leger in om onze geschiedenis te kunnen onderwijzen.

 6. Harry

  Denk je dat al die protesten daadwerklijk helpen??
  Er zijn al zoveel protesten geweest, maar de ellende in gaza gaat gewoon door…

 7. M.

  @Yoshua: op zich houdt de stichting van de staat Israël en vooral het tijdstip waarop nauw verband met de Holocaust. Maar laten we asjeblief in gesprek blijven over hoe het daaruit ontstane probleem op vreedzame wijze kan worden opgelost.

 8. Suzanne

  Heer de Vries; u spreekt over een oorlogszuchtige Israël, maar geen negatief woord over Hamas. Wie is dit begonnen op 7 oktober? Waarom Israël zo framen en Hamas niet?

 9. Floris

  Studenten maken de dienst uit. Herstel: ENKELE studenten maken de dienst uit. Nog erger. Schaamt u, CvB van de HU.

 10. Ptr

  Hier op GeenStijl een uitgebreider artikel, wat toch een ander licht op de gebeurtenissen werpt.

  https://www.geenstijl.nl/5174590/holocaust-hogeschool-utrecht-lezingen#fold

 11. Lombokker

  Als ik dit lees schaam ik mij dat ik in Utrecht woon.

  Zwichten voor bedreigingen is het domste dat je kunt doen, maar we zien het de laatste tijd helaas steeds vaker gebeuren. Het zou mevrouw Dijksma sieren als ze haar mooie woorden ook in daden omzet, en actie onderneemt zodat deze lezingen alsnog door kunnen gaan.

  Het bestuur van Hogeschool Utrecht mag wat mij betreft snel worden vervangen door mensen die wél een moreel kompas en ruggengraat hebben.

 12. Yoshua

  @M,

  De holocaust gaat niet alleen over het vernietigen van Europese Joden.
  Het gaat ook over de massa moorden op Sinti en Roma’s.
  Het gaat ook over het vernietigen van homoseksuelen.
  Onze new neighbours zijn zeer intolerante nieuwe buren.
  Waarom zou je het niet meer mogen hebben over de moorden gepleegd op homoseksuelen?
  Ze doen alsof het te maken heeft met de stammenstrijd in het Midden-Oosten.
  Maar ze weten heel goed dat Holocaust niet uitsluitend het vervolgen van joden betreft maar ook de LGBTQI gemeenschap en de Roma en Sinti.
  LGBTQI personen kunnen nu al niet hand in hand lopen in sommige wijken.
  CIDI is geen excuus voor het uiten van haat jegens de LGBTQI gemeenschap.
  New neighbours laat zien wat intolerantie voor een gezwel is in een tolerante maatschappij.
  Laten we nooit vergeten!

 13. Klaasjan

  @Suzanne
  De gebeurtenissen beginnen niet bij 7 oktober.

 14. M.

  @Yoshua: volgens mij heb ik niet ontkend dat de Holocaust verder strekte dan alleen de vernietiging van de joden. En ik zeg al helemaal niet dat die Holocaust niet herdacht moet worden, integendeel. Maar daarnaast moeten deze en andere gruwelijkheden in een historisch perspectief geplaatst worden. Dat is bij uitstek de taak van de onderwijsinstituten.

 15. Yoshua

  @M,
  In je eerste twee berichten heb je het telkens over Israël.
  Je laatste bericht is genuanceerd en heb je het over de Holocaust waar de lezingen over gaat.
  Gelukkig ben je het eens dat homo vervolging of het vervolgen van mensen die zichzelf willen zijn moet worden besproken op scholen, tot vervelens toe.
  De intimidatie van de nieuwe buren aan onderwijsinstellingen is een gevaar voor eenieder die zichzelf wil zijn.
  Holocaust is niet exclusief joden haat, maar haat jegens eenieder die zichzelf wil zijn en niet past in het conservatieve denken van tirannen.
  Dank je wel, voor je laatste bericht.

 16. M.

  @Yoshua: helaas treft men ook in de tegenwoordige tijd bij sommige partijen en groepen weer steeds meer “volkse” ideeën aan over “zuiver volksgevoel” en dergelijke onzin meer, zoals bij de nazi’s. Daarom is het goed dat deze zaken ook in historisch perspectief geplaatst worden. Daarvoor lijken me de wetenschappelijke en onderwijsinstellingen het meest aangewezen.

 17. Koel Hoofd

  Schandalig gedraai en gekronkel op de Uithof.
  Geenstijl heeft een reconstructie gemaakt
  https://www.geenstijl.nl/5174604/het-klopt-niet

 18. M.

  Tot mijn verbazing las ik zojuist dat de lezingen georganiseerd worden door het CIDI, het instituut voor Israëlische propaganda. Dan begrijp ik dat daar weerstand tegen bestaat. Op zijn minst zou hier een visie van Palestijnse kant tegenover dienen te staan. Zelfs wanneer dit geen dialoog op zou leveren, waar ik een groot voorstander van ben, dan zouden toch verschillende ideeën tegenover elkaar kunnen komen te staan. Hiermee wil ik overigens op geen enkele wijze de Holocaust ontkennen, en evenmin dat ook vele niet-joden hiervan het slachtoffer zijn geweest.

 19. Utrechtvoorutrecht

  Het is natuurlijk wel problematisch als een publieke onderwijsinstelling wxclusief en nauw samenwerkt met een lobby-organisatie, ongeacht welk perspectief die club promoot. Het punt van @Yoshua is daarnaast valide.

 20. Koel Hoofd

  @M.
  Wat hebben Palestijnen met de holocaust (industriele vernietiging van mensen met de intentie een compleet volk uit te roeien door de nazis 1940-1945) te maken?
  Behalve dan dat hun groot akela’s van Hamas op 7 oktober 2023 (78 jaar later) een geloofwaardige poging tot een progrom, de beruchte prelude van de holocaust, hebben gedaan.
  Als ze nou educatie hadden gehad, ipv telkens maar datzelfde antieke boek te lezen, was die weerzinwekkend primitieve uitspatting misschien voorkomen.

 21. M.

  Het is inmiddels duidelijk dat het gaat om verschillende lezingen over de Palestijnse kwestie. De Holocaust maakt daar onlosmakelijk deel van uit, maar er is zo veel meer gebeurd. Daarom vraag ik me af of het verstandig is deze lezingen te laten geven door het Centrum Informatie en Documentatie Israël.

 22. M.

  @Koel Hoofd: de Holocaust heeft de toestroom van joden naar Israël enorm vergroot en daarmee ook de uitroeping van de staat Israël versneld, waarna honderdduizenden Palestijnen verjaagd of in ieder geval gevlucht zijn. Het antieke boek waarop de zionisten onder joden zich beroepen is de bijbel, waarin Palestina het Beloofde Land genoemd wordt. Er valt vanzelfsprekend nog veel meer over te vertellen, maar voor uw reactie lijkt me dit voor dit moment wel voldoende.

 23. Ptr

  M.

  Nou begin je weer over de ‘Palestijnse kwestie,’ terwijl het daar helemaal niet over gaat.
  Dit gaat over de Holocaust, meer niet.
  Er zijn al jaren problemen met een deel van de islamitische leerlingen als het gaat om de Holocaust, noem het maar gewoon antisemitisme.
  Woon al 40 jaar Kanaleneiland, zo’n 25 jaar terug zei mijn zoon al over de kinderen bij hem op de basissschool “Ze haten Joden, en dat heeft niets met de Palestijnen te maken.”
  En durf na decennia ervaringen langzamerhand wel te zeggen dat er sprake is van paralelle samenlevingen, mensen die hier in het Westen wonen, maar in feite in veel opzichten niet hier in het Westen opgroeien.

 24. M.

  @Ptr: het gaat in de lezingen wel degelijk ook over de Palestijnse kwestie. Daarom lijkt het me onverstandig dergelijke lezingen te laten geven door het CIDI. Los daarvan, het antisemitische was in Nederland ook na de Tweede Wereldoorlog nog wijd verbreid onder de autochtonen. Het is wel minder geworden, maar recentelijk schreeuwden “voetbalsupporters” nog regelmatig “Hamas, Hamas, alle joden aan het gas” wanneer er tegen Ajax gespeeld werd. Ook op de sociale media verschijnen nog steeds antisemitische uitingen. U hoort mij ook nergens zeggen dat onderwijs over de Holocaust overbodig is.

 25. Yoshua

  @M
  Je bent duidelijk nooit in een voetbalstadion geweest, met je autochtonen.
  Voetbalstadions zijn gevuld met voetballiefhebbers, een mix van de samenleving.
  Je kunt actueel fascisme nooit goedpraten met ” na de Tweede Wereldoorlog”.
  Intolerante fascistische denkers zullen het altijd afleggen.
  Wij kijken niet weg, nu niet, nooit niet.
  Holocaust is Holocaust.

 26. M.

  Voor antisemitisme ook onder de Nederlandse autochtone bevolking lijkt het me goed te wijzen op de website https://www.mensenrechten.nl/actueel/toegelicht/toegelicht/2024/antisemitisme-in-nederland van het College van de Rechten van de Mens.

 27. Ptr

  Yoshua

  Uitstekend gezegd.
  Zoals een Duitse politicus recent zei “Nie wieder is jetzt.”

 28. Toine Goossens

  Het CIDI beweert dat het neutraal is in de oorlog tussen de joden en Palestijns. Dat is een leugen. Het CIDI verdedigt permanent de belangen van de staat Israël. Zo steunt het CIDI het beleid van die rechtsstaat om NRC journalisten het werk zo moeilijk mogelijk te maken. Dat is een directe aantasting van de Nederlandse persvrijheid.

  Het CIDI is niet neutraal u in tegendeel. Daarom had de HU nooit in mogen gaan op het voorstel van het CIDI om colleges over de holocaust te organiseren. Het gaat niet over het onderwerp, het gaat over de kwalijke reuk van het CIDI.

  Overigens, het CIDI is een NL ANBI instelling. ANBI’s zijn verplicht hun jaarrekening op de website te publiceren. Dat doet het CIDI niet. Het CIDI overtreedt onze wet. Dat maakt het besluit van de HU des te kwalijker.

 29. M.

  @Yoshua:

  “Je kunt actueel fascisme nooit goedpraten met ” na de Tweede Wereldoorlog”.”
  Alleen al de suggestie werp ik verre van mij.

  “Intolerante fascistische denkers zullen het altijd afleggen.”
  Helaas moeten we in Nederland vrijwel dagelijks kennisnemen van intolerant fascistoïde deken.

  Maar wat bedoelt of suggereert u eigenlijk met deze reactie?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).