Homomonument Utrecht terug op Domplein | De Utrechtse Internet Courant Homomonument Utrecht terug op Domplein | De Utrechtse Internet Courant

Homomonument Utrecht terug op Domplein

Homomonument Utrecht terug op Domplein

De gedenksteen Sodomietenvervolging, beter bekend als het Homomonument Utrecht, is weer teruggeplaatst op het Domplein. Het belangrijke monument was gebroken en is hersteld door de gemeente. De steen is teruggeplaatst op het Domplein, op een tijdelijke locatie op enkele tientallen meters van de oorspronkelijke locatie, rechts van de ingang van de Domkerk.

Voor zover bekend is de steen neergelegd ter nagedachtenis aan de van sodomie beschuldigde en vervolgens gedode mannen. De ruïnes van het middenschip van de Utrechtse Domkerk, ingestort tijdens de zomerstorm van 1674, zijn jarenlang de plek geweest waar ‘sodomieten’ elkaar konden treffen: mannen op zoek naar seks met andere mannen. In 1730 en 1731 stelden de overheden na klachten van de koster van de Dom een onderzoek in. Een aantal mannen, waaronder Zacharias Wilsma, werd gearresteerd en verhoord. Uit de bekentenissen van een van deze gearresteerden bleek dat er ook elders in de Republiek netwerken en ontmoetingsmogelijkheden voor sodomieten bestonden. Er volgde een golf van sodomietenvervolgingen. In Utrecht werden 18 verdachten ter dood veroordeeld en gewurgd. Een aantal mensen in belangrijke posities, die kennelijk getipt waren, waren al gevlucht voordat ze gearresteerd konden worden.

De tijdelijke situatie is tot eind 2013, tijdens de voorbereiding en realisatie van Schatkamer II. Daarna wordt de gedenksteen teruggeplaatst op de oude locatie, recht op de as van de Domtoren en de Domkerk, bij de bomen aan de weg. Tijdens het MidZomerGracht Festival, dat plaatsvindt van 15 juni tot en met 1 juli, wordt een moment stilgestaan bij de herplaatsing van de gedenksteen. De exacte datum wordt nog bekend gemaakt.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).