Honderden vuilnismannen- en vrouwen demonstreren in Utrecht: ‘We eisen wat we verdienen’ Honderden vuilnismannen- en vrouwen demonstreren in Utrecht: ‘We eisen wat we verdienen’

Honderden vuilnismannen- en vrouwen demonstreren in Utrecht: ‘We eisen wat we verdienen’

Honderden vuilnismannen- en vrouwen demonstreren in Utrecht: ‘We eisen wat we verdienen’
Foto's: Bas van Setten
Honderden vuilnismannen- en vrouwen én allerlei andere sympathisanten waren woensdagmiddag bij de landelijke staking op het Jaarbeursplein in Utrecht. Verschillende sprekers beklommen het podium, waaronder Marieke Manschot van de FNV en Ton Heerts van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Honderden vuilnismannen- en vrouwen én allerlei andere sympathisanten waren woensdagmiddag bij de landelijke staking op het Jaarbeursplein in Utrecht. Verschillende sprekers beklommen het podium, waaronder Marieke Manschot van de FNV en Ton Heerts van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Op verschillende plekken in Nederland hebben de medewerkers van de vuilnisophaaldiensten het werk neergelegd, of gaan zij dat nog doen. Deze mensen staken voor meer loon en andere betere arbeidsvoorwaarden.

In Utrecht haalden de medewerkers van Stadsbedrijven tussen 31 januari en 6 februari geen afval op. Op veel plekken in de stad puilden de vuilnisbakken uit en lagen er bergen afvalzakken.

Tekst loopt door onder afbeelding

12 procent

De vakbonden en de VNG (de werkgever van alle vuilnismannen- en vrouwen) zijn tot nu toe nog niet tot een akkoord gekomen. De vakbonden eisen onder andere een structurele loonsverhoging van 12 procent, maar de werkgever bood zo’n 4 procent. “We eisen wat we verdienen”, aldus Manschot. Heerts beloofde met een nieuw bod te komen: “En dat zal geen weken op zich laten wachten.”

Omdat er nog geen akkoord is, is het ook niet zeker of er in Utrecht weer gestaakt gaat worden.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
 1. walter

  Geef die hardwerkende geld erbij,goed bezig!

 2. Realist

  @Walter. Iedereen wil er geld bij en velen werken hard. Het is een forse eis. Onderhandelen doet de vakbond niet meer maar stuurt alleen nog maar aan op staken. Dit gaat em dus niet worden.

 3. Mia

  Ik wil er ook geld bij!!! Laat de overheid maar eens zorgen dat alle lasten naar beneden worden bijgesteld, overdreven hoge belasting op energie bijv. of de OZB die ook schrikbarend hoger gaat uitvallen. Onze overheid is een rupsje nooitgenoeg nl. en met zijn beleid een van de grootste redenen dat we allemaal veel minder kunnen uitgeven.

 4. Pieter Storm

  Heel goed , jullie doen het meest smerige werk en ruimen letterlijk de stront van een ander op. zeker 1500 euro opslag netto wat mij betreft, jullie horen meer te verdienen als iemand met een kantoorbaantje. Dat hij of zij nu toevallig de mogelijkheid had om wel te studeren betekent nog niet dat je daarvoor betaald hoeft te worden. Betaling naar arbeid. Zo hoort het.

 5. Koel Hoofd

  @Realist
  indicatief rekenplaatje
  12% van bruto €2000 = €240 = netto €151/mnd
  4% van bruto €2000 = €80 = netto €50/mnd
  Zet dat eens af tegen de gestegen prijzen van de dagelijkse boodschappen…
  Om de energierekening voor het gemak maar even buiten beschouwing te laten.
  Laat ze maar lekker doorstaken, het zijn essentiele beroepen maar die mensen kunnen echt niet leven van een applaus….
  Intussen weet onze gemeente haar burgers feilloos te vinden en te straffen met giga parkeerbelating en WOZ verhogingen omdat het een links gat in de hand heeft.

 6. Taeke D.

  Juist, Koel Hoofd! Je moet niet naar percentages kijken maar naar een stijging in euro’s. Zo overdreven is 150 euro niet als je ziet wat je aan de wekelijkse kar boodschappen kwijt bent, ook als je je allerminst te buiten gaat aan dure wijnen, kazen en vlezen.

 7. Realist

  @Koel Hoofd. Ongeveer 3300 euro op jaarbasis is een flinke eis en dat geld moet wel weer ergens vandaan komen.

 8. Anne Marie ten Berge

  @ Realist, dat geld hoeft niet ergens vandaan te komen dat geld is er. Als dat geld er niet zou zijn dan mogen de B&W’s in Nederland geen ambtenaren (zoals vuilnismannen en kantoorbedienden in dienst nemen die in de gemeentelijke Dienst-bedrijven de diensten uitvoeren. Als dat geld er niet is dan zouden de gemeentes failliet verklaard moeten worden. Ik zie de Ned. Gemeenten dan ook als schuldenaren en de stakers als schuldeisers.

 9. Don

  @Realist dat geld moet inderdaad ergens vandaan komen en de oplossing is minder uitgeven als gemeente utrecht. Loop het lijstje met onzinnige uitgaven van de gemeente utrecht nog eens langs mozaïk op het vredenburg, de bodemloze geld putten van tivolie vredenburg en de machinerie, alle mislukte verkeersprojecten enz enz enz. Werken moet weer lonen dus staken tot ze toegeven zeker in utrecht.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).