Laatste stakingsdag vuilnisophaaldienst in Utrecht; uitpuilende, stinkende vuilnisbakken stapelen zich op Laatste stakingsdag vuilnisophaaldienst in Utrecht; uitpuilende, stinkende vuilnisbakken stapelen zich op

Laatste stakingsdag vuilnisophaaldienst in Utrecht; uitpuilende, stinkende vuilnisbakken stapelen zich op

Laatste stakingsdag vuilnisophaaldienst in Utrecht; uitpuilende, stinkende vuilnisbakken stapelen zich op
Foto's: Robert Oosterbroek
Bergen vuilniszakken, doordrenkt karton en pikkende meeuwen; het vuilnis stapelt zich op in de binnenstad van Utrecht. Medewerkers van Stadsbedrijven staken vandaag voor de zevende en tevens laatste dag. Zij doen dit om betere arbeidsvoorwaarden  af te dwingen. 

Bergen vuilniszakken, doordrenkt karton en pikkende meeuwen; het vuilnis stapelt zich op in de binnenstad van Utrecht. Medewerkers van Stadsbedrijven staken vandaag voor de zevende en tevens laatste dag. Zij doen dit om betere arbeidsvoorwaarden  af te dwingen. 

Vanaf morgen worden de werkzaamheden weer opgepakt. Tot die tijd ziet Utrecht er nog vervuild uit. In vrijwel alle straten van de binnenstad zijn de bergen afval duidelijk zichtbaar. Ook de geur van het vuilnis verspreidt zich door het centrum.

Zo ook op het Vredenburgplein. Op het bankje voor de uitpuilende vuilnisbak zitten twee jonge Utrechtse inwoners. “Het stinkt enorm. Ik ben blij dat het morgen wordt opgeruimd”, vertelt Aniek, één van de tieners. Ook op sociale media gaan er beelden rond van de verrommeling. Jaime: “Ik had het voorbij zien komen op TikTok. Iemand had een filmpje geplaatst van de stapels afval.” 

Tekst gaat verder onder afbeelding

Hoe lang het precies gaat duren voordat alle afvalbergen in de Domstad zijn opgeruimd, is niet bekend. “Ik denk dat het wel even gaat duren. De stad ziet er nu in ieder geval niet goed uit”, zo laat Utrechter Maarten weten. Ondanks dat hoopt hij dat de staking iets oplevert. “Ik hoop dat de vakbond en zijn medewerkers hier iets mee bereiken.” 

Tekst gaat verder onder afbeelding

Demonstratie

Vanwege de hoge inflatie en hoge werkdruk willen de stakers een loonsverhoging van twaalf procent. Bij de laatste onderhandelingen wilden de gemeenten niet verder gaan dan vier procent verhoging. Op woensdag 15 februari staat een landelijke demonstratie in Utrecht op de agenda. Waar dat precies gaat gebeuren, is nog niet bekend. 

Gekoppelde berichten

34 Reacties

Reageren
 1. Floris

  Bij ons in de buurt worden de bakken elke 2-3 dagen geleegd, maar nu waren ze 4 dagen voor de staking al vol en is er niks meer mee gedaan. Aangezien ze op woensdag al begonnen te roepen over hoe belangrijk ze zijn, omdat je de eerste vuilnisbergen zag verschijnen, heb ik het idee dat ze al dagen voor de staking het werk niet goed meer hebben gedaan om het een stuk extremer te laten lijken.

 2. Marcel

  De foto’s laten zien dat het niemand iets uitmaakt hoeveel troep er komt te liggen. Lijkt wel een voetbalwedstrijd of een stoplicht op de N230 waar ook iedereen zn troep neergooit. Je zal maar werken bij de afvaltroep dienst. Wanneer gaat de raad i eendracht een voorstel doen, en binnen 6 weken uitvoeren, om meer containers te plaatsen? Met camera dat als iemand het ernaast gooit hij een boete van 50€ krijgt? Of is dat weer te kort,snel, waarom, misschien, beter, of, zou kunnen, niet in het snelheidsplaatje van de raad/wethouders?

 3. Hugo Aylva

  Rondom asociaal deze stakingsactie. Ik troost me maar met de gedachte dat de stakende medewerkers zelf de komende week de door hun veroorzaakte puinzooi moeten opruimen. Dat wordt lekker hard doorwerken. Hopelijk ruimen ze ook het afval op dat in het water is gewaaid.

 4. Rietje

  Wat een teringzooi.
  Gooi alles maar van je af. Een ander ruimt het wel een keer op. Een land vol kleuters.

 5. Bill

  Helemaal niet asociaal, deze mensen doen vies en zwaar werk (uitgerangeerd met je 55ste) en verdienen een vorstelijk loon. Zouden ze bij meerdere beroepsgroepen moeten doen, dus deze staking is niet meer dan logisch.

  Laat ze de hogeropgeleiden maar wat minder loon geven ten voordele van de mensen van de straat, de stratenmakers, vuilnismannen, verplegend personeel, etc… Maar dat gaat natuurlijk niet op binnen de raad, waar iedereen hoger opgeleid is.

 6. Nico

  Hugo, wees blij dat ze vuil niet laten liggen tot ze wat berijkt hebben de stakers. Maar ik gok dat jij die dit acosiaal vind zijn vuilnis keurig thuis heeft staan tot dat er weer vuil in de ondergrondse containers kan of tot wanneer het opgehaald word.
  Hugo, ga je schamen i.v.m. asociaal deze stakingsactie omdat het jou in dit geval niet bevalt…….

 7. Scherpschutter

  @Bill

  Uw houding zal gewaardeerd worden door de vuilnismannen. Een vorstelijk salaris nog wel. Dat klinkt ze vast als muziek in de oren!

  Vertel! Ik ben razend benieuwd. Hoeveel gaat u vrijwillig storten op de rekening van de Gemeente voor de vuilnismannen om snel dit onrecht te corrigeren?

 8. Hoera

  @SS, je bent echt een ouwe plaat aan het worden. Jemig, wat een slap geouwehoer.

 9. Utrechter

  Hebben we niet nog een paar consultants/levenscoaches/bankiers die zich nuttig kunnen maken en van baan wisselen?

 10. Joep

  Wat een geklaag allemaal. Jullie mogen blij zijn dat het geen hartje zomer is. Dan was de stank pas echt niet te harden.

 11. Lachgas

  Hoop dat de overwerkpot voldoende gevuld is

 12. Marcel de Korte

  @ Scherpgeschutter: Hoeveel verdien jij eigenlijk? En met wat?

  @ Bill: helemaal eens.

 13. Lombok

  Tsja, essentiele werkers pikken het niet meer. Vage managers verdienen een vorstelijk loon terwijl mensen die met hun handen in de bagger werken worden afgescheept met tijdelijke contracten en een loon waarvoor je geen huis kunt huren. Ondertussen vliegt het geld eruit bij onze gemeente. Subsidies voor festivals, slavernij monument, het evt veranderen van straatnaambordjes. Maar de vuilnismannen krijgen niets, net als de politie en het ziekenhuis personeel. Onze overheid moet zich richten op kerntaken. Die basis moet goed op orde zijn. De overheid moet niet een vehikel zijn voor carriere politici met meningen die nog geen dag fatsoenlijke arbeid hebben verricht. Stop met de identiteitspolitiek en bekommer je eens om de mensen die utrecht draaiende houden. Dat is mijn devies.

 14. Asociale bewoners

  Valt wel op dat veel ondernemers die altijd afgezeken worden keurig gezamenlijk containers ingehuurd hebben om hun afval in te gooien. En dat de meeste troep die er ligt van de bewoners is. Die dit overigens op dag 1 van de staking al op straat gedumpt hadden. En maar klagen over ondernemers

 15. Fvw

  Nou burgemeester en wethouders, overal aan en helpen opruimen, jullie zijn akelig stil afgelopen week. Wij hebben met de buurt zondag rond de ondergrondse containers opgeruimd en schoon gemaakt. Hulde aan de medewerkers van stadswerken.

 16. Realist

  Dat heeft de vakbond toch maar weer mooi voor elkaar gekregen. Een puinhoop in de stad, vuilnismannen en schoonmakers die extra hard moeten werken om dat weer op te ruimen en als klap op de voorpijl geen akkoord bereikt. Top actie weer..

 17. Floep

  @Scherpschutter, dat “vrijwillig storten” heb je nou al een paar keer gepost. Verzin even wat nieuws of ga gewoon weg.

 18. Lachgas

  Neem aan dat de overwerkpot vol zit?

 19. JvD

  Hopen dat de hardwerkende vuilnisophalers eens fatsoenlijk betaald worden, en dat de staking zin heeft gehad!

 20. Jos Stelling

  Betaal/ behandel die mensen wat ze verdienen. De gemeente heeft geld zat. Met de PvdA en GroenLinks in het college: schande. Waar zijn eigenlijk de ‘handhavers’ als je ze nodig hebt? Handje helpen met opruimen? “trots op Utrecht :)”

 21. Hugo Aylva

  Ja Nico, ik heb inderdaad mijn vuilnis op mijn balkon staan totdat er weer ruimte is in de ondergrondse containers. En voor wat het waard is: ik ruim ook zeer regelmatig andermans rotzooi in mijn buurt op met prikstok en vuilniszak. Dus ik zie niet in waar ik me voor zou moeten schamen. De huidige chaos wordt dit maal overigens een keer niet veroorzaakt door asociale medeburgers, maar door de stakers die er een onrealistische 12 procent erbij willen hebben (wie wil dat niet?) en daarvoor hun positie misbruiken door de samenleving te chanteren. Erg asociaal.

 22. Bill

  @Scherpschutter: wat een makkelijke manier om proberen te scoren van u.
  Het loon had al lang op een niveau moeten zijn waardoor het werk aantrekkelijk wordt en blijft, met vele andere banen waarin de belasting absurd hoog is.

  Deze mensen hebben we nodig om Nederland draaiende te houden, de basis van onze economie. Als u dat niet begrijpt dan staat u ver af van de werkelijkheid waar deze mensen in verblijven.

  Maar prima, de Utrechtse vuilniszakken kunnen bij u worden gedumpt?

 23. Bart

  Iedereen heeft het recht om te staken. Een iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen afval. Dus als ons luxe afval systeem (zeer tijdelijk) niet functioneerd hou je het lekker even bij je (tijdelijk dubbele zakken als het nodig is) of je zorgt voor een eigen alternatief.

 24. Fred

  Uiteindelijk hebben ze zichzelf ermee.
  Nu hebben ze exteem veel werk, want de hoeveelheden afval die afgevoerd moeten worden zijn enorm, de afvalstroom gaat immers gewoon door.

  Overigens, als iedereen (evt. door staking afgedwongen) ruim 10% loonsverhoging krijgt om de inflatie/hoge energieprijzen de compenseren, dan gaan alle prijzen van producten/diensten opnieuw fors omhoog omdat die loonsverhogingen doorberekend gaan worden in de prijs.
  Dat geeft vervolgens weer meer inflatie, met als gevolg dat iedereen weer forse loonsverhogingen wil, enz, enz….

 25. Peter

  Meer geld voor de vuilnismannen is prima, helaas geldt een verhoging voor alle ambtenaren dus profiteert het kantoor mee en die ambtenaren worden al overbetaald en presteren over het algemeen ondermaats

 26. Scherpschutter

  @Bill 7/2/2023 – 9:37

  Ik stelde u een vraag en die vraag was hoeveel u zelf vrijwillig extra ging storten om de vuilnismannen van extra salaris te voorzien. Simpele vraag. Makkelijk te beantwoorden. Een antwoord zou gewaardeerd worden. Dank.

 27. Taeke D.

  @Scherpschutter
  Betalen we niet allemaal belasting naar draagkracht?

 28. FH

  Met die loonsverhogingen subsidieren we nu de supermarkten ed die de prijzen met een intussen ongeloofwaardig argument blijven ophogen. (En nog eens vanwege de hogere lonen.)

 29. Scherpschutter

  @Taeke D 17:24

  Eet u liever chili con carne of rendang? Als we elkaar dan toch volslagen irrelevante vragen gaan stellen die werkelijk niets met de discussie van doen hebben…🤷‍♂️

 30. Taeke D.

  @Scherpschutter
  Die door u op oplossing geopperde vrijwillige storting is pas echt irrelevant. De genoemde gerechten blief ik niet.

 31. Scherpschutter

  @Taeke D.

  Beargumenteer.

 32. Joep

  @ SS

  Waarom zou ik bovenop de belastingen en gemeentelijke belastingen nog eens extra gaan betalen? Dat het geld maar eens goed besteed wordt. Dat betekent geen subsidie meer naar het bedrijfsleven. Die moeten zichzelf maar bedruipen. Het merendeel van ons belastinggeld wordt in (commerciële) bedrijven gestoken. Dat is dus niet de vrije markt. Het lijkt er zelfs niet op.

  Als we daar eens mee zouden stoppen, ook de gemeente met haar ondernemersfondsen, dan blijft er ineens meer dan genoeg over voor cultuur, onderwijs en vuilnismannen. En kunnen de A-prioriteiten (armoedebestrijding e.d.) ook nog eens veel beter aangepakt worden. Win-win-win.

 33. Taeke D.

  @Scherpschutter
  Ik laat me niet door u bevelen.

 34. Jan

  Afval is een “mensenprobleem” en begint al bij de geboorte met weggooi luiers … en dit alles is de schuld van God en een beetje van de mens…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).