Het nieuwe aanmeldbeleid voor basisscholen in Utrecht lijkt goed te werken: bijna 95 procent van de kinderen kan naar de school van de eerste keuze. Dat blijkt uit een eerste analyse van de gemeente Utrecht. In de laatste drie maanden van 2021 werden 800 kinderen aangemeld voor een basisschool via het nieuwe systeem, 80 procent van de doelgroep. De gemeente en scholen werkten samen aan het nieuwe beleid.
Het blijkt dat 94,5 procent van de kinderen naar de basisschool kan van de eerste keuze. Ruim 99 procent van de kinderen kan naar een school in de top drie van hun keuze.
De gemeente wil voor ieder kind een eerlijke toegang tot onderwijs, zegt wethouder Anke Klein. “Het nieuwe aanmeldbeleid dat afgelopen oktober inging, geeft alle kinderen gelijke kansen bij het aanmelden voor de basisschool. Het aanmelden in Utrecht is nu eerlijk, transparant en geeft kinderen toegang tot een school die bij hen past. Dat zoveel kinderen terecht kunnen op de school van voorkeur is goed nieuws.”
De manier waarop het aanmelden de afgelopen jaren in z’n werk ging voldeed niet en verschillende scholen overtraden zelfs de wet. Na een zorgwekkend rapport beloofden de scholen en de gemeente beterschap.
Breder oriënteren
Naast Klein is ook Fawzia Nasrullah, voorzitter van het overleg tussen de Utrechtse basisschoolbesturen en bestuurder bij scholengroep PCOU Willibrord, tot nu toe tevreden. “We zijn blij dat veel ouders de weg naar het nieuwe systeem al hebben gevonden. Daarnaast horen we van scholen dat ouders het fijn vinden dat ze zich breder kunnen oriënteren; bij aanmelding zien ouders welke scholen er bij hen in de buurt liggen en daar zitten vaak scholen bij waar ze nog niet aan gedacht hadden.”
Volgens Nasrullah zorgt dat ervoor dat ouders zo beter een school kunnen vinden die bij hun kind past. “Bovendien verlicht het systeem de administratiedruk doordat scholen zelf geen aanmeldlijsten meer bij hoeven te houden”, zegt de voorzitter. “Die tijd kunnen ze weer besteden aan het onderwijs.”
Vaste procedure
Vanaf afgelopen oktober heeft Utrecht één centraal aanmeldsysteem: aanmelden gaat via de website naardebasisschool.utrecht.nl. 106 van de 109 basisscholen maken er gebruik van, meldt de gemeente. Alle kinderen die het afgelopen kwartaal (oktober tot en met december 2021) drie jaar werden, konden aangemeld worden voor de basisschool.
Ouders kunnen daarbij elke school in Utrecht kiezen en geven hun keuze door. De beschikbare plekken worden gelijktijdig en automatisch toegewezen, als er meer aanmeldingen zijn dan plaatsen volgen scholen een vaste procedure. Er zijn enkele voorrangsregels; zoals kinderen die vlakbij de school wonen en kinderen die al een broer of zus op de school.
“Ouders en verzorgers die dat gedaan hebben, worden nu door de school benaderd om de inschrijving definitief te maken”, schrijft de gemeente. “Ouders en verzorgers die hun kind(eren) het afgelopen kwartaal konden aanmelden, maar dit nog niet gedaan hebben, moeten dat nog doen. Zij worden daarbij geholpen met een overzicht van de scholen die nog plek vrij hebben.”
Vanaf 1 januari dit jaar kunnen ouders en verzorgers hun kinderen aanmelden die dit kwartaal drie jaar worden.
Gekoppelde berichten
Utrecht start vrijdag met nieuw aanmeldbeleid voor basisscholen
Het aanmelden op basisscholen in Utrecht gaat vanaf vrijdag veranderen. De manier waarop het aanmelden…
Vier vragen over het nieuwe aanmeldbeleid van Utrechtse basisscholen
Het aanmelden op basisscholen in Utrecht gaat na de zomervakantie ingrijpend veranderen. Utrechtse schoolbesturen en…
Gemeente wil volgend jaar een eerlijk aanmeldbeleid voor alle Utrechtse basisscholen
De gemeente Utrecht wil het aanmeldingstraject voor basisscholen volgend schooljaar anders zien. Uit een onderzoek…
9 Reacties
ReagerenWat heeft dit nieuwe systeem nu concreet opgelost, behalve een berg belastinggeld? Waar is de heldere cijfermatige vergelijking met de situatie voorheen waaruit blijkt dat er ook maar iets beter gaat, of dat veronderstelde probleem in beginsel eigenlijk wel bestond?
Hoeveel heeft het gekost, Scherpschutter?
Wat het heeft opgelost, lees ik wél in het artikel.
Duidelijk dat @SS geen kinderen heeft (gehad) of mensen kent die kinderen hebben die naar de basisschool gaan. Maar goed idee om van belastinggeld ‘n onderzoek te doen. Gaat de plantsoendienst dat uitvoeren of laten we ‘n consultant uit Huis ter Heide komen?
@Moniek
Dat vind ik bijzonder knap van u, want er staat geen enkele(!) cijfermatige onderbouwing waaruit kan worden afgeleid hoe de situatie vorig jaar of het jaar daarvoor was….Er is geen vergelijlingsmateriaal en uiteraard is dat niet per ongeluk natuurlijk.
Dus tenzij u Yomanda-achtige helderziende gaven hebt, verneem ik graag uw feitelijke onderbouwing waar u uw stelling op baseert. Ik zie namelijk niets anders dan een fact-free relaas…
@Scherpschutter, ik heb ook nooit een Utrechtse cijfermatige onderbouwing gezien over dit onderwerp. Het enige wat zeker is dat er scholen waren die de wet overtraden met vooraanmeldingen en gegarandeerde toelating. Zie Duic artikel uit de link.
U had het over een berg belastinggeld, Scherpschutter.
Ook niet bepaald cijfermatig onderbouwd.
@Moniek
U heeft geen cijfermatige en feitelijke onderbouwing begrijp ik? Ok. Duidelijk. Dank. Ik weet voldoende.
@scherpschutter
Je stelt de vraag “Wat heeft dit nieuwe systeem nu concreet opgelost,”
Het antwoord is: het probleem van scholen en ouders die zich niet aan de wet hielden, en kinderen uit zwakkere gezinnen die daardoor niet terecht konden op scholen die voor hun het meest passend zouden zijn.
Overigens, het blijft natuurlijk gemeente Utrecht, maar zoveel kan dit niet kosten en op lange termijn is een centrale aanmelding nagenoeg altijd goedkoper dan decentrale aanmelding, vanwege het afschaffen van de administratieve overhead, wanneer scholen hun eigen wachtlijstjes gaan bijhouden.
Waar ik nog me wel zorgen over maak is die laatste 20% van de kinderen. Die zijn niet aangemeld, dus hoe worden die dan geplaatst? Zijn dat niet juist de kinderen die eerder ook achter het net visten met aanmelden en daarom niet meer bij de meest passende school (of dat nou om dichtbij of om levensovertuiging gaat) terecht kunnen?
Hopelijk zal bij de volgende rondes deze manier van aanmelden zodanig inburgeren dat standaard nagenoeg alle kinderen op deze manier bij hun voorkeursscholen binnenkomen.
Buitengewoon vreemd dat de overheid zich bemoeit met het aanmelden van kinderen op scholen. Voor openbare scholen zou ik me daar nog iets bij voor kunnen stellen. Overigens is dat niet bijzonder ingewikkeld, stel regels op waar openbare scholen aan moeten voldoen en controleer of de schoolbesturen zich daar aan houden. Daar heb je geen opgetuigde centraele aanmeldfaciliteit voor nodig.
Voor het niet-openbare onderwijs, waarom bemoeit de overheid zich hier mee? Eeen Joodse, Islamitische, Antroposofische of andere school is opgericht omdat er vanuit deze stromingen klaarblijkelijk behoefte is aan een dergelijk product. Behalve geld storten heeft de overheid geen band met deze scholen (met dank aan de uitruil voor het vrouwenkiesrecht zitten we nu meer dan een eeuw later nog steeds met deze belachelijke wetgeving).
Als antroposofen uitsluitend kindertjes van antroposofische ouders op hun school willen is dat prima. Voor ouders die hier niet aan willen of kunnen voldoen is er het openbaar onderwijs. De overheid zou zich niet moeten bemoeien met dit soort zaken maar zich richten op haar kerntaken. Waarvan OPENBAAR onderwijs er 1 is.