Houten podium Akwaglot mogelijk nog tot februari 2023 in de Catharijnesingel in Utrecht Houten podium Akwaglot mogelijk nog tot februari 2023 in de Catharijnesingel in Utrecht

Houten podium Akwaglot mogelijk nog tot februari 2023 in de Catharijnesingel in Utrecht  

Houten podium Akwaglot mogelijk nog tot februari 2023 in de Catharijnesingel in Utrecht  
Het houten podium Akwaglot dat in de Catharijnesingel in Utrecht ligt blijft daar mogelijk nog tot februari 2023. De initiatiefnemers hebben een nieuwe vergunning aangevraagd waarmee de verlenging mogelijk moet worden.

Het houten podium Akwaglot dat in de Catharijnesingel in Utrecht ligt blijft daar mogelijk nog tot februari 2023. De initiatiefnemers hebben een nieuwe vergunning aangevraagd waarmee de verlenging mogelijk moet worden.

Het bijzondere houten bouwwerk Akwaglot werd in juni onthuld in de singel en is ‘een plek voor ontmoeting en dialoog’. Eigenlijk zou het platform tot en met november blijven liggen, maar de vergunning voor de verlenging is aangevraagd.

Het drijvende houten podium is een initiatief van de Universiteit Utrecht en UMC Utrecht en is gebouwd ter ere van het lustrum van beide instellingen. Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden was als partner al betrokken bij het project en viert in 2022 dat er al 900 jaar waterbeheer is in de regio, hetzelfde jaar als waarin de stad Utrecht viert dat het 900 jaar geleden stadsrechten kreeg. Daarom lijkt het de betrokkenen een goed plan om Akwaglot ook volgend jaar te gebruiken.

Programmering

Toen het houten podium van de zomer geopend werd leek het de weken daaropvolgend dat er maar weinig programmering plaatsvond. De Universiteit Utrecht liet weten dat Akwaglot een lastige start had gehad vanwege de coronacrisis, maar vertelde aan DUIC dat de agenda gevuld zou worden. Als voorbeeld werd het Het Grote Utrecht Stadsdiner genoemd dat aanstaande zondag plaatsvindt.

Op die dag gaan ‘duizenden’ mensen verspreid door de stad met elkaar aan tafel. Ook op Akwaglot kunnen inwoners van de stad gaan eten en komen dan bij mensen aan tafel die ze niet kennen. Het idee is dat die dag Utrechters als een grote familie bij elkaar aan tafel gaan zitten.

Gekoppelde berichten

38 Reacties

Reageren
 1. Katja

  Nee he, dat ding verpest de hele Catharijnesingel.

 2. Wim

  De singel is een monument en beschermd stadsgezicht. Dat ding heeft daar niets te zoeken.

 3. Niels

  Na veertig jaar wachten is de singel bijna weer helemaal rond.
  Nog even wat houtresten verwijderen en we kunnen er in februari 2022 dan eindelijk van gaan genieten !

 4. Michael

  Foei lelijk! En verpest het zicht op de singel heel erg

 5. Tinus

  Hebben we eindelijk een vergezicht met de “vernieuwde gracht”: nee hoor, verpest door dit onding.De stad is geen kermis. Weg ermee!

 6. VincentZ

  Wegens succes geprolongeerd! Of hoe je een mislukking niet erkend en besluit je kop nog een jaar extra in het zand te steken.

 7. Adriaan

  Als bomenman ben ik voor houtgebruik, alleen niet op zo’n smakeloze manier, in een historische omgeving. Maar, je zou het als een follie uit kunnen uitleggen: zijn vaak nutteloze toevoegingen aan een historische omgeving. Wat dat betreft voldoet het. Toch maar asap weghalen en als ‘het bestuur’ daar anders over denkt: ach het is ook zo weer 2023….

 8. Ben

  Ontsierend en hoezo dialoog? Trendy PR verhaal dat niet werkt. Opruimen dat foeilelijke ding! Lastig manoeuvreren ook voor bootjes die langs dat verlaten ‘kunstwerk’ varen.

 9. Moniek

  Ik sluit me aan bij degenen die het lelijke en vrijwel ongebruikte ding zo snel mogelijk weg willen hebben. Vergunning tot verlenging zou niet moeten worden gehonoreerd. Als Universiteit en UMC het ding zo nodig willen behouden, slepen ze het maar naar de Uithof.

 10. Bram

  Lekker verbinden met een gesloten hek er voor. Als het de Utrechter nog wat bood: een rustplaats, een bankje, hangplek of pingpongtafel desnoods… Maar nee, enkel op uitnodiging. Zelfs voor de open haard is het te nat.

 11. Koel Hoofd

  “Het drijvende houten podium is een initiatief van de Universiteit Utrecht en UMC Utrecht en is gebouwd ter ere van het lustrum van beide instellingen. ”

  Het hoort dus op de Uithof thuis.
  Waarom ligt het dan de singel duurzaam te ontsieren?

 12. Scherpschutter

  Uitstekend. Laat dit ding-geval-toestand maar staan tot 2023, als boegbeeld van het totale culturele faillissement van Utrecht, dat is op haar beurt weer is ontstaan door totaal falende linkse ambtenaren in een mislukte kaping van de hele culturele sector.

  Akwavlot (hoe dat ding ook heet). Wat mij betreft nog jaren een prachtig boegbeeld van (alwéér) totaal geflopte maakbaarheidsillusies.

 13. isabelle

  Wat een achterlijk ding!!

 14. Paul

  Heel triest deze aanvraag. Wat een gedrocht. Hoe eerder weg hoe beter, het verpest de nieuwe singel.

 15. Jan K.

  In de pers wordt de voltooiing van de singel geprezen als de belangrijkste bijdrage voor de stad en haar bewoners, binnen het project CU2030. Onbegrijpelijk dat al in de eerst zomer dit singelbeeld zo verpest werd door dit ‘tijdelijke’ object. Alleen maar negatieve reacties, nauwelijks gebruikt en een lastig obstakel voor het vaarverkeer. Hoe kan een college mogelijk besluiten deze vergunning met nog eens 14 maanden te verlengen, tegen alle negatieve adviezen in van haar eigen diensten (stedenbouw, erfgoed, welstand) en vooral tegen de wil van haar burgers. Nog ruim een jaar een verstoord singelbeeld door een steeds zwarter wordend misplaatst en mislukt kunstwerk. College, bespaar de stad deze mogelijke miskleun, de singel is een rijksmonument !

 16. Katja

  Met die hoge gasprijzen zie ik dat ding nog wel eindigen in een houtkachel.

 17. W

  Niets is zo definitief als een tijdelijke vergunning mensen!!
  Blijf op je qui-vive blijven met dit college!
  Mooie column van Jerry Goosen vanmorgen in het AD!

 18. Suze

  Jammer, ik keek er naar uit dat het zou verdwijnen. Ontsierend op de mooi herstelde singel.
  Hoop dat er nog inspraak is?

 19. Theo

  Ik hoop dat er duidelijke formele bezwaren tegen dit idee worden ingebracht.
  Ik heb intussen een hekel aan tijdelijke voorzieningen die vervolgens toch meer permanent gaan worden.

 20. Pee

  We zijn er al uit.
  De meeste mensen zien het ding liever vertrekken dus is de keuze om het langer te laten ”drijven” of niet snel gemaakt.

 21. JdV

  In de brand, uit de brand. Kan een mooi onderdeel worden van de gemeentelijke eindejaars-vuurwerkshow.

 22. Bernhard

  Weg met dat gedrocht. Ding biedt Utrecht ook helemaal niets, is vanaf het begin continu afgesloten geweest.

 23. Marcel W

  Als dit oerlelijke gedrocht door de wanprestatie van een of andere ambtenaar en een paar andere nitwits nog anderhalf jaar door onze strot geduwd wordt (uiteraard not in their own backyard), wordt het dan niet eens de allerhoogste tijd dat we als burgers hier iets tegen doen?
  Ik was zo opgelucht om te lezen dat deze wanstaltige bla bla bla bullshit houten mega drol voor het eind van het jaar weg zou zijn, en nu wordt er gedreigd om deze kwelling nog een dik jaar door te laten gaan? Wat is dit voor een waanzin?

 24. Rien

  Ik vind, dat scherpschutter wéér in herhaling valt. Overigens: weg met dat ding

 25. RABE

  Alle commentaren zijn duidelijk dus weg met dat apparaat.

 26. Gedagtekassie

  Nog nooit iets er op gezien maar van mij mag het daar zeker liggen. Een aanvulling op de stad en mooi onderwerp om met elkaar te praten over smaak.

 27. Realist

  Best wel een gaaf ding, mag wat mij betreft ook zonder functie daar blijven dobberen.

 28. Moniek

  Aquaflop

 29. Bromsnor

  Bromsnor stelt voor dat het “verbindend element” in ieder geval opengesteld wordt. Kan de jeugd er fikkie stoken.

 30. G. Veldhuijzen

  Regelmatig zie ik reacties op ene S. die ik niet begrijp vanwege de kortzichtigheid waarop wordt gereageerd.

 31. Tako

  Het zal wel ‘kunst’ zijn maar zijn er ook mensen die van deze kunst weten te waarderen of ervan genieten? Lijkt me iets waar ook rekening mee gehouden moet worden bij een dergelijke verlenging.

  Zover ik het zie is het voornamelijk een houten voorwerp waar de meeste Utrechters en passanten met verbazing naar kijken en snel passeren.

 32. Marko

  Het lijkt al scheef te liggen, mogelijk zinkt het getimmerde stukje huisvlijt snel? De gemeente is ook wel in staat om tot 2024 een vergunning te verlenen voor een gezonken ‘Subakwaglot’, dus ook daarmee zijn we nog niet van het gedrocht verlost… Gelukkig zijn er nog foto’s van hoe de Singel was tot de jaren 70, en de ontwerptekeningen en visualisaties van hoe fraai het had zullen worden na heropening. Dan moeten we het daar maar mee doen tot diep in 2023. De belangen van de sponsors wegen het allerzwaarst. Er moet een stevige lobby zijn geweest waardoor het ambtenarenapparaat nu zo in een donkere tunnel is komen vast te zitten. Het ding eerder weghalen zou getuigen van gezond verstand. Is dat nog aanwezig bij de gemeente?

 33. Bernhard

  @Gedagtekassie: ‘Een aanvulling voor de stad”. Leg eens uit? Welke evenementen heeft u daar meegemaakt?

 34. Rob H.

  Ik zou graag eerst eens een evenement oid daar zien, voor ik ga roepen. Best geinig dingetje, maar ik heb geen flauw idee wat speelt/speelde.

 35. Peter van Zoest

  En dat uitgerekend net nu de vraag naar hout om te stoken explosief groeit vanwege de sterk stijgende energieprijzen.

 36. Ooginaller

  33 reacties. Twee positief. Nog nooit eerder een kunstwerk in de stad gezien dat zo veel negatieve reacties opriep. Dus bij deze: gemeentebestuur: Jongens, weghalen en eventueel opstoken dat ding.

 37. Scherpschutter

  @Rien 15:18

  Gelijk hebben verveelt nooit. Het dient overheidsinstellingen ten strengste verboden te worden om ooit nog een cent belastinggeld in kunst en cultuur te investeren.

  Het is tijd om Utrecht’s culturele totaalfaillissement uit te roepen en te beginnen met een enorme schoonmaak tot aan een situatie dat er alleen commerciele aanbieders van kunst en cultuur over zijn. Opdat er nooit meer aanbod is van troep waar geen enkele vraag naar is…

  Laat het Aquaflop staan tot in lengte van jaren als symbool van de geflopte collectivistische maakbaarheids-waandecennia en -belangrijker- het startpunt/symbool van een nieuwe culturele renaissance!

 38. Jasper

  Het idee achter dit project is niet verkeerd. De locatie echter wel. Het ontsiert de prachtig gerenoveerde singel met haar historische achterland. Ik fiets er dagelijks langs hopend dat dit ding snel afgebroken wordt. Ik vind het werkelijk waar spuuglelijk. Op een plek met moderne bouw zoals Leidsche Rijn is dit veel meer passend.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).