Huurteam Utrecht: huurders betaalden in 2023 gemiddeld 131,50 euro per maand te veel Huurteam Utrecht: huurders betaalden in 2023 gemiddeld 131,50 euro per maand te veel

Huurteam Utrecht: huurders betaalden in 2023 gemiddeld 131,50 euro per maand te veel

Huurteam Utrecht: huurders betaalden in 2023 gemiddeld 131,50 euro per maand te veel
Te hoge huur, verkeerd berekende servicekosten of intimidatie door de verhuurder. Het Huurteam Utrecht helpt Utrechtse huurders met deze problemen. Uit de jaarrapportage van het Huurteam, blijkt dat het Huurteam in 2023 voor in totaal 128.375 euro aan huurverlagingen heeft gezorgd. Dat is een forse daling ten opzichte van 2022. 

Te hoge huur, verkeerd berekende servicekosten of intimidatie door de verhuurder. Het Huurteam Utrecht helpt Utrechtse huurders met deze problemen. Uit de jaarrapportage van het Huurteam, blijkt dat het Huurteam in 2023 voor in totaal 128.375 euro aan huurverlagingen heeft gezorgd. Dat is een forse daling ten opzichte van 2022. 

Het Huurteam speelt een belangrijke rol in de aanpak van huisjesmelkers door het bestrijden van onder meer te hoge huren, achterstallig onderhoud en onjuiste servicekosten. Dat gebeurt in samenwerking met de gemeente. Het werk van het Huurteam is erop gericht om de huurprijs van particuliere huurwoningen in overeenstemming te brengen met de huurprijswetgeving.

Intimidatie en bedreiging

Huurders krijgen te maken met te hoge huurprijzen en servicekosten, maar ook met intimidatie en bedreiging door de verhuurder. Er zijn in 2023 35 gevallen van intimidatie en bedreiging geregistreerd. Dit is wederom een lager aantal dan voorgaande jaren. De meest voorkomende vorm van intimidatie in 2023 was het opzeggen van de huur of het dreigen met huisuitzetting.

Er zijn in 2023 minder meldingen binnengekomen van onjuiste behandeling door verhuurders, dan in 2022. In totaal bedroeg de huurverlaging 128.375 euro in 2023. Een flinke daling ten opzichte van 2022. Gemiddeld betaalde een huurder 131,50 euro per maand te veel in 2023. Ook dat is een daling in vergelijking met de 172 euro van het jaar ervoor. 

Controles 

In totaal hebben er 457 huurprijscontroles plaatsgevonden in 2023. Daarbij zijn 123 kamers gecontroleerd en 334 zelfstandige woningen. Bij 84,7 procent van de gevallen zijn één of meer misstanden geconstateerd. Bij 317 adressen kon een vervolgtraject worden gestart. In totaal heeft Huurteam Utrecht 481 vervolgprocedures geadviseerd. Meestal was de huurverlagingsprocedure de meest geadviseerde procedure. Dat was in 2022 ook het geval. Maar in de jaren ervoor was de servicekostenprocedure het meest geadviseerd. 

Niet alle huurders starten (direct) het geadviseerde vervolgtraject. Dat heeft te maken met verschillende redenen. Soms gaan huurders op korte termijn verhuizen. Maar ook adviseert het Huurteam de huurder om te wachten met het opstarten van de procedure totdat het contract is doorgelopen voor onbepaalde tijd. Wanneer alle geadviseerde procedures gestart zouden worden, dan zou dit volgens het Huurteam leiden tot een huurverlaging van 350.892 euro. In totaal zijn er bij 169 adressen 182 procedures in gang gezet.

7 Reacties

Reageren
 1. Binnenstadbewoner

  Misschien dat het huurteam eens de pijlen op Kamernet moet richten. Bekende en belangrijke website voor huurwoningen en kamers. Vrijwel alle kamers en huurwoningen worden ver boven de toegestane huurprijzen aangeboden. Kamertjes van 12m2 voor 800 – 1.000 euro per maand, vaak nog van een sociale huurwoning ook.

 2. thomasje

  Wat een rampenplan dat huurteam. Gaan niet in overleg met de verhuurder en willen alleen komen kijken als de verhuurder er niet bij is. Uiteindelijk tijdens een rechtszaak hebben ze geen poot om op te staan. Zinloos geld uit huurder trekken voor juridische kosten. braak.

 3. Koel Hoofd

  – In totaal bedroeg de huurverlaging 128.375 euro in 2023.
  – Gemiddeld betaalde een huurder 131,50 euro per maand te veel in 2023.
  ff rekenen (131.5×12)/128375
  Het gaat dus om 81 huurders op ongeveer 91.000 huurwoningen, oftewel 0.09%.
  -457 huurprijscontroles plaatsgevonden in 2023 op die 91.000 huurwoningen in Utrecht, dus 0.5%

  Dat het niet helemaal jofel gaat bij sommige verhuurders geloof ik onmiddellijk. Niet alleen mw Chang was onfris, maar ook de overheid is meegegaan met idiote aftroggelwoonprojecten waar men servicekosten moet betalen voor gebakken gedeelde lucht.
  Maar dit gaat om zulke kleine aantallen dat het er op lijkt dat dit een probleem is wat totaal uit proportie is geblazen vanwege politiek gewin. Dus vraag me af wat de kosten-baten analyse voor de belastingbetalers is van dat huurteam+vervolgtraject?

 4. Boogschutter

  Het huurteam doet gewoon waar het voor opgericht is.
  Elke cent die een huurder teveel betaald heeft en waarvan de verhuurder dat donders goed weet – of kan weten – is diefstal. Willen met name @thomasje en @Koel Hoofd dat even in overweging nemen?

 5. Koel Hoofd

  @Boogschutter
  Alles is een keuze in de vrije markt van het vrije Nederland in de vrijheid van de EU.
  Niemand dwingt die huurders om een huurcontract te tekenen…daar kiezen ze helemaal zelf voor.

 6. M.Sahibi

  Ze moeten zich schamen
  En de huurders hún teveel betaald geld teruggeven
  Huur blijven verhogen en als iets vervangen moet worden in huis doen ze niet of doen erg moeilijk over
  Zolang die functioneert moet je maar meedoen
  Als is dat ding eeuw oud zeggen ze
  Stelletjes bandieten.

 7. Hans

  Ik zou zeg gewoon kopen van alle ellende af of verhuizen opgelost

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).