Immense muurschildering is slotstuk in serie van Utrechtse meesters | De Utrechtse Internet Courant Immense muurschildering is slotstuk in serie van Utrechtse meesters | De Utrechtse Internet Courant

Immense muurschildering is slotstuk in serie van Utrechtse meesters

Immense muurschildering is slotstuk in serie van Utrechtse meesters
Het is een van de meest bijzondere muurschilderingen van Utrecht. Op een flat in Overvecht is, met een totale hoogte van 30,5 meter, een schildering aangebracht van Abraham Bloemaert. Het handgeschilderde werk toont De Fluitspeler uit 1621 en is het slotstuk in de serie muurschilderingen van de Utrechtse Caravaggisten gemaakt door De Strakke Hand.

Het is een van de meest bijzondere muurschilderingen van Utrecht. Op een flat in Overvecht is, met een totale hoogte van 30,5 meter, een schildering aangebracht van Abraham Bloemaert. Het handgeschilderde werk toont De Fluitspeler uit 1621 en is het slotstuk in de serie muurschilderingen van de Utrechtse Caravaggisten gemaakt door De Strakke Hand.

Het was hard werken – met flinke zomerbuien en hoge temperaturen, maar de schilders van De Strakke Hand hebben op een muur van een flat aan de Dorbeendreef in Overvecht een indrukwekkende muurschildering aangebracht. Het werk toont De Fluitspeler, origineel geschilderd door Abraham Bloemaert in 1621 en in het bezit van het Centraal Museum.

De buurt heeft de afgelopen weken het werk zien groeien. Omwonenden die hebben meegedacht over het ontwerp kwamen dagelijks enthousiast kijken.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Het werk is voor de makers van De Strakke Hand het slotstuk in de serie van drie werken. Aan het Westplein maakten ze De Slapende Mars en in Kanaleneiland De Luitspeler.

De drie werken zijn gemaakt in samenwerking met het Centraal Museum en Utrecht Marketing waarmee museumkunst ook in de Utrechtse wijken te zien moet zijn. De serie heeft de titel Geef Utrechtse Meesters een gezicht. Donderdag is de officiële onthulling door burgemeester Jan van Zanen, maar wij spraken alvast met Michiel Meulemans, oprichter van De Strakke Hand.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Het werk is nu na 14 dagen af. Hoe ging het schilderen?
“De eerste week was het gezien de weersomstandigheden ouderwets afzien. Zeer krachtige windstoten en een hoop regen. Gelukkig hebben we tussen de buien door flink doorgewerkt waardoor we nu, voordat het echt heet wordt, de schildering hebben kunnen afronden. Regen en wind is lastig maar op 10 verdiepingen hoog staan in de brandende zon is ook geen pretje! We hebben eerder werken van deze afmeting gemaakt maar die werken waren horizontaal. Dit is andere koek. Ondanks dat niemand van ons team hoogtevrees heeft, is het wel even wennen als de bak van de hoogwerker op 30 meter hoogte heen en weer waait.”

“Dit is voor ons het hoogste werk wat we ooit hebben gemaakt. Er zullen vast andere werken in of buiten Utrecht groter zijn. Een reproductie van een museumstuk op deze schaal zijn wij zelf nog nooit tegengekomen. Het is voor ons niet een doel om het grootste of hoogste werk te maken, want in een werk als dit zit zoveel detail dat wij het vooral als een uitdaging voor onszelf zien om te kijken of we dit kunnen.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Stefan van den Heuvel en Susan Mertens

Waarom hebben jullie gekozen voor dit schilderij?
De uiteindelijke keuze is gemaakt door de bewoners van het flatgebouw waar het werk op is geschilderd. Tijdens de uitvoer hebben wij veel contact met de buurtbewoners gehad. Geweldig om te zien hoe iedereen betrokken is bij hun wijk en alle positieve reacties te zien. Via deze weg bedanken wij graag de mensen voor alle goede zorgen!”

Hoe kijk je terug op het maken van deze serie werken?
Het idee ontstond ruim 3 jaar geleden toen we aan tafel zaten bij het Centraal Museum. Sindsdien heeft het project vele vormen gehad en is het uiteindelijk deze serie geworden. Dit project was nooit tot stand gekomen zonder de samenwerking met Utrecht Marketing. Zij hebben het project gedragen, de connecties gelegd en deze werken als het ware aan de stad gegeven. Voor ons als team heeft dit project veel tijd gekost maar we hebben er ook een hoop inzichten voor terug gekregen.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

“Wat begon als een leuk idee is uitgegroeid tot een stijl die wij nu voorzichtig zien als ons specialisme. Het reproduceren van oude meesterwerken op grote schaal in de openlucht. Door telkens in het werk van een oude meester te duiken, duik je telkens een andere stijl en tijdsgeest in. Het kleurgebruik, de manier van schilderen en het gekozen werk wat wij weer op een bepaalde ondergrond en op een bepaalde afmeting moeten zien te krijgen: het is keer op keer een nieuwe uitdaging. Het is een uitgebreid proces wat we geleidelijk hebben opgebouwd en waar we nu, als zeg ik het zelf, goed in zijn geworden.”

Dus wellicht gaan we nog meer van deze reproducties zien?
“Het mooie is ook dat elke stad in Nederland wel een bekende of goede schilder heeft voortgebracht. Om zo’n bekende stadsgenoot te eren en de stad te verfraaien kan men een werk uitvergroot laten terugkomen in het centrum. Wij krijgen hier vanuit andere steden steeds meer aanvragen voor.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Maar De Strakke Hand doet nog meer?
“Ja, we gaan niet alleen nog maar oude meesterwerken schilderen. Er staan de komende maanden uiteenlopende projecten op de planning. Denk aan een kunstwerk op een nieuwbouwviaduct van 1000 m2 in samenwerking met een gerenommeerde ontwerpster tot aan de gevel van een Utrechts hotel in een street-art achtige stijl. Maar nu eerst allemaal een week vrij. Even genieten van het harde werk en vooral; terugkijken op het eindresultaat van een serie waar we heel erg trots op zijn.”

Aan de uitvoer van deze muurschildering werkten Stefan van den Heuvel, Susan Mertens, Eric Wijnvoord, Floor Heijmans, Jos Peeters en Michiel Meulemans mee. De twee hoofdschilders van dit werk waren Stefan en Susan.

Fotoverslag

Gekoppelde berichten

24 Reacties

Reageren
 1. Wim

  Subliem werk

 2. Yvon

  Prachtig – hoe meer van dit hoe beter

 3. Simon

  Dan heb je wel geluk als hier op kan uitkijken. Mooiste muurschildering van de stad

 4. Tim

  Dit is erg imposant, knap dat ze ook de volledige hoogte hebben gebruikt. Veel succes toegewenst met toekomstige projecten.

 5. Kling

  Dik dit – wat supervet.

 6. Jan

  Eindelijk eens leuk nieuws over de Domstad. Voor mij mogen er nog veel meer muurschilderijen komen. Dat fleurt de stad meer op dan al die wolkenkrabbers.

 7. Scherpschutter

  Ik weet niet zo goed wat ik ervan moet denken. Het is alsof je een 3-sterren Michelin gerecht geserveerd krijgt, op een vieze stoeptegel, en omdat de stoeptegel zo onaantrekkelijk is wordt alles dat op de stoeptegel ligt ineens ook onaantrekkelijk.

  Het schilderij benadrukt extra hoe lelijk die flat wel niet is, en door de lelijkheid van die flat lijkt het schilderij ineens ook minder mooi dan dat het is. Ik vind het persoonlijk maar een deprimerend geheel in ieder geval.

 8. Bernhard

  Geweldige manier om die grimmige DDR-bebouwing een fraaier aanzicht te geven.

 9. Gweilo

  Fantastisch! Mijn complimenten 🙂

 10. Dries

  Kunst met een hele grote K!

 11. Bertje 030

  Alle bushokjes van beton en laten schilderen door deze vakmensen, en alle kale muren in de stad schilderen.

 12. jos stelling

  geweldig in alle opzichten

 13. vanhoorn

  Fantastisch!!!!!

 14. Hetty

  Geweldig mooi. Zo is de DDR-flat toch nog een kunstwerk geworden. Goed idee, om de omwonenden bij de totstandkoming van dit kunstwerk te betrekken. Dan is het ook een beetje van hen.
  Strakke Hand, mijn complimenten, en ik kijk uit naar meer meesterwerken van jullie (strakke) hand.

 15. Herman

  Wow, wat gaaf!

 16. bee

  deze mensen hadden ze los moeten laten op het Vredenburg .
  dan was het het aanzien en het geld wel waard geweest.

 17. Marcel

  Bizar geweldig!!!!

 18. E westerhoff beekink

  Geweldig al die muurschilderingen knapt utrecht echt van op hoop dat er nog meer komen in de stad heb een suggestie. croeselaan hoek jacobstraat opfleuren met zon mooie muurschildering gelijk een verrijking van de stad en voor toeristen die daar langs lopen nu een en al graffitti

 19. Isabelle

  Mossige bushokjes, UFO’s op kerken, en nu prachtige kunst op kale muren.

  Ongelofelijk mooi gedaan!!! Dank aan de gemeente Utrecht, en natuurlijk aan de Meesters van/met de Strakke Hand!!

 20. Annemarie Roebert

  Van alle drie de Caravaggisten heb ik genoten. Wat een fraaie muurschilderingen zijn dat geworden. Ik ben van plan daar ooit met vrienden een soort van speurtocht per fiets langs te gaan maken. En dan onderweg neer te strijken in een of ander gzellig café dat we onderweg tegenkomen.
  Dank voor het initiatief en voor de uitvoering.
  Annemarie

 21. Tommy

  Meer meer meer!

 22. w

  ok, op naar de volgende; de volledige buitenkant van het stadskantoor

 23. Tom

  @Scherpschutter

  Hahaha, schitterend hoe jij zelf bij zulk leuk nieuws er toch weer een cynische twist aan kunt geven. Ga zo door, ik vind het in elk geval wel humor.

 24. Hans

  Dit verdient Overvecht. Indachtig de woorden van Maxim Februari j.l. zondag bij Zomergasten: ieder mens heeft recht op schoonheid. Februari groeide er zelf op, in deze moeilijke en niet bijster mooie stadswijk. Moest als kind destijds zijn toevlucht nemen tot het fluiten van Bach, op de fiets door de diverse lelijke dreven die hem naar de strot vlogen. Complimenten voor de makers en voor de Gemeente Utrecht die dit mogelijk maakt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).