Kabinet kondigt maatregelen aan: alle evenementen met meer dan 100 personen afgelast | De Utrechtse Internet Courant Kabinet kondigt maatregelen aan: alle evenementen met meer dan 100 personen afgelast | De Utrechtse Internet Courant

Kabinet kondigt maatregelen aan: alle evenementen met meer dan 100 personen afgelast

Kabinet kondigt maatregelen aan: alle evenementen met meer dan 100 personen afgelast
Het kabinet heeft nieuwe maatregelen aangekondigd in verband met het coronavirus. Evenementen met meer dan 100 personen in heel Nederland worden afgelast tot en met 31 maart en er wordt opgeroepen om zo veel mogelijk thuis te werken.

Het kabinet heeft nieuwe maatregelen aangekondigd in verband met het coronavirus. Evenementen met meer dan 100 personen in heel Nederland worden afgelast tot en met 31 maart en er wordt opgeroepen om zo veel mogelijk thuis te werken.

Het RIVM meldt tijdens een speciaal belegde persconferentie dat ze niet bij alle besmettingen precies weten hoe deze opgelopen zijn. Het maatregelenpakket wordt daarom uitgebreid om verdere verspreiding te voorkomen.

Alle maatregelen zijn onderaan dit bericht te vinden.

Utrecht

Ook in de stad Utrecht zullen de gevolgen van het virus dus flink merkbaar worden. Alle evenementen in de stad waar honderd of meer mensen op af zouden komen zijn tot met 31 maart opgeschort.

Als mensen klachten hebben als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts moeten ze daarnaast thuisblijven. Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen waar mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.

Ook wordt met klem afgeraden om ouderen en mensen met verminderde weerstand te bezoeken.

Instanties

Een hoop evenementen kondigen al aan dat ze niet doorgaan. De opening van de bibliotheek aan de Neude is al uitgesteld en de TivoliVredenburg heeft alle evenementen afgelast. Ook alle voetbalwedstrijden in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie zijn afgelast. De Stadsschouwburg in Utrecht blijft de hele maand gesloten. Ook is de bekende roeiwedstrijd Varsity afgelast.

Scholen in Nederland worden niet gesloten, want dat is een te verregaande maatregel, legde premier Rutte uit.

Eerder donderdag werd bekendgemaakt dat in de gemeente Utrecht 7 nieuwe patiënten positief waren getest op het coronavirus. In de stad zijn tot en met donderdagmiddag 14.00 uur nu 25 mensen besmet, meldt het RIVM.

De maatregelen op een rij

Bron Rijksoverheid:

 • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
 • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
 • Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
 • Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
 • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
 • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
 • Scholen in het primair -, voortgezet – en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.

Tot slot: de maatregelen gelden voor heel Nederland tot en met 31 maart. Dat geldt ook voor Noord-Brabant.

16 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Geniaal, ophokplicht voor millennials!
  Dat gaan ze echt niet leuk vinden, verplicht zichzelf moeten vermaken in plaats van vermaakt worden…
  Maar lichtpuntje voor de binnenstadbewoners: ze gaan een hele rustige periode tegemoet. Kunnen ze eindelijk eens normaal slapen.

 2. Harry

  Slim. Bijeenkomsten van meer dan 100 mensen bij elkaar niet door laten gaan, maar lessen op het voortgezet onderwijs en MBO gaan wel door. Hoeveel mensen denk je dat daar bij elkaar komen?

 3. Scherpschutter

  Want 99 personen bij elkaar in een ruimte vormen geen enkel risico natuurlijk met een AIRBORNE virus, zoals ook scholen natuurlijk geen massieve verspreidingsbronnen zijn…Zucht. En ondertussen landen er nog altijd dagelijks doodleuk vluchten uit zwaar geinfecteerde gebieden en staan de grenzen wagenwijd open.

  Opnieuw een totale non-maatregel van een comateuze regering. Italy scenario..Here we come.

 4. Esrin W.

  Nog geen twee weken geleden was het “nergens voor nodig” om een AO overleg wat de week erop op de agenda stond een week te vervroegen in de Tweede Kamer, ondanks dat sommigen hierop aandrongen. Tja… en dit is nu preciés die week die we achter lopen op Italië. En nu vandaag eens die gespeelde paniek en maatregelen? Brand ook maar dan.

 5. joep

  En er was geen “carnavalsuitbraak”. Maar hij was er dus toch.

 6. wollie

  @harry: ik denk <100

 7. Koel Hoofd

  Evenementen met meer dan 100 mensen niet door laten gaan, maar scholen moeten openblijven? Basisschool 8 klassen met 30 kinderen geeft 320 kinderen + 30 personeel. Dat is 3x zoveel als mag.
  Maar universiteiten en HBO moeten wel zoveel mogelijk online onderwijs aanbieden? Terwijl die studenten ook graag samenscholen in horeca en intieme feestjes. Leuke bron van besmetting en verspreiding.
  Kortom, gaat niet werken. Symbool politiek waar NL berucht om is.

  In Italie sluiten ze keihard alle scholen juist omdat gezonde jonge mensen niet doodziek worden maar wel anderen besmetten. Ophok plicht voor millennials (iedereen geboden na 1980 is jong en fit), is enige wat werkt om de ouderen en zwakke in de maatschappij te beschermen.

 8. buurtbewoner

  wie komt er op mijn verjaardag? max. 99 bezoekers

 9. MtU

  Het kabinet adviseert om zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden. Dat laatste heeft tot doel om de drukte in het OV in de spits te verminderen.
  En wat doet vervolgens de NS? Die laat minder treinen rijden in de spitsuren. Die dan dus gewoon weer stampvol zitten…

  Lekker bezig met z’n allen…

 10. Erwin

  @koel hoofd: rekenen is overduidelijk niet je sterkste kant. Daarnaast: 8 groepen van 30 in afzonderlijke ruimten (klaslokalen) is natuurlijk niet hetzelfde als één groep van meer dan 100 personen.

 11. K*tmillennial

  @Koel Hoofd
  Volgens jouw eigen beredenering kunnen we dan beter juist de ouderen ophokken, niet? Kunnen ze niet besmet worden, én ze zijn toch al beter in zichzelf vermaken dan millennials! Win-win.

 12. Scherpschutter

  MtU

  Maakt niet uit. In Wuhan zijn de stappen van een van de eerste patienten aldaar herleid. Blijkt dat die vent in z’n uppie achterin de bus zat en mensen die helemaal voorin de bus zaten heeft weten aan te steken. SARS-CoV-2 is AIRBORNE. Dit is wat maar niet bij het RIVM lijkt te willen doordringen, waar het hoofd van de WHO dit nota bene half februari al in een toespraak aangaf…

  Half Nederland lijkt door de RIVM desinformatie nog te denken dat je dit virus alleen via druppeltjes of direct contact kunt krijgen, waar het virus ook aerosol is….Je kunt het ook krijgen door simpelweg deeltjes in te ademen. Met de luchtcirculatiesystemen in bussen en treinen maakt het niet uit of je nou een meter of tien meter bij iemand vandaan zit.

 13. Koel Hoofd

  @K*tmillenial
  Kan er ook niets aan doen. De buitenlandse wetenschap heeft hier gelijk.
  In Hong Kong hebben ze dat gelijk vanaf het begin gedaan, scholen en universiteiten sluiten en thuiswerken. Juist omdat jonge mensen een druk sociaal leven hebben en zonder het te merken (klachtloos) de boel kunnen besmetten.
  De cijfers laten zien dat hun methode werkt.

 14. Frits

  @MtU
  Bij NS werken ook mensen. Die mensen moeten nu ook thuisblijven met een snotneus of wat last van de keel. Kortom: er zijn minder machinisten en conducteurs beschikbaar. En nu hopen dat de treinen überhaupt kunnen blijven rijden: als de treinverkeersleiders met een kuchje thuis komen te zitten, is er een groter probleem dan het uitvallen van een enkele trein.

 15. HArry

  Gaat geen reet helpen natuurlijk. Wil je een virus indammen moet je de boel algeheel op slot gooien. Er s hier geen geitenpaadje of ander “ik voel het aan al mijn vezels gelieg”.
  HAD je de boel willen redden hadden we 2 weken terug het land algeheel 3 weken plat moeten gooien. Zoals het nu gaat worden, volgens Merkel, 9 tot 10 miljoen mensen ziek. En nu maar hopen dat het de mensen met de grote “niets aan de hand” of “tis maar een griepje” praat betreft.
  Maar dat de doodgravers een goede omzet gaan draaien is zeker.

  En kan iemand mij vertellen wat die Rutte toch met 100 heeft?

 16. drexciya

  Andere organisaties zijn inmiddels hierop in aan het spelen. De KNSB (schaakbond) heeft de competitie tijdelijk uitgesteld, en ook de schaakverenigingen schorten voorlopig de interne competitie op. Zoals op het YouTube kanaal Peak Prosperity steeds wordt aangegeven; Stay the F… Home. Dat is de enige manier om de verspreiding enigszins af te remmen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).