Kamervragen over gedwongen verhuizing Utrechtse ouderen De Keizershof | De Utrechtse Internet Courant Kamervragen over gedwongen verhuizing Utrechtse ouderen De Keizershof | De Utrechtse Internet Courant

Kamervragen over gedwongen verhuizing Utrechtse ouderen De Keizershof

Kamervragen over gedwongen verhuizing Utrechtse ouderen De Keizershof
Zorgflat De Keizershof
De Partij van de Arbeid heeft vragen gesteld in de Tweede Kamer aan de ministers van Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken over ouderen in Kanaleneiland. 23 bewoners van de zorgflat De Keizershof moeten namelijk verhuizen.

De Partij van de Arbeid heeft vragen gesteld in de Tweede Kamer aan de ministers van Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken over ouderen in Kanaleneiland. 23 bewoners van de zorgflat De Keizershof moeten namelijk verhuizen.

De bejaarden van de zorgflat zijn boos en verdrietig omdat ze moeten verhuizen. Het pand voldoet niet meer en moet gerenoveerd worden. De investeerder wil echter alleen investeren in zelfstandige woningen in het pand. Daarom moeten de hoogbejaarden hun huis uit.

De PvdA’ers John Kerstens en Henk Nijboer noemen het extreem zorgelijk dat de ouderen op deze leeftijd nog een ingrijpende gebeurtenis moeten meemaken als een verhuizing door een financiële overweging van de vastgoedinvesteerder. “Is dit een voorbeeld van hoe de kwaliteit van zorg ondergeschikt is aan marktwerking?”

De partij stelt bovendien dat er lessen zouden moeten zijn getrokken na de gedwongen verhuizing van ouderen in Tuindorp-Oost van Careyn en hoopt dat het besluit van vastgoedeigenaar Coltavast kan worden teruggedraaid.

13 Reacties

Reageren
 1. MJPD

  De zoveelste keer dat ouderen worden weggejaagd uit hun woningen. Hetzelfde gebeurde in 2014 al met hulpbehoevende ouderen in voormalig zorgcentrum Tolsteeg ten faveure van de huisvesting van “starters”. En dus ook al in Tuindorp-Oost.

  En de politiek werkte hier van harte aan mee dankzij voormalig SP-wethouder Paulus Jansen, nu algemeen directeur van de Nederlandse Woonbond. Goh, wat toevallig…

  En de gemeenteambtenaren laten het voor de zoveelste keer gebeuren en kijken weg. Alles voor de marktwerking!

 2. Marcel

  @MJPD
  Als u de eigenaar was van dit pand en er moet gebeuren wat er nu gaat gebeuren zou u dan zeggen: nee, dat doen we niet want die oudjes moeten daar lekker blijven zitten?! U bent investeerder en dat wordt u niet zomaar. U kunt van alles roepen maar denk eerst ff na? Want wat hebben de gemeenteambtenaren hiermee te maken? Weet u iets van wonen? De tegenwoordige eisen? De ouderdom van het inwendige van dit gebouw? Met andere woorden: dit is de zoveelste maal dat er weer iemand iets roept zonder te weten waar ie het over heeft?!!

 3. Robert

  Nou daar hoef je geen kamer vragen over te stellen.mijn ouders hebben daar gezeten dat is inmiddels 7 jaar geleden .
  Maar neem van mij aan dat het niet prettig toeven was op 7 hoog Tocht, enkel glas,mijn moeder zat zelfs met de cv aan altijd met een vest .

 4. Nina

  Een verbouwing van een bejaardenhuis komt nooit gelegen. Het is onmogelijk te wachten tot de laatste bewoner via natuurlijk verloop is heengegaan. In zo’n geval moet er nu eenmaal verhuisd worden hoe spijtig en schrijnend dat ook is.

  Echter: de manier waarop kan wel wat netter.

  In zorgcentrum Tuindorp-Oost zijn de oudjes eerst verhuisd naar het andere gebouw, zodat het aangrenzende flatgebouw waar hun vorige woning deel van uitmaakt, kan worden gesloopt. De oudjes zitten momenteel soms bibberend in hun kamer – door sloopwerkzaamheden van deze aangrenzende flat – te kijken hoe hun vorige woning wordt gesloopt.

  Blijkbaar vindt men (lees: eigenaar gebouw, projectontwikkelaar, zorgverleners, gemeente, bouwbedrijf) dit heel normaal? Is daar niemand bij betrokken met een moreel kompas?

  En welke lering moet hieruit worden getrokken volgens de PvdA voor een “volgende” keer? Deze oudjes zitten NU nog steeds in deze situatie.

 5. MJPD

  @Marcel
  U hebt een hoop vragen waarop u zelf de antwoorden vast niet weet. U levert geen enkele inhoudelijke bijdrage, doet zich wel voorkomen als een “ervaringsdeskundige” maar geeft enkel niet-onderbouwde repliek. Want daar is de “online-Nederlander” tenslotte heel erg goed in…. Leest u anders het artikel eens: “De bejaarden van de zorgflat zijn boos en verdrietig omdat ze moeten verhuizen”. Vastgoedeigenaren hebben daar totale maling aan.

  Ik roep niet van alles, want ik spreek uit ervaring. U bent degene die van alles roept. Gemeenteambtenaren moeten de morele plicht hebben om dit soort misstanden tegen te gaan, maar doen dit niet en kijken weg want wellicht corrupt. Alles moet tenslotte wijken voor economisch gewin.

 6. G. de Vries

  Zorg dat deze ouderen er flink op vooruit gaan. Dus prima huisvesting in dezelfde buurt en wijk. Deze ouderen maken deel uit van de wijk Kanaleneiland en men komt ze vaak tegen op het winkelcentrum Hammerskjoldhof.
  Wat komt er te wonen in die flat mochten de ouderen verplicht vertrekken? Op het voormalige terrein van het Ouderijnziekenhuis komen ruim 450 studenten te wonen en ook nog tientallen starters op de woningmarkt. Gemeleerdheid van de wijk is prima maar niet ten koste van de ouderen.

 7. Yoshua

  Ik begrijp de rechtse overheid absoluut niet.
  De woningmarkt zit helemaal klem door dat de ouderen niet meer naar het bejaardentehuis kunnen verhuizen en verplicht moeten vereenzamen thuis op hun flatje in Overvecht of Kanaleneiland.
  Aan de andere kant heeft de overheid de afgelopen jaren enorm veel kazernes en gevangenissen gesloten.
  Wees als overheid toch eens een beetje humaan en toon eens wat empathie door ouderen bij de leeftijd van 70 jaar zonder morren te verplaatsen naar een voormalig gevangenis of kazerne.
  Dan kan de bejaarde van 70 jaar en ouder een toptijd beleven met leeftijdgenoten en gelijkgestemden.
  Mensen ouder dan 70 die weigeren hun woning af te staan die moeten we dan niets meer schenken en alles zelf laten bekostigen zoals zorgkosten, AOW en pensioen.
  70 plusser hebben het recht om het bejaardentehuis in te gaan net zoals we dat vroeger ook deden met de oudjes.
  Iedereen vanaf 65 droomt ervan om de hele dag te kunnen kaarten en sjoelen met leeftijdgenoten.

 8. Elsje van Ree

  Met verwijten over en weer komen we doorgaans niet veel verder. Erkennen wat er fout gaat en degene aanspreken die daar verantwoordelijk is wil soms helpen. We kunnen constateren dat er voor ouderen eigenlijk geen plaats meer is. Ze moeten thuis blijven wonen ook als het niet langer kan. Hulpverlening schiet tekort. Ook in Utrecht is het gebruikelijk te buigen voor vastgoedondernemers. Monumentale panden worden verkocht, voormalige industriële gebouwen omgebouwd tot “creatieve werkplekken” die bepaald niet goedkoop zijn. En nu dus een zorgflat die gerenoveerd moet worden en dat geld zelf moet opbrengen. Het is het geld dat telt. Hoeveel geld is er gespaard door al die jaren niet te renoveren? En ouderen leveren geen geld op, dus waarom daar rekening mee houden? Nogmaals: het is het geld dat telt.

 9. JdV

  @Elsje. Dat klopt. Als je oud bent, en arm, en dus moet huren/geen eigen woning hebt ben je een speelbal. Had je maar moeten sparen en niet al je geld over de balk moeten smijten.

 10. Corry

  Nina,zullen we het over ouderen hebben?”Oudjes”is discriminerend.

 11. MJPD

  @Corry
  En hoezo is dat “discriminerend”? Hooguit ietwat kleinerend. Of wilt u graag deugen?

 12. Nina

  @Corry
  Het was niet discriminerend bedoeld.

  @MJPD
  Het was niet kleinerend bedoeld.

  Het woord “oudjes” was liefdevol bedoeld.

  De inhoud van mijn verhaal lijkt mij relevanter?

 13. Utrechter2

  @Jdv: waarom die verdachtmakingen? Heb je nooit consumentenrubrieken gezien waarin ook consumenten met een portemonnee slachtoffer worden van slechte praktijken? Al dat victim-blaming tegenwoordig.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).