Kassaloze Aldi in Utrecht niet meer kassaloos; nu ook gewoon met pin betalen Kassaloze Aldi in Utrecht niet meer kassaloos; nu ook gewoon met pin betalen

Kassaloze Aldi in Utrecht niet meer kassaloos; nu ook gewoon met pin betalen

Kassaloze Aldi in Utrecht niet meer kassaloos; nu ook gewoon met pin betalen
De Aldi-supermarkt in hartje Utrecht is niet meer kassaloos. Sinds deze week kunnen klanten ook gewoon met pin betalen. De winkel ging een jaar geleden open in House Modernes – op de kruising van de Lange Viestraat en de Oudegracht. De belangrijkste troef bij de opening; er waren geen kassa’s in de supermarkt.

De Aldi-supermarkt in hartje Utrecht is niet meer kassaloos. Sinds deze week kunnen klanten ook gewoon met pin betalen. De winkel ging een jaar geleden open in House Modernes – op de kruising van de Lange Viestraat en de Oudegracht. De belangrijkste troef bij de opening; er waren geen kassa’s in de supermarkt.

Het was de eerste kassaloze supermarkt van Nederland, en dat kreeg veel aandacht in de media. Klanten leken er echter niet massaal te komen. Hoewel een kassaloze supermarkt juist makkelijker lijkt te zijn, was het nog best een hoop gedoe. Er moest een app gedownload worden en er was een creditcard nodig. Zonder smartphone of creditcard was het dus niet mogelijk om in de Aldi boodschappen te doen.

Wat wel makkelijker was geworden;  honderden camera’s in het plafond en sensoren in de schappen detecteren de bewegingen van de klant en de producten die worden gepakt. Als een klant bij de uitgang komt hoeft er niks meer gescand te worden want het systeem weet precies welke producten er gepakt zijn. Het geld werd automatisch via de app van de creditcard afgeschreven.

Niet foutloos

Sinds februari van dit jaar kunnen klanten ook betalen met Apple Pay en sinds maandag kan er ook met pin betaald worden. Er staan dus weer kassa’s in de winkel. Wat nog wel steeds is; klanten hoeven de producten niet meer te scannen. De kassa weet welke producten er gepakt zijn. Wel goed om dat nog even na te kijken, want het systeem is niet foutloos.

“We hebben ervaren dat sommige klanten niet graag de app wilden downloaden en gebruiken. Nu kan iedereen de winkel in, zelfs zonder app”, zegt projectleider Omar Sadaty. “Daarnaast is het nu ook mogelijk om de boodschappen met pin te betalen, waarmee we tegemoetkomen aan de wens van verschillende klanten.”

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
 1. Steve

  Nu nog ook contant kunnen betalen en de Aldi staat weer met beide beentjes op de grond.
  Maak je supermarkt zo laagdrempelig mogelijk.
  Dan valt er misschien nog wat te redden.
  Oftewel dan kan deze Aldi misschien open blijven

 2. W

  @steve: deze winkel is een pilot, zoals je ongetwijfeld weet. Contant geld gaat sws minder geaccepteerd worden- deal with it

 3. Anxious citizen

  Vind niemand het dan eng dat er wordt gewerkt met bewegingregistratie? Als andere supermarkten daar ook mee gaan werken en die data weer gaan gebruiken voor de ontwikkeling van commerciële en/of discriminerende algoritmes, wat staat ons dan te wachten? En er is ook nog ziets als privacy, straks kan ik geen eten meer kopen zonder aan alle kanten gevolgd en gescand te worden.. mag dit allemaal maar gewoon in een levensmiddelenwinkel?

 4. Johan van Veen

  Gezwicht voor de realiteit. Er kwam geen hond. Dan moet je wat.

 5. Pieter

  Ik denk niet dat de betaalwijze met te weinig klanten te maken heeft. Volgens mij zit mensen niet echt te wachten op al die camera’s. Wie wil er nou voortdurend bekeken en beloerd worden?
  En persoonlijk erger ik mij ook aan de locatie: in zo’n prachtig gerestaureerd pand zou ik liever een zaak met uitstraling en kwaliteit zien.
  Ik kan me niet voorstellen dat deze Aldi een lang leven beschoren is.

 6. Marius

  Ik zie dit meer als een proeftuin voor een multinational. Je betaalt niet alleen met geld, maar ook met je data. Dit in ruil voor het “gemak”.

  Lekker mijden dit soort winkels en lekker contant betalen.

 7. Benki

  Sjjngejoneg eindelijk gelukt een account te maken, krijg je dit

 8. wollie

  ik las ‘Kansloze Aldi’ 🥲

 9. BdV

  Maar wel mooi de natte droom van elk totalitair regime.

 10. JdV

  Pieter: ik denk dat de betaalwijze wel degelijk heel belangrijk is. Ik wil best betalen zonder kassa maar nog een extra app die alleen in deze supermarkt nut heeft ga ik echt niet installeren. Dan 100 meter verder naar de AH. Zet dan bij de ingang een zuiltje neer. Pas er door halen. Pincode invoeren. Spullen in mandje. Klaar en wegwezen.

 11. Utrechtvoorutrecht

  Ah, veel meningen maar niemand is er geweest. Typisch weer. Wat mij tegenstaat is de vele fouten. Toegegeven, over het algemeen in het voordeel van de klant maar op elke bon stonden minstens twee artikelen niet en meestal twee die er niet hoorden. Techniek was er gewoon nog niet rijp voor.

 12. passant

  Nee deze winkel ga ik overslaan onpersoonlijke koude omgeving!

 13. Mark

  Als je er een jaar over doet om erachter te komen dat het voor Nederlanders belangrijk is om boodschappen van een lopende rekening betalen en niet met een creditcard, dan ken je je markt niet en investeer je je winst in kansloze dingen. Je kunt een volledig bevoorrade winkel waar een jaar lang geen hond komt stug een pilot blijven noemen maar er zijn echt wel goedkopere manieren om nieuwe concepten te testen. Maar dat moet Aldi natuurlijk helemaal zelf weten. Misschien gingen de volle schappen met niet verkochte artikelen naar de voedselbank? Dat zou mooi zijn. Ik vermoed dat het installeren van de app en het bekeken worden met camera’s voor velen een minder hoge drempel is. Als de winkel vanaf nu platgelopen wordt dan weten we daar ook meer over. Interessant experiment eigenlijk.

 14. Dave Miltenburg

  Dit is een pilot met de kinderziekten die er bij horen. Een speciale app downloaden is niet ongewoon. Om bijvoorbeeld muziek te luisteren download u toch ook een speciale app? Houdt u er maar rekening mee dat in de (verre?) toekomst alle supermarkten op deze wijze gaan werken. En dat vereist voor onze consumenten aanpassing en uiteindelijk wennen we daar ook gewoon aan.

 15. Claire Obscur

  Hilarisch die stellige overtuiging dat de massa op dit soort ongein zit te wachten. Tussentijds is er ook weinig tot geen evaluatie geweest lijkt het wel, anders had het personeel ook nooit zo lang ongeinteresseerd bij de ingang blijven hangen, druk met van alles, elkaar en zichzelf maar in ieder geval niet met de klant. Hou vol.

 16. wollie

  @Pieter als je niet bekeken wil worden zou ik sowieso het hele centrumgebied mijden

 17. jan

  In voorspel een toekomst waarin men juist minder apps wil gebruiken. En zeker niet voor elke winkel een speciale app

 18. woutvr

  Leuk geprobeerd.

 19. Fred

  Of we in de toekomst op een dergelijke manier in supermarkten moeten betalen bepalen wij (als klant) natuurlijk zelf !!
  Als de klant het niet wil en deze winkels mijd, zullen supermarkten betaalwijzen moeten hanteren die de klant wel wil, simpel.
  De enige reden waarom zij dit willen is winstmaximalisatie en gegevensverzameling, elke reden die ze geven zogenaamd in het voordeel van de klant is bullshit.
  Naast het feit dat je een speciale app moet installeren, account moet aanmaken, en van alle kanten bekeken wordt met camera’s is het nadeel ook dat je bij afrekenen niet direct kan zien of alles klopt.
  Als je achteraf elke keer op je account moet gaan checken of het klopt, en evt. een onwillige klantenservice moet zien te bereiken, is het voordeel allang weg natuurlijk.
  Uit reacties blijkt al dat de techniek bij lange niet foutloos is.
  Via zo’n app machtig je hun in feite om geld van je rekening te halen, zonder dat jezelf kan controleren of het klopt met wat je koopt, geen prettig idee.
  Ofwel, elke winkel met dit concept mijden !!

 20. Pee

  @W 19/7/2023 – 10:28
  Je weet ook wat dat betekent voor jouw persoonlijke data als er niet meer betaald kan worden met cashgeld?
  Daar kleven nogal wat nadelen voor je aan, maar dat merk je vanzelf wel.

 21. Cico

  komisch dat mensen zich zeer selectief drukmaken over totalitaire regimes, beloerd en bespied worden. Terwijl je niet verplicht hoeft te winkelen in de Aldi en de binnenstad volledig volhangt met camera’s. Dat is weer helemaal prima ofzo

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).