Komst islamitische begraafplaats bij Tolsteeg in Utrecht lijkt stap dichterbij Komst islamitische begraafplaats bij Tolsteeg in Utrecht lijkt stap dichterbij

Komst islamitische begraafplaats bij Tolsteeg in Utrecht lijkt stap dichterbij

Komst islamitische begraafplaats bij Tolsteeg in Utrecht lijkt stap dichterbij
Begraafplaats Tolsteeg. Foto: Google Earth
De komst van een islamitische begraafplaats bij Tolsteeg in Utrecht lijkt een stap dichterbij. Uit juridisch onderzoek dat begin dit jaar is uitgevoerd blijkt namelijk dat een kerkgenootschap, oftewel een religieuze organisatie, recht heeft op een eigen kerkhof.

De komst van een islamitische begraafplaats bij Tolsteeg in Utrecht lijkt een stap dichterbij. Uit juridisch onderzoek dat begin dit jaar is uitgevoerd blijkt namelijk dat een kerkgenootschap, oftewel een religieuze organisatie, recht heeft op een eigen kerkhof.

De gemeente kreeg in de zomer van 2020 van verschillende moslimorganisaties het verzoek om in Utrecht een islamitische begraafplaats aan te leggen. De behoefte zou er al lang zijn en vanwege de coronamaatregelen is dit toegenomen, omdat repatriëring naar een land van herkomst niet altijd mogelijk was.

Tolsteeg

Vorig jaar liet de gemeente al weten dat een deel van begraafplaats Tolsteeg de meest geschikte plek zou zijn. Voordat dit echter gerealiseerd kon worden moest er juridisch onderzoek worden gedaan. “Het realiseren van een begraafplaats vraagt namelijk om een zorgvuldig proces”, schrijft de gemeente in een brief aan de raad.

De Wet op de lijkbezorging stamt uit 1869. Sindsdien is de wet een aantal keer uitgebreid en geactualiseerd, maar wat ongewijzigd is gebleven is dat kerkgenootschappen een specifiek recht hebben op een eigen begraafplaats.

Partijen

Stichting Bijzondere Islamitische Begraafplaatsen In Nederland (BIBIN) en een samenwerkingsverband van Utrechtse moskeeën zijn de twee initiatiefnemers in de stad. De gemeente heeft beide partijen verzocht te kijken of ze de handen ineen kunnen slaan. “Per slot van rekening is er een gezamenlijk maatschappelijk belang en is er een mogelijke locatie beschikbaar.”

De bal ligt nu bij de initiatiefnemers. Ze moeten bepalen of ze afzonderlijk of gezamenlijk een beroep willen doen op de wet en welke specifieke keuzes ze daarbij maken. De gemeente verwacht in de zomer meer duidelijkheid.

Gekoppelde berichten

24 Reacties

Reageren
  1. Lombok

    Wat hier vergeten wordt is dat deze partijen eeuwige grafrust willen; een juridische onmogelijkheid op gemeentelijke begraafplaatsen. Tevens kan je je afvragen of eeuwige grafrust ethisch te verantwoorden is ten opzichte van huidige generaties die te maken hebben met ruimtegebrek. Temeer omdat 1 van deze twee partijen ten doelstelling heeft om ‘zoveel mogelijk islamitische begraafplaatsen te stichten’. De islamitische begraafplaats in Drenthe, de grootste van Europa, ligt inmiddels al bijna vol nadat moslims uit zelfs België er werden begraven. Wat mij betreft wordt dus de wet op lijkbezorging verder aangepast, niet om dergelijke begraafplaatsen onmogelijk te maken, maar om deze te limiteren zodat schaarse ruimte gebruikt kan worden voor hen die nog leven.

  2. Len

    Dat geeft vast een nostalgisch gevoel, je moeten bezig houden met wetten uit de tijd van paard en wagen.

  3. GeenStijl@Utrecht 🤫

    Het is artikel 1 vd grondwet is hier van toepassing,als er voor moslims een uitzondering gemaakt zou worden met eeuwige rustplaats, er mag geen onderscheid zijn voor moslims of christenen of wie dan ook.

  4. buurtbewoner

    en begraven in land van herkomst?

  5. Wies

    Tijd om die wet te wijzigen dus. En dan daarbij ook het bijzonder onderwijs afschaffen. Als je een speciale begraafplaats wil voor je eigen clubje als gelovige mag dat, maar dat is geen ‘recht’ waar een overheid in hoeft te voorzien m.i.

  6. Moniek

    De blijkbaar wettelijke bepaling dat religieuze organisaties recht hebben op een eigen kerkhof (begraafplaats lijkt me hier een beter woord) moet men gauw afschaffen. Voor alle religieuze organisaties, bedoel ik en niet alleen islamitische. Dat is echt totaal uit de tijd. Als religieuze organisaties een eigen begraafplaats willen (waarom zouden ze dat eigenlijk willen?), kopen ze maar een stuk grond en vragen ze daar een vergunning voor aan. En dan is vol ook echt vol. Eeuwig is er niet bij, kijk maar eens naar de oude begraafplaatsen in Utrecht. Een graf van honderd jaar oud is daar al oeroud.

  7. Pee

    En wat gaat er gebeuren als hij vol ligt?
    Want hun krijgen wel een eeuwig graf terwijl dat voor niet moslims niet mogelijk is .
    Verder willen ze het in eigen beheer hebben dus geen bemoeienis van de gemeente ,die uiteraard natuurlijk wel de boel moet onderhouden en de nodige subsidies mag betalen.
    Hun wel een eeuwig graf dan wij ook anders gaat men onderscheid maken en dat is verboden.

  8. Y

    Nederlanders willen geen eeuwige graf. Top voor de moslims dik verdiend!

  9. RABE

    Goed gezegd Lombok. Er is geen ruimte voor eeuwigdurende rustplaatsen.
    Er wordt hier onderscheid gemaakt tussen Moslims en Niet Moslims en daar ben ik het niet mee eens. We zijn allemaal mensen met dezelfde rechten. Dus als het voor Moslims niet mogelijk is zich aan de regels van het land aan te passen, zullen ze moeten uitwijken naar het land van herkomst voor een eeuwigdurende rustplaats.

  10. Lachgas

    Eeuwige rust tov 10/20 jaar grafrechten voor hoeveel €’s. Moet Eeuwige rust een vermogen kosten. En graf niet ruimen als er niks meer mee gebeurt. Kan niet in deze tijd met grondschaarste.

  11. Mavinas

    Ook Joodse begraafplaatsen kennen een eeuwig graf. Er is dus niets nieuws onder de zon als moslims om dezelfde rechten vragen.

  12. Ton

    Is “Het Land van Herkomst’ niet het land waar je geboren bent ?

  13. Bernhard

    Het aantal moslims in Nederland neemt gestaag toe. Als die allemaal ‘eeuwige grafrust’ (onzinnige term) moeten hebben, is er dadelijk geen ruimte over. Gelijke monniken, gelijke kappen. Het is niet meer dan normaal dat je resten na enkele decennia in de knekelput belanden.

  14. Bubbel

    Religie ,,religie
    Allemaal prima
    Doe het privé
    Hou religie binnen je eigen wereldje
    Val er niet gelovige niet mee lastig

  15. Koel Hoofd

    @Lombok
    Dat probleem van ruimtegebrek hebben de joden in Praag ooit opgelost door graven te stapelen. Daardoor liggen er een paar eeuwen aan generaties op elkaar gestapeld op een klein stukje grond wat tot op de dag van vandaag niet geruimd mag worden. Het is intussen dan ook een toeristische attractie geworden.
    Die eeuwen oude oplossing is dus nog steeds heel actueel.

  16. Piet

    Wel eens gezien hoe graven er vaak na enkele tientallen jaren uitzien, als ook de familie inmiddels is gestorven? Omgevallen stenen, onleesbare letters, kapotte kettingen, afbrokkelende beeldjes, in stukken gebroken afdekplaten, verzakking, boomwortels die alles scheef drukken, overwoekerd? Totale armoede. Is dat nu wat men met zo’n fraaie uitdrukking eeuwige grafrust bedoelt? Doe mij maar crematorium.

  17. Angelique

    @Piet Inderdaad, net als die grote Joodse begraafplaats in Amsterdam Oost. Gewoon groot overwoekerd stuk grond met verboden toegang.

  18. Scherpschutter

    Helemaal prima natuurlijk, maar geen cent belastinggeld erin. Als jij als dode tot in eeuwigheid begraven wil worden dan moet je dat zelf weten (pleur mij maar op de schroothoop), maar dan koop je zelf de grond maar ook en betaal je ook tot in eeuwigheid vooruit voor al het onderhoud e.d.

  19. Hans

    Er ontbreekt een belangrijk aspect aan de soms gepolariseerde discussie (hunnie versus wij) over ‘eeuwige grafrechten’ in relatie tot de Islam, het Jodendom of de Christelijke religie, n.l. dat van de ongelooflijke charme en schoonheid van een eeuwenoud kerkhof. Wel eens over een Middeleeuws kerkhofje gelopen in bijvoorbeeld Engeland? Vaak zijn daar ook eeuwenoude bomen te vinden omdat zo’n plek met rust gelaten wordt. Als je eens zo’n unieke plek bezoekt, tijdens je vakantie bijvoorbeeld, dan weet je meteen wat ik bedoel. Laten we het fenomeen ‘eeuwig grafrecht’ alleen al om die reden handhaven en laten we het loskoppelen van discussies over religie.

  20. Thuisblijver

    Gemeentegraf wordt na 10 jaar geruimd (kost 1300), eeuwigdurend graf kost 12000). Ik heb een flauw vermoeden dat deze twee stichtingen graag voor een duppie op de eerste rang willen zitten. Er moeten toch ondernemers zijn die voor de helft van dit bedrag een buitenlandse begrafenis kunnen aanbieden, inclusief hotelarrangement voor de directe nabestaanden. Da’s toch veel mooier.

  21. Hans

    @ Thuisblijver “Er moeten toch ondernemers zijn die voor de helft van dit bedrag een buitenlandse begrafenis kunnen aanbieden, inclusief hotelarrangement voor de directe nabestaanden. Da’s toch veel mooier”.

    Wat mij betreft is dit een grof voorbeeld van alledaagse discriminatie. Je neemt voetstoots aan, en je doet daar zeer smalend over, dat mensen wiens voorouders in landen als Turkije of Marokko zijn geboren, zich daar moeten laten begraven, of dat ze dat zouden moeten willen. Of dat veel mooier zou zijn, daar gaan wij met z’n allen niet over, je neus in de aangelegenheden van een ander steken is zeker waar het een begrafenis betreft buiten elke orde. Het slaat werkelijk helemaal nergens op. Moeten mijn Australische neven, die daar geboren zijn uit hun van oorsprong Nederlandse ouders zich dan ook in Nederland laten begraven als zij eeuwig durende grafrechten daar willen kopen?
    Mind your words.

  22. Wies

    @Hans
    De door jou benoemde graven komen uit andere tijden. Ik zou zeggen: kijk eens naar een grafiek en de bevolkingsgroei van de afgelopen eeuw. Vaak liggen die graven ook nog eens in dunbevolkte delen van het Verenigd Koninkrijk.

    Verder koppelen de meeste reageerders deze kwestie inderdaad aan relige. Dat is niet vreemd: de basis van het stuk waarop de reageerders reageren hebben religieuze organisaties een verworven ‘recht’. Een steeds groter deel van het land hangt geen religie aan en vindt daar dus wat van. Overigens vind ik de reacties niet sterk polariserend? Misschien is het recht waar de religieuze organisaties zich op beroepen wel polariserend in een overwegend atheïstisch/agnositisch land?

  23. Thuisblijver

    Hans, ik denk in oplossingen.
    Er mag prima in Utrecht een islamitische begraafplaats komen, maar eeuwigdurende rustplaatsen kosten veel. Ik vind 12k ook veel. De oudere generatie (naast T&M kunnen dat ook Italianen en/of Grieken zijn) vindt het fijner om in land van herkomst begraven te worden, de nieuwere generaties zouden vaker kiezen voor hier begraven.
    Maar goed, wil je hier begraven worden, met eeuwige rust, dan wordt dat flink aftikken bij de gemeente. Daarom zijn er ook veel Joodse begraafplaatsen in bezit van de Joodse gemeenschap. Die lossen het op deze manier op (eigen stuk grond kopen en vergunning regelen). Ik heb zo’n vermoeden dat dit uiteindelijk ook in de buurt komt van 12k, zo niet meer.

  24. Koel Hoofd

    @Hans
    Die begraafplaats in Praag is ontstaan omdat de joden daar niet zo gastvrij zijn behandeld. Dat is een understatement. Ze mochten niet uitbreiden maar moesten verplicht stapelen!
    Daardoor is het een hele interessante plek geworden, maar charmant is zeker niet een woord wat ik daarvoor zou gebruiken.

    Het Engeland wat jij aanhaalt, daar liggen de ‘ketters’ (sinds Henry 8: katholieken, afvalligen, ongehuwde moeders, bastaard kinderen, arme lui die nooit naar de kerk gingen omdat ze een kater hadden van pub bezoek) begraven buiten de muren van de begraafplaats omdat de clergy vond dat ze geen recht hadden op gewijde grond. Die graven van de verketterden buiten die pittoreske muren zijn al lang geruimd of er zijn wegen overheen gelegd. Wat wel op die gewijde grond begraafplaatsen ligt waren ook heel vaak de rijkere mensen want ook toen koste gewijde grond heel veel geld.

    Het ziet er leuk historisch uit, maar charmant zou ik het zeker niet willen noemen….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).