Komst islamitische begraafplaats bij Tolsteeg weer een stap dichterbij Komst islamitische begraafplaats bij Tolsteeg weer een stap dichterbij

Komst islamitische begraafplaats bij Tolsteeg weer een stap dichterbij

Komst islamitische begraafplaats bij Tolsteeg weer een stap dichterbij
Begraafplaats Tolsteeg. Foto: Google Earth
Het college heeft een deel van begraafplaats Tolsteeg aangewezen als islamitisch kerkhof. Dit deel zou eerst moeten worden ingericht door de Verenigde Utrechtse Moslims (VUMO). Het voorstel van het college ligt nu bij de gemeenteraad.

Het college heeft een deel van begraafplaats Tolsteeg aangewezen als islamitisch kerkhof. Dit deel zou eerst moeten worden ingericht door de Verenigde Utrechtse Moslims (VUMO). Het voorstel van het college ligt nu bij de gemeenteraad.

Er wordt al langer gesproken over de komst van een islamitische begraafplaats bij Tolsteeg. De gemeente kreeg in de zomer van 2020 van verschillende moslimorganisaties het verzoek om een islamitische begraafplaats aan te leggen. De behoefte zou er al lang zijn en vanwege de coronamaatregelen is dit toegenomen, omdat repatriëring naar een land van herkomst niet altijd mogelijk was.

Onderzoek

Begin dit jaar is er juridisch onderzoek gedaan en daaruit bleek dat een kerkgenootschap, oftewel een religieuze organisatie, recht heeft op een eigen begraafplaats. VUMO, een samenwerkingsverband van acht Utrechtse moskeeën, wordt dan ook gezien als kerkgenootschap. Nu is bekend dat het college een voorstel aan de gemeenteraad heeft gestuurd om een deel van Tolsteeg in te richten als islamitische begraafplaats.

Sinds 2013 is er niemand meer op het aangewezen deel van Tolsteeg begraven. Door juist dit deel beschikbaar te stellen wordt volgens de gemeente duurzaam gebruik gemaakt van de schaarse grond in de stad.

Voorwaarden

Zodra de gemeenteraad een besluit heeft genomen over het voorstel, gaat het college in gesprek met VUMO om onder meer de voorwaarden te bepalen waaronder de grond kan worden uitgegeven. Wanneer er een akkoord is moet het terrein worden ingericht. Zo moet er bijvoorbeeld een erfafscheiding van de rest van Tolsteeg komen.

Omwonenden zijn volgens de gemeente op de hoogte gesteld van de ontwikkelingen en zullen na het besluit van de raad worden betrokken bij het vervolgproces.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. echte Utrechter

  Laten we wel even eerlijk blijven….
  Er is op dat stuk inderdaad langere tijd niet begraven maar dat heeft alles te maken om het feit dat men daar letterlijk een uitsterfbeleid volgde om de grond te kunnen verkopen voor woningbouw…….. Dát is de reden dat het braak ligt!!
  Ik vind het allemaal verder best hoor maar laten ze dan zelf het stuk aankopen en niet de gemeente ermee opzadelen. Al helemaal niet vanwege het feit dat men eeuwig durende grafrust eist terwijl mijn pa en ma straks in een knekel-kuil terecht komen als ik niet flink (blijf) betalen.
  Gelijke monniken…..

 2. Geenstijl@Utrecht 🤔

  @echte Utrechter,

  U heeft gelijk,dit is discriminatie, gelijk monniken, gelijke djalabas in dit geval.

 3. Reactionaire rechtse zak.

  Citaat uit het artikel “Zo moet er bijvoorbeeld een erfafscheiding van de rest van Tolsteeg komen”.
  Goh. Je zou toch denken dat alle mensen in de dood in vrede verenigt zijn.
  Maar dat mag dus blijkbaar niet.
  Er moet een muur, heg of hek tussen de islamitische doden en de doden van de anderen, de christenen, de joden en andere ‘ongelovigen’. Die zijn niet rein of zo.
  Da’s alles niet zo heel erg inclusief en divers, hè.

 4. Hans

  Prima.
  Leve de begraafplaatsen!
  Want het zijn, als je er even goed naar kijkt oases in de drukke stad, het zijn ware natuurparken waar het ook voor levenden goed toeven kan zijn.

 5. Pee

  Voor ons is het niet mogelijk om een eeuwig durend graf te bemachtigen mits je om de zoveel jaar opnieuw alles moet betalen.
  Waarom kan voor hun dan wel een eeuwig durend graf worden verkregen?
  Dat houd ook in dat ze dus met de tijd moeten uitbreiden want er komen er neer bij en er gaat er niet een weg.
  Ook dit valt onder discriminatie naar de burger maar daar word dan weer niets mee of aan gedaan.

 6. Moniek

  “Schaarse grond” lees ik. Daarom kan begraven maar beter wettelijk helemaal worden afgeschaft. In drukke delen van China is begraven om dezelfde reden allang niet meer de norm.

 7. Angelique

  Het belangrijke hieraan is niet dat het Islamistisch is, maar dat het eeuwigdurend is. Dus een stukje grond zo dicht in de stad wordt voor altijd en eeuwig bezet gehouden. Dat is gewoon een onredelijk groot ruimtegebruik.

 8. Speak Up

  Eeuwigdurende grafrechten> dat kan dus niet in Nederland; en met hele gefundeerde redenen niet.

  Mocht dit doorgevoerd worden, wordt er rechtsongelijkheid gecreëerd. Iets dat in strijd is met de grondwet zelfs. Gelovigen van het ene geloof (nota bene een “geloof”) hebben dan een andere juridische status dan andersoortige gelovigen of a-theïsten. Dat lijkt mij zeer onwenselijk.

 9. Moniek

  Eeuwig heeft zijn prijs. Ik bedoel dat islamieten vast flink in de buidel moeten tasten voor langdurige grafrechten.
  Men kan in het algemeen maar beter helemaal ophouden met begraven, absoluut uit de tijd. Dat zal onder bepaalde culturen nog wel even duren, vrees ik.

 10. Thuisblijver

  Geloven is prima, laat ik dat vooropstellen. Maar het kan niet niet ingaan tegen de regels binnen Nederland. En die regels zijn in Nederland best “schappelijk”. Regelmatig botsen opvattingen van religieuze groepen (jehova’s, bevindelijke, joodse, islamitische, etc.) met deze regels.
  Nu ook weer, begraven vind ik een recht, maar wel binnen de grenzen die in Nederland hiervoor opgesteld zijn, nl. max 60 jaar. Eeuwigdurend is zelfs voor een gekocht graf max. 30 jaar + 30 jaar als je nog eens flink bijlapt. Er is overigens een prima islamitische begraafplaats in Drenthe (eigen grond van een Islamitische stichting, dus die mogen daar alles doen, want ze zijn tot in lengte van dagen de eigenaar van de grond). Maar voor een gemeentelijke begraafplaats, met voor deze groep een uitzondering? Daar betaal ik liever niet aan mee. Als ik moslim was, dan wist ik het wel, dan zou ik voor mijn rust echt voor mijzelf en voor mijn dierbaren een goede plek regelen, en niet de Utrechtse politiek voor het blok zetten.

 11. Hans

  De grond wordt uiteraard gewoon gekocht van de gemeente.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).