Koningin Máxima is op zaterdag 9 november 2024 aanwezig bij de officiële oplevering van de Domtoren. Op die dag viert Utrecht dat de restauratie van de Domtoren – die vijf jaar in beslag heeft genomen – is afgerond. Samen met burgemeester Sharon Dijksma zal koningin Máxima de nieuwe verlichting van de Domtoren onthullen. Het feest val samen met de Sint Maarten Parade, waarbij duizenden Utrechters met zelfgemaakte lampions door de straten marcheren.
Op 9 november zijn er tal van feestelijkheden om te vieren dat de jarenlange restauratie van de Domtoren klaar is. Het feest valt ook nog samen met de jaarlijkse Sint Maarten Parade, die eindigt op het Domplein.
De feestelijkheden beginnen al in de ochtend. Om 11.00 uur ontvangt de burgemeester in aanwezigheid van mascotte Dommy de Domtoren kinderen van verschillende basisscholen, om met elkaar de levensgrote Domtoren in de Zadelstraat in te kleuren. Tijdens het kleuren zal Malgosia Fiebig kinderliedjes op het carillon spelen, gevolgd door een concert van het Utrechts Klokkenluiders Gilde.
Op het Domplein zijn in de avond optredens van onder meer stadsbeiaardier Malgosia Fiebig die het carillon bespeelt, rapper 3wish, spoken word artiest Looney Lunatic, Kiddy & Freedom City en geveldansers Flying Street Art. De Sint Maarten Parade begint om 18.00 uur bij het Wilhelminapark en eindigt rond 19.20 uur op het Domplein.
Koningin Máxima
Koningin Máxima zal die dag de Domtoren bezoeken, waar zij een korte kennismaking heeft met een aantal Utrechters die een persoonlijk verhaal hebben over de Dom. Aansluitend vindt vanaf het balkon van het Academiegebouw de feestelijke onthulling van de nieuwe verlichting plaats. Dat gebeurt in de vorm van een lichtshow die is gemaakt door Speirs Major, het lichtarchitectenbureau dat ook het hele verlichtingsontwerp voor de Domtoren maakte.
Met deze openingshandeling treedt Koningin Máxima in de voetsporen van toenmalige Koningin Beatrix, die in 2013 het eerdere Domtoren lichtkunstwerk ‘In Lumine Tuo’ onthulde tijdens het startsein van de viering van de Vrede van Utrecht. Het programma gaat daarna verder met optredens van de Utrechtse artiesten FLO en SanDeMan, met een gastoptreden van Chris Alain en de band Leoparte.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Boek Zicht op de Domtoren
DUIC brengt in november ook het boek Zicht op de Domtoren uit, het boek is een ode aan de Domtoren. In het boek zijn tientallen uitzichten, vanuit andere bekende gebouwen in de stad maar ook vanuit slaapkamers, keukens en woonkamers van gewone Utrechters, gebundeld. Om het boek compleet te maken is ook het fraaie uitzicht vanaf de Domtoren volledig 360 graden vastgelegd. Het boek is hier in de voorverkoop te bestellen.
“Hier hebben we met z’n allen jarenlang naartoe geleefd: het moment dat de Dom wordt teruggegeven aan de stad. Het is mooi dat dit moment samenvalt met Sint Maarten – het feest van het licht en Utrechts’ beschermheilige. Ik ben er hartstikke trots op dat we de restauratie volgens planning en binnen budget hebben afgerond, en met een prachtig resultaat”, zegt wethouder Dennis de Vries.
“Bijna 10.000 stukken steen zijn stuk voor stuk bekeken. Per steen is beoordeeld of ‘ie vervangen moest worden. Voor het werk zijn niet alleen nieuwe, innovatieve technieken gebruikt, maar vooral ook ambachtelijk handwerk. De Dom straalt ons weer tegemoet en kan er weer een halve eeuw tegenaan.” De laatste werkzaamheden aan de Domtoren worden momenteel uitgevoerd.
Gekoppelde berichten
Laatste werkzaamheden aan de Domtoren in Utrecht uitgevoerd
In de zomervakantie zijn de steiger en de bouwplaats al voor een groot deel afgebroken.…
11 Reacties
ReagerenPrachtig resultaat, dank aan deze gemeente bestuur met visie en verder denken over de toekomst zoals de werf restauratie en verbetering algemene ruimtes in de stad.
Als we een gemeente zoals de regering hadden was dit niet gebeurd.
HAHAHAHAHAHAHAHA de gemeente Utrecht een visie????
@utrechtsch: jazeker!
Wsl niet jouw visie (als je al een visie hebt) maar er is zeker een visie
@Goed gedaan
De specialistische restaurateur heeft goed werk geleverd niet de gemeente, die organiseert enkel het feestje en claimt de eer van het werk van de restaurateurs.
Leuk, Utrechters met een persoonlijk verhaal over de Dom!
Komt Carrera ook?
https://www.youtube.com/watch?v=_xxBLacrXMc
eindelijk iets leuks op de DUIC. Carrera welkom op de party. Rijk kijkt van boven toe.
@KH Uw opmerking zegt alles. Het feit dat de gemeente een heugelijk moment viert met de inwoners van de stad, moet natuurlijk rekenen op de opmerking dat de gemeente niet zoveel gedaan heeft. Behalve als de planning uit was gelopen, er een ongeluk zou zijn geweest of de kosten overschreden waren: dan had de gemeente het gedaan. Overigens organiseert de gemeente dan ook Sint Maarten, terwijl geen enkele gemeente-ambtenaar hem ooit gesproken heeft. Sterker nog, ze hebben Sint Maarten niet eens uitgenodigd! Het lef van deze gemeente kent geen grenzen!
Maar zeg eens, wanneer was de laatste keer dat u een heugelijke viering voor iemand anders hebt georganiseerd?
Mooi geworden maar dit alles heeft niks met een Visie te maken van deze gemeente maar met een monumentaal pand dat om de zoveel jaar opgeknapt moet worden net als al het andere achterstalig onderhoud in de stad . Jaren gaf men het geld verkeerd uit en nu komen de hoge koste …
De heropening of oplevering van de domtoren had me bij uitstek een feestje van en voor de Utrechters geleken en het was een goed idee om dat te laten samenvallen met de viering van Sint-Maarten. Maar het uitnodigen van een aangetrouwd lid van een koninklijke familie die voor zover ik weet nooit enig blijk van belangstelling voor de patroon van onze stad en de geschiedenis heeft gegeven vind ik een regelrechte miskleun. Jammer. Want je kunt er van op aan dat de aandacht vooral naar Máxima zal uitgaan en niet naar de dom en Sint-Maarten.
Ik werd erop aangesproken dat Máxima net als Sint-Maarten aan “liefdadigheid” doet en dat daar de link voor haar aanwezigheid bij de opening ligt. Ik weet niet of de heilige eertijds de helft (!) van zijn mantel uit zijn privévermogen wegschonk of dat het tot zijn door de gemeenschap betaalde militaire uitrusting behoorde, maar wat ik wel weet is dat Máxima, behorend tot een van de rijkste families van Nederland, haar “liefdadige” werk niet vanuit haar privévermogen doet maar uit gemeenschapsgeld. En dat terwijl ze over een kledingkast beschikt waar Sint-Maarten destijds zijn vingers bij zou hebben afgelikt. Ik blijf van mening dat de domtoren van de Utrechters is en dat de heropening na de restauratie ook door de Utrechters gevierd moet worden.
En nu maar afwachten of Maxima minstens de helft van haar mantel afstaat aan een minimumlijder, i.c. bijstandsmoeder. Zou een leuk en passend gebaar zijn.