Kraakpand op de hoek van de Potterstraat en Oudegracht in Utrecht weer ontruimd Kraakpand op de hoek van de Potterstraat en Oudegracht in Utrecht weer ontruimd

Kraakpand op de hoek van de Potterstraat en Oudegracht in Utrecht weer ontruimd

Kraakpand op de hoek van de Potterstraat en Oudegracht in Utrecht weer ontruimd
Het pand op de hoek van de Potterstraat en de Oudegracht dat sinds donderdag zou zijn gekraakt is zaterdagavond door de politie ontruimd. Er zijn volgens een woordvoerder van de politie in totaal drie mensen gearresteerd, wegens vernieling en het niet voldoen aan een bevel of vordering.

Het pand op de hoek van de Potterstraat en de Oudegracht dat sinds donderdag zou zijn gekraakt is zaterdagavond door de politie ontruimd. Er zijn volgens een woordvoerder van de politie in totaal drie mensen gearresteerd, wegens vernieling en het niet voldoen aan een bevel of vordering.

Zaterdagochtend maakte een groep krakers bekend de bovenste twee verdiepingen van het pand aan de Oudegracht 106-108 te hebben gekraakt. De eigenaar heeft diezelfde dag nog aangifte gedaan. Volgens hem was er sprake van huisvredebreuk omdat de verdiepingen al verhuurd zouden zijn.

De politie is zaterdagochtend al poolshoogte komen nemen, maar is niet lang daarna weer vertrokken. In de avond kwamen agenten echter in groten getale weer terug. Een deel van de Potterstraat en Oudegracht werd tijdelijk afgezet en in ieder geval een deel van de krakers zijn toen uit het pand gehaald. Rond 00.30 uur vertrok de politie weer.

Kraakverbod

De krakers lieten eerder al weten dat kraken in hun optiek nog steeds een legitieme optie is. “Hoewel kraken sinds het kraakverbod in 2010 is gecriminaliseerd, is kraken nog steeds mogelijk. Het is een legitieme vorm van directe actie die de leegstand van woningen aankaart en deze leegstand direct omzet in huisvesting.”

Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

Gekoppelde berichten

42 Reacties

Reageren
 1. woutvr

  Ah, jammer. Ja, het grootkapitaal heeft een lange arm.

 2. Harmsen

  Sympathie voor de mensen die zich doelbewust laten arresteren om een maatschappelijk onrecht aan te tonen en daarmee op te komen voor de gemiddelde Nederlander. en de gewone man. Hulde aan de krakers

  Jan Modaal en daaronder, starters en de gewone hardwerkende Nederlanders zijn niet meer in staat een huis of appartement bedoeld voor 2 mensen of meer te kopen of huren op de plek waar ze zijn opgegroeid, hun leven hebben of werken. Nu niet en nooit zoals het zich laat aanzien.

  Tegelijkertijd lopen de vastgoedjongens binnen op peperdure nieuwbouwappartementen voor expats en de happy few. Ook laten vastgoedeigenaren doelbewust panden leeg staan en verkrotten.

  Goed dat onrecht aangetoond wordt door dapperen die zich daarvoor laten arresteren. De neo-liberale overheid kiest ongegeneerd partij voor de allerrijksten in dit land en niet voor de gemiddelde Nederlander. Het wantrouwen in de overheid, het complotdenken en de verrechtsing van de samenleving zijn allemaal gevolgen van deze oorzaak. Wordt tijd dat echt links weer op staat in Nederland en opkomt voor de gemiddelde Nederlander. Dan hoeven mensen niet hun heil te zoeken bij m*lloten.

 3. PeterH

  Blijkbaar waren er redelijke gronden om deze onherkenbare activisten een langer verblijf te ontzeggen. Vraag me overigens af hoeveel ervan daadwerkelijk Utrechter zijn.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 4. Realist

  @Harmsen. Weer die grijsgedraaide plaat over de rijken en de armen om je activistische mening te benadrukken en deze illegale actie te rechtvaardigen. Eén van de grootste oorzaken van woningnood is op dit moment immigratie, beter is het dat deze demonstranten naar te Apel gaan of naar den Haag om daar te demonstreren. Maar goed, we kennen allemaal de tegenstrijdigheid op de extreem linkse kant, werkelijk iedereen is welkom en als dat problemen oplevert heeft rechts het gedaan…

 5. Harmsen

  @ realist

  Wist je dat er minder asielzoekers/ vluchtelingen Nederland binnenkomen dan in 2014? Toen kon Nederland het gewoon aan, terwijl het crisis was. De oorzaak voor de achterstanden is een (bewust) incompetent COA en IND.

  Wist je dat Nederland het eerste decennium van de jaren tweeduizend een negatief migratiesaldo had? Er vertrokken meer mensen dan er kwamen. Nu is dat weer andersom. Het gaat in golfbewegingen. Daar zitten internationale oorzaken achter.

  Het grootst verantwoordelijk voor stijgende migratiecijfers is legale westerse migratie> lees expats (en studenten). Die verblijven tijdelijk in ons land.

  Oorzaken voor woningtekorten en woningbouwproblemen van structurele aard:

  -Speculatie op de vastgoedmarkt drijft de prijzen op.

  -Tijdelijke (huur-)contracten drijven prijzen op.

  -Veel alleenstaanden huishoudens. Daar is de woningvoorraad niet op bedacht.

  -Er wordt gebouwd voor een markt waar het meest aan verdiend kan worden (dure studio’s en appartementen) en niet per sé naar vraag en behoefte gebouwd.

  -Door de stikstof problemen worden er geen vergunningen afgegeven voor grote nieuwe bouwprojecten.

  -Bouwen en wonen is een verdienmodel geworden voor de rijken, die investeren via beursgangen en hedgefondsen in bouwprojecten en willen daar grof aan verdienen. Vergeet de pensioenfondsen ook niet.

  -Er wordt ook geen rekening gehouden met de vergrijzing en een ander vraag naar woningen.

  -Door (neo-liberale) bezuinigingen op onder andere verzorgingshuizen en bejaardenhuizen kunnen ouderen niet doorstromen en houden woningen bezet die eerder vrij kwamen.

  -Nederland heeft haar bevolkingsverdeling verkeerd georganiseerd, door een Randstad gecentreerd economisch model, dat internationaal en Europees gezien ook al niet handig is. De eurocentrische regio’s zijn in ons land redelijk dunbevolkte gebieden. Door al het verkeer van en naar de Randstad creëren we onze eigen verkeersinfarcten. Wonen en verkeer hangen nauw samen met elkaar.

  -In winkelcentra staan veel leegstaande bovenwoningen als duur object in de boeken en worden door de eigenaren bewust (onnodig) leeg gehouden, vanwege financiële motieven (ook ten aanzien van de winkelpanden daar onder, het niet willen aanleggen van voordeuren in relatie tot de vierkante meterprijs van die winkelpanden). Deze zouden allemaal als woning gebruikt kunnen worden.

  Ik kan nog wel even doorgaan.

  Ik ben niet activistisch. Ik laat feiten zien en toon mijn sympathie. Dat is niet activistisch. Dat je daar al je trollentactieken op los laat, laat zien welke agenda je probeert te pushen.

  Ik ben trouwens tegen het voorrang geven van statushouders op de sociale woningmarkt mocht je anders denken, maar dat die sociale woningmarkt te weinig huizen heeft/ bouwt heeft hele andere oorzaken> namelijk dat sociale woningbouwcoöperaties zich als bedrijven zijn gaan gedragen en vooral duur aanbod hebben gebouwd (boven de sociale woningbouwgrens, dat mogen zij ook namelijk, daar verdienen zij aan). De sociale woningmarkt is slechts 1 van de vele problemen op de woningmarkt en laat alle problemen in de vrije sector en koopmarkt buiten beschouwing.

 6. Hoofdkop

  @ realist

  Maar weinig mensen krijgen asiel in Nederland. 2/3 van de aanvragen wordt sowieso afgewezen< waarschijnlijk meer. Misschien je eerst eens verdiepen in de materie in plaats van doelbewust leugens verspreiden, alleen maar om op de onderbuik van mensen in te spelen.

  De reden dat er problemen zijn, is dat mensen onnodig lang in Nederland verblijven wachtend op het antwoord of ze mogen blijven. Dat komt door problemen bij het coa en de IND, waar op bezuinigd is door de VVD. Op personeel en faciliteiten. We hadden prima AZC's waar omwonenden weinig overlast van ondervonden. Die zijn bijna allemaal gesloten de afgelopen jaren. Nu zijn ze weer nodig en lukt het niet om weer nieuwe centra te openen.

  Gemeentes moeten woningen en plek leveren, omdat de beperkte nog bestaande azc's overvol zitten, omdat mensen daar onnodig lang op antwoord en status moeten wachten (of op uitzetting zitten te wachten). 6-10 jaar soms.

  Als de procedure sneller zou gaan, hoeven er ook geen kinderpardons afgegeven te worden, want dan hechten kinderen zich niet aan Nederland als echt tijdelijk land.

 7. J. Weet

  Bewust gebouwen laten leegstaan wegens speculatie (om er rijk van te worden) is een misdaad bij woningtekorten!

 8. Lexus

  Beschamend en schaamteloos is het verschil dat de gemeente maakt als het op handhaving aankomt. Zoals ik uit eigen ervaring weet: bel eens voor andere overtredingen en zelfs misdrijven en je krijgt nagenoeg altijd nul op rekest.

 9. Fred

  Kijk aan, de politie treedt kordaat en doortastend op. Doen ze bij Extinction Rebellion ook altijd. Bij boeren dan weer niet. Hoezo een neutrale politie..?

 10. Binnenstadbewoner

  Top, zoals verwacht.

  Alle schade op de krakers verhalen. En eigenlijk ook de kosten voor de politie inzet.

 11. P. Paalhuis

  Kraken is gewoon fout. Je mag niet iets toe eigenen alleen omdat het niet gebruikt wordt. Daarbij is er geen woning crisis in Nederland. Alleen in de drukke steden is deze crisis. Er zijn genoeg betaalbare woningen daarbuiten maar krakers moeten altijd de duurste en beste plekken hebben en dus gaan ze zoals nu weer naar de beste plekken en willen daar gratis zitten. Belachelijk, schandalig en absurd.

 12. Jos

  Realist past alle trollentrucjes toe.

  Leest u mee; whatsaboutism》van onderwerp veranderen. Het onderwerp is hier niet een migrant die in een huis gaat wonen. Het onderwerp is hier een vastgoedjongen die doelbewust etages laat leeg staan (en verpauperen》 monumentaal stadsgezicht) in tijden van woningcrisis, om zelf nog rijker te worden en demonstranten die daar aandacht voor vragen.

  2) Het zwart maken van mensen/ in diskrediet brengen/ zondebok zoeken. De migranten. Als afleiding voor het echte probleem.

  3) Zelf een langspeelplaat afspelen die de bestaande status quo in stand moet houden. De bezittende macht zal kostte wat kost rijk moeten blijven worden en owee als iemand daar een mening over heeft.

  4) Er is geen enkele feitelijke onderbouwing onder het betoogje te vinden en het betoog is bewust vaag.

  5) Er wordt op een gepolariseerde manier op de onderbuik en emotie van lezers ingespeeld.

 13. Joas

  P Paalhuis

  Er is niks toegeigend; er is aandacht gevraagd voor.

  De demonstranten belden zelf de politie.

  Ook buiten de grote steden is voor de middenklasse en de gewone werkende man en voor de starter al helemaal geen betaalbare woning te vinden. Verspreid aub geen desinfo.

  De trollen worden vandaag laat op dit onderwerp afgestuurd trouwens. Personeelstekort voor de zondagsdienst in de trollenfabriek?

 14. Koel Hoofd

  Mooi, ze zijn gearresteerd en moeten zich nu gaan verantwoorden voor hun wandaden.

  Al die mensen die hier sympathie voor deze ontspoorde activisten hebben…
  Zijn jullie ook zo vriendelijk wanneer jullie huis wordt gekraakt omdat het leeg staat wanneer jullie even op vakantie zijn? Denk het niet, dan wordt er acuut 112 gebeld en moord en brand geschreeuwd waarom die agenten zo traag reageren terwijl er wildvreemden in jullie bedjes liggen en het huis uitwonen….

 15. Max

  @Hoofdkop
  Welk percentage asiel aanvragen wordt geaccepteerd weet ik niet, en ik kan ook niet met absolute zekerheid zeggen dat bevolkingsgroei de grootste oorzaak is van het huizen tekort (beperkingen bouw ivm stikstof is ook een groot deel).

  Maar het is wel een feit dat de afgelopen 10 jaar er veel meer bevolkingsgroei door immigratie is dan door ‘natuurlijke aanwas`. Zie: https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/dashboard-bevolking/bevolkingsgroei/groei

 16. Lexus

  @Paalhuis: ik kan u van harte een bezoek aan de opticien aanraden, al ben ik bang dat het niet zal helpen. Er zijn nu eenmaal mensen die maar al te graag als struisvogels hun kop in het zand steken.

 17. Realist

  @Harmsen. Migratiesaldo 2014 35.000, 2021 107.090. Groei vd bevolking is met name door immigratie gestegen. 17.000 statushouders wachtten vorig jaar op een woning maar je hebt gelijk hoor ‘immigratie heeft er niets mee te maken….’ De gebruikelijke kop in het zandreactie van links.

  @hoofdkop. Check de cijfers, je verspreid desinfo.

 18. PeterH

  Dus toch vernielingen. Dus toch arrestaties. Onherkenbaar gemaskerde “helden” bezetten leegstaande kantoorruimte om een woningprobleem aan te kaarten. Verkeerde focus/andere discussie?
  Het valt me overigens op dat sommige respondenten een wel heel idialistisch beeld van krakers schetsen.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 19. Jos

  @ KH

  Een huis waarvan mensen op vakantie zijn staat niet leeg.

  Loos argument 1.

  Een huis waarvan mensen op vakantie zijn wordt niet gekraakt om mensen in de maatschappij van misstanden te overtuigen.

  Een huis dat 3 jaar leeg staat, omdat de mensen 3 jaar lang op vakantie zijn en staat dat huis vervolgens gewoon leeg, dan begint al aardig op wel een misdaad te lijken tegen de maatschappij en mens te lijken, maar staan er meubels in dat huis en wordt dat huis over duidelijk wel eens door mensen aan gedaan en onderhouden, zal dat huis niet gekraakt worden.

  Kraken vanwege actie is geen inbraak. Op zijn zachtst huisvredebreuk.

  Inbreken in een huis en spullen ontvreemden is een ander misdrijf.

 20. Miepkniep

  https://i.pinimg.com/564x/94/38/32/94383274de8929d8060f0d6c076b9eda.jpg Zo zag het er ooit uit. De fine fleur van Utrecht kwam er vroeger. Alle 60 plussers zijn er wel eens geweest. ……….. nu .. desolaat. het is een prachtig gebouw, met een enorm mooie lichttegelstraat ….. doe er wat mee, plaats er woningen in voor nette sociale huurders. Ik ken er zo een paar die er een appartement in zouden willen betrekken met zo’n mooi balkon .

 21. Klaas

  Van economisch vluchtelingen wordt 2/3 van de aanvragen bij voorbaat al afgewezen. Van de 1/3 een deel weer later. Slechts een klein deel van deze groep kan zich legaal vestigen in Nederland, omdat ze aan bepaalde voorwaarden voldoen.

  Van vluchtelingen uit oorlogsgebieden wordt iets meer dan 60% snel gehonoreerd.

  Dat zijn de officiële asielcijfers.

  Maar daar gaat dit topic helemaal niet over.

  Hulde aan de krakers. Is niet zo maar wat als je jezelf door de politie laat arresteren om iets aan te tonen.

 22. Harmsen

  @ PeterH

  Niemand van de krakers ging er van uit dat ze niet gearresteerd zouden worden.

  Geef bewijs voor beschadigingen naast de grote mond van de leugenachtige eigenaar van het pand (met zijn zogenaamde huurder). Aangezien die feiten niet vermeld zijn door de pers of door de politie (tot nu toe) lul jij nu voor je beurt.

  Onherkenbaar: logisch. Kraken is sinds 2010 gecriminaliseerd (overigens vanuit dubieuze motieven).

  Kraken is begonnen vanuit ideologische en idealistische motieven. Dat jij deze niet deelt, jammer dan. Dat andere krakers die ideologische en idealistische motieven niet delen, doet niets af aan de ideologische en idealistische oorsprong van het kraken. Dat zijn historische feiten. Feiten ja.

  Verder is het nu aan de rechter. Volgen er veroordelingen dan zij het zo. Is er schade aangericht dan volgen er schadevergoedingseisen. Dat is het recht. De krakers hebben hun punt al lang gemaakt. In de pers. De sympathie is er al bij sommige burgers. Of jij en andere reaguurders ze nu aanvallen of niet.

 23. Riiiko

  Zeker nu met de huizencrisis mag er gerust een landelijke anders wel gemeentelijkewet komen waardoor sloop, onteigening, gedwongen verkoop of verhuur na bijvoorbeeld kwart of half jaar leegstand kan worden afgedwongen. Leegstand ter speculatie is misselijkmakend.

 24. Binnenstadbewoner

  @ peter : idd, bij kraken altijd sprake van vernielingen, uitwonen en van een zwijnenstal maken van de ruimtes.

  en met een grote voorliefde voor panden op een triple A locatie zoals dit pand. Krakers zijn opvallend kiesleurig en zijn niet geinteresseerd in een kraak op een of ander bedrijventerrein waar veel meer leegstaat.

 25. Harmsen

  @ Binnenstadbewoner

  Ah, weer een trol paraat

  Door je stelling “bij kraken altijd sprake van…” lieg je dus al bewezen 100%, omdat dit gewoon niet zo is.

  Een poging dus weer eens om op de onderbuik van mensen in te spelen op basis van vooroordelen. Succes met zo in het leven staan. Nogal simplistisch en zielig.

  En je spreekt van een pand op een triple A locatie, vind je het niet vreemd dat de eigenaar het 3 jaar leeg laat staan? Vind je het niet vreemd en erg voor de stad dat de eigenaar dit pand op een historische zichtlocatie, een gebouw dat in goede doen een monumentenstatus zou verdienen, bewust laat wegkwijnen en verpauperen. Er wordt zo goed als nul in geïnvesteerd door de zeer vermogende eigenaar. Het gebouw is echt tent-afbraak. Met die foeilelijke zooi tegen de gevel aan. Want een verpaupering.

  Dat je überhaupt zoiets in je bezit hebt zonder onderhoud te plegen. Werkelijk een schande en schandvlek voor de stad. Die eigenaar zou door de gemeente eens aangepakt mogen worden voor het verpesten van het straatbeeld.

 26. Jos

  @ Binnenstadbewoner

  Volgens mij is er niet zo heel lang geleden nog gekraakt op een industrieterrein en gebeurd dit wel degelijk vaak.

  https://www.duic.nl/algemeen/strijd-rond-kraakpand-lage-weide-nog-niet-gestreden-politieke-vragen-en-duizenden-euros-donaties/

 27. PeterH

  @Harmsen: inderdaad, het is nu aan de rechter. Ik hoef geen bewijs te leveren, dat is aan de bevoegde instanties-zie de eerste alinea van dit artikel. Ben sowieso geen partij. Maskers: ben van mening dat als je ergens voor staat je dat met open vizier doet.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 28. Jos

  @ DUIC

  Waarom mag ene realist hier voluit fulmineren over migratie?

  Het gaat hier over leegstand nota bene. Een protestactie en een vastgoedeigenaar.

  Migratie heeft niks, maar dan ook niks met het onderwerp te maken en is ook niet de hoofdzakelijke oorzaak voor woningnood in Nederland.

  Hier wordt doelbewust afgeleid van het onderwerp van het hoofdtopic en ook nog eens doelbewust desinformatie verspreid.

  Iets waar jullie als journalistiek medium danwel commentaar op moeten geven, dan wel deze valse informatie waar een bepaalde bedoeling achter zit zouden kunnen verwijderen, jullie zijn in ieder geval ook verantwoordelijk voor de reacties die geplaatst worden. Zeker, omdat bepaalde andere reacties (weet ik) niet geplaatst worden.

 29. Binnenstadbewoner

  @ Jos ja klopt maar is een uitzondering.

 30. alex

  Je zult maar werken om een pand te kunnen betalen..

 31. kobalt

  @Hoofdkop 2/10/2022 – 13:51
  Als weinig mensen asiel krijgen in Nederland hoe kan het dan dat er 21 duizend statushouders nu wachten op een woning, die ze binnen een jaar moeten krijgen anders volgen er sancties voor de gemeenten.
  Hoe kan het dan dat Azc’s en noodopvang uitpuilen en men , zonder de burgers er bij te betrekken die asielzoekers overal maar tussen proppen.
  Er worden misschien wel asielaanvragen afgewezen maar het land niet verlaten en ze zorgen voor overlast en criminaliteit.
  Je kan beter zeggen dat er veel te weinig worden weggestuurd en daardoor ontstaan de grootste problemen.
  Er is geen enkel land wat zijn burgers zo achterstelt dan Nederland.
  Dat is het beleid van links waar de mensen schoon genoeg van hebben en daarom groeit rechts .
  Rechts is per definitie niet extreem , links daar en tegenover is veel extremistischer dan dat men doet voor komen en door links zitten we nu met alle problemen die er nu spelen.

 32. Lexus

  @kobalt:
  “Rechts is per definitie niet extreem , links daar en tegenover is veel extremistischer dan dat men doet voor komen en door links zitten we nu met alle problemen die er nu spelen.”
  Vertel geen onzin, rechts regeert al decennia lang. Zelfs de PvdA, die in het kabinet Rutte II het rechtse neoliberalisme vol heeft omarmd, werd voor de regeringen Rutte III en Rutte IV te “links” bevonden. Kortom, rechts regeert al jaren en vooral daardoor stapelen de problemen zich steeds verder op.

 33. Koel Hoofd

  @Jos
  Je bent wel heel erg goed op de hoogte van de werkwijze en motivatie van de krakers. Ben jij soms een van die krakers die niet is gearresteerd?

 34. Jos

  @ Kobalt

  Het gaat hier niet over vluchtelingen of migranten.

  Het gaat hier over een vastgoedbons die doelbewust “kostbare” ruimte in een gebouw leeg laat staan terwijl tienduizenden- honderdduizenden (weet ik veel) tot misschien wel miljoenen mensen geen (passende)(betaalbare) woning kunnen vinden.

  Je probeert doelbewust de aandacht af te leiden, omdat je dus aan de kans van deze “uitzuiger” staat en het belang van deze uitzuigersklasse verdedigt (dat woord uitzuiger is mijn mening).

  Diegene die juist een bedreiging voor de werkende man is o.a.: de vastgoedbons. Want diegene betaalt uiteindelijk de prijs voor gebouwen en ruimte en wordt daar slapend rijk door.

  Daardoor huurt jan (jantina) met de pet zich blauw en is kopen er al niet meer bij.

  In Nederland is er al vanaf de jaren vijftig tot nu bijna een structurele woningnood.

  Nederland is sinds die tijd uitgegroeid tot 1 van de welvarendste landen ter wereld (in vermogen gemeten). Structureel top 10/ top 5. Momenteel de nummer 4 (!!!) ter wereld.

  Hoe kan het? Het land wordt steeds rijker, de bevolking gemiddeld genomen steeds net iets armer. Bedrijven in algemene zin steeds rijker, mensen gemiddeld genomen steeds weer iets minder rijk/ armer. De economie in Nederland groeit nog steeds als kool. Vergis je niet in alle crisisgeluiden. Die gelden niet voor de economie als geheel.

  Top 10 rijkste landen ter wereld
  Verenigde Staten – gemiddeld netto vermogen van 218.469 euro.
  Zwitserland – 212.052 euro.
  Denemarken – 149.241 euro.
  Nederland – 128.557 euro.
  Zweden – 124.763 euro.
  Singapore – 118.934 euro.
  Taiwan – 117.659 euro.
  Nieuw-Zeeland – 114.171 euro.

  21.000 Statushouders dus. Hoe kunnen 21.000 mensen een tekort aan woningen voor misschien wel miljoenen mensen veroorzaken? Kan niet. Is dus ook niet.

  Statushouder zijn betekent iets anders dan vluchteling zijn. Statushouders zijn vluchteling waarvan bewezen is dat ze echt op de vlucht zijn en legaal in Nederland mogen verblijven. Mensen die papierwerk hebben ingediend dat goedgekeurd is, waardoor je legaal in Nederland mag verblijven. Deze mensen kunnen niet zomaar uitgezet worden. Of jij dat wil doet er niet toe. We zijn nog altijd een rechtsstaat.

  Dit alles komt door verdragen die Nederland heeft getekend, die er voor zorgen dat mocht Nederland in een oorlog terecht komen, jij ook in een ander land asiel kan aanvragen. Zonder die verdragen zou dit een heel stuk moeilijker zijn. Zeg bijna onmogelijk zijn. Denk je dat andere landen zomaar op vluchtende Nederlanders zitten te wachten, zonder er iets voor terug te krijgen?

  Welke problemen zijn precies door links ontstaan en wanneer? Zomaar een vraag.

  Nederlandse Asiel-ministers-of-staatssecretarissen/ ambtsbekleders sinds het ontstaan van deze functie/ taak:

  Hilbert Nawijn> Lijst Pim Fortuyn

  Rita Verdonk> VVD
  Hisrch Ballin> CDA

  Uitzondering Vogelaar

  Vervolgens weer:
  Gerd Leers (CDA)
  Fred Teeven (VVD)
  Klaas Dijkhof (VVD)
  Mark Harbers (VVD)
  Ankie Broekers-Knol (VVD)

  Feit: CDA en VVD zijn de constanten in Nederlandse regeringen. Nederlandse beleidvorming. Veel meer dan de PvdA, die sinds begin jaren negentig (toen de ideologische veren werden afgeschud> https://www.nporadio1.nl/fragmenten/spraakmakers/5b95f522-9715-4138-8bf0-28bf49b0279b/2020-07-10-wat-bracht-de-pvda-ertoe-haar-ideologische-veren-af-te-schudden-in-de-jaren-negentig) geen linkse partij meer is, maar een midden-(-klasse) partij .

  VVD en CDA nemen of samen, of om en om aan zo goed als iedere regering deel.

  VVD heeft sinds 1948 op 7 regeringen na in iedere regering gezeten. CDA sinds WO II op 3 na alle regeringen. Laat het even op je inwerken!

  D’66 mag ook opvallend vaak, eens in de zoveel jaar, de boel aanvullen. Zeker de afgelopen decennia. VVD-light. Of laat dat light maar weg. Wie helpt de VVD zo vaak aan regeringsdeelname? Juist ja. D’66.

  Waar en wanneer heeft links macht? In Utrecht, Amsterdam, Nijmegen en Groningen een beetje, maar in de rest van het land? Waar en wanneer dan precies? SP en regeringsdeelname? Nooit meegemaakt. Groen Links? PVV dan weer wel stiekem, in 2010> gedoogkabinet. Daar plukken we nu nog de vruchten van. Ook niet zo raar. Geert Wilders was natuurlijk ook altijd een overtuigd VVD’er.

  Sinds de jaren tachtig volgt men in Nederland (sinds Lubbers) de neo-liberale lijn van Thatcher en Reagan. Aartsconservatief. Zelfs niet klassiek liberaal. Daar heeft de PvdA in de jaren negentig en jaren tweeduizend niks aan veranderd.

  Overigens triest-tragisch maar wel waar. De vibe van regeren door CDA, VVD en D’66 komt goed weergegeven naar voren in de serie Rampvlucht, Je ziet hoe Maij-Weggen, Jorritsma en Borst achtereenvolgens dikke middelvingers naar de Nederlandse burgers opsteken en de boel onder het tapijt wegmoffelen. Waar kennen we dat van (??)

  Van Gijzel (PvdA) komt zo’n beetje als enige nog wel op voor de Bijlmerbewoners (een soort Omtzigt uit de nineties), Dit stuk uit deze fictieserie is wel degelijk echt waar.

 35. Lexus

  @Koel Hoofd: Jos doet niet anders dan zijn op feiten gebaseerde mening geven. De werkwijze en motivatie van de krakers zijn bekend. Het doet hierbij volstrekt niet ter zake of Jos een kraker is of niet. De opeenvolgende neoliberale regeringen Rutte hebben tal van problemen voor zich uitgeschoven en daarmee verder vergroot en nieuwe problemen gecreëerd. Juist vandaag — ander voorbeeld — staat er een zeer informatief stuk in de NRC onder de kop “De pijn van tien jaar gebrekkige investeringen” over de verwaarlozing van het elektriciteitsnet. Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat dergelijk rechts wanbeleid in een land als Nederland zo lang door kan gaan. Partijen als CDA, D66 en ChristenUnie laten zich steeds weer voor het karretje van de VVD spannen.

 36. Jos

  @ Koel Hoofd

  Nee, dat ben ik niet.

  En wat doet het er toe. Overigens: iedereen die met meer dan 20 km/ per uur te hard rijd in een auto of door rood rijdt met een auto (of bij drukte met een fiets) is een groter gevaar voor de samenleving, want potentieel gewonden/ doden tot gevolg.

  @ DUIC
  Graag mijn reactie van gisteravond op Kobalt plaatsen (waarschijnlijk Realist onder een andere naam). Ook hier weer het fulmineren over migratie terwijl dit niet het onderwerp is, het onderwerp blijft doelbewuste vastgoedleegstand vanwege speculatie.

  Ook nu weer op basis van niet kloppende (historische) feiten. Deze reacties zouden helemaal niet door de keuring mogen komen, want het zijn doelbewuste whatsaboutism’s en het is het doelbewust zoeken naar (verkeerde) zondebokken.

 37. Koel Hoofd

  @Lexus
  “De opeenvolgende neoliberale regeringen Rutte hebben tal van problemen voor zich uitgeschoven en daarmee verder vergroot en nieuwe problemen gecreëerd.”
  Dat heeft niet alleen Rutte gedaan, was het maar alleen Rutte dan was het makkelijk op te lossen door deze een functie elders te geven.

  Twintig jaar geleden verscheen er een flamboyante kale kerel met twee schoothondjes in beeld die ‘uit het niets’ bijzonder populair werd door problemen aan te kaarten welke volgens heb o.a. waren veroorzaakt door links want:
  Lubbers 3 = CDA, PvdA 1749 dagen
  Kok 1 = PvdA, VVD, D66 1442 dagen
  Kok 2 = PvdA, VVD, D66 1449 dagen
  Die man is vanwege zijn mening doodgeschoten en daarom kennen we hem nu allemaal als Pim Fortuyn.
  NB! De grotere context van de achtergrond is de oprichting EU in november 1993… Want als brussel zegt spring vraagt Nederland met kwispelende staart “hoe hoog”.

  Welke partijen hebben sindsdien de moord op Fortuyn in de coalitie gezeten en daarmee die problemen tot op heden niet opgelost maar wel erger gemaakt?
  De struikelende Balkenende:
  Balk 1 = CDA, LPF, VVD 309 dagen
  Balk 2 = CDA, VVD, D66 1137 dagen
  Balk 3 = CDA, VVD 230 dagen
  Balk 4 = CDA, PvdA, CU, 1330 dagen

  De aalgladde Rutte
  Rutte 1 = VVD, CDA + PVV 753 dagen
  Rutte 2 = VVD, PvdA, 1816 dagen
  Rutte 3 = VVD, CDA, D66, CU 1537 dagen
  Rutte 4 = VVD, D66, CDA, CU ?

  Dus de hoofdrol klootvioolspelers zijn al meer dan 30 jaar: PvdA, VVD, D66, CDA
  Want de EU bepaald en Nederland betaalt…

 38. Jos

  @ DUIC

  Waarom wordt mijn bericht van gisteravond geweerd, waarbij ik Kobalt van niets dan feitelijke repliek dien? Graag plaatsen alsnog. Verzoek bij dezen.

  @ Koel Hoofd

  Je ziet zelf de grootste constante factor over het hoofd en dat zijn VVD en CDA. CDA heeft sinds 1948 3x niet geregeerd, VVD slechts 7x niet sinds 1948. Alle andere kabinetten altijd aanwezig.

  d’66 helpt opmerkelijk vaak de VVD aan een meerderheid en dus aan regeringsdeelname. Bovendien is het een liberale partij, geen linkse partij. In de praktijd zijn ze minder progressief dan ze zich voor doen. je tekent bij het kruisje vrijwel altijd voor VVD-beleid.

  PvdA is sinds Kok officieel niet meer links. Sinds begin jaren negentig. Iets met het afschudden van de ideologische veren. Gewoon een midden partij/ midden klasse partij, die ook de neo-liberale koers, sinds Thatcher, Reagan en Lubbers volgt.

  De EU bepaalt niet wat de landen moeten doen. De lidstaten bepalen wat de EU moet doen. Dat enkele handige politici dit voor de bühne altijd omdraaien, net hoe het hun uitkomt, neemt niet weg dat de Europese Raad van Ministers hoofdzakelijk bepaalt wat de EU-koers is en gaat zijn.

  Kijk naar de serie Rampvlucht en je weet en ziet hoe CDA (Maij-Weggen), VVD (Jorritsma) en d’66 (Borst) anti-burger handelen. Van Gijzel (PvdA) is de enige die voor de Bijlmerbewoners opkomt en dat is gebaseerd op feiten. Een soort Omtzicht van toen.

 39. Ihsan

  @Binnenstadbewoner, er wordt juist voornamelijk gekraakt op bedrijventerreinen, alleen komt dat amper in het nieuws. Woningen in de private sector worden nog maar weinig gekraakt. In de regio Utrecht gaat het meestal om kantoorgebouwen, loodsen, showrooms, oude schoolgebouwen, sociale woningbouw die op de slooplijst staat, braakliggende terreinen.

 40. Lexus

  @Koel Hoofd:
  “Dus de hoofdrol klootvioolspelers zijn al meer dan 30 jaar: PvdA, VVD, D66, CDA. Want de EU bepaald en Nederland betaalt…”
  Los van de spelfout, wanneer u de VVD voorop stelt en de PvdA als laatste — want alleen in Rutte II — ben ik het met u eens.

 41. Lexus

  @Koel Hoofd: “alleen in Rutte II” moet uiteraard zijn: “alleen in Balkenende IV en Rutte II”, maar verder toch het minst van alle. Alleen in Balkenende IV was de VVD er niet bij. Ergo…

 42. Klok

  Speciaal voor Nina:
  https://www.nrc.nl/nieuws/2022/10/04/nederlands-vastgoed-aantrekkelijk-voor-witwassers-en-belastingontwijkers-a4144062

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).