Kunnen we straks schaatsen in Utrecht? Gemeente kondigt vaarverbod af Kunnen we straks schaatsen in Utrecht? Gemeente kondigt vaarverbod af

Kunnen we straks schaatsen in Utrecht? Gemeente kondigt vaarverbod af

Kunnen we straks schaatsen in Utrecht? Gemeente kondigt vaarverbod af
In 2018 werd er geschaatst op de Catharijnesingel. Foto: Robert Oosterbroek
De gemeente Utrecht heeft de stadswateren in de stad afgesloten voor boten. Als het straks gaat vriezen kan hierdoor sneller ijsvorming ontstaan, waardoor er geschaatst kan worden.

De gemeente Utrecht heeft de stadswateren in de stad afgesloten voor boten. Als het straks gaat vriezen kan hierdoor sneller ijsvorming ontstaan, waardoor er geschaatst kan worden.

Het wordt de komende dagen koud en ook is er volgens het KNMI veel sneeuw op komst. De temperatuur zou tot en met vrijdag in Utrecht niet boven het vriespunt komen.

Vaarverbod

De gemeente heeft vanaf zaterdagochtend 10.00 uur op de stadswateren een vaarverbod ingesteld. Alleen op de Oudegracht en Vaartse Rijn geldt dit verbod niet, zodat de werkzaamheden aan de wal- en kluismuren door kunnen gaan.

“Met het vaarverbod proberen we ijsvorming te stimuleren, zodat er binnenkort mogelijk geschaatst kan worden op Utrechtse stadswateren uiteraard met inachtneming van de coronamaatregelen”, schrijft de gemeente op haar website.

Er zijn op verschillende plekken bij de stadsbuitengracht rode linten gespannen. Hiermee moet het voor boten duidelijk zijn dat zij tijdelijk niet welkom zijn. Na het weekend komen er speciale borden.

(Tekst loopt door onder tweet)

Omgeving

Ook het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden heeft een vaarverbod ingesteld. Rond Utrecht geldt dat voor de Kromme Rijn en de Leidsche Rijn. Daarnaast gaat de Weerdsluis beperkt spuien.

In 2018 werd er voor het laatst geschaatst op de Catharijnesingel. Dat gebeurde toentertijd op 1 maart, de eerste dag van de meteorologische lente.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Huh?
  Gluhwein mocht niet vanwege corona, maar schaatsen wel?
  Hoe willen ze mensen over paar kilometer gracht gaan overtuigen om de coronamaatregelen in acht te nemen? Bordjes, boas? Lama’s?

  Enfin, het zou wel grappig zijn om de grachten weer eens dichtgevroren te zien.
  Dikke laag sneeuw erbij en het feest is helemaal compleet!
  Voor velen is schaatsen op de grachten een echt unicum om mee te kunnen maken. Ik zou geniet er van!
  Want als je de klimadoemdenkers moet geloven, dan is dit de laatste keer….

 2. Pee

  Als er dan een dun laagje ijs op het water ligt gaan ze er weer met hele gezinnen op om te schaatsen ,ondanks de waarschuwingen dat het nog te dun is.
  Maar als er iets gebeurt dan is het huilen geblazen.

 3. buurtbewoner

  dankzij klepierre en de gemeente, en het fantastische poortgebouw en de monumentale stadskamer is een volledig rondje schaatsen nooit mogelijk, dank jullie wel!

 4. Michiel

  Wat leuk dat de gemeente hier aan denkt! Hopelijk ondanks de sneeuw straks een mooie ijsbaan op de singel.

 5. HArry

  Van opwarmingscurve naar afkoelingscurve niets is zo grillig als het echte empirische gemeten klimaat.

 6. Ronald

  Hoe is het toch mogelijk dat zelfs bij opgewekt goed nieuws-nieuws er toch nog iets gevonden kan worden om op te zeiken.

  Heerlok! Sneeuw en ijs! Schaatsen op de singel onder de winterzon!
  Wat een kado! En wat goed dat de gemeente daar iets leuks mee doet!

 7. G.H.

  @Ronald: inderdaad!
  Nu foerageert er in de Duic-reaguurderspanelen altijd een cohort azijndrinkers, maar dit lijkt de laatste maanden te groeien in omvang, en in de hoeveelheid azijn die ‘s ochtends naar binnen wordt gewerkt.

  Ontopic: geweldig dat de gemeente dit doet! En meteen aan het begin van de vorstperiode. Dan is de kans op een goeie ijsvloer het grootst. Top.

  Het lijkt me fantastisch om een rondje singel te schaatsen, of de Kromme Rijn. De Catharijnesingel in maart 2018 was al een prachtervaring, dit zou die dagen ruimschoots overtreffen 😊

 8. RABE

  Mooi dat de gemeente een keer positief in het nieuws komt. Utrecht heeft de mooiste singels en grachten, laten we eerlijk zijn. Ik kan zelf niet schaatsen, maar ik gun iedereen heel veel plezier.

 9. Nydi

  Wat zijn de regels van de Rijksoverheid toch verwarrend kijk op:
  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/cultuur-uitgaan-en-sport/schaatsen-schaatsbanen-sneeuw-en-winterweer

  Schaatsen is een buitensport en dat is nog toegestaan.
  Schaatsen mag met je eigen huishouden of samen met maximaal één volwassene van buiten je eigen huishouden. Houdt onderling 1,5 meter afstand.
  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/cultuur-uitgaan-en-sport/schaatsen-schaatsbanen-sneeuw-en-winterweer
  Schaatsen is een buitensport en dat is nog toegestaan.
  Schaatsen mag met je eigen huishouden of samen met maximaal één volwassene van buiten je eigen huishouden. Houdt onderling 1,5 meter afstand.
  Kinderen tot en met 17 jaar mogen wel samen schaatsen of in de sneeuw spelen. Zij hoeven geen afstand te houden.
  Even verderop staat:
  Schaatsen, sleeën, wandelen of op een andere manier genieten van het winterweer is toegestaan met je eigen huishouden of met maximaal één persoon van buiten je eigen huishouden.
  Houd afstand van mensen van buiten je eigen huishouden, ook tijdens schaats en sneeuwpret.

  Wat mag mijn 16 jarige zoon nou? Wel of niet ijshockeyen en sneeuwballengevecht met zijn groep vrienden??

 10. Kadoendra

  Voor mij is de koude even afzien maar het contrast draagt wel bij aan een groter geluksgevoel zodra de eerste mooie lente dag weer aanbreekt.

 11. Anne Marie ten Berge

  Het is niet nieuw bedacht: Ieder jaar bij naderende vorst mogen er geen boten varen door de SINGEL. Nu is er door de harde wind nog geen vliesje ijs te zien. Ik denk eerder aan surfen als niet verboden buitensport.

 12. UTRECHTSE JANTJE

  Beste @Ronald + @G.H. ik ben het helemaal met jullie eens ! En er zou van de Gemeente uit , ook ‘n ijs controleur langs de Singels gestuurd kunnen worden , die even kijkt of het veilig genoeg is , en dat dan op de diverse plaatsen even met ‘n simpel bordje kenbaar maakt ….of denk ik nou te simpel !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).