Kunstmatig rif in Utrechtse singel zorgt voor eten en bescherming voor vissen Kunstmatig rif in Utrechtse singel zorgt voor eten en bescherming voor vissen

Kunstmatig rif in Utrechtse singel zorgt voor eten en bescherming voor vissen

Kunstmatig rif in Utrechtse singel zorgt voor eten en bescherming voor vissen
Foto: Reef Systems
De singel van Utrecht heeft er een bijzonder ‘hotel’ bijgekregen. Op maandag bouwde Reef Systems een kunstmatig rif onder het wateroppervlak, ter hoogte van het Geertebolwerk. 

De singel van Utrecht heeft er een bijzonder ‘hotel’ bijgekregen. Op maandag bouwde Reef Systems een kunstmatig rif onder het wateroppervlak, ter hoogte van het Geertebolwerk. 

In onder meer Kenia, Panama en Australië bestaat het ‘vissenhotel’ al: een kunstmatig rif voor de vissen en andere waterdieren. Het kunstmatige rif moet de biodiversiteit bevorderen en helpen met het herstellen van ecosystemen.

Het rif is gemaakt van gerecycled beton. De constructie bestaat uit een aaneenschakeling van buizen. Daarop beginnen binnen de kortste keren algen te groeien; voedsel voor de vissen. Ook kunnen de buizen dienen als schuilplek voor vissen en andere dieren.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Foto: CU2030

Een totaal van tien ‘buisblokken’ zijn op maandag in het water gehesen. De blokken liggen op de bodem van de singel en zijn dus niet zichtbaar. CU2030 laat weten dat er een gloednieuwe kanosteiger en zitvlonder over de vissenhotels wordt gebouwd, aansluitend aan de wandelpaden van het Zocherpark.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

13 Reacties

Reageren
  1. W.

    Cool! Krijgt het hotel ook een visdeurbel? 😉

  2. Adriaan

    Druppel op gloeiende plaat, wel leuk.
    Een paar snoeken werken beter. Die eten de woelende witvis op, doorzicht neemt toe en daarmee plantengroei en daar kunnen vissen in schuilen. Maar ja, zo lang er nog opgepimpte sloepen met 45 mensen door de grachten stormen zal het water altijd troebel blijven en herstel uitblijven. Daar helpt geen snoek tegen. Baggeren ook beperkt cq in dat deel net gedaan.
    Kortom, keuzes!

  3. RABE

    Leuk hoor, goed bezig.

  4. UTRECHTSE JANTJE

    Dat zou leuk zijn beste @ W , en dat moet er financieel toch wel van af kunnen , van de Gemeentebelasting ,, OZB ,, die wel weer omhoog zal gaan !!!

  5. Cesare

    Prima plan, deze oplossing helpt ook tegen de aalscholvers die echt alle vis kleiner dan 30 cm opvreten, zijn beschermd sinds een aantal jaren, wellicht dat deze ” natuurlijke” bescherming de jonge vis beter beschermd.
    Aalscholvers hebben massaal de binnenwateren ” veroverd” omdat de grote meren door de beroepsvissers zijn kaalgevangen. Alle kleine beetjes…

  6. Pieter

    Mooi initiatief!!

  7. Visliefhebber

    Adriaan, de Vecht en de singels staan bekend om de hoge populatie snoeken, baarzen en snoekbaarzen. De helderheid van water hoeft bovendien niets te zeggen over de waterkwaliteit.

    Cesare, de laatste keer dat ik een aalscholver heb gezien binnen de singels was in januari 2021 toen het extreem koud was en de aalscholvers warmer water opzochten.

  8. lolke stelwagen

    “Kunstmatig rif in Utrechtse singel zorgt voor eten en bescherming voor vissen”. Dat is prachtig. Maar dan zou ik niet een foto plaatsen met 2 Zonnebaarzen. Dit is een vreselijk invasieve soort die all het aquatisch waterleven opeet.

    Op de site van Ravon(Reptielen, Amfibieen, Vissen Onderzoek Nederland) is het volgende te lezen:
    “De zonnebaars is een exoot en geniet daarom geen bescherming in Nederland. In ondiepe plantenrijke wateren met zandige bodems, zoals vennen en poelen kan zonnebaars hoge dichtheden bereiken. De soort kan hier een negatief effect hebben op het voorkomen van amfibieën en macrofauna. Zonnebaars is opgenomen op de Unielijst van invasieve exoten. Binnen Europa en Nederland is er een verbod op bezit, handel, kweek, transport en import.” https://www.ravon.nl/Soorten/Soortinformatie/zonnebaars

    Dus snel weg met die foto 🙂

    Met vriendelijke groeten,

    Lolke Stelwagen
    Vrijwilliger poelen monitoring RAVON
    Vleuten

  9. Kadoendra

    @Iolke Stelwagen

    Wat een kl??tzak die zonnebaars!

    Het is dus van DUIC eigenlijk best wel goed dat ze een foto hebben geplaatst van twee van die kl??tzakken want nu zijn al onze DUIC vrienden gewaarschuwd!

  10. Scherpschutter

    @Lolke Stelwagen

    Je zou toch zeggen dat iemand die commentaar levert namens een organisatie als RAVON met een oproep tot het verwijderen van foto’s wel in staat zou moeten zijn om dan op zijn minst een zonnebaars te herkennen, maar niets blijkt minder waar te zijn….Er staan geen zonnebaarzen op de foto, mevrouw. LOL

  11. SVT91

    @adriaan

    Ik als sportvisser kan je vertellen dat ‘woelende’ witvis zoals brasem. Vroeger veel meer in de stadsgrachten voorkwamen. Echt in bizarre getalen. Tegenwoordig zijn het vooral Blankvoorns, Baarzen en grondels die de Stadsgrachten bewonen. Vroeger zat er ook veel meer snoek als dat er nu zit

    En helder water is niet per definitie gezond water. Helder water indiceert voedselarm water. Als het water troebeler is dan is er meer voedsel voor de vissen. Snoekbaars die vanwege de verbindingen met het kanaal en de kromme rijn ook in de stadsgrachten voor komt. kan niet leven in helder water. Geef mij dat troebele water maar. Waarbij er een veel gezondere visstand is. Woelende vis duid op een sterkte visstand helder water met name in stadswater duid op een zeer slechte visstand.

  12. erin

    Heeft @SS nou ook al verstand van vissen en zelfs meer kennis hiervan dan Lolke van de Ravon?
    Oh nee, het betreffen wel degelijk zonnebaarsen op de foto.
    Overigens is Lolke Stelwagen een meneer en geen mevrouw.

  13. Scherpschutter

    @erin

    Wat een mens hier op DUIC wel niet te stellen heeft met mensen die zonder enige kennis van zaken maar wat brallen, het is werkelijk bij de kenijnen af…

    Enfin. Wel, Scherpschutter heeft in elk geval beslist meer verstand van zonnebaarzen (bijzonder goed te herkennen aan een zwart vlekje achter de kieuw) dan Erin en mijnheer/mevrouw Stelwagen van de RAVON bij elkaar opgeteld. Mogelijk heeft Scherpschutter ook nog wel meer verstand van zekere Zuid-Amerikaanse zoutwater rifvisjes, alhier in volle glorie te bewonderen in de afbeelding op DUIC, die beslist een Panamees rifhabitatje (en menig zoutwateraquarium) bijzonder op prijs plachten te stellen, in tegenstelling tot een Utrechtse zoetwatersloot van 6 graden…

    Man man man. LOL

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).