Lachgas nu bijna overal in Utrecht verboden; gemeente breidt het verbod uit naar nog vier wijken Lachgas nu bijna overal in Utrecht verboden; gemeente breidt het verbod uit naar nog vier wijken

Lachgas nu bijna overal in Utrecht verboden; gemeente breidt het verbod uit naar nog vier wijken

Lachgas nu bijna overal in Utrecht verboden; gemeente breidt het verbod uit naar nog vier wijken
De gemeente Utrecht breidt het lachgasverbod vanaf maandag 11 juli uit naar de wijken Leidsche Rijn, Vleuten-De Meern, Zuid en Noordoost. Het aantal wijken waar het gebruiken van lachgas verboden is, komt daarmee op acht van de tien Utrechtse wijken.

De gemeente Utrecht breidt het lachgasverbod vanaf maandag 11 juli uit naar de wijken Leidsche Rijn, Vleuten-De Meern, Zuid en Noordoost. Het aantal wijken waar het gebruiken van lachgas verboden is, komt daarmee op acht van de tien Utrechtse wijken.

In de acht wijken waar het lachgasverbod van kracht is, mag je geen lachgas gebruiken en ook geen tanks en ampullen bij je hebben. Politie en handhavers waarschuwen mensen die in overtreding zijn en geven boetes waar dat nodig is, meldt de gemeente.

Het lachgasverbod in Utrecht is gefaseerd ingevoerd. In februari 2020 ging het nog om een aantal buurten en begin vorig jaar werd het verbod uitgebreid naar de wijken Zuidwest, West, Noordwest en Overvecht. Nu komen daar dus Leidsche Rijn, Vleuten-De Meern, Zuid en Noordoost bij. De gemeente kiest voor deze wijken omdat daar ‘structurele overlast’ is.

Effecten

Eind vorig jaar heeft de gemeente gekeken naar de effecten van het verbod in de wijken. Daaruit bleek dat het aantal overlastmeldingen – geluidsoverlast, intimidatie en het achterlaten van afval – in de vier wijken met een verbod waren afgenomen, maar dat de overlast in de andere wijken juist toenam. Volgens de gemeente was er dus sprake van een ‘waterbedeffect’.

Desondanks toonde de evaluatie van het gedeeltelijke verbod volgens de gemeente aan dat het lachgasverbod effectief is bij het bestrijden van overlast. Er werd dan ook besloten om het verbod in Zuidwest, West, Noordwest en Overvecht in stand te houden en nu dus ook uit te breiden met nog vier wijken. Lachgas is alleen in Oost en Binnenstad nog niet verboden.

Landelijk verbod

Ondertussen wordt ook landelijk gewerkt aan een regel waarmee lachgas voor recreatief gebruik verboden wordt. De wet gaat naar verwachting in 2023 in. Tegen die tijd wordt ook meer duidelijk over de maatregelen die de gemeente verder nog kan nemen om overlast van lachgasgebruik tegen te gaan.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
 1. Claire Obscur

  Zijn er al wat cijfers van de successen van handhaving beschikbaar? Hilarisch wat een lachertje.

 2. Peter

  Waarom geen totaalverbod? Gewoon in de Opiumwet en klaar. Alleen nog verkopen aan bedrijven die er een nuttig gebruik van maken.

 3. Rv

  “gelukkig” kunnen ze nog wel in de 2 overige wijken terecht. Daar zijn ze er vast blij mee

 4. Geenstijl@Utrecht

  Volgens mij wordt er weinig gelachen in de stad Utrecht.

 5. Lombokker

  Lachgaspatronen zoals op de foto zie je vrijwel nooit meer, het spul komt tegenwoordig in gasflessen vanaf een liter of vier (goed voor 250 ballonnen). Gewoon te koop op internet vanaf €40 (excl. statiegeld á €30) en af te rekenen met iDeal, want lachgas is nog steeds legaal in Nederland.

  Kostprijs 20 eurocent voor een ballon, dus de sneue figuren die er 50 per dag leegzuigen (ja, die heb je!) zijn daar 10 euro aan kwijt. De kosten voor het behandelen van de zenuwschade die ze daardoor oplopen zijn daar niet bij inbegrepen, want die komen voor rekening van de maatschappij.

 6. Utrechter2

  Het verschil tussen het doel en de methode.
  He doel mag verheven zijn maar zou je willen dat een gemeente (en niet het Rijk) dat lokaal bepaald aan de hand van zeer variabele overlastnormen?

  Want de gemeente Utrecht zou op deze manier ook alcohol wijk voor wijk verbieden.
  Het gevaar van willekeur wordt daarmee steeds groter:, zeker als de gemeente positief gaan reageren op dit plan:

  https://www.duic.nl/cultuur/utrecht-krijgt-binnenkort-weer-een-xtc-winkel-in-het-centrum-van-de-stad/

 7. Archibald

  Een kaartje van waar dat nou allemaal precies is zou wel fijn zijn. De gemeente hanteert namelijk hele andere benamingen dan haar bewoners.

 8. Jeroen

  @peter hoe ga ik dan mijn slagroom maken? Met een garde?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).