Nieuwe maatregelen tegen coronavirus: scholen en horeca gaan dicht | De Utrechtse Internet Courant Nieuwe maatregelen tegen coronavirus: scholen en horeca gaan dicht | De Utrechtse Internet Courant

Nieuwe maatregelen tegen coronavirus: scholen en horeca gaan dicht

Nieuwe maatregelen tegen coronavirus: scholen en horeca gaan dicht
Het kabinet heeft zondag nieuwe maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo zijn vanaf maandag alle scholen gesloten en ook de horeca gaat dicht vanaf zondag 18.00 uur. Alle maatregelen gelden nu tot en met maandag 6 april.

Het kabinet heeft zondag nieuwe maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo zijn vanaf maandag alle scholen gesloten en ook de horeca gaat dicht vanaf zondag 18.00 uur. Alle maatregelen gelden nu tot en met maandag 6 april.

De nieuwe maatregelen werden zondagmiddag toegelicht door de ministers Slob en Bruins tijdens een persconferentie. Naast de sluiting van scholen en horeca gaan ook alle sportclubs en kinderopvangcentra dicht. De sluitingen gelden tot 6 april.

Een uitzondering is gemaakt voor kinderen van ouders met vitale beroepen. Dit zijn mensen die bijvoorbeeld in de zorg, bij de politie of bij de brandweer werken. Deze kinderen moeten wel naar de kinderopvang of naar school kunnen.

Daarnaast werd opgeroepen om niet te dicht bij andere mensen te komen, ook bij bijvoorbeeld het doen van boodschappen. Volgens Bruins zou een afstand van zo’n 1,5 meter voldoende zijn. Tot slot werd nadrukkelijk gezegd dat hamsteren niet nodig is. Het zou juist problemen opleveren voor supermarkten.

6 april

Donderdag nam het kabinet ook al extra maatregelen. Toen werd besloten om tot 31 maart alle evenementen met meer dan 100 mensen af te gelasten en er werd opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken. Deze maatregelen zijn nu ook allemaal verlengd tot 6 april.

Eerder vandaag meldde het RIVM dat er sinds zaterdag 8 nieuwe bevestigde coronapatiënten in Utrecht zijn bijgekomen. In Utrecht zijn nu in totaal 38 mensen positief getest op het virus.

Maatregelen

Lees hieronder de maatregelen van het kabinet op een rij:

 • Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht vanaf maandag 16 maart tot en met maandag 6 april. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.
 • Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten. Klik hier voor een lijst van cruciale beroepsgroepen.
 • Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
 • Alle eet- en drinkgelegenheden gaan dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
 • Sport- en fitnessclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
 • Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.
 • Alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot en met maandag 6 april.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
 1. Corona Crisis

  triest ook voor alle restaurants in Utrecht die slechts 45 min van te voren te horen krijgen alle eten weg kunnen gaan gooien…
  Sterkte ondernemers!
  Hou vol.

 2. Hadjememaar

  Gisteren stond een gerenommeerde Utrechtse groenten en fruit handel nog een hele vrachtwagen verse groenten van de veiling uit te laden bij een gerenommeerd restaurant in het park. Dat kan allemaal zo in de prullenbak. Zonde toch? Het is inderdaad triest voor de horeca en veel andere bedrijven. Hopelijk komt het rijk af met een ruimhartige kredietvoorziening. Voor de overheid kost geld lenen niks en er kan een bloedbad voorkomen worden onder ondernemers en zzp’ers, die van iedere crisis als eerste de dupe zijn.

 3. Katja

  Geldt dat ook voor IKEA-restaurants ?
  Ben benieuwd naar de statistieken als dit over is.
  Minder “drankrijders’ ? Enorme energiebesparing ?

 4. Bezin

  Wellicht ook tijd voor bezinning

 5. wollie

  gaat het eten uit restaurants nu ergens anders heen? voedselbank? zonde om te verpieteren?

 6. Ton

  Ik hoor steeds iets over deeltijd-WW. Ik neem aan dat voor de horeca, inclusief de toeleveranciers, voltijd-WW mogelijk is. En hopelijk nemen ook verhuurders (en verpachters) van horeca-vastgoed hun verantwoordelijkheid: even geen huur/pacht innen a.u.b.

 7. RvdZ

  Utrechtse horeca heeft direct een verzamelpunt gemaakt .. vandaar gaat het naar voedselbanken.. of maaltijd bereiders die er maaltijden voor daklozen, ouderen zorgverleners enz van maken..

  En ja sluiting geldt ook voor inpandige horeca zoals bij grootwinkelbedrijven en detailhandel

  Wellicht kan een deel van het nu werkloze horeca personeel als oppas voor de kinderen van de zorg/hulp verleners worden ingezet.. 🙂

 8. Wouter

  @Katja: Ja, IKEA heeft al haar restaurants en bistro’s (en Smaland) gesloten. De winkels zelf zijn wel gewoon open.

 9. Bromsnor

  Handen schudden, dat is zooooo 2019…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).