Massale politiemacht bij protest Pegida in Utrecht | Massale politiemacht bij protest Pegida in Utrecht – De Utrechtse Internet Courant

Massale politiemacht bij protest Pegida in Utrecht

Massale politiemacht bij protest Pegida in Utrecht
Filmvertoning met op de achtergrond de moskee.
De politie was massaal aanwezig bij het aangekondigde protest van Pegida in Zuilen. De anti-islambeweging demonstreerde daar bij de Abi Bakr Issidik moskee. Het gebied rondom de moskee was hermetisch afgesloten met honderden meters aan hekken en tientallen agenten.

De politie was massaal aanwezig bij het aangekondigde protest van Pegida in Zuilen. De anti-islambeweging demonstreerde daar bij de Abi Bakr Issidik moskee. Het gebied rondom de moskee was hermetisch afgesloten met honderden meters aan hekken en tientallen agenten.

Pegida kwam naar de moskee om een eigengemaakte anti-islamfilm te tonen. Een eerdere poging om de film te tonen op het Moskeeplein in Lombok liep uit op ongeregeldheden. Om dit te voorkomen was de politie woensdagavond massaal aanwezig in Zuilen. Het gebied rondom de moskee was afgezet met hekken en er was extra camerabewaking in de wijk.

Iedereen in de omgeving moest zich legitimeren.

Voorman van Pegida, Edwin Wagensveld, was tevreden dat ze film konden tonen: “Maar het is een schande dat daar zo’n politiemacht voor nodig is. We staan hier maar met 20 mensen. Het lijkt Fort Knox wel. Dit toont precies aan dat de islam een gevaarlijke ideologie is.”

De demonstratie zelf verliep verder rustig. Wel hadden zich tientallen mensen buiten de hekken verzameld die niet blij waren met de aanwezigheid van Pegida. Hoewel het niet tot een confrontatie kwam met Pegida of de aanwezige politie werd de sfeer nadat de demonstratie was afgelopen grimmiger.

De aanwezige jongeren verspreiden zich in de wijk waar vernielingen werden aangericht en vuurwerk werd afgestoken. De politie arresteerde in ieder geval drie mensen.

Tientallen jongeren hadden zich buiten de hekken verzameld om tegen de aanwezigheid van Pegida te demonstreren.
Later op de avond werd de sfeer kort grimmiger.
De politie voert een arrestant weg. Er werden minstens drie personen aangehouden.

19 Reacties

Reageren
 1. Arjan Verhoeven

  Het is kiezen tussen mogelijkheid één: een lange, vervelende, periode met nog meer films, varkensmutsjes, cartoons, barbeques en keppeltjesoptochten, met zoveel politie-inzet als maar nodig is, net zolang totdat de “gekwetsten” ophouden met rellen omdat het toch niet helpt, en ze eigenlijk wel wat beters te doen hebben.

  Of mogelijkheid twee. Demonstraties gewoon verbieden want je weet wat ervan komt. En denk eens aan de kosten!

  Onvermijdelijk is er dan over 10 jaar een politiemacht nodig als mensen veilig een glaasje wijn op De Neude willen drinken. En de burgemeester heeft dan een nog best redelijk verhaal als hij zegt dat de wet nergens zegt dat wijndrinken speciaal beschermd moet worden, en dat het toch inmiddels wel duidelijk is hoe provocerend het is om en plein publique alcohol te nuttigen, en vooral dat de politie wel wat beters te doen heeft.

  Zolang de tenen nog zo lang zijn dat je geen film kunt vertonen zonder dat er rellen van komen kan er niet hard genoeg op getrapt worden. Als een peuter dreigt de TV te slopen als hij geen snoepje krijgt dan is een snoepje geen duurzame oplossing.

 2. Theo

  Het is akelig dat een aantal moskeegangers niet kunnen omgaan met het feit dat mensen kritiek hebben op hun geloof.
  Het is te hopen dat ze nog eens beheersing leren.

 3. 030

  Niets onderstreept je morele gelijk beter dan lukraak vernielingen plegen.

 4. Jasper

  Uit het AD:

  “De bijeenkomst van gisteravond was het ‘feestje’ van Pegida-voorman Wagensveld. Als de agenten bij het hek niet zeker wisten of iemand bij zijn beweging hoorde of van de pers was, werd hij geraadpleegd. D66-raadslid Corine van Dun, die poolshoogte kwam nemen, weigerde hij resoluut. Wagensveld: ,,D66 heeft ons het referendum afgepakt. Die komt er niet in.’’

  Van Dun bevestigde later dat ze was tegengehouden. ,,Ik wilde mijn controlerende taak als raadslid uitvoeren, maar een agent zei dat de demonstratie alleen op uitnodiging was. Dat heb ik nog nooit gehoord.’’

  Prachtig die “vrijheid van meningsuiting”, zucht

 5. Ihsan

  Schandalig. Mensen willen een filmpje kijken en vervolgens breken een stel idioten de boel af. Na de zoveelste islamitische terreuraanslag zien we ze niet op straat. Zo’n aanslag met doden of gewonden is toch een stuk ernstiger dan een filmpje of een tekening. Die aanslagen zijn trouwens een grotere smet op ‘allah’ en ‘mohammed’ dan een film of tekening. Vreemd dat ze dat niet begrijpen. De mensen die rellen zijn zelf bezig hun profeet te beledigen, niet de mensen die zo’n film tonen. Als ze niet akkoord gaan met onze samenleving waar vrijheid van meningsuiting zonder geweld een belangrijk deel van is kan hun Nederlandse nationaliteit gewoon worden ingetrokken. Als je het hier niet zint tussen ‘kafirs’, waarom woon je hier dan? Doei!

 6. katja

  En wie gingen er rellen ? Niet Pegida hè..

 7. Theo

  Terecht dat je daarover klaagt, Jasper. Maar doet dat iets af aan de boodschap van deze actie, dat de islam veel agressie in zich heeft?

 8. Wessel

  Ik twijfel of de mensen die later voor de grimmige sfeer zorgden ook feitelijk moskeegangers (of gangsters) zijn. Ik kom weleens in de moskee hier in Lombok en heerst altijd een vredig sfeertje.

  Tegen de tijd dat ‘die relschoppertjes’ een keer in Mekka zijn geweest doen ze denk ik wel rustig.

 9. Moslim

  Je gaat demonstreren bij een moskee en in een wijk waar veel moslims wonen.
  Waar vraag je dan om?
  Als iemand voor jou huis jou probeert zwart te maken voor al je buren wat ga jij dan doen?
  En dit zijn vooral jongeren van max jaar 16 oud die de vernielingen plegen omdat ze niet weten hoe ze met zo een situatie moeten omgaan.
  De ouderen hebben de moskee gesloten en zijn gaan slapen.

 10. Karel

  @ Jasper

  Interessant stukje tekst en maakt meteen duidelijk waar Pegida op uit is, een dictatuur waarin anders denkenden (dan denkbeelden die in hun straatje passen) niet welkom zijn (of erger, we zien het vaker in de wereld).

  Iedereen die deze club loopt te verdedigen……wat moet ik daar over zeggen?

  @ Ishan

  Ga jij de straat op om tegen alle (oorlog)-misdaden van Westerse (groot-)machten te demonstreren als onderdeel zijnde van het westen? Zijn namelijk sinds WO II letterlijk miljoenen burgerslachtoffers door gevallen. Vaak alleen maar om machtsblokken te creëren. Waarom vraag je van mensen die zich nooit VOOR geweld en oorlog hebben uitgesproken om zich daar tegen uit te spreken?

  @ Theo

  Mensen hebben agressie in zich, niet een religie. het is hooguit een religie die misbruikt wordt door mensen (die overigens ook altijd een religie gecreëerd hebben) om un bootschap van haat en geweld legitiem te maken (of zoiets dergelijks).

  Maar een ‘beweging’ (niet gekozen) die gemeenteraadsleden (wel gekozen) op buiten sluit bij demonstraties en daarbij nog steun krijgt ook van de politie? Hoezo linkse overheid?

 11. oki

  Jammer voor Pegida, dat hun geweldsuitlokking geen succes had.
  En dan toch nog een opmerking plaatsen dat moslims zo gewelddadig zijn. Wat een mislukt clubje is het toch. Negeren is misschien gewoon het best.

 12. Joost

  Ik woon nu een tijdje in Zuilen, een prima buurt, afgezien van de hangjongeren op straat. Daar valt nog veel winst te behalen.
  Ik zal er niet van staan te kijken dat dit dezelfde jongens zijn die de sensatie opzoeken en een reden om te rellen.
  Ze hebben de hele dag door niets te doen, dus is dit een mooie aanleiding om te rotzooien.

 13. Y

  @karel

  Geweldig reacties!

 14. MichielK

  @Moslim: meen je deze goedpraterij serieus? Geweld is toch nooit een oplossing? Laat staan zinloze vernielingen.

  En nee, als iemand mij voor mijn huis zwart probeert te maken dan trek ik zeker niet de wijk in om vernielingen aan te brengen. Zou niet in me opkomen.

 15. bee

  @oki

  “Jammer voor Pegida, dat hun geweldsuitlokking geen succes had.”

  dus volgens jou is er niets gebeurd ?
  vernielingen reken jij niet mee.?

 16. Gweilo

  https://www.duic.nl/algemeen/eenvandaag-demonstranten-sloten-sabine-bij-utrechtse-abortuskliniek/

  Misschien dat Pegida zijn pijlen op dit soort fanatici kan richten in plaats van op kompleet ongevaarlijke moskeeen?

 17. James

  @Karel: Als mensen zich geroepen voelen te demonsteren tegen tegen alle (oorlog)-misdaden van Westerse (groot-)machten is dan hun goed recht, kan ik me zelfs wel een beetje in vinden. Dan ga ik niet(en ik denk Ishan ook niet) de straat op om die mensen te bedreigen en de boel te slopen. Dat is het grote verschil, en maakt jouw argument ook niet steekhoudend.

 18. Joep

  @ James; weet je wie ook de straat op gaan om de boel te slopen (in Frankrijk en Belgique met name), de gele hesjes 😉

 19. Utrechter

  Gaat de burgemeester, die toestemming gaf voor deze gekte, ook de schade die is toegebracht aan de bezittingen van de onschuldige zuilenaren betalen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).