Mazelenuitbraak ligt op de loer; wethouder noemt dalende vaccinatiegraad in Utrecht ‘zorgelijk’ Mazelenuitbraak ligt op de loer; wethouder noemt dalende vaccinatiegraad in Utrecht ‘zorgelijk’

Mazelenuitbraak ligt op de loer; wethouder noemt dalende vaccinatiegraad in Utrecht ‘zorgelijk’

Mazelenuitbraak ligt op de loer; wethouder noemt dalende vaccinatiegraad in Utrecht ‘zorgelijk’
Archieffoto
Wethouder Eelco Eerenberg maakt zich zorgen over de dalende vaccinatiegraad onder kinderen in Utrecht. In de regio Eindhoven is de mazelen uitgebroken en daarom stelden GroenLinks, VVD, PvdA en CDA donderdag vragen aan de wethouder over mogelijke maatregelen in Utrecht.

Wethouder Eelco Eerenberg maakt zich zorgen over de dalende vaccinatiegraad onder kinderen in Utrecht. In de regio Eindhoven is de mazelen uitgebroken en daarom stelden GroenLinks, VVD, PvdA en CDA donderdag vragen aan de wethouder over mogelijke maatregelen in Utrecht.

De vaccinatiegraad voor de prikken uit het Rijksvaccinatieprogramma daalt al een aantal jaar. In 2022 schommelde de vaccinatiegraad bij baby’s en peuters in Utrecht rond de 90 procent. Voor mazelen was de vaccinatiegraad voor kinderen tot 2 jaar 90,6 procent en voor kinderen van tien jaar – het moment van de tweede prik tegen mazelen – 83,2 procent.

Mazelen is in verschillende landen aan een opmars bezig en ook in Eindhoven is er inmiddels een uitbraak van de ziekte. GroenLinks, VVD, PvdA en CDA zijn daarom bezorgd over de dalende vaccinatiegraad en vroegen de wethouder hoe het college van B&W hier over denkt.

‘Niet te onderschatten’

“Natuurlijk is het zorgelijk dat de vaccinatie daalt en dat er daardoor nieuwe uitbraken zijn van infectieziekten waarvan we dachten dat we die overwonnen hadden”, aldus wethouder Eelco Eerenberg. Hij geeft aan dat de GGD in de regio Utrecht voorbereid is op het beheersen van een mogelijke infectie.

“De mazelenuitbraak die op dit moment aan de hand is, is niet te onderschatten. Dat geldt overigens ook voor kinkhoest (…). De voorbereiding op hoe zo’n infectie te beheersen, ligt bij de GGD”, aldus Eerenberg. “Ze hebben daar draaiboeken voor en die worden op dit moment allemaal geactiveerd. Die zijn in staat van paraatheid.”

Vertrouwen

Volgens Eerenberg is het lastig om de vaccinatiegraad weer verder omhoog te krijgen. “Dat gaat niet alleen over prikken zetten, maar ook over vertrouwen in instituties”, legt hij uit. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat er verschillende redenen zijn waarom mensen zich niet laten vaccineren.

Eerenberg: “Dat gaat soms over dat mensen zeggen: ‘Die ziekte bestaat niet meer’, soms gaat het over dat mensen twijfelen over vaccins, maar mensen zeggen ook verrassend vaak: ‘Die overheid geloof ik niet meer’. We hebben hier met elkaar echt werk te doen.”

Aanpak

De gemeente werkt samen met de andere grote steden en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan het verhogen van de vaccinatiegraad. In Utrecht wordt momenteel gewerkt aan een vaccinatiecampagne gericht op bewoners van de stad. “Zal niet gaan over laat je prikken, want daarmee bereik je mensen die dat toch wel wilden, maar die veel meer gaat over het herstel van vertrouwen”, zegt Eerenberg.

In wijken waar de vaccinatiegraad gemiddeld lager is, worden ook gerichte maatregelen genomen. Zo worden ‘sleutelpersonen’ ingezet, die mensen in de wijk kennen, om de boodschap over te brengen.

Rijksvaccinatieprogramma

Tot slot blijkt dat vooral een grote groep kinderen gemist wordt bij de tweede prik, die op negen- of tienjarige leeftijd wordt gegeven. Vanaf 1 januari 2025 gaat daar landelijk iets aan veranderen, zegt Eerenberg. “Het Rijksvaccinatieprogramma gaat wijzigen op 1 januari 2025. Dat betekent dat de tweede prik op driejarige leeftijd wordt gegeven. Dat gaat enorm helpen, want dan zitten mensen nog een beetje in de ‘vaccinatieflow’.”

21 Reacties

Reageren
 1. de Roeptoeter

  Eerenberg: “Dat gaat soms over dat mensen zeggen: ‘Die ziekte bestaat niet meer’, soms gaat het over dat mensen twijfelen over vaccins, maar mensen zeggen ook verrassend vaak: ‘Die overheid geloof ik niet meer’.

  Bizar dit soort mensen. Als straks de kinderen dood liggen te gaan in de ziekenhuizen van Utrecht door onverantwoorde ouders zeker weer de overheid de schuld geven?

 2. Rottebert Peermans

  Laat me raden… De wijken waar de vaccinatiegraad lager is zijn de zelfde wijken waar de bezoekers en zelfs het personeel in de supermarkten geen mondkapje droegen toen dat verplicht was.
  De zelfde mensen die “de overheid niet vertrouwen” worden gepamperd door die overheid met gesubsidieerde sociale huurwoningen, toeslagen, verhoging minimumloon, belastingkwijtschelding etc.

 3. Gabriel

  Ook de wethouder mag zich best publiekelijk uitspreken en de mensen waarschuwen. Straks zitten we weer met een pandemie. Beginnen met niet ingeënte weren op kinderdagverblijven. Dan maar een harde maatregel. Het is super besmettelijk en je kunt er erg ziek van worden. Maar misschien willen de mensen dat.

 4. Scherpschutter

  Die twijfel onder burgers over de gezondheidsintenties is ook niet zo vreemd natuurlijk. Niet alleen omdat deze overheid de afgelopen decennia doorlopend een plantendieet opdringt aan wezens die al 2 miljoen jaar een carnivore apex-predator zijn (en de mens de laatste decennia alleen maar dikker en zieker wordt), nu probeert onze fantastische boeren om zeep te helpen, om over de doorlopende drugspromoties en het hypocriete verdienmodel op tabak en alcohol nog maar te zwijgen, maar ook de schandalige corona-managementscrisis staat uiteraard nog heel heel vers in het geheugen…

  Het gaat helaas (deze vaccinaties zijn wél echt belangrijk…) jaren en jaren duren, alvorens de bevolking deze overheid weer vertrouwt, en dat zal écht alleen gaan gebeuren als de overheid om te beginnen nu eens helemaal met de billen bloot gaat over corona en de vele vele misstanden publiek zal toegeven, in plaats van ze onder het tapijt te schuiven.

  Vertrouwen krijg je niet, Eerenberg. Vertrouwen moet je verdienen. Ze komt te voet en gaat te paard. Nieuwe dwang gaat alleen maar verder averechts werken.

 5. Klaasjan

  @Gabriel
  En het is natuurlijk ook de vraag wat de kinderen willen. Met onverantwoordelijke ouders zullen anderen moeten kiezen in het belang van de hele maatschappij.

 6. Erik

  Hoe zou die wantrouwen er nou zijn gekomen?

 7. Gelovig

  Vaccineren? En de asielzoekers? Zijn die gevaccineerd?
  God bepaald, niet de overheid.

 8. Ongewenst

  Nederland gaat ten onder aan de wappies (ook op hoger niveau). En wordt ook door beschaafde landen steeds minder serieus genomen..

 9. Blaag

  @ DUIC

  Willen jullie aub ingrijpen bij de zoveelste zeer rechtse reaguurder/ troll genaamd Scherpsch…?

  Complete desinfo weer die het wantrouwen in de overheid moet voeden.

  De overheid dringt niet decennia lang mensen een plantendieet op. De overheid dringt ook nu mensen geen plantendieet op. De overheid zwigt zelfs steeds voor de lobby van de veeteeltindustrie. Het tegenovergestelde is dus waar.

 10. Klaasjan

  @Scherpschutter
  Gaat u niet méér dan off-topic als u er een zogenaamd opgedrongen plantendieet, fantastische (??) boeren, drugspromoties (????), het verdienmodel op tabak, alcohol en schandalige (??) corona-managementcrisis bijhaalt?
  Ik zit te wachten op iets anders dan terecht ongeruste artsen in het nieuws, nl. forse overheidsmaatregelen om het onnodig overlijden van baby’s aan vermijdbare ziektes tegen te gaan. Enige dwang en drang passen daar m.i. uitstekend bij.

 11. Scherpschutter

  @Klaasjan

  Dat denk ik niet. Eerenberg ziet goed dat er sprake is van een groot wantrouwen jegens de overheid waar het aankomt op gezondheidsbeleid. Een breed begrip. Ik benoem enkele zaken die dat wantrouwen gevoed hebben, voeden en zullen blijven voeden…

  Dat u dwang wel gepast vindt is aan u (ik vraag me af who the hell u denkt te zijn om over andermans lijf te kunnen beslissen, bent u het, God?), maar ik hoop dat u ondanks uw volkomen uit de koers staande morele kompas in ieder geval wel het basale inzicht heeft dat nieuwe dwang volledig averechts zal werken. De wantrouwenden zullen er hun wantrouwen slechts in bevestigd zien…

  De overheid is aan zet met wantrouwen wegnemen. Dat begint met verantwoording afleggen voor het hele wanstaltige coronadebakel…

 12. Klaasjan

  @Gelovig
  God bepaalt helemaal niets want die bestaat alleen in uw fantasie.

 13. Koel Hoofd

  Er zijn drie hoofdgroepen bekend die niet vaccineren:
  – Gelovigen, die vinden het Gods wil maar accepteren ook de consequenties van die wil (ga zelf maar kijken in de bible belt gemeenschappen, kunnen die salonsocialisten nog stukje medemenselijkheid van leren)
  – Hoogopgeleide wappies die de wetenschap wantrouwen en internet geloven (m.a.w. het glorieus falen van ‘het nieuwe leren’ ingevoerd onder de PvdA van Paars 3 decennia geleden)
  – Nieuwkomers die de taal niet beheersen en onwetend zijn dat die vaccins de oplossing zijn voor ziektes waar ze in land van herkomst dood aan gaan. Dat is eenvoudig op te lossen met een tolk.

  Echter… Die protesterende antivaxxers tijdens corona hebben allemaal hun DTKP prikjes gehad want dat werd ingevoerd toen zij nog jong waren en deden wat hun ouders ze opdroegen.

  En dat wantrouwen in de overheid heeft de overheid toch helemaal zelf aangewakkerd. Een grote aanjager daarvan was de oekaze-Kok (paars 2, PvdA/VVD/D66), wat ambtenaren verbiedt om zonder toestemming van de minister met kamerleden of journalisten te praten. Dus er kwamen steeds meer parlementaire enquetes om de Kamer, het journaille & de stemmers achteraf te informeren. Rapporten met een relletje welke vervolgens in een parlementair laatje verdwenen omdat er een nieuw kabinet was aangetreden…
  Dat parlementaire covid onderzoek, waarvan de ledensamenstelling al met een rel van politieke kleur is veranderd, zal eenzelfde lot beschoren zijn. Wat weer aanleiding is voor meer vacatures voor AI-beeldvormers want dat vertrouwen in de overheid wil maar niet prevaleren….

 14. Boogschutter

  Het is veel te makkelijk om de onjuiste opvattingen die een klein percentage van de bevolking koestert jegens het vaccineren van kinderen af te schuiven op de overheid. Ouders dragen zelf de volle verantwoordelijkheid voor de keuzes die zij op dit vlak maken.
  Besluiten zij tot niet vaccineren en een baby overlijdt aan kinkhoest is dat een zeer hard gelach. Daar valt weinig meer aan te doen. Goede voorlichting via de consultatiebureaus en een strikt toelatingsbeleid m.b.t. ongevaccineerde kinderen bij crèches kan een beetje helpen. Desinformatie is een groot probleem wat niet meteen opgelost is. De overheid aanwijzen als schuldige is onzinnig.

 15. Klaasjan

  @Scherpschutter
  Eigenwijze ‘ouders’ moeten maar in de portemonnee worden getroffen. Als door je achterlijk godsdienstig of complotgelovig falen medische kosten ontstaan, behoren die vermijdbare kosten niet zonder meer door ziektekostenverzekeraars te worden vergoed. Eigen schuld, dikke bult. Medelijden heb ik slechts met de getroffen baby’s. De ‘ouders’ van overleden baby’ zullen zich de rest van hun leven gestraft voelen.
  Maakt u zich geen zorgen over mijn moreel kompas.

 16. Statler

  @Boogschutter:
  ik vermoed dat u “hard gelag” bedoelde i.p.v. “hard gelach”. Het veranderd de inhoud van de zin nogal.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH.

 17. Ken Uw Taal

  Statler, heel goed, die taalkundige correctie. taalbeheersing van de gemiddelde reaguurder is bedroevend. Wel weer jammer dat u de ‘t’ niet van de ‘d’ onderscheidt.

 18. Pee

  Dit komt voort uit de opgelegde corona vaccinnaties die bijna verplicht werden zonder dat er ook maar iets bekend was van naweeën van deze vaccins.
  De producenten van de corona vaccins wilde alleen leveren als er zwart op wit werd gezet dat ze niet aansprakelijk gehouden konden worden voor vaccinatieschade.
  De vaccinaties van mazelen zijn wel onderzocht en zijn ook goed gekeurd dus daar hoef je niet bang voor te zijn.

 19. Statler

  @Ken Uw Taal:
  eens. Jammer. Heb er nog even over getwijfeld, maar ben alsnog uitgegleden.

 20. Boogschutter

  Nee Peter, ik schrijf doelbewust ‘gelach’.

 21. JdV

  @Ken uw taal: taalbeheersing? De eerste letter bij het begin van een zin is normaal gesproken een hoofdletter. Taalbeheersing in plaats van taalbeheersing dus.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).