Meer oude gevelaanzichten terug in de stad? Als het aan vier Utrechtse raadsfracties ligt wel Meer oude gevelaanzichten terug in de stad? Als het aan vier Utrechtse raadsfracties ligt wel

Meer oude gevelaanzichten terug in de stad? Als het aan vier Utrechtse raadsfracties ligt wel

Meer oude gevelaanzichten terug in de stad? Als het aan vier Utrechtse raadsfracties ligt wel
Galeries Modernes, 1965 (J. van der Hee, coll. Maarten Tromp)
Het gebeurde afgelopen jaren al een aantal keer in Utrecht: gebouwen in het stadscentrum die het oude gevelaanzicht terugkregen. De Utrechtse fracties van PvdA, GroenLinks, PVV, D66 vragen het college nu, naar aanleiding van een artikel dat Arjan den Boer voor DUIC schreef, of de gemeente een grotere rol kan spelen in het terugbrengen van de oorspronkelijke gevels.

Het gebeurde afgelopen jaren al een aantal keer in Utrecht: gebouwen in het stadscentrum die het oude gevelaanzicht terugkregen. De Utrechtse fracties van PvdA, GroenLinks, PVV, D66 vragen het college nu, naar aanleiding van een artikel dat Arjan den Boer voor DUIC schreef, of de gemeente een grotere rol kan spelen in het terugbrengen van de oorspronkelijke gevels.

In het artikel dat vorige maand op DUIC verscheen, gaat Arjan den Boer in op de rijke geschiedenis van Lange Viestraat 2, waar vroeger The American Lunchroom was gevestigd. Den Boer beschrijft in het stuk onder meer de bijzondere gevel die het pand oorspronkelijk had en vroeg zich hardop af wat er met de in de jaren ’80 gedemonteerde etalages van messing, marmer en glas is gebeurd. Destijds werden de onderdelen namelijk opgeslagen bij de gemeente.

Tekst loopt door onder afbeelding

The American Lunchroom in 1976 (L.R. Belfi, Het Utrechts Archief)

Den Boer stelde verder dat de restauratie van het naastgelegen House Modernes – waarin ook het oorspronkelijke gevelontwerp is teruggebracht – een mooie aanleiding zou zijn om de oude winkelpui terug te plaatsen aan de voormalige lunchroom, waar nu Michael Bruin herenmode zit.

Vragen aan het college

De Utrechtse politiek heeft de vragen van Den Boer inmiddels opgepakt en vraagt het college naar gevelherstel in de stad. De meeste panden waarbij dit speelt zijn in particuliere handen, maar de fracties hopen dat de gemeente een ‘stimulerende en faciliterende’ rol wil spelen.

De partijen willen onder meer weten of het college al eerder een rol heeft gespeeld bij gevelherstel in de stad en of het college bereid is zich in te zetten voor het herstel van de gevels die tot Utrechts erfgoed kunnen worden gerekend, zoals Lange Viestraat 2 of de huidige Rembrandtbioscoop.

Etalagepui

Ook vragen ze het college naar de oorspronkelijke etalagepui van Lange Viestraat 2 in het bijzonder, omdat de onderdelen van messing, marmer en glas mogelijk nog bij de gemeente zijn opgeslagen. “Is de gemeente nog steeds in het bezit van deze materialen? Zo ja, wat is de gemeente voornemens hiermee te doen?” De partijen willen weten of de gemeente het bezit van de materialen niet ook ‘als uitgelezen kans’ ziet om ze weer terug te plaatsen op de gevel van het gebouw.

Tekst loopt door onder afbeelding

Lange Viestraat 2

Den Boer zelf heeft inmiddels navraag gedaan bij de gemeente. De onderdelen van de pui liggen inderdaad nog in de gemeenteopslag. De glazen kappen en glas-in-loodramen zitten in houten kisten, de metalen strips zouden grotendeels verbogen zijn en het stalen basisframe ligt buiten.

Het college zal binnenkort schriftelijk ingaan op de vragen van de Utrechtse raadsfracties.

Gekoppelde berichten

31 Reacties

Reageren
 1. Erwin

  En hoe zit het met de pui van de Intersport?
  Die staat al twee jaar in de steigers… wordt die hersteld in oorspronkelijke staat?

 2. Katja

  En de oude Perry sport op het Vreeburg ?

 3. Koel Hoofd

  Chapeau @ arjan den Boer!
  Dat heb je toch maar mooi voor elkaar 😀

  Hoezo sluit de VVD zich niet aan bij deze 4 partijtjes?
  Zij beweren historisch ergfoed te koesteren…
  Terwijl progressief Utrecht toch graag dat erfgoed mag vernietigen vanwege ‘vooruitgang’ en het grote geld.

 4. Kees N

  Ik ben ook benieuwd of de bioscoop City op de Voorstraat, tegenwoordig met de naam Kinepolis City, een herstelde gevel kan krijgen. Er waren ooit plannen voor …

 5. vanhoorn

  Fantastisch,galerie modern,E.a oude panden.mooi weerterug!

 6. M

  Dat geeft wellicht hoop voor de ingang van de bibliotheek.

 7. Hans Versnel

  En ‘ De Utrecht’ ?

 8. Suzanne

  Ook graag beleid voor nieuwe panden en vervuilende lichtreclames. Anders zitten we over 50 jaar ook met die gevels die dan in ere hersteld mogen worden. Voorbeeld van een vreselijk lelijke nieuwe pui is die aan de Nobelstraat bij het pizzapand dat door brand werd verwoest. Ook mogen wat mij betreft reclamezuilen zoals op het onlangs sfeervol gemaakte Ledig Erf daar onder vallen.

 9. Otto Nelemans

  Onmiddellijk mee beginnen. De welstandscommissie meteen aan het werk zetten. Aanvragen voor nieuwe gevels in de binnestad alleen maar tolereren als de oorspronkelijke bouwtekening wordt gevolgd. Desnoods benaderd. In Italiaanse steden is het zelfs verbonden om uithangborden aan te brengen. Moet je eens kijken wie daar naar komen kijken. De kwaliteitstouristen om ze zo.aar eens te noemen.
  Kom op z’n Rotterdams: de handen uit de mouwen.

 10. W

  Om welke vier Utrechtse raadsfracties gaat het hier?
  Goed idee!

 11. Herman

  Wow wat een gave foto van Galeries Modernes, echt heel mooi en sfeervol!

  Die afschuwelijk lelijke gevel van Perry Sport op Vredenburg is eerste die aan de beurt mag komen, kosten verhalen op dat bedrijf, die hebben dit schaamteloos zo achtergelaten.

 12. Scherpschutter

  Onacceptabel. De Gemeente heeft zich in het geheel niet te bemoeien met private eigendommen en dient al helemaal geen belastinggeld te spenderen aan private eigendommen om ze van een arbitrair gewenst uiterlijk te voorzien.

  Het is aan pandeigenaren. En niemand anders.

 13. Ton Hooft

  Goede acties van Arjan én de bewuste Utrechtse gemeenteraadsfracties! Maximaal gevelherstel in de stad en een ‘stimulerende en faciliterende’ rol van de gemeente! Goed ook van DUIC om aandacht aan dit nieuws te besteden, chapeau allen!

 14. BdV

  Waarmee mijn aandacht weer wordt gevestigd op de eigenaardige nieuwe naam “House” (Engels, enkelvoud) “Modernes” (Frans, meervoud) aan de gevel van een pand midden in Nederland.

 15. Ton

  En die verdwenen prachtige renaissance stadhuisgevel van Willem van Noort ?
  Dat lijkt me dan weer veel te ver gaan.

 16. herman

  @Scherschutter verlos ons, kom los van je toetsenbord, want jij bent alwetend. De verlosser waar heel Utrecht naar snakt. Sta op, en redt ons!

 17. Lexus

  Zoals uit de bovenstaande reacties blijkt, wordt hier verschillend over gedacht. Utrecht beschikt over duizenden historische afbeeldingen waarop prachtige gevels staan die allemaal in de loop van de tijden zijn verdwenen. Het is ondenkbaar die allemaal terug te brengen. Maar ik denk dat we dat ook niet moeten willen en het alleen in uitzonderlijke gevallen moeten doen, noch los van de vraag wie voor de grote kosten daarvan moet opdraaien. Hoe je het ook wendt of keert, het ‘terugbrengen’ is toch een vorm van geschiedvervalsing.

 18. RABE

  Ja Hans Versnel. En De UTRECHT????

  Met het terugbrengen van oude gevels wordt de stad toch weer wat gezelliger.

 19. Hoera

  @Lexus, dat valt mee. Alleen onze tikbordss’er (die echt eens een andere hobby moet gaan zoeken) is ronduit negatief, de rest overwegend positief. Ik vind het zelf ook een goed idee, zeker bij sommige monumentale panden waar soms de gevel het pand ‘verkracht’. Een anachronistische toevoeging kan je prima restaureren naar de oorspronkelijke situatie. Dat is geen geschiedvervalsing.

 20. Fred

  Het heeft een reden dat ik tijdens stadswandelingen weinig naar etalages kijk, behalve als het ge-etaleerde mijn belangstelling weet te wekken, zoals boekwinkels en ijzerwarenzaken. De begane grondgevel is gemeenlijk verwoest en niet om aan te zien, de erboven gelegen etages zijn veel interessanter.

 21. Lexus

  @Hoera: helaas zijn vooral in de negentiende eeuw heel veel mooie topgevels vervangen door lijstgevels. Ik ben er geen voorstander van om die aan de hand van afbeeldingen terug te ‘restaureren’, zoals bijvoorbeeld in de Lichte Gaard gebeurd is. Ik denk dat we er terughoudend mee om moeten gaan, al zeg ik niet dat het helemaal niet mag. En de vele afzichtelijke etalages mogen wat mij betreft wel verplicht wat ooglijker worden gemaakt, want die doen vaak pijn aan je ogen.

 22. Ton

  Kasteel Vredenburg, Castellum Traiectum ?
  Nee, graag alleen recente verminkingen.

 23. Michael

  Wat een geweldige bijdrage van Arjan de Boer. En hopelijk zien we binnenkort nog meer oude herleven!

 24. Hans

  De stad heeft veel te danken aan mensen zoals Arjan den Boer!
  Zijn deskundig oog voor – en kennis van al het schoons aan Utrechtse architectuur maakt veel positieve energie en enthousiasme los bij velen. Waarvoor dank Arjan!

  PS hoe krijgen we het fameuze gebouw van De Utrecht ooit weer – zij het dan in replica – op z’n plek? Heeft iemand daar gedachten over?

 25. Hans

  Scherpschutter doet ook weer een duit in het zakje met zijn geleende ideeën van Ayn Rand. Zijn voorspelbaarheid is weliswaar een voordeel; je weet wat voor vlees je in de kuip hebt, de daaruit voortvloeiende saaiheid daarentegen is weer een nadeel. Want er wordt niets toegevoegd aan de discussie dan louter clichématige knip- en plakwerk uit het werk van voornoemd filosofe.

 26. Lexus

  @Hans: het spijt me, maar ik geef er de voorkeur aan dat de aandacht uitgaat naar wat er werkelijk aan historische bebouwing is overgeleverd en niet naar reconstructies. Zoals bekend bestaat er zelfs een stichting om het verdwenen schip van de domkerk te herbouwen, Maar ik heb nooit wat zinnigs gehoord over wat de consequenties daarvan zijn, niet over die voor de stedelijke structuur in dit deel van de stad en al evenmin voor wat de bestemming voor een dergelijk gebouw zou moeten worden. Ik ben het dus eens met Ton.

 27. Azijnplasser

  Prachtig herstel van een gevel waar je met genoegen naar kijkt.
  Ooit verminkt door geld beluste kooplieden, mensen zonder hart voor Utrecht.
  Nu herstelt door kooplieden met een hart, gevoelig voor schoonheid. En het mag wat kosten, geen probleem.
  En ach, zoals gewoonlijk is er het gebruikelijke tegenspel van een Scherfschutter. De man(?) die met een losse flodder denkt raak te schieten op elk onderwerp.
  Maakt niet uit waar het over gaat, de Scherfschutter is tegen. Je zou medelijden met de persoon moeten hebben, want als je zo zuur in het leven staat verdien je medeleven.

 28. GeenStijl@Utrecht 🤫

  Arjan,je bent echt een aanwinst voor de stad Utrecht, uniek dat je zoveel aandacht besteed aan verdwenen nostalgie van de stad Utrecht.

  Dankjewel Arjan.

 29. Jeroen

  Het rijtje van de Potterstraat, tegenover het Postkantoor kan wel wat TLC gebruiken. Arme jaren 20 panden, jarenlang verwaarloosd, voorzien van armetierige kunststof kozijnen en goedkope winkelpuien.

 30. Lexus

  @Hans: inderdaad een armzaliger filosofie dan het objectivisme ben ik nog niet tegengekomen.

 31. Hans

  @ Lexus
  Nu weten we waar Scherpschutter de mosterd haalt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).