Minister reageert op vragen over Tuindorp-Oost: ‘Zorgvuldigheid van groot belang’ | De Utrechtse Internet Courant Minister reageert op vragen over Tuindorp-Oost: ‘Zorgvuldigheid van groot belang’ | De Utrechtse Internet Courant

Minister reageert op vragen over Tuindorp-Oost: ‘Zorgvuldigheid van groot belang’

Minister reageert op vragen over Tuindorp-Oost: ‘Zorgvuldigheid van groot belang’
Het complex in Tuindorp
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft gereageerd op vragen over het verzorgingshuis Careyn in Tuindorp-Oost. De gedwongen verhuizing van ouderen in het huis zorgt al langer voor problemen.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft gereageerd op vragen over het verzorgingshuis Careyn in Tuindorp-Oost. De gedwongen verhuizing van ouderen in het huis zorgt al langer voor problemen.

Er zijn volgens de minister momenteel 32 bewoners in de locatie Tuindorp-Oost, waaronder twee honderdjarigen. Daarvan moeten 22 bewoners verhuizen omdat de huidige woonruimte niet langer voldoet aan de voorwaarde voor veilige en goede zorgverlening.

De minister erkent dat de verhuizing een bijzonder ingrijpende gebeurtenis is. “Het is daarom van majeur belang om dit proces met de grootst mogelijke zorgvuldigheid te doorlopen”, schrijft De Jonge.

De minister noemt het verder de verantwoordelijkheid van de bestuurders van Careyn om na te gaan of de zorg op een veilige manier kan worden geleverd. “De bewoners zijn door Careyn geïnformeerd dat de kwaliteit en veiligheid van de zorg in de bestaande locatie niet meer gegarandeerd kan worden. Daarom wordt hen alternatieve huisvesting geboden.”

Klachten

Kamerlid Slootweg stelde de vragen en noemde met name de gedwongen verhuizing een punt van aandacht. Hij vroeg bijvoorbeeld welke mogelijkheden de bewoners en hun familie nog hebben om bezwaar te maken tegen deze verhuizing. De minister zegt dat cliënten bij de klachtencommissie terechtkunnen. “In tweede instantie kan de cliënt de klacht voorleggen aan de rechter of de geschillencommissie die dan een bindende uitspraak doet. Echter, de bewoners van Tuindorp-Oost zijn door Careyn geïnformeerd dat de kwaliteit en veiligheid van de zorg in het hoogbouwdeel niet meer voldoende gegarandeerd kan worden.”

De minister stelt wel dat Careyn zich tot het uiterste moet inspannen om verhuizingen zorgvuldig te begeleiden.

Verhuizing

De hoogbouw van het zorgcomplex in Tuindorp-Oost wordt gesloopt. Dat betekent dat hoogbejaarde bewoners moeten verhuizen. De bewoners en familie zijn het niet eens met die situatie. Eind 2020 staat namelijk een tweede verhuizing gepland naar het nieuwbouwpand van het verzorgingshuis.

Zorginstelling Careyn kreeg in november 2016 een reprimande van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) door tekortkomingen op het gebied van de inzet en deskundigheid van medewerkers, de sturing van kwaliteit en veiligheid en goed bestuur. Het lukte de instelling toen niet om de situatie op tijd te verbeteren.

De aanwijzing werd in november 2017 voor een jaar verlengd. Een deel van de problemen werd opgelost en daarom beëindigde de IGJ ook gedeeltelijk de aanwijzing. De IGJ publiceert haar bevindingen en conclusie over dit toezichttraject zodra de gebruikelijke procedure doorlopen is, naar verwachting begin 2019.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).