Moet de gemeente Utrecht stoppen met het gebruik van Google? Partij voor de Dieren vindt van wel Moet de gemeente Utrecht stoppen met het gebruik van Google? Partij voor de Dieren vindt van wel

Moet de gemeente Utrecht stoppen met het gebruik van Google? Partij voor de Dieren vindt van wel

Moet de gemeente Utrecht stoppen met het gebruik van Google? Partij voor de Dieren vindt van wel
Stadskantoor. Foto: Bas van Setten
De Utrechtse afdeling van Partij voor de Dieren wil dat de gemeente binnen haar eigen organisatie minder gebruik gaat maken van Google als zoekmachine. Het Amerikaanse bedrijf doet volgens de partij namelijk weinig op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

De Utrechtse afdeling van Partij voor de Dieren wil dat de gemeente binnen haar eigen organisatie minder gebruik gaat maken van Google als zoekmachine. Het Amerikaanse bedrijf doet volgens de partij namelijk weinig op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Maarten van Heuven, fractievoorzitter van Partij voor de Dieren, zegt op basis van een artikel van NOS dat Google in acht jaar tijd 128 miljard euro aan winst heeft doorgesluisd naar een belastingparadijs. Dit zou via Nederland zijn gegaan en hier is slechts 0,02 procent aan vennootschapsbelasting over afgedragen.

Groene zoekmachines

“Er zijn ook online zoekmachines die wél maatschappelijk verantwoord ondernemen, waaronder vele ‘groene’ zoekmachines, die bijvoorbeeld een deel van de behaalde winst aan organisaties schenken die er bomenplant mee financieren”, schrijft Van Heuven.

Groene zoekmachines zijn volgens de fractievoorzitter ook vaak klimaat-neutraal, omdat ze de CO2 die vrijkomt door het gebruik ervan compenseren met investeringen in hernieuwbare energie.

Organisatiebreed

Van Heuven stelt dan ook voor om als gemeente over te stappen op zo’n groene zoekmachine. “Met de keuze voor een groene zoekmachine die het college ‘organisatiebreed’ voorschrijft, kan zij zich indirect inzetten voor de goede zaak zonder dat hier kosten aan verbonden zijn.”

De gemeente zegt dat een groene zoekmachine kan bijdragen aan de groene ambities, maar om te weten welke zoekmachine écht groen is moet onderzoek worden gedaan. “We zullen daarom een verkenning uitvoeren naar verschillende zoekmachines”, laat de gemeente weten.

Doeltreffendheid

In deze verkenning wordt niet alleen gekeken naar groene ambities, maar bijvoorbeeld ook naar doeltreffendheid en veiligheid. “Daarbij bekijken we ook of een groene machine aan het aanbod van zoekmachines zou kunnen worden toegevoegd en mogelijk als standaardoptie kan worden ingesteld.”

Voor het zomerreces verwacht de gemeente meer informatie te hebben over het eventuele alternatief voor Google.

23 Reacties

Reageren
 1. [email protected]trecht 🤫

  Aaaa dus je bent groen als je linkse hobby’s financiert ,dat maak Google toch wel zelf uit🤔.

 2. Scherpschutter

  Als er een goede groene alternatieve zoelmachine zou bestaan dan gebruikt iedereen die wel. Waarom zou je geen betere gratis zoekmachine willen gebruiken?

  Punt is: die is er niet. Sterker: de alternatieven zijn verschrikkelijk slecht en Google loopt qua datavergaring zover voor op de rest dat er ook de komende tientallen jaren geen betere zou zijn.

  Ofwel, de Dierenpartij stelt hier voor dat ambtenaren nog minder efficient gaan werken en dat om de Co2 uitstoot van een land dat nog geen 0,35% van de mondiale uitstoot verzorgt met een een miljardste te verminderen.

  Ofwel: Voor niets. Om helemaal niets. Gewoon een knettergek voorstel.

 3. peter R.

  En hoe vind ik zo’n groene, klimaatneutrale en energiezuinige zoekmachine? O wacht, even googelen!

 4. Kadoendra

  @[email protected]

  “Aaaa dus je bent groen als je linkse hobby’s financiert ,dat maak Google toch wel zelf uit.”

  Google financiert hooguit zichzelf, dat blijkt wel uit de 0,02 procent aan vennootschapsbelasting die ze slechts betalen.

 5. Frits

  “We zullen daarom een verkenning uitvoeren naar verschillende zoekmachines”, mag ik een teiltje?

 6. Robin

  Ja, laten we een minder goede zoekmachine gaan gebruiken zodat we inefficiënter gaan werken. Meer stroom verbruiken. Daarmee krijgt het stadje Utrecht Google wel op de knieën.
  Ik denk dat er betere manieren zijn om wat aan het milieu te doen. Ook als het om je samenwerking met Google gaat.

 7. M. van Ginkel

  Beter houd de gemeente zich bezig met zinvolle zaken zoals een goede behandeling van burgers bij burgerzaken of vergunningen.
  Als ze een gay persoon elke 5 jaar zouden vragen of hij/zijn nog wel echt gay is zou het hek van de dam zijn, maar waarom worden invalide inwoners dan wel elke 5 jaar nog even gevraagd te bewijzen of ze nog wel daadwerkelijk echt invalide zijn? Alsof een plastic been ineens weer aangroeid?!
  Misdadig en mensonterend beleid noem ik dat, daarmee vind ik geleuter over een zoekmachine helemaal ridicuul. Over een totaal niet in dienst van de burger zijnde overheid gesproken, het gaat op het stadskantoor alleen om persoonlijk scorende agenda’s! Walgelijke acties zijn dit in mijn optiek, ga je werk doen en iets nuttigs voor de burgerij betekenen!

 8. Jochem

  https://www.ecosia.org/ is een voorbeeld van een ‘groene’ zoekmachine. Met behulp van de winst worden bomen gepland in de hele wereld.

  De gemeente gaat er de wereld niet mee redden, maar op zich kleine moeite om dit als standaard in te stellen.

 9. HArry

  Met de door ons betaalde/gesubsidieerde molenstroomslurpende datacenters doen alle groene klimaatreddende oartijen er goed aan hun computer en telefoon voor recycling aan te bieden.

  Men beseft nog steeds niet dat men zelf de oorzaak is van het eigen klimaatprobleem.

  Wil je de wereld echt redden stop dan niet met vlees eten maar met alle technologie.

 10. Pee

  “Maarten van Heuven, fractievoorzitter van Partij voor de Dieren, zegt op basis van een artikel van NOS dat Google in acht jaar tijd 128 miljard euro aan winst heeft doorgesluisd naar een belastingparadijs ”
  Dan moet je niet bij google zijn maar bij de overheid die dit mogelijk maakt.

 11. redactie

  Duckduckgo is een prima privacy-veilige zoekmachine. Van Nederlandse bodem. Zij verzamelen geen gegevens over jou en je persoonlijke of organisatie-gebonden zoekopdrachten.

 12. WvR

  @redactie:
  Van Nederlandse bodem!?
  Sinds wanneer?

 13. Lombokker

  De datacenters die Google in Nederland heeft (Eemshaven en Middenmeer) draaien op groene stroom uit nabijgelegen windparken. Daar is trouwens niet iedereen even blij mee, want de subsidie op die groene stroom komt zo bij een groot bedrijf terecht dat toch al minimaal belasting betaald.
  Zelf maak ik veel gebruik van de zoekmachine ‘DuckDuchGo’, omdat die veel fatsoenlijker met de privacy van de gebruikers omgaat.

 14. Wim

  Heeft de PVDD nu werkelijk geen echte issues op te lossen, dit is een hobbyclub die de gemeente aan het werk zet voor onzinnige items

 15. wollie

  @redactie DuckDuckGo geeft zoekresultaat van vnl Bing en Yandex, maar dan niet-gepersonaliseerd. mogelijk komt je data deels uit een M$-datacentrum in de wieringermeer maar daar zou ik niet op rekenen.

 16. DuckDuckGo

  @redactie:
  DuckDuckGo was founded by Gabriel Weinberg on February 29, 2008, in Valley Forge, Pennsylvania

 17. René

  Twee vragen voor @Harry:
  – Op welke subsidieregeling(en) kan ik aanspraak maken als ik een windmolen bouw?
  – Waarom zou het beter voor het klimaat zijn om geen gebruik meer te maken van moderne technologie dan om te stoppen met het eten van vlees? (Minder vlees eten sluit het verantwoord gebruik maken van moderne technologie m.i. overigens niet uit.)

 18. Kadoendra

  @René

  “Op welke subsidieregeling(en) kan ik aanspraak maken als ik een windmolen bouw?”

  Als het je slechts gaat om de subsidie kan je beter een kerncentrale gaan bouwen want dan krijg je nog veel meer subsidie.

 19. woutvr

  Al aan het begin van het computertijdperk wordt er met indexen in het bestandsformaat gewerkt. Om die indexen te koppelen is dan het probleem niet. Sterker nog er is een Nederlander die er miljardair mee geworden is (hij wel, vast ten koste van zijn medewerkers. Die ene, die meen ik een miljoen gedoneerd heeft aan D66, ivm de verkiezingen). Helemaal niet gek om die indexen in je eigen bedrijf te houden. Goed kijken dus wie je zo’n IT club dit werk gunt, dan heb je er allebei baat bij. Google heeft het goed bekeken. Google heeft de naam en de lusten en Noord Holland de lasten.

 20. Johan

  Startpage.com

  @ Scherpschutter. Die is er wel. Startpage maakt gebruik van de database van Google maar laat je zoekopdracht via haar eigen servers lopen. In volledige privacy dus.

 21. Scherpschutter

  @Johan

  En dus dubbel energieverbruik…Lekker groen, Johan. Dat geldt overigens ook voor al die andere zogenaamde groene zoekmachines: hoe ineffienter de zoekmachine is, hoe meer zoekopdrachten en hoe hoger het energiegebruik van de zoekmachine.

  Partij van de Dieren had geloof ik een paar verkeerde paddestoelen gegeten toen ze met dit idee kwamen.

 22. Jeroen

  Wacht.. waar is de facepalm knop op mijn toetsenbord?

 23. Trol

  Ik zou toch vooral andere zaken m.b.t. Google iets hoger prioriteren dan groen. Google weet meer over jou dan jijzelf. Verder is er mededingingsrechtelijk ook nog wel wat over te zeggen. Wie denk dat Google een zoekmachine is die gewoon zoekt, leeft ook nog ergens 15 jaar terug in de tijd. Het feit dat Google producten binnen de overheid gebruikt wordt is al idioot.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).