Mogelijk tientallen onbekende werfkelders ontdekt in Utrechtse binnenstad | De Utrechtse Internet Courant Mogelijk tientallen onbekende werfkelders ontdekt in Utrechtse binnenstad | De Utrechtse Internet Courant

Mogelijk tientallen onbekende werfkelders ontdekt in Utrechtse binnenstad

Mogelijk tientallen onbekende werfkelders ontdekt in Utrechtse binnenstad
Foto: Bas van Setten
Er zijn in de Utrechtse binnenstad mogelijk zo’n 60 onbekende werfkelders ontdekt. De gemeente verwacht dat er in totaal ongeveer 200 kelders zijn waarvan het bestaan niet meer bekend was.

Er zijn in de Utrechtse binnenstad mogelijk zo’n 60 onbekende werfkelders ontdekt. De gemeente verwacht dat er in totaal ongeveer 200 kelders zijn waarvan het bestaan niet meer bekend was.

De werfkelders in Utrecht liggen onder een vergrootglas. De constructies verkeren op vele plekken in slechte staat en moeten worden gerestaureerd. Om ook onbekende kelders in beeld te brengen heeft de gemeente een grondradar ingezet. Hiermee kunnen holtes worden gedetecteerd.

Met die grondradar zijn ongeveer zestig onbekende holtes gevonden waar mogelijk werfkelders zitten. Op een deel van de locaties bestond volgens de gemeente al het vermoeden dat er kelders waren.

Kijkje nemen

Binnenkort worden de bewoners van de adressen waarbij de onbekende holtes horen benaderd. De gemeente wil namelijk een kijkje nemen om er zeker van te zijn dat het om werfkelders gaat.

Over enige tijd is met zekerheid te zeggen óf en hoeveel nieuwe kelders er zijn gevonden. De gemeente verwacht op basis van eigen gegevens, signalen van bewoners en de uitkomsten van de grondradar dat er ongeveer 200 onbekende werfkelders zijn.

Gekoppelde berichten

24 Reacties

Reageren
 1. Massegast

  Doet me denken aan de dichtregels van Arie Niemeijer:

  Diep onder Utrecht ligt een echte stad:
  een net van gangen die elkander kruisen,
  waar echte mensen in reële huizen
  met werkelijke dingen bezig zijn.

  Een dichter dicht nu eenmaal de waarheid.

 2. Cico

  Wow! Ik ben razend benieuwd naar de beelden en wat ze gaan aantreffen in die kelders. Het zijn 200 jaar oude tijdscapsules

 3. Koel Hoofd

  Tja, met bijna 1000 jaar historie vergeet men wel eens wat.
  Ben benieuwd wat voor verborgen pareltjes ze gaan ontdekken.

 4. Ties

  Ok, dat worden misschien wel een hoop verrassende en/of lugubere ontdekkingen……..
  Alvast een filmtitel bedacht: “De Werfkelder”

 5. GeenStijl@Utrecht😉

  O wat een spannende vondst zég…..

 6. Tim

  Wat spannend, nog meer werfkelders. Als ze eenmaal ontdekt en blootgelegd zijn, zou ik ze ook zeker niet onbenut laten!

 7. Wim

  En wat gaat dit kosten, laat lekker zitten

 8. Wim Vreeswijk

  Zodra die 60 kelders getraceerd zijn, wat gaat de gemeente doen met de bestemming? Ik zou zeggen: ga ook eens graven in de Abraham Dolesteeg. Ooit zat daar op nr. 7, 9 en 9 bis een nonnenkloostertje en aan de overkant, deze steeg was amper 1 meter breed, daar zat een mannenklooster. De 1,50 regel van Rutte gold toen nog niet. De rest kunt U zelf wel invullen want toen de parterrevloer op 7 en 9 werd uitgegraven kwam men babygeraamtes tegen uit de 14e eeuw, want nonnen mochten officieel immers niks hebben met een monnik.

 9. Marcel 59

  Op een kaart van Open Topo is goed te zien, waar de bekende kelders liggen: https://app.map5.nl/nltopo/#rd/opentopo/13/137011.4/455910.2 De licht grijze vlakken onder de straat geven dit. In de witte stukken zitten de onbekende kelders (of geen). Het zijn in veel gevallen ook geen echte werfkelders, omdat aan bv. de Kromme Nieuwegracht de werven meest ontbreken.

 10. Marcel 59

  @ Wim: lekker laten zitten? De aanleiding voor dit onderzoek is een gat in het wegdek van de Kromme Nieuwegracht. Dat is dus zo’n onbekende oude werfkelder, die op instorten staat. Dat zou dus meer kunnen gebeuren.

 11. Scherpschutter

  Ik zal vast wel weer de enige zijn die het tamelijk schokkend vindt dat de Gemeente prive eigendommen zonder enige vorm van overleg met de eigenaar onder de loep neemt met een grondpenetrerende radar?

 12. Elsje

  Ik heb gewoond op Oude Gracht 380. Aan het eind van de werfkelder was een dichtgemetselde doorgang. De vloer van de keuken van het achterhuis stond een beetje bol. Grote kans dat daar een kelder onder ligt.

 13. Atilla Vigh

  @Scherpschutter; het betreft een onderzoek naar de bouwvalligheid van bekende bestaande werfkelders (dat gaat natuurlijk in overleg met de eigenaren). De minder bekende werfkelders (waarvan er dus ook geen eigenaren meer zijn) worden en passant nog eens “in kaart gebracht”. Een en ander natuurlijk met name gericht op de staat van de kelders en daar gaat de gemeente wel over. Sterker nog, dat is een primaire taak.

 14. Willem

  @scherpschutter ja, je zoekt weer ergens een probleem waar er geen probleem is. Gemeente is versntwoordelijk voor een veiligheid in de openbare ruimte. Om fundament van een wegdek te controleren wordt meestal een boorkern geboord. In dit geval is eerst een grondradar gebruikt. En op grond daarvan ontdekt men ruimtes waarvan niemand het bestaan wist. Dus wat is het probleem? Wie is er hier benadeeld? Als je geen verstand hebt van beheer en onderhoudstechnieken in de openbare ruimte kun je beter even aan de zijlijn gaan staan

 15. Marcel 59

  @ Scherpschutter: Er is hier geen sprake van privé eigendommen. De verborgen kelders liggen onder de openbare weg; buiten de bij het kadaster vastliggende perceelsgrenzen van de aanpalende panden.

 16. Scherpschutter

  @Atilla Vigh

  En passant? Dat staat er niet. Wat er wel staat is dat men doelgericht op zoek is gegaan…

  @Willem

  En ook u doet het voorkomen alsof men hier per ongeluk wat ontdekt omdat u bar en bar slecht leest.

  @Marcel59

  Zucht…Dan zou het ook niet nodig zijn om de eigenaren van deze panden te benaderen, zoals ook al in het artikel vermeld staat?

 17. Marcel 59

  @ Scherpschutter: Mogelijkerwijs staat een kelder onder een pand in verbinding met zo’n onbekende werfkelder, of is die verbinding in het verleden een keer dichtgemetseld. Dat wil nog niet zeggen, dat die werfkelder dan vervolgens bij het rechtmatig eigendom van dat pand hoort. Het is een stuk eenvoudiger om aan een eigenaar te vragen of je even mag kijken, dan dat via bijvoorbeeld een gat in het wegdek of de kademuur te doen. Sommige eigenaren missen de scherpschutter-mentaliteit om daar nee tegen te zeggen.

 18. Erwin

  @scherpschutter: ja

 19. Herman

  Dan zullen de nodige plantages weer ontdekt worden….
  En kunnen de WOZ beschikkingen omhoog.

 20. Historisch Museum Utrecht

  Dat betekend dat Utrecht meer dan 1000 Werfkelders heeft….
  Het is zo boeiend , en toch gunt de stad zichzelf geen historisch museum, ondanks relgematige historische ontdekkingen uit Romeinse tijden, middeleeuwen etc.

 21. Scherpschutter

  @Marcel 59 21/6/2020 – 17:30

  “Sommige eigenaren missen de scherpschutter-mentaliteit om daar nee tegen te zeggen.”

  Alsof u de keuze heeft om ‘nee’ te zeggen…

 22. Jeroen

  @Historisch Museum Utrecht
  Van alle grote Nederlandse steden heeft Utrecht (naast Maastricht) de meest rijke geschiedenis. En zeker de meest gevarieerde en interessante. Vreemd inderdaad dat er geen historisch museum in de stad is.

 23. wollie

  mooi zo! woningtekort opgelosr

 24. Heukelom93

  Ideaal om gin in te bewaren!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).