Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening bracht maandag een bezoek aan de Utrechtse nieuwbouwwijk Merwede. Ze kwam langs om kennis te maken met de toekomstige wijk, waarvan de bouw onlangs officieel van start is gegaan. Keijzer vertelt aan DUIC hoe zij denkt over de gebieden Merwede en Rijnenburg.
Het bezoek van Keijzer aan de bouwplaats werd met een fotomoment afgetrapt. Samen met wethouder Eelco Eerenberg en Marien Kleinjan, vertegenwoordiger van de grondeigenaren, stapte ze op de fiets. Met zo’n twintig andere betrokkenen wekte de BBB-minister al fietsend stroom op, waarmee op een duurzame manier een vloerplaat werd gelegd. Een moment dat het karakter van Merwede onderstreept: een energiebewuste, groene wijk waar de fiets centraal staat.
Zorgen
Voor auto’s is namelijk nauwelijks plek in de nieuwe wijk. In plaats daarvan zijn komen er duizenden fietsparkeerplekken, deelauto’s en openbaar vervoer. De wijk wordt bijna energieneutraal, met collectieve warmte-koudeopslag en minimaal energielabel A+ voor de woningen.
Wanneer Keijzer wordt gevraagd of ze overtuigd is van het mobiliteitsconcept, blijft een volmondig ‘ja’ uit. Ze noemt zichzelf “buitengewoon geïnteresseerd” en vraagt zich af hoe ouderen die minder mobiel zijn zich straks kunnen verplaatsen. Ook uit ze haar twijfels of een volgende generatie bewoners net zo enthousiast blijft over het concept. Tegelijkertijd erkent Keijzer dat het niet mogelijk is om iedereen een parkeerplek te bieden als er zoveel woningen op een relatief klein oppervlak worden gebouwd.
Positiviteit
Desondanks is Keijzer positief over de bouw van Merwede. “Nederland schreeuwt om dit soort locaties”, zegt de minister. Keijzer wijst op het hoge aantal van 6000 woningen die in Merwede worden gebouwd. Volgens Keijzer lukte het om het project in Merwede van de grond te krijgen door goed samen te werken en te zoeken naar gezamenlijke oplossingen: “Hier laten jullie zien hoe je problemen oplost. Steeds is er gekeken naar hoe het wél kan. Als we allemaal in onze eigen hokjes blijven zitten, komen we niet verder.”
De positiviteit die Keijzer over Merwede heeft, geldt daarentegen niet als het gaat over het gebied Rijnenburg. Hoewel de polder al in 2001 aan de gemeente werd overgedragen, is er nog geen woning gebouwd en is de planning om pas na 2035 te starten. De minister verwijst naar de lokale politieke discussie. “Daar ga ik niet over”, zegt ze. Tegelijkertijd waarschuwt ze voor het uitstellen van woningbouw vanwege allerlei bezwaren. “We groeien door naar 20 miljoen mensen die moeten wonen.”
Tekst gaat door onder foto

Financiering
Het kabinet heeft ook een rol om de bouw in Rijnenburg mogelijk te maken. Zo betaalt het Rijk een deel van de investering in de snelle tramverbinding die tussen Utrecht Centraal en de toekomstige wijk moet komen. Keijzer legt uit dat het financieren van infrastructuur op dit moment een knelpunt is: “Je moet 75% op een rekening hebben staan voordat je een volgende beslissende stap kunt zetten. Als de bevolking zo snel groeit, moeten we daar anders naar gaan kijken”, zegt ze. “Je kunt niet twee miljoen mensen vestigen binnen de bestaande infrastructuur.”
Op de vraag of het ministerie Utrecht financieel meer tegemoet kan komen, antwoordt Keijzer: “Ik heb geen geldboompje op het ministerie staan. Uiteindelijk moeten we samen kijken wat nodig is, hoe we tot besluitvorming komen en hoe we het betalen. We moeten samen bepalen wat we het belangrijkst vinden.”
Tekst gaat door onder foto

Betaalbaarheid
De gemeente Utrecht haalde de afgelopen jaren haar bouwdoelstellingen niet, onder meer door hogere rentes en gestegen bouwkosten. Maar ook bepaalde ambities kunnen het lastiger maken om woningbouw financieel mogelijk te maken. Zo wil Utrecht 75 procent van de nieuwbouwwoningen betaalbaar maken, waarvan 40 procent sociale huur.
Keijzer is daarover kritisch: “Dat is een doelstelling die in elk geval niet door mij gefinancierd gaat worden.” Het kabinet hanteert de norm dat 66 procent van de nieuwbouwwoningen betaalbaar moet zijn, waarvan minimaal 30 procent sociale huur. De woonminister vraagt zich af waarom in Utrecht de nadruk zo sterk op betaalbare huur ligt, terwijl veel mensen liever betaalbaar willen kopen. Voor subsidie om zoveel betaalbare huur mogelijk te maken “hoef je niet bij mij te komen”, zegt ze.
29 Reacties
ReagerenEen minister uit ons tikkende tijdbom kermiskabinet, van de partij die alle oplossingen voor woningbouw tegenwerkt om haar boerenachterban uit de wind te houden. Waarom besteden onze bestuurders zoveel tijd aan deze mevrouw?
Met zoveel sociale huur zou ik niet gauw de hoofdprijs betalen voor een woning daar…
@Wies: Jij denkt dat huurders van een sociale huurwoning asocialen zijn? Jij hebt liever een Vindicatstudent als buur?
Mooie clash tussen het wereldvreemde wensdenken van GL/D66 in Utrecht en de werkelijkheid van de nieuwe politieke realiteit in Den Haag.
@WIes
Mijn idee.
@Johan van Veen
Ga eens kijken op Kanaleneiland of Overvecht en kijk dan in wijken/buurten waar de hoofdprijs voor een koophuisje wordt gevraagd.
Heel oud gezegde: soort zoekt soort.
Hoezo zou betaalbare koop beter zijn dan huur? Er zijn genoeg starters en net / bijna afgestudeerden die een woning zoeken maar niet gelijk willen kopen doordat ze het nog niet kunnen betalen of omdat ze nog helemaal niet weten waar ze gaan werken. In een dorp kan ik betaalbare koop wel begrijpen, maar in een stad met zoveel jonge mensen lijkt mij dat betaalbare huur logischer is.
Ik plaats vraagtekens bij Mona Keijzer.
Er zijn niet te weinig woningen maar teveel mensen.
Omdat asielvluchtelingen van over de hele aardbol hier voorrang krijgen op de burgers.
Het hele land gaat over de kop.
@Wies
Beter dan naast een azc , al gaan deze de sociale huurwoningen in beslag nemen.
Een mooie clash tussen het wereldvreemde wensdenken van dit kabinet en de werkelijkheid van de politieke realiteit in Utrecht.
Mona Keijzer februari 2020: “Migratie moet worden beperkt”
Mona Keijzer mei 2025: “We halen nog 2 miljoen migranten binnen!”.
Als de PVV veel mensen gaat terugsturen naar het land van herkomst, zullen wij niet zo heel veel woningen nodig hebben.
@Herman ondertussen heeft die nieuwe politieke realiteit nog precies 0,0 voor elkaar gekregen. Dus misschien goed om niet al te hoog van de toren te blazen totdat dit kabinet daadwerkelijk iets levert
Wat een slechte titel.
“We moeten groeien naar 20 miljoen inwoners”, aldus Mona Keijzer.
Wat een opmerkelijke opmerking. Waarom, vraag ik me dan af. En hoe? Dat lijkt alleen mogelijk met massa-immigratie, aangezien de bestaande bevolking het nu al zó naar de zin heeft dat ze zich niet meer voorplant…Dit waar dit kabinet zich daartegen heegt uitgesproken.
Om in te haken op Herman’s opmerking: volgens mij hebben we hier te maken met zowel een op hol geslagen landelijk bestuur als lokaal bestuur. Je kunt je afvragen of er nog wel bestuur is eigenlijk.
Opzet Merwede als autoluwe wijk is best een mooie opzet, als je daar een huis koopt of huurt weet je dat je beperkt auto bezit hebt. Dit is anders in wijken waar de gemeente parkeren weghaalt.
Benieuwd of er veel kopers zijn voor huizen in deze wijk en of het concept werkt, hoop dat het lukt.
En naar RIjnenburg en Merwede liever niet zo’n antieke tram, maak een metro lijn, desnoods naar Vaartsche RIjn.
@geenstijl: volgens mij zit de pvv in het centrum van de macht aan de knoppen, maar veel krijgen die rechtse amateurs niet voor elkaar. Doen is toch iets anders dan roeptoeteren.
Jammer weer dat er alleen met Utrecht gepraat wordt terwijl ze de tram via Nieuwegein willen laten lopen ( kan nl ook via Kanaleneiland- brug-papendorp dus alles op grond van Utrecht
Nieuwegein krijgt de lasten ( tram/ bussen minder) en Utrecht de lusten
Wist Nieuwegein van dit bezoek en waren ze erbij ??
Wat heeft Mona Keijzer op het gebied van woningbouw al gepresteerd? Ik vraag het voor een vriend.
75 procent betaalbare nieuwbouw… Wat er nu in die wijk wordt gebouwd is voor mij als gezin met modaal inkomen totaal niet betaalbaar. De woningpijzen zijn 2 keer wat ik maximaal als hypotheek kan krijgen en de particuliere huurprijzen meer dan de helft van ons totale inkomen. Wat een gebakken lucht allemaal. De politiek staat totaal los van de realiteit.
@Johan van Veen had ik toen maar wat gezellige Vindicatters als buur ipv de statushouders die voorrang kregen naast mijn sociale huurappartement ergens tussen Hoograven en Kanaleneiland. Inmiddels woon ik elders waar hier 90% koop is en dat bevalt een stuk beter. En behalve dat kan ik lekker schaamteloos mijn biefstukje hier eten, genieten van een houtvuurtje en lekker de auto voor de deur parkeren.
@koel hoofd niets aan toe te voegen.
@Scherpschutter
Die massamigratie komt voornamelijk door EU bewoners verdeeld in dure kenniswerkers (woning kopers) en goedkope arbeiders (sociale huurders).
Die mogen we niet stoppen maar MOETEN we toelaten, of dat nou kan of niet.
Lichtpuntje, die dragen wel iets bij aan ons BBP.
In tegenstelling tot die minderheidsgroepering waar in het politiek arena het hardste over wordt geschreeuwd terwijl die niets bijdragen aan ons BBP behalve er van profiteren.
Bestuur? Welk bestuur?
Dankzij GW art 94 is democratisch gekozen bestuur nagenoeg overbodig geworden want terreuractivisten leggen met rechtzaken hun 100% ondemocratische edoch politiek gesubsidieerde wil op aan de massa omdat de wetgeving daartoe de deuren wagenwijd heeft opengezet.
Wie had dat in 1953, toen het referendum over die internationale samenwerking in slechts 2 steden plaats mocht vinden, nou kunnen bedenken?
In perfect retroperspectief… zijn we destijds op geheel ondemocratische wijze die corrupte en ondemocratische EU en VN in gerommeld. In theorie geeft dat ons echter wel de mogelijkheid om op geheel democratische wijze GW art 94 in het voordeel van NL te wijzigen. Simpelweg omdat de “totale overgave aan buitenlandse mogendheden binnen 8 jaar na de bloedige bevrijding van de bezetting door een buitenlandse mogendheid” destijds niet democratisch is gegaan. Lijkt me sterk argument om een Nexit nog maar eens onder de loep der opties te leggen?
Ben geen fan van Mona, maar op dit punt ben ik het wel eens:
“De woonminister vraagt zich af waarom in Utrecht de nadruk zo sterk op betaalbare huur ligt, terwijl veel mensen liever betaalbaar willen kopen.”
Geef mensen/starters ook de mogelijkheid om iets op te bouwen en met een hypotheek weet je voor jaren wat je vaste lasten zijn. Bij middenhuren, die ongelooflijk hoog zijn, word je ieder jaar geconfronteerd met huurverhogingen waar je geen grip op hebt en zo ook nooit kunt sparen.
Met huur los je de hypotheek van iemand anders af…. en die wordt vermogender… privaat/projectontwikkelaar of investeringsmaatschappij.
Gemeente Utrecht weer in de bocht, landelijk 66% betaalbaar en weer wat extra ambitie van Utrecht erin om het op 75% te zetten.
Dat je het voor ontwikkelaars dan extra moeilijk maakt een project rond te rekenen snapt ons bestuur dan weer niet.
Ik stel ook vragen bij dit project net als alle andere projecten waar de auto nie meer mag komen en dan vooral voor de inwoners van omliggende wijken in verband met de leefbaarheid
‘Betaalbaar huren’ of ‘betaalbaar kopen’ … in de Utrechtse context betekent dat gewoon onbereikbaar en onbetaalbaar voor bijna iedereen en alleen betaalbaar voor een klein, select clubje. Sociale huurwoningen niet meegerekend.
Utrecht is al veel te duur geworden en gaat nog veel duurder worden. De gemeente en landelijke overheid hebben de zaak niet in de hand. Er valt niet meer tegenop te bouwen. Alles wat je bouwt, is in no time vol. De nieuwe en eerlijke boodschap daarom moet zijn: ga elders wonen. Zoek je heil in de provincie of daar buiten. Naar Utrecht is meer dan uitstekend openbaar vervoer.
Maar geeft ze dan meer subsidie voor betaalbaar kopen? Als ik de twee uitgangspunten naast elkaar leg, is het 36% (Mona) tegenover 35% (Utrecht) betaalbaar kopen. Bij Mona’s voorstel komt er dus vooral meer – 9% – onbetaalbaar kopen bij ten koste van sociale huur.
@Koel Hoofd. “Soort zoekt soort”. Blij dat ik niet naast jouw soort hoef te wonen.
@KH. Wat is het probleem nou? Dat er een verdrag is waarmee buitenlandse werknemers hier makkelijk kunnen werken, óf dat er in bepaalde sectoren wel heel gretig gebruik van wordt gemaakt? Als werkgever mag je ook gewoon Nederlands personeel aannemen he?
Mevrouw zou haar collegaatje en tevens partijgenoot Wiersma eens kunnen aanspreken op haar geklungel met het stikstofvraagstuk. Zolang dat voortduurt ligt de woningbouw vrijwel stil in ons land.