Vandaag is het woonprotest in Utrecht: ‘We willen de stad wakker schudden’ Vandaag is het woonprotest in Utrecht: ‘We willen de stad wakker schudden’

Vandaag is het woonprotest in Utrecht: ‘We willen de stad wakker schudden’

Vandaag is het woonprotest in Utrecht: ‘We willen de stad wakker schudden’
Archieffoto.
Na een aantal vergelijkbare demonstraties in andere Nederlandse steden wordt zondag in Utrecht het woonprotest georganiseerd. Het programma begint om 13.00 uur op het Jaarbeursplein, waar verschillende mensen de demonstranten zullen toespreken. Daarna volgt een mars door de stad. “Hiermee willen we Utrecht wakker schudden.”

Na een aantal vergelijkbare demonstraties in andere Nederlandse steden wordt zondag in Utrecht het woonprotest georganiseerd. Het programma begint om 13.00 uur op het Jaarbeursplein, waar verschillende mensen de demonstranten zullen toespreken. Daarna volgt een mars door de stad. “Hiermee willen we Utrecht wakker schudden.”

Esma Kendir is als lijsttrekker van Student & Starter een van de organisatoren van het Utrechtse woonprotest. In totaal zijn zo’n 25 verschillende partijen en organisaties betrokken bij de demonstratie. “We zien allemaal dat er een enorm groot probleem is. Zo kost het mensen veel moeite om een woning te vinden, huizen zijn niet meer betaalbaar, mensen staan jarenlang op een wachtlijst en de dakloosheid is groot. Dit komt heel veel mensen de neus uit.”

Tegelijkertijd zien de organisatoren van het woonprotest dat het anders kan. Vanuit de landelijke organisatie is een manifest opgesteld met daarin een tiental punten. Daarin staat onder meer hoe de leegstand moet worden aangepakt, hoe malafide verhuurders en makelaars buiten spel kunnen worden gezet, hoe betaalbaarheid kan worden gegarandeerd en hoe van (dreigende) dakloosheid prioriteit moet worden gemaakt.

Utrecht

“Daarnaast hebben wij bij sommige standpunten een Utrechts standpunt toegevoegd”, zegt Kendir. “Niet iedere stad is hetzelfde. Wij willen morgen dan ook niet alleen de landelijke politiek in beweging brengen, maar ook de gemeente Utrecht zodat nú de grote tekorten worden aangepakt.”

Het woonprotest begint om 13.00 uur op het Jaarbeursplein. Verschillende sprekers, die volgens Kendir variëren van mensen met expertise tot personen met ervaring, bestijgen het podium. Om 14.00 uur begint de mars door de stad. De route loopt over het Vredenburg, Nobelstraat, Catharijnesingel en eindigt in Park Lepelenburg.

Deelnemers

Eerder zei de organisatie duizenden mensen te verwachten. Vanwege de oplopende besmettingscijfers zou de opkomst volgens Kendir weleens lager kunnen zijn. “Of het er duizenden worden moeten we nog even afwachten. Wel is het zo dat deze crisis veel verschillende mensen raakt en ook boos maakt. Zij willen allemaal verandering zien en zullen zich dus ook geroepen voelen naar het Jaarbeursplein te komen.”

Tot slot wordt benadrukt dat de organisatie het belangrijk vindt dat de demonstratie veilig verloopt. Iedereen wordt dan ook opgeroepen voldoende afstand te houden en een mondmasker te dragen.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
  1. Natte Otter

    Wij willen en moeten in Utrecht wonen… Het is een recht! Sure…

  2. Koel Hoofd

    Mensen kunnen op 16 maart 2022 pas echt een verschil maken voor de Utrechtse woningmarkt.
    Maar ja, dan moeten ze wel eerst al die dikke verkiezingsprogramma’s gaan doorploegen. Is het nou echt nodig dat dit wollige marketing dictaten zijn van gemiddeld 45 pagina’s?

  3. Binnenstadbewoner

    Huiseigenaren lopen binnen en huurders lopen leeg.

  4. Bromsnor

    Bromsnor vraagt zich af hoeveel mensen in de daklozenopvang zitten vanwege de woningnood. Bromsnor dacht dat dat meer te maken had met geestelijke gezondheid, schuldenproblematiek en verslaving. Kan zijn dat hij er helemaal naast zit hoor.

  5. Zuilen030

    Accepteer nu eens dat de Randstad vol is, Overijssel, Drenthe, Friesland, Groningen daar kan en moet gebouwd worden, met goede ov verbindingen is dat geen enkel probleem, als er al in Utrecht gebouwd wordt zijn het blokkendozen met hokjes van 45M2. Als degene die daar in terecht komen zijn ze, mocht er gezinsuitbreiding komen, weer de sjaak, eengezinswoningen zijn er niet.
    Utrecht is al jaren op de verkeerde weg met het “verdichten” van de stad; meer mensen in blokkendozen en minder groen, je kunt een groepje van 6 bomen wel een park noemen maar dat is het natuurlijk niet.

  6. Bromsnor

    Ow, Bromsnor heeft het antwoord zelf al gevonden: https://www.parool.nl/amsterdam/door-woningnood-2000-economisch-daklozen-in-amsterdam~b2e76c0e/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F Het verhaal schets een ander beeld dan de titel doet vermoeden, maar goed. Er is zeker sprake van een probleem.

  7. Paul

    Ja zeker, als je in Utrecht wil of moet verhuizen vanwege sloop of veranderde persoonlijke omstandigheden…is het Sure een recht !
    Waarom zouden ze na de provincie moeten gaan ? Waarom doet u dat niet ?
    Ik wil ook hier in de randstad blijven na 35 jaar ! Dus kom alle, er moet echt meer gebouwd worden, op meer plekken is genoeg ruimte !

  8. Yoshua

    Deze roep van machteloosheid speelt bij iedere generatie twintigers.
    In mijn tijd was ik vrij radicaal in opvattingen wat huur betalen betreft, woningen moeten gratis zijn nadat ze zijn afgelost door verhuurder.
    Kraken was niet mijn ding, dat zijn allemaal rijkelui kinderen die een afslag hebben gemist.
    Je bent radicaal-links of je bent het niet

    Mijn eerste woning maar gaan kopen na het demonstreren tegen de woningnood op de Ampèrestraat 129.000 gulden, paar jaar later beneden erbij gekocht.
    Iedereen verklaarde me voor gek, zoveel voor een bovenwoning betalen
    Ik heb het nooit willen verkopen, kan moeilijk ergens afstand van doen.
    Ondertussen is mijn huidige woning na 20 jaar een miljoenenpand geworden.
    Precies waar ik vroeger tegen demonstreerde dat ben ik zelf geworden.

    Dat gaat de demonstranten van morgen ook overkomen.

  9. Wout

    ik hoop dat deze mensen niet Utrecht kort en klein slaan zoals in Rotterdam gisterenavond. Ik hou mijn hart vast want er komen vast mensen met een andere bedoeling.

  10. Bill

    Utrecht is helemaal niet vol, in veel wijken is in zeer lage dichtheden gebouwd,onze stad is zo plat als een dubbeltje. Dus ga voor kwalitatief goede inbreiding, denk out-of-the-box, boven de sporen en de snelwegen etc.. en er kunnen nog tienduizenden woningen voor de toekomstige generaties bij.

    En al die egotrippende babyboomers met flinke overwaarde die nu lopen te klagen over “vol”, ik zou naar het platteland verhuizen als u rust wilt hebben.
    Onze kinderen verdienen ook een plekje in deze mooie stad, het enige recept is flink bouwen…!

  11. Ihsan

    @Bromsnor. De meeste daklozen raken pas verslaafd als zij al een tijdje dakloos zijn. Ik denk dat jouw beeld wordt bepaald door chronisch daklozen. Door de ellende die mensen meemaken rond het verlies van een dak boven hun hoofd (vaak zijn zij pas net 18), en het drugsgebruik in en rond de opvang, komen zij daar mee in aanraking. Daarom is het ook zo belangrijk om betaalbare, bereikbare kleine woningen te bouwen. Zodat deze mensen, die vaak dakloos raken door stomme regelgeving, binnen een paar weken geholpen kunnen worden. Er zijn zat braakliggende terreinen in Utrecht waar deze mensen een paar jaar gehuisvest kunnen worden, zodat zij begeleid kunnen toewerken naar een nieuwe waardige plek in onze samenleving. Gemeenten hebben de mogelijkheid om voor tijdelijke bewoning voor 15 jaar een uitzondering te maken op de bestemmingsfunctie. Het is jammer dat er in Utrecht nog zo weinig gebruik van is gemaakt. Er is in ieder geval haast bij geboden.

  12. Robin

    Het eerste probleem is dat er te weinig woningen zijn. Mensen moeten langer thuis wonen omdat er simpelweg niets is.
    Het tweede is dat er sprake is van een vreemde paradox, dat je wel kunt huren voor 1100 euro in de maand, maar datzelfde 50m2 appartement niet kunt kopen, omdat je hypotheek niet hoog genoeg is. Dit wordt gevoedt door beleggers die niet zelf in de woning gaan wonen, maar het verhuren. Zoals pensioenfondsen en buitenlandse investeerders. Het tekort aan woningen versterkt dit verder. De kloof tussen arm en rijk wordt vergroot doordat mensen hun eigen woning niet kunnen kopen terwijl de huizen niet zo kostbaar hoeven zijn als er een paar acties ondernomen worden. Mensen die in eerdere decennia ruim voldoende inkomen hadden voor een woning kunnen die nu bij lange na niet betalen. Oplossing:
    1) Meer bouwen.
    2) Verplicht zelf in je gekochte woning gaan wonen, tenzij je er slechts 2 bezit.
    3) Alle financiele voordelen die de prijs opdrijven schrappen. (Belasting vrij schenken enzo. Dat helpt alleen meer fortuinlijke mensen.)
    4) Meer bouwen.

    Tot slot: sommige mensen protesteren tegen het afbreken van huurwoningen voor nieuwbouw, en die horen niet bij dit protest als je het mij vraagt. Die mensen verdienen een gelijkwaardige woning, maar als woningen worden afgebroken omdat ze afgeschreven zijn en plaats maken voor meer nieuwe woningen draagt het bij aan de oplossing.

  13. Robin

    @Joshua, je bent verkeerd geïnformeerd. Jou situatie is niet de huidige en slechts anekdotisch bewijs. Verdiep je er even in voor je reageert.

  14. Van stralen

    Huisjesmelkers lopen vol
    Huurders lopen leeg

  15. Pee

    Wat ook een probleem is is dat als huizen gesloopt worden en nieuwe huizen gebouwd aankunnen de bewoners van de te slopen woningen wel terug komen maar dan betalen ze het dubbele voor minder vierkante meters.
    Huurhuizen die leeg komen worden verkocht.
    De meeste betaalbare woningen worden voor de neus van de wachtende weggekaapt door statushouders.
    Ook dat is een groot probleem.

  16. Rob H.

    @pee: daar heb je ook bewijzen voor?

  17. Mijn huur is 75% van mijn inkomen

    Een dak boven je hoofd is een mensenrecht. Waarom wordt die recht genegeerd in Nederland?

  18. cas

    Waarom kijken al die mensen direct naar de overheid als ze even niet de keuze vrijheid hebben omdat de markt hier gewoon ontwikkeld. Neerleggen bij het feit dat je geen huis kan vinden in de plaats die je wilt op de locatie die je wilt kan gewoon gebeuren. Gaan deze mensen ook weer klagen als de markt instort en ze zitten met een torenhoge restschuld als ze in de piek een huis hebben gekocht en dat niet eerlijk vinden? Zijn dit de mensen doe 50k Studieschuld hebben en denken dat voor het leenstelsel dat geen probleem was?
    Utrecht is nu een gewilde stad om te wonen en dan gaan prijzen omhoog en als je het niet kan betalen, dan kan je dat niet en kan je er ook niet wonen.
    Waarom luidt er zo’n sterke en rare roep om een soort communistisch stelsel omdat een paar mensen het nu moeilijk hebben om een huisje te vinden. Realisme moet eens terugkomen en het verwende brein van tegenwoordig. Alles is maar boe boe boe en de overheid moet het maar oplossen voor ons…. Zo klinken verwende kinderen zonder enig inzichtelijk vermogen om problemen zelf op te lossen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).