In beeld: Nieuw ontwerp Stadsplateau (Forum) Centraal Station gepresenteerd | De Utrechtse Internet Courant In beeld: Nieuw ontwerp Stadsplateau (Forum) Centraal Station gepresenteerd | De Utrechtse Internet Courant

In beeld: Nieuw ontwerp Stadsplateau (Forum) Centraal Station gepresenteerd

In beeld: Nieuw ontwerp Stadsplateau (Forum) Centraal Station gepresenteerd
Het toekomstige Stationsgebied van Utrecht
De komende jaren wordt er een groot verhoogd, langgerekt plein (ook wel Forum of Stadsplateau genoemd) aangelegd bij het Centraal Station. Dit 7,5 meter hoge plein loopt straks van de Van Sijpesteijnkade tot aan de Moreelsebrug. Het ontwerp is nu zo goed als af. 

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
 1. henk

  Eindelijk een poging tot wat meer groen! Super dat er meer kleur komt in de plannen, maar….

  Het kan toch veel beter, dit gebied moet toch een top uitstraling hebben, waarom zo grauw en grijs, is er dan helemaal geen lering getrokken uit de voormalige inrichting van HC.

  Meer kleur, meer durf meer groen!

  (zelfs op de renders is helaas het grijs en glas leidend)

 2. Toine Goossens

  In archeologisch en historisch opzicht is het Stadsplateau een heel logische ontwikkeling. Nieuwe beschavingen hebben de restanten van oudere altijd als fundament gebruikt. Rondom het Domplein kunnen Utrechters dat nog dagelijks zien door de ´kelders´ onder de panden tussen Vismarkt en Domplein te bezoeken. Voor de Romeinen en middeleeuwers was dat het normale niveau.

  Met het plateau maakt Utrecht opnieuw een stap om het bestaande centrum ´onder de grond´ te stoppen en zo ruimte te creëren.

  Stel dat we dat ook met het Westplein en belangrijke westelijke verbindingsroutes zouden hebben gedaan, dan zouden fietsers en automobilisten elkaar daar niet in de haren behoeven te zitten.

  Als Victor Everhardt nu een voorzet doet, dan kunnen zijn opvolgers dat wellicht over 30 jaar verwezenlijken.

 3. Jeroen

  Betekent dit dat wanneer je linksaf slaat wanneer je het station uit komt en door loopt, direct uit komt op de Moreelsebrug?

 4. Katja

  Wauw ! Er komen bankjes en planten !
  En dat terwijl er overal in de stad bomen gekapt worden. Verplaats ze dan naar dit gebied. Jeweetwel, duurzaam en groen beleid !

 5. Wil Coenen

  ze zouden die artist-impressions verplicht voor de in 4 seizoenen moeten laten vormgeven.

 6. Mijn plein is het niet

  Hilarisch deze nieuwe poging. Dat men deze keer maar de plaatjes van de grote betonwand van 7,5 meter hoog, waar je op uit kijkt van het busstation Jaarbeurszijde, heeft weggelaten. Dat is het gevolg van een verhoogd plein. Dat wordt dus nog een ergere onderwereld dan het nu al is, door dit ontwerp.

  Verder leuk die plantenbakjes, maar je moet ze natuurlijk wel onderhouden, iets waar in Nederland zelden tot nooit geld voor weggelegd is. Dat is het eerste waar op “bezuinigd” wordt. Binnen de kortste keren zullen ze ook wolligen met zwerfvuil. De tegel die gekozen is, is, weliswaar minder slecht gekozen dan die in de stationshal, nog steeds wel een tegel waar je veel vuil en vlekken op ziet en dus ook weer een slechte keus, waar onnodig veel geld uitgegeven wordt. Dat kun je zien op het stukje verhoogd plein dat nu al een paar jaar af is, voor het stadsstadion, bij de trappen.

  Daarnaast wordt het gewoon een windgat tussen al die modernistische blokken daar. Ook wijs dat men dat maar niet op de tekeningetjes zichtbaar gemaakt heeft.

  Het volk laat zich weer inplannen door wat leuke tekeningetjes waarop de zon altijd schijnt er nagenoeg geen schaduw is. Die schaduw komt er wel, door alle hoogbouw die nog moet verschijnen. Daar kan de zon iet doorheen schijnen namelijk. Over tien jaar is het toch niet zo mooi als men dacht dat ging worden. Let op mijn woorden.

 7. Erik

  @Jeroen:
  Dat klopt. En direct naast de Moreelsebrug (en onder het forum) komt een nieuwe fietsenstalling die via dit forum wordt verbonden met het station. Je komt op het middenplatform van de Moreelsebrug uit, zelfde hoogte als waar de verbinding met de Rabobank zit.

 8. Jens

  @Jeroen: klopt! En onder dat gedeelte komt nog een fietsenstalling voor ca 3.200 fietsen.

 9. Bart

  @Jeroen Dat klopt.

 10. Sil

  henk,
  helemaal met je eens. Dat stationsgebied is zò grijs en dood. Meer groen, meer groen, veel meer groen!
  Ook voor de lucht. Er is veel meer visie nodig. Groene daken, gevels, Utrecht heeft echt véél meer groen nodig. En dan bedoel ik niet een paar grassprietjes.

 11. BramD

  Wat een grote vlinders fladderen er daar rond…
  En slechts één fiets…
  Wat een mooie tijden gaan we tegemoet 🙂

 12. paul

  Mooi forum, alleen… beter de bankjes als rand rond om het groen zodat er veeel meer verblijf’s ruimte zitplek is.

 13. Bankjes......

  @ Paul

  Met meer bankjes bedoel je meer zit-, slaap- en verblijfsplekken voor daklozen en junks dus? Bankjes worden zelden gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn vaak zijn het ranzige bankjes waarop je nog niet eens wil zitten, omdat er, god-mag-weten-wat, op is gebeurd.

 14. Henk

  @Sil

  Idd en maar de hele tijd roepen dat ze duurzaam en groen willen, maar al die gevels van die gebouwen vol glas en grijs beton…. (om maar niet te spreken over het ‘kleurrijke’ dak van het station….)

  Maar ook kleur accenten van bankjes en hekwerk, kleurloos en grauw. Een gemiste kans, terwijl hier juist veel bezoekers komen, het is juist een plek om te benadrukken hoe mooi Utrecht kan zijn!

 15. WvR

  @Bankjes…..: Godallemachtig zeg, het is ook nooit goed.

  Liefst geen enige vorm van gebouwen of infrastructuur eigenlijk. Of, als het dan perse moet, iets dat maar twee dimensies heeft, zodat niemand er last of van heeft. Strepen op de weg of iets in die geest, daar moet meer mee te doen zijn. Die stomme rot 3e dimensie trekt anders alleen maar wildplassers, junks, daklozen, en zeurkonten die in alles alleen maar problemen zien, aan.

 16. Jan scherjon

  Waar die beton bakken met gras of zo iets staan, bomen planten en daar tussen latten bankjes plaatsen ,bomen planten die ze langs de singel ook hebben geplant.
  Geen gezicht al dat grijs! wat een fantasieloze oplossing van die gasten die dat bedenken, meer gróén Dames & Heren !

 17. Wim

  @ Katja,
  Wil je zo vriendelijk zijn op te houden met wouwelen dat overal bomen worden gekapt.
  DEZE worden al overal verplaatst en anders nieuwe geplaats ,
  Deze koker vieuw van begint echt vervelend te worden.

 18. Zonnewende

  Helemaal eens met Wil Coenen.die artist impressions moeten realistischer.

  Kijk eens naar foto 3. Daarop is het pand rechts transparant getekend, waardoor het lijkt alsof je een plein over kijkt. Nog al een verschil met de werkelijkheid waarbij het gewoon een doorgang is van een paar meter.

  En begrijp ik het goed dat de roeststalen ombouw van de plantenbakken nu vervangen is door beton onder het kom van ‘zitplekken’? Het komt er m.i. Alleen maar cleaner en kouder door uit te zien.

  Het lijkt wel alsof ze het gras alleen wat hoger hebben ingetekend 🙂

 19. Zonnewende

  Op Bouwpututrecht.nl staat een uitgebreidere versie. Daar is duidelijk te zien dat er écht meer groen komt, gelukkig 🙂

 20. Marcel

  Welstand vindt het al een beetje goed? Nou dan wordt het vast mooi!!!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).