Er is in het verleden te veel misgegaan bij het herstellen van het Utrechtse wervengebied. Het project heeft al tientallen miljoenen euro’s gekost en het werk is nog niet klaar. De gemeente heeft dinsdag een nieuw plan gepresenteerd.
De Utrechtse werven zijn uniek. Nergens in de wereld zijn de grachten zo opgebouwd als in onze stad. Dus toen in 2006 bleek dat de kades op veel plekken rot waren, werd al snel besloten dat er moest worden ingegrepen. Er werd een groot plan gemaakt en er kwam geld beschikbaar.
In 2018 was echter 84 procent van het geld op en maar 63 procent van het werk klaar. Er was ook al steeds meer geld in het project gestopt. In 2017 werd duidelijk dat het vrijgemaakte geld van 35,6 miljoen euro niet voldoende was. Het bedrag werd verhoogd naar 47,5 miljoen euro, maar ook dit bleek niet voldoende. In 2018 werd het bedrag verder verhoogd naar 63,6 miljoen euro en een jaar later naar 67,6 miljoen euro. Maar ook dit is onvoldoende.
Eerst meer lezen over hoofdpijndossier wal en kluismuren? Dat kan hier.
De gemeente besloot dat het anders moet. In 2019 werd een gedeelte van het werk stilgelegd en er moest een nieuwe aanpak komen. Het plan om tot een nieuwe aanpak te komen ligt nu klaar en de gemeenteraad moet er over gaan besluiten.
Tekst gaat verder onder afbeelding

Veel breder
Centrale insteek van het plan is dat er veel breder wordt gekeken dan alleen specifiek de wal- en kluismuren. Naast het herstel van de muren bij de werven, wordt in het nieuwe plan ook gekeken naar herstel van werfkelders en wegkelders en naar het zware verkeer dat in het gebied rijdt.
De komende tijd moet er veel onderzoek gedaan worden, naar alles wat van invloed is op de veiligheid, het behoud van erfgoed en de functionaliteit van de grachten en werven in de binnenstad. Daaronder vallen onder meer het beheer en gebruik van de weg, het water, de muren, kelders, gebouwen, ondergrondse infrastructuur en de bomen.
Tekst gaat verder onder afbeelding

Technische staat
De onderzoeken moeten inzicht geven in de technische staat van de kelders en de wal- en kluismuren. Ook moet duidelijk worden hoe het zit met de eigendomsverhoudingen in het wervengebied. Dat is ingewikkeld want regelmatig zijn er meerdere partijen betrokken bij een stukje werf.
Aan de hand van de onderzoeken komt er halverwege 2021 een gewijzigde aanpak. Daarin staat het plan voor de periode daarna.
Voor de korte en middellange termijn is er een interventieteam dat besluiten neemt en maatregelen treft voor situaties waar direct actie nodig is. De gemeenteraad besluit op korte termijn over dit plan en het geld dat nodig is voor de eerste fase van het onderzoek. Later dit jaar wordt besloten over het geld dat nodig is voor de tweede fase.
Gekoppelde berichten

Hoofdpijndossier in Utrecht: project wal- en kluismuren is flink onderschat
De Utrechtse werven zijn uniek. Nergens in de wereld in zijn de grachten zo opgebouwd…
13 Reacties
ReagerenVeel werven zijn ook nog eens lelijk gerestaureerd met rechte blokken van 1 meter waardoor er geen vloeiende bochten meer zijn. Heel amateuristisch weer…
“De bomen aan de Oudegracht zorgen voor uitstraling, maar zijn ook lastig.”
Geen idee wie de bedenker is van deze frase.
Maar het frame is helder: bomen staan in de weg, de kettingzaag erin.
Tot nog toe is er door wervenrestauratie een ware kaalslag ontstaan op de grachten. Ik mag hopen dat de gemeente bij het vervolg meer oog heeft voor de monumentale waarde van de bomen op de grachten en voor het belang dat ze hebben voor de biodiversiteit en het stedelijk klimaat.
Maar ik vrees met grote vreze. Dat bijschrift onder die foto..
Ehm, dat die kades en grachten in erg slechte staat zijn was al ver voor 1996 gebekend. Alleen had de politiek andere chique prioriteiten dan banaal onderhoud.
Dat het nu niet kan worden opgelost zonder toenemende kosten, komt omdat er intussen heel veel kennis al lang met pensioen is gegaan, en zelfs al overleden aan ouderdom. Dus nu moet men het wiel opnieuw uitvinden tegen 4 dubbele kosten.
Wat hadden we toch allemaal met het geld van die tram kunnen doen in deze stad vraag ik mij dan weer af……
@Barend: Monumetale waarde van de bomen op de grachten? Kijk eens op oude foto’s en zie dan hoe weinig bomen er staan. Ik ben tegen het ongebreideld kappen van bomen, maar we moeten ook niet doen dat iedere boom monumentaal is en daarom koste wat kost bewaard moet blijven.
Ik doe dat regelmatig, Rob H., op oude foto’s kijken. Bijvoorbeeld op die mooie serie ‘Utrecht door de jaren heen’. En wat zie ik: heeel veel bomen op heeel oude plaatjes van de grachten.
Wat en wie regeren ook alweer in Utrecht? Het houd niet op bij kapitaal verslindende projecten. Fietsstraten en een tram en bruggen op de verkeerde plaats leggen. De groene Kmer moet dat maar eens gaan inzien. Waarom moet een kleine minderheid toch zo hun zin doordrukken en keert na vier jaar ons de rug weer toe. Maar een discussie is uitgesloten met de groene kmer, er is maar een gelijk. Geef Utrecht terug aan de Utrechters.
Kappen die bomen die waren er niet in die maat toen de gracht werd gemaakt dus is het tyd om ze weer tot normale maat terug te brengen
Goed voor de bio centrale
Ik ben geen expert maar ik weet wel dat de wortels van die bomen een ondersteunend fundament zijn .
Die helpen dus dat de boel niet in elkaar stort .
Koelhoofd! Dat is ook één van de redenen, waarom het belangrijk is voor de stad Utrecht dat veel ambtenaren uit Utrecht komen. Beleving van de stad op elk moment van de dag, 24/7! En vooral de emotionele betrokkenheid van jouw stadsie! voor die kostbare monumentale plekken van de stad. Onze grachten met hun werven zijn Uniek in de wereld! Wees er zuinig op.
@Erwin
Uit de grond van mijn hart: mee eens.
Met prefab steenstrips “erfgoed restaureren”?
@Frank Bosch,
Wij Utrechters stemmen juist massaal GroenLinks omdat wij er zo gelukkig van worden.
Besef je toch eens dat amper de helft van de stemmers daadwerkelijk de moeite neemt om te gaan stemmen.
De overige GroenLinks sympathisanten die gaan niet stemmen, die weten dat onze geliefde partij toch gaat winnen.
Wanneer DENK of SGP net zo geliefd zouden zijn dan zaten die nu op de stoel van GroenLinks.
Er is een minuscule minderheid die niet blij is met GroenLinks in de stad.
De Utrechtse grachten zijn, aangepakt tegelijk met de inschrijving, op de lijst van werelderfgoed. Lang geleden toen de kelders nog als opslag voor handelswaar gebruikt werden (koel en droog) wilden de eigenaars van de huizen en de kelders inderdaad daar geen bomen hebben die in de weg stonden. Wat ik altijd vreemd heb gevonden is dat de Gemeente het opknappen van de keldermuren (particulier bezit) en de kelders bekostigt En dat terwijl Utrecht alleen de verantwoordelijkheid heeft over de staat van de kades, de trappen en de bruggen.. Ik heb nooit over een plan gehoord om de voetpaden onder de bruggen weer in de oude staat terug te brengen of de Stadskraan weer op te bouwen.