OM eist ontruiming Utrechts kraakpand; 25 bewoners moeten plaatsmaken voor Utrechtsch Studenten Corps OM eist ontruiming Utrechts kraakpand; 25 bewoners moeten plaatsmaken voor Utrechtsch Studenten Corps

OM eist ontruiming Utrechts kraakpand; 25 bewoners moeten plaatsmaken voor Utrechtsch Studenten Corps

OM eist ontruiming Utrechts kraakpand; 25 bewoners moeten plaatsmaken voor Utrechtsch Studenten Corps
Het Openbaar Ministerie wil dat zo’n 25 bewoners van meerdere gekraakte panden op industrieterrein Lage Weide in Utrecht de gebouwen verlaten. De eigenaar wil de panden gaan verhuren aan het Utrechtsch Studenten Corps dat bezig is met het organiseren van een lustrumfeest. De krakers zijn het er niet mee eens en staan donderdag voor de rechtbank.

Het Openbaar Ministerie wil dat zo’n 25 bewoners van meerdere gekraakte panden op industrieterrein Lage Weide in Utrecht de gebouwen verlaten. De eigenaar wil de panden gaan verhuren aan het Utrechtsch Studenten Corps dat bezig is met het organiseren van een lustrumfeest. De krakers zijn het er niet mee eens en staan donderdag voor de rechtbank.

Het Utrechtsch Studenten Corps viert dit jaar het 77e lustrum. De vereniging heeft daarom van 27 augustus tot en met 5 september een feestweek. Er is ook een locatie op het oog, dat zijn enkele verloederde kantoor- en bedrijfspanden op industrieterrein Lage Weide.

In die panden wonen op dit moment nog zo’n 25 mensen. De verschillende gebouwen, met meerdere aaneengesloten adressen aan verschillende straten, werden in het najaar van 2019 gekraakt toen ze al geruime tijd leeg stonden. Hoewel kraken strafbaar is treedt de politie niet altijd direct op. Dit doen ze bijvoorbeeld niet als er geen plannen zijn om een gebouw op korte termijn weer in gebruik te nemen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De panden werden in 2019 al eens eerder gekraakt, toen gaf de politie aan dat de krakers op heterdaad betrapt waren en werden ze wel direct gearresteerd. Toen krakers een paar weken later de panden weer betraden trad de politie niet op.

Nu is het volgens het Openbaar Ministerie wel tijd dat de krakers vertrekken. De gebouwen zouden onrechtmatig bewoond worden en de eigenaar heeft een tijdelijke huurder gevonden. Het Utrechtsch Studenten Corps wil de gebouwen voor een paar maanden gaan gebruiken. In het huurcontract dat de partijen hebben gesloten staat ook dat ze zich zullen inzetten om de krakers te verwijderen.

Leegstand

Een van de krakers is Tim, tijdens een rondleiding over het terrein vertelt hij: “Niet iedereen heeft dezelfde reden om hier gekraakt te wonen, voor sommigen is het een bewuste keuze waarbij ze gaan voor een alternatieve manier van samenwonen als tegencultuur en in strijd tegen leegstand. Voor anderen is het bittere noodzaak omdat ze niet de mogelijkheden hebben om een reguliere woning te krijgen. Wel is het zo dat de meeste mensen hier gewoon een baan hebben. Ook zijn sommige bewoners meer activistisch, weer anderen helemaal niet.”

Waar de groep het wel over eens is, is dat ze vertrekken als er een goed onderbouwd plan is voor de panden. Maar de krakers menen dat een feestweek van het Utrechtsch Studenten Corps niet zou moeten betekenen dat ruim 25 mensen op straat komen te staan. Tim zegt daarover: “We hebben geprobeerd om in overleg te treden met de eigenaar van de gebouwen om te kijken of we afspraken over het gebruik konden maken. Daar is nooit een inhoudelijke reactie opgekomen.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

De groep krakers heeft ook geprobeerd in contact te komen met het Utrechtsch Studenten Corps, maar daar zou ook geen reactie van zijn gekomen. Tim: “Er is op dit moment geen elektriciteit in het pand – wij gebruiken zelf onze eigen zonnepanelen – er is ook nog geen evenementenvergunning voor het lustrumfeest en de partijen willen helemaal niet met ons overleggen. Daarom zijn wij bang dat de panden na het gebruik van de studenten gewoon weer leeg te komen te staan en ondertussen moeten 25 mensen op zoek naar een nieuw thuis.”

De panden zijn in bezit van een familie particuliere beleggers. Het beheer en de verhuur wordt georganiseerd door De Waal Beheer. Omdat de krakers het niet eens zijn met de naderende ontruiming hebben ze een kort geding aangespannen. Dit dient donderdag voor de rechtbank.

DUIC heeft het Utrechtsch Studenten Corps benaderd met de vraag of ze willen meewerken aan deze publicatie. Ze hebben te kennen gegeven dat ze dat niet willen. Ook De Waal Beheer heeft aangegeven geen interesse te hebben om te reageren.  

37 Reacties

Reageren
 1. Joris

  Schandalig dat in deze tijd van woningnood deze panden ontruimd moeten worden ten genoegen van het Utrechtsch Studenten Corps. Kan dat corps niet iets huren van een ondernemer die nu, vanwege jeweetwel, in de piepzak zit?

 2. John

  Wie zegt dat ze uberhaupt kunnen feesten in augustus?

 3. Scherpschutter

  Het geeft ernstig te denken over de staat van een ‘rechtstaat’ als een inbreker de eigenaar van een huis kan aanklagen om de reden dat die eigenaar de inbreker geen gratis onderdak wil verschaffen, waarbij de argumentatie van de inbreker bestaat uit ‘ik heb een huis nodig’.

  O Nederland. Wat was je ooit mooi.

 4. Richard

  Heeft de Waal Beheer niet nog een leegstaand pand waar de krakers legaal anti-kraak kunnen vertoeven?

 5. G.H.

  @John: Niemand.
  Maar als je op 26 augustus komt aankakken met je plan om vanaf de 27e een feestweek te organiseren, is de kans dat je een beschikbare locatie vindt, minder groot.

 6. Koel Hoofd

  “voor sommigen is het een bewuste keuze waarbij ze gaan voor een alternatieve manier van samenwonen als tegencultuur en in strijd tegen leegstand”
  Tja, dat is een welbespraakte manier om te zeggen dat je gratis wil wonen in het bezit van een ander.

  “Voor anderen is het bittere noodzaak omdat ze niet de mogelijkheden hebben om een reguliere woning te krijgen. ”
  Dat probeert de gemeente te verergeren door zo duur mogelijk binnenstedelijk te bouwen omdat windmolen en zonneparken prioriteit hebben.

  “De gebouwen zouden onrechtmatig bewoond worden”
  Dat betekend in jip-en-janneketaal krakers overtreden de wet.

  Lijkt me kat in het bakkie.
  Ze zeggen dat ze betaald werk hebben, dan kunnen ze ook ergens anders gaan wonen en mogelijk iets verder moeten fietsen naar hun werk. Precies wat de gemeente graag van iedereen wil.

 7. Rietje

  Lustrumfeest ?
  Ehm…

 8. GeeWee

  Het pand een paar weken verhuren aan het Koor en dan mooi van dat krakende tuig af. Slim hoor.

  @Scherpschutter: ik ben zeker niet in alle gevallen pro-kraken. Maar als je een pand langere tijd leeg hebt staan dan vind ik kraken een goede stok achter de deur. Er is een gierend tekort aan woonruimte en dan gaan mensen lekker met hun onroerend goed speculeren. Je kan mij niet vertellen dat die ruimte al die tijd niet verhuurbaar was.

 9. Collin

  Hoezo mogen die corps studenten feest vieren en wij niet?

 10. Warm Hoofd

  Ongelooflijk, Koel Hoofd weet zelfs in reactie op een artikel over kraken nog iets over fietsers te verwerken. Ik word steeds benieuwder waar die obsessie / haat vandaan komt.

  Overigens dat dure binnenstedelijk bouwen is mede zo duur door het soort investeerders waar deze krakers nou juist tegen strijden.

 11. Tim

  In mijn ogen is kraken een van de meest effectieve middelen tegen leegstand. Ofwel het pand krijgt een functie door krakers te huivesten – met vaak sociale en culturele bijkomstigheden zoals veganistische volkskeukens – ofwel de eigenaar besluit na jaren leegstand een uitvoerbaar plan te bedenken en zo een nieuwe permanente functie aan het pand te geven.

  Dat laatste is waar het hier mijn inziens fout gaat. Een feest is geen permanente nieuwe functie voor het gebouw. De krakers vermoeden dat erna weer leegstand zal komen. Eerlijk gezegd ik ook. Dit klinkt als een plan van de eigenaar om van de krakers af te komen zonder een echte nieuwe bestemming aan zijn pand te geven.

 12. Alain

  Ziet er uit dat een aantal ondernemende burgers de ruimte hebben ingenomen en er wat van gemaakt hebben, waar overheid en het kapitaal het duidelijk hebben laten afweten.

  Een stel brallende studenten die een week lang willen zuipen, wil natuurlijk niemand in de buurt hebben, dus een verlaten industrieterrein is een goede plek, maar er is er vast wel eentje te vinden waar je niet mensen onnodig dakloos maakt.

 13. Scherpschutter

  @GeeWee

  Het verschil tussen mensen en geweldadige wilde gorilla’s is dat de sterkste gorilla’s met geweld afpakken van andere gorilla’s omdat ze iets willen of nodig hebben, waar wij mensen regels hebben om ons onderling te beschermen tegen andere mensen die iets willen of nodig hebben.

  Waar de regels geweldadige criminelen in staat stellen om als een wilde gorilla maar af te pakken wat men wil omdat men het wil zijn wij geen mensen meer die in een beschaafde rechtstaat leven, maar leven we in een jungle waar de meest geweldadige triomfantelijk op de apenrots zal zitten.

  Waar de wilde gorilla dan vervolgens ook nog eens de mogelijkheid heeft om de vreedzame gorilla aan te klagen in de junglerechtbank met als aanklacht dat de vreedzame gorilla zijn bezit niet gewillig blijvend afstond nadat de geweldadige gorilla inbrak en als rechtsgrond niets anders dan zijn behoefte, dan weet je dat je niet eens meer in de jungle leeft, maar bent afgegleden naar iets dat zo ongelofelijk barbaars is dat dit met pen te beschrijven is…

  Laten we weer mensen worden. Het begint uit de hand te lopen in deze gestoorde openbare (linkse) zoo…

 14. Karel Cnor

  Wanneer bedoel je Scherpschutter, in de feestelijke jaren ’50 die we ons nog zo goed herinneren?

  Dapper wel hoor, dat je als een soort Robin Hood opkomt voor de arme vastgoedspeculanten en hun corpsbal zonen in onze mooie stad.

 15. Maarten

  @scherpschutter,

  Inderdaad wat was Nederland toch mooi.

  Toen begin jaren 60 de eerste jongeren opstonden en het niet meer accepteerde dat zij geen woning konden krijgen terwijl er hele wijken leeg stonden te verkrotten.

  Dit een ware beweging werd in de jaren 70 met de naam Kraken, en het Nederlandse gerecht besloot om speculanten en leegstand tegen te gaan, door de burger het recht te verlenen om na een jaar leegstand een pand te mogen kraken.

  Deze beweging in de jaren 80 uitgroeide tot een fenomeen wat onderdeel is de Nederlandse cultuur. Dankzij deze beweging zijn tal van monumentale panden blijven bestaan die anders gesloopt zouden worden. Plekken die nog steeds door ieder gewaardeerd wordt. Paradiso in Amsterdam of hier in Utrecht Tivoli Oudegracht.

  Jammer dat door veel negatieve berichtgeving, de grote vastgoed jongens en speculanten het voor elkaar gekregen hebben om een Hollandse cultuur illegaal te laten maken. Een cultuur die in deze tijd nog steeds zorgt dat een eigenaar iets doet met zijn pand, al dan niet het laten beheren door Anti-kraak.

  Inderdaad “oh Nederland wat was je ooit mooi”. Toen het volk nog in verzet kwam tegen het grote geld en de speculanten.

 16. GeenStijl@Utrecht 🤫

  Deze panden staan al zo lang leeg,en zijn voor de omgeving geen gezicht,begrijp niet dat er nooit studenten huisvesting van is gemaakt.

 17. Jeroen

  Ik snap niet dat mensen hier uberhaupt nog op Scherpschutter en Koel Hoofd reageren. Twee gepensioneerde of werkloze trollen blijkbaar want hoe kom je anders aan de tijd om ieder bericht uitgebreid te bevuilen met je libertaire en reactionaire onzin?

 18. Katja

  En elders op DUIC : Sterke stijging van aantal miljoenenwoningen in Utrecht.
  Hoe scheef wil je het hebben ?

 19. Gregor

  Regels zijn regels, krakers moeten hun biezen pakken en op zoek naar een eigen woning. Niet parasiteren op kosten van een ander. Vind je die woning niet in Utrecht (op Kanaleneiland staan er nog genoeg te koop voor 2ton, kan je prima wonen) dan vertrek je naar een andere stad. Er zijn genoeg mensen die in A wonen en in B werken.

 20. Joey

  Kraken is verboden…
  En de eigenaar mag bepalen wat hij met zij pand doet, al staat het jaren leeg. Het dan betreden terwijl het op zijn naam staat is gewoon inbraak.
  De krakers mogen nog blij zijn dat er niet gewoon een knokploeg op wordt gezet.

 21. BdV

  Corona of niet, maar ik vind dit feest een vreemde reden om de wet dan maar te gaan handhaven. En waarom heeft het corps Lage Weide op het oog? Omdat de krakers er een geschikte feestlocatie van hebben gemaakt?
  Eigenaar en corps reageren niet, omdat ze weten dat ze niks zinnigs te vertellen hebben. Ik sta in dit geval volledig achter de krakers.

 22. Uuutje

  Het is logisch wat hier aan de hand is.

  Het corps, de bezittende klasse van de toekomst (waaronder natuurlijk eigenaren van veel vastgoed, beleggingen en investeringen) leert in een vroeg stadium de juridische wegen te bewandelen en het recht aan zijn kant te krijgen, net als de overheid (de belangen van de bezittende klasse moeten beschermd worden ten opzichte van die van de rest van de wereld).

  De vastgoedbeheerder is waarschijnlijk een vader van een vrind/ maat natuurlijk. Die gebruikt het corps om het het karkersplebs weg te krijgen. Hij had immers geen juridische poot om op te staan de afgelopen tijd. Dat hij eigenlijk het pand laat verkrotten, doelbewust, met allerlei negatieve impact op de omgeving interesseert hem geen zier (ons belang). Hij houdt, is leesbaar, ook doelbewust overleg met de krakers afzijdig. Misschien willen de krakers wel gewoon een gereduceerde huursom betalen.

 23. isabelle

  ..Dus de USC wordt min of meer gebruikt door De Waal Beheer als ‘knokploeg” om krakers weg te jagen. Zodat ze een gratis lokatie voor een feestje hebben. Dat zal ongetwijfeld de quid pro quo zijn.

  Onsmakelijk.

 24. Jozias

  @ Gregor

  De krakers zaten er juist VOLGENS de regels. Er was geen legitieme reden te bedenken waarop ze uitgezet konden worden. Nu wordt er een drogreden verzonnen. Hoop dat de rechter (vast een oud corpslid) niet in deze onzin trapt. Een rechter hoort de wet te handhaven. Die wet biedt, ondanks een kraakverbod, wel degelijk ruimte als de pandeigenaar in gebreke blijft; hetgeen hier aan de orde was/ is

 25. Eland

  @Scherpschutter

  een heel goed voorbeeld met gorilla’s en goed verwoord… lees het nog een keer terug en maak van de grote sterke gorilla’s het grootkapitaal en als “slachtoffer” de woningzoekende… best leuk om open staan voor een andere kijk op de wereld…

 26. PeDenBe

  wat wordt dit ,n treurig feestje

 27. Sugar Free

  Voor iemand die de hele dag op de website van een lokaal krantje zit te klagen over dingen die perfect volgens de regels gaan, briest Scherpschutter ineens hoog van de toren over regels.

  Typisch: iedereen moet zich aan de regels houden, behalve wanneer iets jou tegen de brallerige borst stuit.

 28. Lauk

  Ik zou daar zeker geen feestje willen vieren ten koste van deze krakers. Wellicht gaat het hier om een training van corpsleden voor hun latere carrière: het opzij kunnen zetten van anderen met hun belangen. Bah! Bah, Driewerf Bah! Kan er niet worden achterhaald welke families zich hier verschuilen achter De Waal Beheer. Misschien dat daar een paar mensen met enig fatsoen in hun lijf kunnen opstaan?

 29. A.nus

  Begrijp nooit waarom als je iets kraakt ook het hele pand kaalgeplukt moet worden, de opbrengst zou wel nodig zijn voor de rechtzaak. Kraken heeft tegenwoordig niks meer met woningnood te maken.

 30. PeDenBe

  Lauk, driewerf hoera voor uw opmerking!

 31. Scherpschutter

  Eland

  Zeker, het lijkt me alleen een nogal dwaze blik om de criminele inbreker tot held te bombarderen omdat hij gestolen heeft wat hij nodig had, in plaats van ervoor te werken zoals de rest.

 32. Jozias

  @ Joey

  De krakerswet is ook een anti-leegstandswet.

  De eigenaar MAG helemaal niet zomaar zijn gang gaan en het pand leeg laten staan en laten verkrotten, met alle gevolgen van dien voor de samenleving (en de buren). Bij rechten horen ook plichten. Je kan niet alleen op 1 van beiden aanspraak maken in een SAMENleving.

  Er zit dus een keerzijde aan het krakersverbod, echter deze kant van de wet wordt door de wetshandhaver niet actief gehandhaafd.

 33. Roderic

  Dus Utrechtsch Studenten Corps die eigenaar is van discotheek Woolloomooloo. Zet mensen uit huis voor een feestje?
  En dat terwijl er nog vele poppodia leegstaan op dit moment.

 34. Roderic

  Dus Utrechtsch Studenten Corps die eigenaar is van discotheek Woolloomooloo. Zet mensen uit huis voor een feestje?
  En dat terwijl er nog vele poppodia leegstaan op dit moment.

  Krakers functie elders. Maar dat heeft natuurlijk niemand gezegd of geschreven.
  Zie ik hier patronen of gorilla’s?

 35. USC

  Sinds wanneer is een feestje van enkele koorballen een reden om een paar krakers op straat te donderen?
  Dit doet vermoeden dat de eigenaar/beheerder een warme relatie heeft met het USC.

  Aan de andere zaten er ook gewoon mensen heer lijk te dineren tijdens de eerste kerstdag in de Provincie Toren. Dus ja, het bevestigd helaas het beeld dar met wat gegoede relaties Corona er niet zo toe doet.

 36. Julia

  Een en al geraaskal & ongefundeerd geblaat vanachter de cosy computer hier. Kraken was een (achteraf) gerechtvaardigd en bijzonder effectief middel tegen het doelbewust laten verslonzen van de historische binnensteden door pandjesbazen die puur uitwaren op zelfverrijking. De steden verloederden door leegstand, gelijk de Covid-leegstand. Krakers hebben de binnensteden juist gered.

 37. Rana Vegt

  Wat nergens goed vermeld is is dat dit een zwaar verloederd pand is , het is ongeschikt om te verhuren want het lekt aan alle kanten en er is een reden dat de eigenaar daar niets aan wil doen. Puur speculanten pand, het gaat slechts om de waarde van de grond. En dan vinden mensen het diefstal als je er nog iets leuks van maakt .

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).